Onderzoek naar witwassen van 75 miljoen euro door bedrijven uit Suriname

68
euros

De 19,5 miljoen euro die door Nederland in beslag werd genomen, maakt volgens de Nederlandse justitie onderdeel uit van zeer omvangrijke witwas praktijken door bedrijven in Suriname. Dat blijkt uit de eerste zitting rond deze witwas zaak, die vandaag dient voor de rechtbank in Nederland. De Nederlandse justitie doet daarbij onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname meldt De Telegraaf.

De krant noem het ‘de geldberg van de drugsmafia’. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie werd het geld per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19,5 miljoen euro is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd. Suriname vecht de inbeslagname van deze enorme partij cash aan.

Volgens de krant nam het OM in Noord-Holland het geld in april 2018 in beslag, omdat volgens justitie voor het overgrote deel van het geld geen legale herkomst kon worden aangetoond. Het OM doet nog sporenonderzoek naar de biljetten om te kijken of er dna of vingerafdrukken op zitten van criminelen.

De krant schrijft verder dat de grote hoeveelheid cash die naar Nederland is verzonden, volgens de Surinaamse financiële instellingen te verklaren is door het feit dat Suriname een ’cash-economie’ heeft en toeristen veel contant geld meenemen. Het OM wijst erop dat toeristen echter zelden of nooit met briefjes van 500 betalen en dat de toename van de omvang van de verstuurde geld zendingen niet strookt met de economische ontwikkelingen in het land.

Lees het uitgebreid artikel ook hier in De Telegraaf.


68 REACTIES

 1. Hoe achterlijk moet je toch zijn om aan te voeren dat toeristen met biljetten van €500 betalen ? Totaal ongeloofwaardig en ja wat mij betreft mag nederland het drugsgeld behouden. jammer voor Sardjoe, Djaniasingh en Kuldipsingh….al die grote Hindoestaanse drugsdealers.


  Maak melding

 2. Dit zelfde verhaal hoor ik al vanaf nederland ons geld heeft gestolen. hoelang moeten ze dna onderzoek doen?? Totdat Bouterse dood is??? Zijn ze nog een tijdje bezig. Ze zoeken valse vingerafdruk maar lukt ze nog niet. Als ze al bewijs hadden was het er al. Ze dachten dar Suriname de zaak zo zouden laten.
  We moeten doorgaan tot nl op hun bek valt.
  Nederland is drugsland nummer 1


  Maak melding

 3. Langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar.
  Laat de OM de namen van de verdachte bedrijven en hooggeplaatste politici openbaren. Bij veroordeling kunnen ze een lening bij een Oppenheimerfunds op hun Chow Mein buik schrijven. Kan me niet voorstellen dat een kredietinstelling zaken gaat doen met land waarvan de politici zich bezig houden met mallafide praktijken.


  Maak melding

 4. De NDPlee heeft het land naar de klote geholpen, Suriname staat nu bekend als narcoticastaat.
  Vertrouw op eigen kunnen, me mars noh !!!
  laat mei 2020 een zegen zijn voor het land, dat het land bevrijd is van deze zware criminelen die van het alnd een 2e Haiti hebben gemaakt.


  Maak melding

 5. Gewoon met je tengels van geld van soevereine staten afblijven. Het staat je vrij om vragen stellen maar je bent niet de schoolmeester die spullen af kan pakken.


  Maak melding

 6. Dat is de EU wel.
  De vraag is gesteld; het antwoord is van dusdanig niveau dat niemand daar in trapt.
  Smokkelwaar mag worden afgepakt. 🏴‍☠️🏴‍☠️


  Maak melding

 7. Nederland is de grootste haven voor drugs dus alleen maar nonsens wordt hiier uitgekraaid jullie vinden constant geld in vliering reserve autobanden en nog veel meer dus klootzakken jullie hebben dat geld ook nodig net wat er is geschreven geef t maar aan leger des heils…afblijven wat niet van jullie is bigi ai beest jullie zijn gewoon Jaloers op Suriname


  Maak melding

 8. Robles
  5 november 2019 at 12:22

  Gewoon met je tengels van geld van soevereine staten afblijven. Het staat je vrij om vragen stellen maar je bent niet de schoolmeester die spullen af kan pakken.

  ==============================

  1) Suriname is geen souverein land. Inmiddels is het een kolonie van China.

