EU-Ambassadeur bespreekt versterking relatie Suriname

4
EU-Ambassadeur bespreekt versterking relatie Suriname

De niet-residerende Ambassadeur van de Europese Unie (EU), Zijne Excellentie Fernand Ponz Cantó en de Deputy Head of Delegation, Philippe Coessens, hebben een kennismakingsbezoek afgelegd aan minister Rabin Parmessar van het ministerie Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Na de kennismaking is er gesproken over de stand van zaken met betrekking tot samenwerkingsgebieden tussen Suriname en de EU.

Het beleid van het ministerie van LVV is erop gericht om de Surinaamse agrarische sector duurzaam te ontwikkelen. Hiervoor is onder andere een Nationaal Indicatief Programma (NIP) 2014-2020 voor Suriname gelanceerd. Het algemene doel van het programma is het bevorderen van duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname. Met de EU heeft de regering van Suriname in juni 2014 het NIP, welke gefinancierd wordt uit het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).

Er worden diverse agrarische projecten uitgevoerd uit het NIP. Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is één van de projecten die daaruit voortvloeit, en nu wordt uitgevoerd. Ook is er gesproken over de aangepaste exportregels en de gehouden audit van de EU. Suriname heeft ook een goede samenwerking op andere gebieden met de EU.

Bij deze kennismakingronde participeerde ook het waarnemend hoofd van Dienst Plantenbescherming en Kwaliteits Keuring, Sadhana Janki, de FAO-Focal Point van het ministerie van LVV, Tania Lie A Sjoe, Imana Power van het CELOS en waarnemend onderdirecteur Maitrie Jagroep van het onderdirectoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking. De Ambassadeur zegt zeer ingenomen te zijn met de briefing en wilt spoedig met het ministerie zitten om in depth verder de lopende projecten te evalueren.

4 REACTIES

 1. Raar dat veel landen komen praten over landbouw hier in ons landje. Het is steeds weer hetzelfde liedje om indruk te maken.
  Praten kan altijd, er werking van maken is een ander verhaal. Landbouw gif moet uit heel ons land verbannen worden. De bevolking gebruikt bewust gif om dieren te doden. Wat doet de overheid hiermee. Nothing Nada.


  Maak melding

 2. Nederland, lid van de EU, heeft héél véél ervaring met tropische landbouw en ze spreken daar ook nog dezelfde taal als in Suriname. Ja, werkelijk, Nederland is de ideale partner als het gaat om de ontwikkeling van de landbouw in Suriname.


  Maak melding

 3. ontwikkeling van de landbouw in Suriname kijk naar Brazilië en al de landen in Zuid-Amerika waarom lukt het hun wel en Suriname niet de export van podocirie via Brazilië wordt veel in Europa verkocht su zit er vol van su heeft heel veel maar veel mensen hebben geen verstand en kleingroepje die dat heeft zorg er voor dat ons vok maar in onwetendheid blijf dus blijkbaar blijvend dromen en praten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.