Srefidensi trialoog met Jagernath Lachmon, Henck Arron en Johan Adolf Pengel

21
Srefidensi trialoog met Jagernath Lachmon, Henck Arron en Johan Adolf Pengel

Prem Radhakishun (Jagernath Lachmon), Ruurt de Maesschalck (Henck Arron) en Roy Ristie (Jopie Pengel) brengen monologen over 3 hoofrolspelers van de Surinaamse onafhankelijk op 25 november 1975. De heren hebben een ontmoeting in de hemel en nemen het publiek in deze voorsteling van de Suriname monologen reeks mee in hun mijmeringen.

Onder een boom in het hiernamaals drinken Henck Arron, Jopie Pengel en Jagernath Lachmon kijken ze op hun manier terug op 44 jaar onafhankelijkheid. In deze trialoog, die geschreven is door Sheila Sitalsing gaat het over spijt, trots, weemoed en the what if’s.

De muziek is van Harto Soemodihardjo (muzikale regie, gitaar), Walter Muringen (trompet), Jeannine la Rose, Gerda Havertong, Anna Makaloy en Stanlee Rabidin (zang). De regie is in handen van John Leerdam.

De Suriname Monologen vinden plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in het kader van de Grote Suriname Tentoonstelling.

Maandag 25 november 2019 (uitverkocht en 26 november 2019 (bijna uitverkocht). De deuren gaan om 19.00 open.
Programma
19.30 uur: start voorstelling (geen pauze)
20.30 uur: einde voorstelling, mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken
22 uur: einde avond

Prijs & tickets
€ 19,50 (inclusief bezoek aan de tentoonstelling). Ticketverkoop uitsluitend via de webshop. Wanneer een monoloog (online) uitverkocht is, zijn er helaas geen tickets aan de deur verkrijgbaar.

De Suriname Monologen zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Lira Fonds, Fonds21, Gemeente Amsterdam en OZ Architects.

21 REACTIES

 1. 44 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Ik feliciteer mijn land en mijzelf, niet het volk van Suriname. Toevallig ben ik vandaag 53 jaar geworden ook.
  MAAARR : wat hebben wij als natie daarmee bereikt. ??? Simpele antwoorden die krijgen wij allemaal op hedendaagse media, zien en ervaren rondom ons heen.
  “ niet te spreken “ met afschuw elke te reageren op ons voormalig heerser en ex-kolonisator Nederland werpen geen geen moer vruchten af onder het smoel werk van desire delano Bouterse. Volk wordt wordt nog steeds voor de gek gehouden . Maar dat is erg logisch omdat wij als natie nog rijp of klaar gestoomd werd om zelf het hef in eigen hand te nemen . “Nederland was heel blij om deze geste “ weg van Suriname en weg met oerwoud leeghoofden. Zo klonk het toen . Maar hebben wij ons afgevraagd : waarom ? In Indonesië moesten de bleekscheten het onderspit delven olv Soeharto. Mertaka Indonesië!!! De abc eilanden die mogen met de wilskracht van de koningin “niet” onafhankelijk worden , omdat de abc een hele belangrijk strategie post is tussen de Caraïben en witte shirts . Maar wat hebben wij bereik : “geen moer” toren hoge schulden terwijl er nog de helft van 3 miljard (Gulden) van de toegezegde overbruggingshulp nog in de koude bodem ligt.
  We zijn van geest nog niet helder ontwikkeld en nog steeds zijn wij als natie niet verder gegroeid qua mentaliteit. Hebzucht, crimineel gedrag en heel wat negatieve actoren zijn nog dieper ingeworteld in onze geest. Suriname is nu nummer 1 in de drugs export in de Caribische gebied. Dank zij de enige en echte : desire delano Bouterse!


  Maak melding

 2. Suriname had nooit onafhankelijk mogen worden. Het land zwom in de jaren 60/70 in het geld. 1 van de rijkste landen in Zuid Amerika. De Afrikaanse mentaliteit heeft het land kapot gemaakt. Tot op de dag van vandaag betaald de bevolking een hoge prijs voor de fouten die de regeringsleiders maken.