  2) Ja Nederland mag crimineel geld afpakken


  Maak melding

 9. Dames & heren , heel even. Ik ben bezig die ene serie op Netflix te kijken nl: El Dragon. En zie hoe een jong intellectueel bink, dat is opgegroeid en opgeleid is in Japan door een samoerai meester, die dus genoodzaakt terug moest naar Mexico om die traditionele drugs transport bedrijf van zijn opa moest overnemen. Hij was werkzaam op de beurs markt en probeert dus alle geld van de vrienden van zijn opa op de beurs te brengen : dus ook een prachtig idee om geld wit te wassen. Verder zijn in de film, wreedheden en moord maar ook liefdes relaties te zien.
  Als ik zo dat artikel van de Telegraaf mag geloven en verlinken , dan lijken die Surinaamse taferelen daarop die film. Maar 1 ding wisten die kornuiten van Bouterse niet : dat systeem is al lang achterhaald en in Suriname zijn ze zo achterlijk, stom en mooi beet. Kisi deng mooi 👍🏼


  Maak melding

 10. Het is niet zonder reden dat men ertoe is overgegaan de uitgifte van 500 euro biljetten te stoppen. Juist vanwege de criminelen die gebruikmaken van deze bankbiljetten. Je kunt je voorstellen wat een haast en wanhoop men betracht om alsnog de coupures in te leveren of uit te besteden zodat het geld niet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Suriname heeft uiteindelijk de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank. Keiharde bewijzen aan de kant van het OM in Nederland zijn nog steeds niet van toepassing. Als het goed is moeten die wel op een gegeven moment naar voren worden gebracht zodat de vermoedens bewaarheid worden. Suriname heeft aan de andere kant de job om op een geloofwaardige wijze de herkomst te verklaren. Uiteindelijk is het de rechter die beslist. In dit opzicht is het goed dat deze zaak voor de rechtbank verschijnt opdat er uitsluitsel verkregen wordt. Bij het passief zijn van Suriname, zou deze zaak een patstelling blijven in de vorm van beslagname .

  Ik ben benieuwd in hoeverre Suriname dit kan weerleggen en de rechtbank overtuigen van haar onschuld.
  De timing van Nederland valt perfect in aanloop naar de komende verkiezingen. Ik hoop van harte dat het goedkomt met deze zaak en wel in het voordeel van Suriname. Hiermee erop vertrouwend dat het rechtmatig geld verkregen is. En als dat niet zo is ,moet men de gevolgen maar dragen. Min of meer is de situatie reeds in het nadeel van Suriname door de huidige beslagname en alle gevolgen (zeker ook politiek-maatschappelijke) , daaruit voortvloeiend.


  Maak melding

 11. Nederland moet van alle Surinamers die naar Nederland reizen, een DNA test opnemen zo kan men direct zien van waar het afkomstig zijn. Vooral de 500 euro biljetten. Niemand van Nederland reist met 500 biljetten naar Suriname. Het geld is van de NATIONALE DRUGS PARTIJ ( NDP). Vandaar dat Abdoel Hoefdraad wil reden met leen wet


  Maak melding

 12. Als er sprake is van een omvang van 75 miljoen euro, ben ik bang dat Suriname zich op geen enkele wijze zal kunnen vrij pleiten. Er is nauwelijks inspanning in het land om op grote schaal geld te verdienen, dus kun je gewoon de vraag stellen, waar komt het grote geld dan vandaan?. Misschien weet een enkele politieke partij alles van. Nu er verkiezingen in aantocht zijn, laat de NDP Suriname uit deze situatie halen, wellicht kunnen ze hiermee scoren en weer regeermacht krijgen.


  Maak melding

 13. En dit alles met de volledige medewerking van de President van Suriname, de president van de Surinaamse Bank en de Minister van Financiën….

  En de Surinamers gaan weer massaal op de NDP stemmen in 2020.

  Nog maar ween lening nemen Hoefdraad?


  Maak melding

 14. Lets Make Surinam Great Again

  Wir Shaffen Das

  Beste Bourgondiërs

  Ik hoop van harte dat de volgende President van Suriname Bestuurlijk , Economisch en Strategisch goed onderbouwd is.. het is geen makkelijke taak om Suriname terug de juiste richting op te sturen.

  Vanaf 2010 is suriname stuurloos gewoorden.. Bouterse en klick hebben andere doelen op het oog.. nl zich zelf ver rijken daar door zijn alle lagen van maatschaplijk suriname in de waar geraakt..

  Wij Surinamers Worden bijna nergens meer terwereld Serieus genomen.


  Maak melding

 15. Hmolenaar,pakiratigri deed een poging maar verzuipt in zijn eigen onzin. Nu Rob gay nog. Ik vraag mij af wat dit soort lage mensen willen bereiken door achter een dictatuur te staan. Zelf hebben ze niks vooral Rob g, is het rancuneuze waanzin of gewoon geen hersens maar instinct om maar te volgen tot de dood.


  Maak melding

 16. Suriname heeft de zaak voor de rechter gebracht, omdat Nederland dit geld in beslag heeft genomen wegens het vermoeden van witwassen. Suriname valt aan Nederland verdedigt
  Als Nederland in het ongelijk word gesteld wat de in beslagname betreft dan wil nog steeds niet zeggen dat er geen sprake is van witwassen. De officier van justitie heeft dan NIET aannemelijk kunnen maken dat de in beslagname terecht was.
  De CBVS heeft de gedupeerden al geholpen door geld te storten op de rekening van de commerciële banken.
  Als het geld wordt teruggegeven dan moeten de banken het ontvangen geld terugstorten.
  De vraag is; wat als Suriname de rechtszaak verliest, hoe zit het dan met het verstrekte geld aan banken.

  Rob, ik wacht nog steeds op je antwoord op mijn vraag gepost bij het artikel van C.Breeveld
  waterkant.net/suriname/2019/11/01/parlementarier-carl-breeveld-getroffen-door-hartaanval-in-singapore/


  Maak melding

 17. Beste Redskin

  pakiratigri:
  “Hiermee erop vertrouwend dat het rechtmatig geld verkregen is”

  Ik zeik in mijn broek van het lachen. De hele NDP top bestaat uit moordenaars en drugdealers. Het is ze gelukt om Suriname in 10 jaar tijd volledig naar de kloten te helpen: economisch, financieel en moreel.

  En toen zijn er nog tienduizenden ongeletterden, laag geschoolden die achter de Paarse Maffia clan aanlopen als loopse teefjes.

  het is echt niet te geloven


  Maak melding

 18. Ik heb nog nooit gezien dat een toerist, tenzij een Hindoestaan of een Creool, een 500 euro biljet zien wisselen.
  Deze biljetten en de 200 en 100 euro biljetten gaan als broodjes over de toonbank in de casino’s. Ga maar kijken wat er ieder avond daar gebeurt en altijd dezelfde mensen die daar zitten en en publiek 200 biljetten en 500 biljetten schuiven over de tafel voor fiches


  Maak melding

 19. Hmmmmmmmm….

  Vele grootvermogenden zullen baden in zweet en geen oog meer dicht doen. Anderen zullen voor uren op de toilet zitten met spetterende diarittus.

  Die gelden gaan ze volgen, zal wel gaan om honderden miljoenen, misschien wel miljarden.

  Wo yere tori now…


  Maak melding

 20. Erg wat er met Suriname gebeurt door ddb en allerlei criminelen. De grootste verliezers zijn de arme, (ongeschoolde) Surinamers en de republiek Suriname. Ook misbruikt door ddb voor zijn eigen behoudt.

  Triest om te moeten constateren dat Suriname een roversnest is thans, ondanks dat moet Nederland zijn mond stijf blijft dicht houden. Dit op grond van:
  – Nederland de grootste marktplaats van drugshanden en drugscriminaliteit in de wereld is,
  – Nederland bekend staat als, dubble Irisch dutch sandwich. Zie: Hoe werkt de Double Irish Dutch sandwich eigenlijk?,
  – witwasserij/witteboordencriminaliteit op grote schaal voorkomt,

  – Nederland wist toen ze met Suriname onderhandelde over de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975, waar de zwakke punten van Suriname/de Surinamers waren, oa, geen eigen productie en exportondernemingen, geen kennis van leger te leiden, besturen, buitenlandse betrekkingen, heel veel ongeschoolde Surinamers, die nauwelijks iets voor Suriname zouden kunnen betekenen, geen eenheid bij de bevolking, maar verdeeldheid in etniciteiten, geen kapitaal, niet een HBO – Technische school, slechte infrastructuur, enz, enz.