  Maak melding

 3. Wat hebben we bereikt na 44 jaar?

  We geven weg wat van ons is (suriname).

  We hebben een cokedealer als president.
  We hebben totaal geen respect meer voor onszelf.

  Discriminatie is alom aanwezig, mede door de smerige politiek.

  Iedereen land dat suriname kent kent dat maar van 2 dingen…coke en corruptie.

  Ons volk is verhard en kaffert elkaar af….

  Nadat die coupe heeft plaats gevonden was alles voorbij en hadden we de 1ste dictator in suriname ….tot nutoe is suriname in een neergaande spiraal.

  Lachman en aron …die hebben ons gewoon genaait, geld ontvangen van nederland en ze weigerden hulp van nl,wat is dr met dat geld gebeurd!!

  Vandaag de dag zitten we met onze handen in ons haar!!
  En bedelen alles bijelkaar ..doen leningen die we niet kunnen terug betalen.

  Suriname is een zinkend schip …dankzij onze zgn politiek raken we ons land stukje bij beetje kwijt…

  Het centrum is in handen van CHINA!!!!!

  WANNEER zeg me wanneer ons suriname niet meer zal zijn van de hindustaan javaan creool indiaan….het is gedaan helaas ,ons land is niet meer van ons.

  Bouterse heeft dit land besmet met zijn kanker ..hij besmet een ieder met zn ziekte!

  Zelfs de sporters vh land waar hij zgn bewondering voor heeft maakt hij kapot.

  Gaan jullie maar weer stemmen voor deze TOPCRIMINEEL …hij is jullie nual ah inruilen voor die smerige spleetogen.


  Maak melding

 4. @Brabtimaka, Koos,Mojah ik sta helemaal achter jullie mening. Het woord joe ma op
  wordt dagelijks gebezigd tegen elkaar. Er komt zowat geen beschaafd woord uit velen hun mond.En let wel het zijn geen kinderen die dat doen maar volwassenen.
  Suriname is met deze huidige regering een verloren land. Alleen het volk kan Suriname redden. Ook juist de mensen die een voorbeeld functie hebben helpen ons land naar het hiernamaals. Je ziet hier duidelijk het verschil tussen arm en rijk. Huizen die van ellende in elkaar dreigen te storten sieren de paarse vlaggen. Veel mensen plegen rouwbouw op hun lichaam, hebben een dubbele baan om hun kop boven water
  te houden. Suriname is bezaaid met peperdure auto’s die men hier rijdt. Van mij mogen ze. Er worden verkeerde prioriteiten gesteld. Het is hier om te huilen. Je hart bloed. Wat deze regering met al de geleende gelden doet zie je nergens terug in onze maatschappij. Het is enkel vriendjespolitiek. Percelen worden gratis weggeven aan vrienden terwijl de grootste gross van het volk moet kopen.

  Sarie Torie


  Maak melding

 5. Citaat van Motjoh; Lachman en aron …die hebben ons gewoon genaait, geld ontvangen van nederland en ze weigerden hulp van nl,wat is dr met dat geld gebeurd!!

  Lachman was tegen de onafhankelijkheid of niet????/ Lachman waarschuwing werd niet gehoord. Couth ke Couth wilde de creolen onafhankelijk worden of niet???
  De creolen waren toch vóór de onafhankelijkheid gestemd waarom zijn naar Holland gekomen???? Wilde ze hun geliefde Suriname niet opbouwen????