  Het Nationaal leger van Suriname werd ondersteund door een afdeling uit het Nederlands/NAVO leger van Nederland die Suriname zou wijzen hoe een leger goed past in een onderontwikkelingsland als Suriname. Raar dat juist waar Nederland ondersteuning aan gaf, het daar fout in gaat, nl het leger. Daar moet Nederland goed naar kijken en over nadenken met alle gevolgen van dien.

  Er waren politici in Suriname in die periode die Nederland op wezen dat Suriname nog niet gereed was om onafhankelijk te worden. Er waren krachten in de Surinaamse politiek en in de Nederland politiek die toch hebben doorgedrukt.

  Wat rest is dat Surinamers, het Surinaamse Volk nu een ervaring rijker is geworden en een illusie armer is geworden. Succes heeft vele vaders, de mislukking is vaak een wees. Nederland dokt en doet alsof haar neus bloed.

  Wij Surinamers zullen zelf orde op zaken moeten stellen. Te beginnen dat de huidige regeerders never, nooit, nada, nunco, nul, negatief meer in de politiek en de regeringscoalitie van Suriname te laten komen. Eens maar nooit weer.

  Time4Change!

  25 mei 2020 moeten de Surinamers bij de Algemene en Geheime Verkiezingen van de DNA van Suriname daarom rationeel denken en handelen, kritisch zijn en logisch denken en handelen.

  Surinamers redden jullie Suriname van de huidige criminelen die met witwassen en allerlei duisterste zaken bezig zijn. Met hun enige eigen belangen bezig zijn en het Surinaamse Volk en Suriname in ellende en armoede terecht laten komen. Surinamers moeten echt een andere koers omhoog willen, tenzij…

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 21. Helaas heeft de frontregering in princiepe gezorgd, dat deze puinhoop in dit land is ontstaan, en zitten met een crimineel als president opgescheept tot dat hij eindelijk de pijp uit is, hadden tijdens hun regeerperiode een wet kunnen maken, waarbij een persoon met een veroordeling achter zijn naam, nooit en ten nimmer, het ambt van president zou kunnen bekleden, dit is de grootste inschattingsfout van de frontregering geweest, want hadden toen ook de meerderheid.


  Maak melding

 22. Nederlandse Om die Surinaamse bedrijven beschuldigt van witwassen. Dit is de wereld op zijn kop. De drugsstaat nederland die anderen beschuldigt van witwassen. Nederland is de grootste drugsstaat en witwas paradijs op deze aardkloot.

  Nederland zal met overduidelijk bewijs moeten komen dat het hier om witwasgeld gaat, nederlandse OM heeft geen rechts- of onderzoeksbevoegheid in Suriname, dat is de taak van de CBVS. Dus overduidelijk bewijs of het geld direkt vrijgeven.

  Om in Nederland is aan het onderzoeken en terwijl ze aan het onderzoeken zijn gaan ze beslagleggen, dit is een omgekeerde wereld van de corrupte justitiele autoriteiten in nederland. Nederland is duidelijk een bananen republiek aan het worden vandaar dat de drugsmaffia vrijspel heeft.

  Eer onderzoeken en daarna met bewijzen en rechterlijkbevel beslagleggen, zo werkt het in een rechtststaat, meer niet.


  Maak melding

 23. @ Pakiratigri
  U stelt dat er geen bewijs is. In de telegraaf staat allicht dat een meneer O in 2 dagen maar liefst 1 mio euro in cash bij een bank gestort zou hebben.
  Indien correct heeft iemand wel iets uit te leggen en heeft NL meer bewijs dan SU lief is.

  U stelt terecht dat het 500 euro biljet uit roulatie gehaald wordt om op die manier vooral de Zuid Amerikaanse Drugsbaronnen de wind uit de zeilen te halen. Euro 500 is het biljet met de grootste waarde (wereld wijd) en leent zich daarom goed voor de drugshandel (het neemt de minste ruimte inbeslag).
  Er kan aangetoond worden dat circa 90% van deze biljetten in aanraking geweest is met Cocaïne

  Het is dus zaak die biljetten gruisloos terug te brengen naar de Eigenaar de Europese Centrale Banken.
  Via Suriname is die route nu afgesneden. Wie gaat er nog euro 500 biljetten uit Suriname aanvaarden.


  Maak melding

 24. Robles 5 november 2019 at 12:22

  “Gewoon met je tengels van geld van soevereine staten afblijven. Het staat je vrij om vragen stellen maar je bent niet de schoolmeester die spullen af kan pakken.”

  beste Robles u vergeet een paar dingen:
  1>> de euro’s zijn niet van de Soevereine staat Suriname. De biljetten zijn van de Europese centrale banken die ze uitgegeven hebben.
  2>> De biljetten werden onder een valse vlag vervoerd door de Surinaamse Centrale Bank die daarmee misbruik maakte of liet maken van haar Soevereine status.
  3>> Er is geen sprake van schoolmeester die iets afneemt. Er is door autonome instanties (Trias Politica werkt in NL beter dan in Su) ingegrepen in iets wat in NL en volgens de Europese Centrale Banken een misdrijf zou kunnen zijn.
  4>> Er blijkt meer grond te zijn voor inbeslagname te zijn dan tot nu toe door Suriname bekend gemaakt is. Een meneer O die schijnbaar in 2 dagen een aantal malen een bank bezoekt en daar ongeveer 1.000.000 (SRD 9.000.000) in biljetten stort heeft wel aardig wat euro’s onder zijn bed bewaart.

  Beste Robles ik mag hopen dat u het thuis bewaren van euro 1.000.000 in Suriname alleen kan als je absoluut zeker bent dat elke vorm van crimineel het wel uit z’n hoofd haalt om langst te komen omdat ze weten dat het gevaarlijk is.


  Maak melding

 25. Het Sranan regiem dat alle regels aan haar laars lapt,
  of wetswijzigingen doorvoert voor straffeloos maken van
  politieke leidinggevenden, die de wet overtreden, heeft
  forse financiele problemen !

  Na NEP-Amnestiewet, die strijdig met de Grondwet,
  tracht de NDP nu met een wijziging van de Wet op de
  Staatsschuld, de minister van Financien te behoeden
  voor een strafrechtelijke vervolging !

  Het openlijk witwassen van waarschijnlijk drugsgelden, via
  Nederland, is thans een groot probleem voor de politieke
  toppers van het Paarse regiem.

  Deze affaire zal ook grote internationale gevolgen hebben
  voor de Leningziekte van het Paarse regiem.

  SRANAN is door dit regiem in een groot FINANCIEEL MOERAS
  gestort !
  SARI TORI, KONDRE SA PINA !

  PS : BOUTA VRAAGT WAAR ZIJN EIND-MOORD-VONNIS BLIJFT !
  KRIJGSRAAD BEPAALT TEMPO EN HET VONNIS IS AL GEREED !

  MENEER DURFT NA TIENTALLEN JAREN VAN SABOTAGE EN BEDREIGING,
  TE VRAGEN OM SPOEDVONNIS ! YU MU FU ABBI DRE AI !!!!!


  Maak melding

 26. Onze Surinaamse banken hebben het licht nog niet gezien. Banken doen rechtstreeks zaken met banken via het digitale verkeer. Er zijn nog steeds checks in omloop, waardoor oplichters de vrije hand hebben. Het is ook zeer vreemd dat Suriname steeds met een dubieus verhaal komt over deze geld zendingen. Ongeloofwaardig. China doet zijn zaken ook via de bank. Ook al gaat het om kleine bedragen. Suriname doet alsof zijn neus bloed. Rechtstreeks zaken doen met de bank over geld overmakingen is toch niet zo moeilijk. Hier zit dus duidelijk een luchtje aan. Moet tot de bodem worden uitgezocht. Op Curacao is er ook geld in beslag genomen, hoe komt deze man aan al die euro’s. Geld verschepen is al lang niet meer aan de orde van de dag.


  Maak melding

 27. @Wendy.
  Het geld is niet gestolen.Het is in beslag genomen omdat Suriname geen duidelijke verklaring kan geven van de herkomst van het geld.Suriname beweert dat veel toeristen met euros betalen maar het geld bestond uit een groot deel uit 500 euro biljetten Toeristen betalen niet met 500 euro biljetten.In Nld worden ze ook niet geaccepteerd in de winkels.En het is alom bekend dat drugscriminelen vaak het geld in biljetten van vijfhonderd euro vervoeren.Laat Suriname maar duidelijk uitleggen waar het geld vandaan komt.Het OM in Nederland laat niet met zich sollen.Ook in Nederland wordt geld met een dubieuze herkomst keihard in beslag genomen.Dus Suriname is in dat opzicht echt niet speciaal.


  Maak melding

 28. Als dat geld in de Nederlandse schatkist word toegevoegd, hoef ik misschien minder belasting betalen 😄😄👍zou een goed plan zijn hè!?