  Maak melding

 6. Onder een boom in het hiernamaals drinken Henck Arron, Jopie Pengel en Jagernath Lachmon kijken ze op hun manier terug op 44 jaar onafhankelijkheid. Bedroefd elkaar verwijtend.
  Een en al na vier en veertig jaren onafhankelijkheid een zeer trieste neerwaartse ontwikkeling van land en volk. dat nu door de meest meedogenloze en gewetenloze bende paarse rovers wordt verpand aan China en wederom afhankelijk wordt door de vele megaleningen, waarvan 30% verdwijnen in de zakken van de paarse rovers die oerdomme stommelingen de macht hebben gegeven hiervoor. Ze hadden het allemaal zo goed bedoeld in 1975, maar de timing was niet goed. Door hoogmoed en grootheidswaanzin gedreven drukten wijlen Arron en bende het volk de onafhankelijkheid door de keel. Hij werd gewaarschuwd, no doe, maar zoals het altijd aan toe gaat wanneer men de gevolgen van de keuze voor ogen houdt, 99% a antwoord de, sa joe sabi, zoema na joe, pee joe kmopoe, mi no habi neks joe advies fanoedoe, mi na wang kong stuka mang, wang bigi politiekmang, en sa joe sabi foe politiek, sa joe e klets, kmopo djaso. Vers in geheugen is die dag velen bijgebleven met alle praal en pracht, beloften en goede bedoelingen om land en volk naar waarheid en gerechtigheid te dienen. Helaas, machtzucht, hebzucht en corruptie, maar ook grote arrogantie maakte een einde aan de droom, een onafhankelijk welvarend en gezegend land en volk te worden. De verderfelijke vervloekte staatsgreep kwam er in de plaatst. Velen waarschuwden daarna voor een bloedbad. En wederom was het antwoordt van velen die geloofden dat militairen een land konden regeren, sa joe wani now, sa joe sabi, zoma na joe, pee kmopoe, mi no habi neks joe advies fanoedoe, mi na wang kong mang, wang bigi mang, en sa joe sabi foe politiek, sa joe e klets, kmopo djaso, gado seni a revo, we gaan onze eigen dingen doen, eigen industrie, eigen productie, leve bevel, als je het niet eens bent ga weg, landverrader, redimusi. En de bloedbad kwam eerder dan gedacht. Na zeven jaren van staatsroof, vernieting en verbranden van gebouwen, vermoordden van eigen sranangmangs, grote schaarste, censuur, onderdrukking, binnenlandse oorlog en wegtrekken van kader, bevel sta toe voor nieuwe verkiezingen. A mang las no ka, hatelijk. Maar hij had schijt aan de uitslag, want gewoon a mang bel december en telefooncoup was een feit. Toen bevel en zijn dievenbende wederom de macht namen, a heri kondre beng de bakkading in a revo ka sani. Toen de zeer respectabele Venetiaan wiens kinderen geen misdadigers zijn geworden zoals baas de leiding kreeg land en volk wederom te verlossen van deze vervloekte revobende, huichelden vele hebzuchtige politici met bevel en in 1996-2000 was het wederom,- voor 1 US. moest men sfl. 3.900,- dokken. Na Dagoe Poepe partij werd weggestemd. Wederom Vene, helaas ook met de bankrover Lonni, regeer a kondre tot 2010. Ook hij werd gewaarschuwd om niet met verrader Lon en verrader Somo te werken, sa joe sabi, zoema na joe, pee kmopoe, mi no habi neks joe advies fanoedoe, mi na wang kong mang, wang bigi mang, en sa joe sabi foe politiek, sa joe e klets, kmopo djaso, Vene na wiskundeknobbel a mang sabi sa ai doe. In ieder geval lukte het hem om van land en volk een stabiele samenleving te maken, helaas met die duivelse paarse gedrochten achter de schermen. Ongeloofelijk dat men in 2010 en 2015 wederom, oerdom tot in het bot, op de meest corrupte crimiele drugs politieke partij Na Droga Partij heeft gestemd voor een beter en onafhankelijke Suriname, die door de allergrootse misdadiger van land en volk in 1987 is opgericht. Anno 2019 weet de hele wereld en ook enkele ex paarse stinkdieren, parasieten en poepvliegen dat de baas der misdadiger het nooit, nada, never eerlijk en oprecht heeft gemeend met land en volk. Baas en co. ( Baas gwe tide na China met eega en gevolg tja wang lo miljoen dalla gwe) hebben zich stinkend crimineel misdadig verrijkt en toch blijven sommigen mensen die hij nog afhankelijker en armer heeft gemaakt geloven in deze leugenaar. Alleen een pakket en een bordje rijst met bb met r is genoeg om deze oerdomme debiele imbeciele dwaze paarse idioten te doen geloven dat baas de verlooser is van land en volk. In 2020 wordt de wereklijk basis gelegd door het volk als ze de paarse leugen, het onrecht, de moorden, misdaad, drugs en berovingen kiezen of voor de waarheid, gerechtigheid en rust, vrede of voorspoed zullen kiezen. Want na soso feti e go kong, een echte revolutie is wat komen gaat. Suriname zou nooit onafhankelijk moeten worden en degene die zeggen van wel, deng afstammelingen foe Afrika, het gros van ze schijten en pissen zich paars hoe te overleven en niet te worden als zoon, pleegzoon of baas, misdadiger.