  Maak melding

 29. Volgens het OM houden ’de hoogste rangen van het politiek bestel in
  Suriname zich met drugshandel bezig’.
  President Desi Bouterse moet nog steeds in
  Nederland een straf uitzitten voor cocaïnehandel.

  Ⓒ De Telegraaf


  Maak melding

 30. Volgens de Surinaamse financiële instellingen is de grote hoeveelheid cash die naar Nederland is verzonden te verklaren door het feit dat Suriname een ’cash-economie’ heeft en toeristen veel contant geld meenemen. Het OM wijst erop dat toeristen echter zelden of nooit met briefjes van 500 betalen en dat de toename van de omvang van de verstuurde geld zendingen niet strookt met de economische ontwikkelingen in het land. Het Bruto Nationaal Product is flink gedaald in de laatste jaren. Het geld moet wel een andere herkomst hebben, zo concludeert het OM.


  Maak melding

 31. percival
  Even dimmen v.w.b. de €500 biljetten. Deze worden nog steeds geaccepteerd omdat ze in de wet als wettige betaalmiddelen zijn vermeld.
  Bedrijven mogen ze niet weigeren maar sommigen doen het toch. Welke imbeciel gaat naar de supermarkt en betaald met een 500 euro biljet?
  Bij de makro kun je gewoon betalen met een 500 euro biljet, hangt ervan af wat je koopt.


  Maak melding

 32. @jojo,
  Bankbiljetten (papier en drukinkt) mogen dan het eigendom zijn van de Europese Centrale Bank, maar de nominale waarde het geld is eigendom van de houder. Mijn inziens moet het Openbaar Ministerie van Nederland met haar tengels afblijven van het geld. Dat er o.a. biljetten van €500,- worden onderschept wil het OM in Nederland met haar krom-denken rechtvaardigen. In sommige Europese landen worden de biljetten van €500,- haast niet meer gebruikt in het dagelijks betalingsverkeer. In Nederland worden deze biljetten niet geaccepteerd ze zijn zelfs verboden en in andere Europese landen niet. Maar deze biljetten worden wel door de Europese Centrale Bank in omloop gebracht. Voor wie dan? Het verwonderd me daarom ook niet dat deze biljetten o.a. naar Suriname hun weg vinden omdat ze in Suriname gewild zijn. Een bezitter van een biljet van 500 euro loopt mijn inziens ook met minder papiergeld op zak. Uiteindelijk zal de Surinaamse consument moeten opdraaien voor de dwaling van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De handelaren gaan dit verlies uiteindelijk proberen door te berekenen aan de consument. Het is daarom zeer belangrijk dat de Nederlandse rechter het Nederlandse O.M. niet ontvankelijk verklaard in deze zaak.


  Maak melding

 33. @Pico, de vraag die je stelde bij het item over Breeveld is mij ontgaan door drukke werkzaamheden en bezigheden. Ik heb jouw vraag gelezen en ik kan jou “in a nutshell” het volgende zeggen. Biljetten uitgifte, dus het uitgeven van fysiek geld is een van de belangrijkst taken van een Centrale Bank. De Centrale Bank is de bank der banken. Als algemene- en handelsbanken er niet in slagen om voldoende geld bij de spaarders op te halen kan geld geleend worden van de Centrale Bank.


  Maak melding

 34. @RobG

  De euro 500 biljetten worden uit roulatie gehaald omdat ze geen nut hebben.
  Dat er veel euro 500 biljetten in Suriname zijn is een bewijs dat er veel in poeders gehandeld wordt. Ze komen er echt niet omdat het populair is onder toeristen en consumenten. Vanwege de geringe omvang is het juist populair bij de drugsbaasjes.

  Het gegeven dat SU vanaf 2013 een omweg gebruikt om haar Euro biljetten in te ruilen maakt verdacht en dan krijgt justitie een reden om in te grijpen voor al als de Surinaamse Centrale Bank zich leent als vervoerder voor derden die daar door dekking krijgen voor vermoede witwaspraktijken.

  u kunt toch niet ontkennen dat het vreemd is dat er in Suriname een miljoen eurp cash bij iemand thuis ligt en in 2 dagen bij een bank gestort wordt.


  Maak melding

 35. @RobG

  De euro 500 biljetten worden uit roulatie gehaald omdat ze geen nut hebben.
  Dat er veel euro 500 biljetten in Suriname zijn is een bewijs dat er veel in poeders gehandeld wordt. Ze komen er echt niet omdat het populair is onder toeristen en consumenten. Vanwege de geringe omvang is het juist populair bij de drugsbaasjes.