  Maak melding

 7. Een psalm voor allen die nooit van hun leven op een moordenaar zullen stemmen, ook al kost het hun het leven.
  Psalm 5-2
  O Here, wilt U mijn gebed aanhoren?
  Luister toch naar mijn smeken.
  3God, U bent mijn Koning
  en ik richt mij tot U.
  4Elke morgen kijk ik omhoog naar U
  en wacht op uw antwoord,
  en U hoort mij roepen.
  5Ik weet dat slechtheid
  bij U geen stand houdt
  en dat geen enkele goddeloze
  op uw bescherming kan rekenen.
  6Hoogmoedige zondaars
  kunnen uw onderzoekende blik niet doorstaan,
  omdat U hun slechte daden haat.
  7Om hun leugens zult U hen vernietigen,
  U verafschuwt moord en bedrog, Here.
  8Ikzelf mag dankzij uw genade en liefde
  uw tempel binnengaan.
  Met diep ontzag zal ik U eren.
  9 Here, wilt U mij leiden?
  Anders zullen mijn vijanden over mij zegevieren.
  Wilt U mij duidelijk maken wat ik moet doen
  en welke weg ik moet inslaan?
  10Mijn tegenstanders zullen elke kans aangrijpen
  om mij in een kwaad daglicht te stellen.
  Wat uit hun mond komt,
  stinkt naar zonde en dood,
  zij gebruiken hun tong voor leugen en bedrog.
  Hun lippen spuwen dodelijk vergif.
  11O God, spreek het ‘schuldig’ over hen uit!
  Vang hen met hun eigen valstrikken,
  verdrijf hen om de overvloed van hun overtredingen,
  want zij komen in opstand tegen U.
  12Maar ieder die zijn vertrouwen op U stelt,
  zal zich verheugen.
  Zij zullen tot in eeuwigheid van vreugde juichen,
  omdat U hen beschermt.
  Dan zal ieder die U liefheeft,
  overlopen van blijdschap.
  13Want U, Here, zegent uw volgelingen.
  U beschermt hen met uw schild van liefde.


  Maak melding

 8. Kondremangs,
  Nog steeds draait Jopi Pengel zich om in zijn graf………Pengel had gezegd, dat zolang er een druppel water in een Surinaamse kreek of rivier stroomde, er GEEN onafhankelijkheid zou plaatsvinden….Pengel stierf in 1970 en wat gebeurde er onder zijn opvolger Arron??????? Jawel; de onafhankelijkheid ……..en nu plukken wij de wrange vruchten in Su van een , in Ptata opgeleide sergeant-majoor…….
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 9. Dit is geen dag van feestvieren.
  De onafhankelijlheid heeft alleen maar destructie,vernietiging voor ons gebracht.
  Als onafhankelijke land zijn wij nog altijd afhankelijk gebleven.In 1980 zouden wij als jong natie onze eerste algemene. geheime en vrije verkiezingen houden maar dat recht werd van ons gestolen want toen kwam bouta met zijn coup, illegale coup en het is nooit goed gekomen met ons land.Een coup, telefooncoup,Dec.moorden,
  Moiwana oorlog,bouta amestie,leningen a la dol,bedeltochten ,devaluatie en noem maar op…surinamers die denken niet aan morgen.De leingen die bouta bij elkaar bedeld om de surinamers voor korte tijd zoet te houden die moeten terug betaald worden met rente.De surinamers van nu weten dat hun nog te komen nakomelingen belast zullen worden om de gemaakte schulden te betalen dus ze maken zich geen zorgen,voor hun maakt het niet uit dat hun nakomelingen belast worden.Hypocriete surinamers!!
  Je zou niet hopen ziek te worden in Suriname want er is geen hulp voor patienten.De medische zorg die bestaat niet in Suriname.De onafhankelijkheid heeft Suriname de lijder gegeven die zij verdienen…een Crimineel!
  En vandaag gaan ze een criminele lijder vieren.
  Gecondoleerd surinamers,


  Maak melding

 10. @oom Luttie

  El Vene zag de dingen maar hij kon niet riskeren dat de coalitie in de minderheid kwam.El Vene zei het heel ontroerend.”Ik heb een volk te voeden”.Hij wilde het volk niet weer in de rij.


  Maak melding

 11. Het zijn juist de afstammelingen van de slaven die anno 2019 nog afhankelijker van paarse pakketten zijn en ook nog armer zijn geworden. Opa en oma hebben ook Afriaansbloed in hun aderen stromen, maar zij rouwen sinds 1980 op deze dag, want onrechtmisdaad op misdaad is het sinds de vervloekte aanbeden ex -dictator de macht in 2010 hebben gegeven om land en volk wederom misdadig te verderven en te verdelgen. Opa en oma blijven erbij dat het land NOOIT onafhankelijk moest zijn geworden. Ma Tjallie en motjo lena vinden van niet, lokoe no neks no fout, is liever dat we in eige land door eige mense wordt verdrukt en beroofd dan door witte man, ie sabi tog, a wiens a mang tjieri sma, a mang na bij verstek veroordeelde drogaboss en staatskasrover, oenoe lobing no ka.


  Maak melding

 12. “Suriname had nooit onafhankelijk mogen worden. Het land zwom in de jaren 60/70 in het geld. 1 van de rijkste landen in Zuid Amerika.”

  Bovenstaande aldus ene koos. Een Zgn Surinamer die zichzelf koos noemt. Meestal reageer ik niet op reacties van de zwakzinnigen hier op waterkant.net, maar deze spant de kroon.

  Koosje vertel ons maar hoeveel % van de bevolking in een van de rijkste landen in ZA, stromend water had of elektriciteit thuis. Hoeveel bruggen telde Suriname of hoeveel km geasfalteerde wegen had men in Su.

  Koosje reactie is typisch eentje van een gebrainwashte Surinamer.

  Laat ik je dit zeggen, Suriname had tijdens of voor de 2e oorlog onafhankelijk moeten worden van NL. Suriname en de Surinamers hebben nooit wat goeds gehad van de kolonisator Nederland, we hebben ook niets van die 300 jaar overgehouden dan behalve de taal en de verdeeldheid.

  Amerika had liever Suriname overgenomen zoals ze dat wilden tijdens de 2e oorlog. Wwe hebben van hun tenminste Zanderij, highway, colakreek, stuwmeer, bruggen over Moengo, oost west verbinding en heel goede Suralco salarissen overgehouden.

  Nederlandse biliton sleepte ook bauxiet weg, wat hebben we van ze overgehouden.

  Suriname moest niet onafhankelijk worden, terwijl zelf de dag van vandaag Antilianen naar Nederland komen, omdat Nederland vast en zeker voor zorgt dat ze het daar goed hebben.

  nederlands St Maarten is na de grote storm nogsteeds niet herbouwd, het Franse deel daarentegen is allang herbouwd.

  Jullie zijn gewoon triest hier op waterkant.net.


  Maak melding

 13. In ieder geval heeft men zonder hulp van Nederland heel veel bewerkstelligd in Suriname, het is stapvoets en met geleend geld, so what. Zo hoort het ook, we gaan gestaag verder met onze ontwikkeling.

  Suriname en de Surinamers hartelijk gefeliciteerd met 44 jaar Srefidensie.


  Maak melding

 14. @Robert
  Wanneer ben je geboren?gisteren zeker?
  Het gaat zeker goed met Suriname in je dromen !
  In een democratie is geen plaats voor een dictator!Al 39 jaren lang heeft deze crimineel Suriname in zijn greep.Met surinamers zoals jou ,zie ik Suriname nooit beter worden! Het gaat met de dag achterwaarts met Suriname en volgens jou betekent dat vooruitgang.Gelukkig zijn anderen waar ze ook mogen zijn ,
  dat zij hun stemmen laten horen en de crimineel een crimineel noemen zoals het hoort.Een crimineel met amnestie kan nooit lijder zijn.Maar de achterbakse surinamers zoals jij denken er anders over daarom dat het nooit beter zal gaan met Suriname.Als jij de moed niet heb om Suriname te helpen bevrijden dan niet lullen en laat anderen doen wat goed voor Suriname is.Misbaksels zoals jou heeft Suriname niet nodig.Lafaard.


  Maak melding

 15. Al 39 jaar proberen jullie dus Bouterse te verdrijven en het is nogsteeds niet gelukt, alleen idioten blijven 39 jaar hetzelfde doen en hopen steeds op een ander resultaat.

  Gek blijf maar lekker via waterkant.net Suriname bevrijden want aan pantoffelhelden als jullie soort heeft men in Suriname geen ene moer.


  Maak melding

 16. @Robert
  Bouta heeft ziin mannetjes klaar staan overal.Hij beschermt zich met amnestie op zijn lijf geplakt die hij met alle geweld door de kelen van de surinamers heeft gedrukt.Een held heeft gern amnestie npdig die is voor criminelen alleen.Amnestie wil zeggen pardon ontvangen voor je misdaden.Weet je waarom het niet lukt deze crimineel te verdrijven?
  Omdat hij hulp heeft van poepzakjes zoals jou.


  Maak melding

 17. De onafhankelijkheid was ook bedoeld als een verkapte/verplichte assimilatie van het land.
  Een bepaalde groep was niet tevreden met haar uiterlijk vandaar dat ze vandaag de dag pronken met andermans veren !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 18. Lachmon vond dat SU in 1975 nog niet ready was voor de onafhankelijkheid en maar liever nog een paar jaren daarmee moest wachten (hij was dus niet per definitie tegen een onafhankelijkheid).

  De geschiedenis heeft hem uiteindelijk gelijk gegeven aangezien het land slechts een paar jaren (4 jaar en 3 maanden) na de onafhankelijkheid te maken kreeg met een militaire coup welke een reactie was op het gevoerde wanbeleid en de arrogante houding van Arron.

  Helaas wilden de creolen Arron en Bruma niet luisteren naar het wijze advies v.d. Hindoestaan Lachmon maar dachten ze dat ze de wijsheid in pacht hadden. De onafhankelijkheid moest koste wat kost doorgedrukt worden zelfs tegen de zin in van grote delen v.d. bevolking en met steun van een laffe overloper.

  Het gevolg van die houding en een te vroege onafhankelijkheid is tot de dag van vandaag voelbaar aangezien SU sinds de onafhankelijkheid sukkelt v.d. ene crisis naar de andere en nog steeds opgescheept zit met zwakke instituten en een wanbeleidvoerende politieke klasse van corruptelingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.