  Het gegeven dat SU vanaf 2013 een omweg gebruikt om haar Euro biljetten in te ruilen maakt verdacht en dan krijgt justitie een reden om in te grijpen voor al als de Surinaamse Centrale Bank zich leent als vervoerder voor derden die daar door dekking krijgen voor vermoede witwaspraktijken.

  u kunt toch niet ontkennen dat het vreemd is dat er in Suriname een miljoen eurp cash bij iemand thuis ligt en in 2 dagen bij een bank gestort wordt.


  Maak melding

 36. @ RobG

  Beste RobG,

  Hoeveel Surinamers in Suriname ken jij die met biljetten van 500 € rondlopen ?
  Hoeveel winkels in Suriname ken jij die biljetten van 500 € accepteren ?
  Hoeveel toeristen denk jij dat met biljetten van 500 € naar Suriname reizen ?
  Hoe denk jij dat 10-duizenden biljetten van 500 € in een korte tijd in Suriname in omloop wordt gebracht ?
  Wat gebeurt er met de “kleinere” biljetten ?

  De gemiddelde Surinamer weet niet eens welke kleur een biljet van 500 € is.

  Hoe dan beste RobG ?


  Maak melding

 37. Robje-de-Paarse-slaaf :

  Eindelijk komen wij te weten dat je gewoon financieel
  Attache respondent bent van de Sranan handelaren in WIT GOED !

  Het in beslag genomen geld werd via HongKong teruggesluisd naar
  Duitse bankrekeningen !

  Het is duidelijk dat de Sranan Centrale Bank, onderdeel is geworden
  van de WITWASMACHINE van de Sranan-Witgoed-handelaren !

  Intussen zitten vele Paarse politici met de handen in het haar en
  hebben hun zinnen nu gezet op de laatste LENINGEN die het
  Paarse regiem nog zal kunnen afsluiten !

  PS : Mw Danielle VEIRA heeft inlichtingenmensen in de goudvelden
  in Sranan, misschien kan er ook in in Hongkong worden gestationeerd !

  POTI SRANAN-VOLK E PINA GO MORO FARA !


  Maak melding

 38. JoJo 5 november 2019 at 16:46

  Helemaal geen onderbouwing voor uw stellingen. Maar goed. Uw haat verblind u. We zullen zien of NL met bewijzen komt. Vooralsnog zijn die er niet. Hooguit verdenkingen en dat is niet genoeg.


  Maak melding

 39. @ RobG

  Beste RobG,

  Er wordt niet meer gesproken over 19,5 miljoen maar om meer dan 75 miljoen € in een korte tijd.

  Deze casus is dus veel meer dan die ene zending waarbij Robert van Trikt criminelen probeert te verdedigen door te schuilen achter de onderontwikkelde Surinaamse maatschappij met haar “cash cultuur”. Robert van “Trikkie” heeft Suriname internationaal te schande gezet !


  Maak melding

 40. @Robles
  “Helemaal geen onderbouwing voor uw stellingen. Maar goed. Uw haat verblind u. We zullen zien of NL met bewijzen komt. Vooralsnog zijn die er niet. Hooguit verdenkingen en dat is niet genoeg.”

  1>> Dat de biljetten eigendom zijn van de centrale banken en die de waarde borgen is een feit.
  2>> Dat de CBvS biljetten vervoerde voor derden en ze zo achter de soevereiniteit (niet controleerbaar) is bewezen aangezien het de lijn van de verdediging van Suriname is.
  3>> Dat het OM zelfstandig opereert is ook niet betwistbaar.
  4>> Welk bewijzen er gaan komen zullen we werkelijk gaan zien. In dat op zicht slaat u de plank mis dat er geen bewijs is. In dat geval had Suriname allang gewonnen gezien de enorme reputatie schade die dat op zou leveren.

  Haat is mij vreemd beste Robles. Ik vind wat er gebeurd triest gezien de enorme schade die het aanricht aan de economie. Schade die eerst door hoefdraad ontkent werd, toen gebagateliseerd werd en nu in de schoenen van een NL geschoven wordt als haat of wat dan ook.

  Het is triest dat een stel dilettanten de economie van Suriname ten gronde richten.

  U kunt er van verzekerd zijn dat het OM niet het risico neemt om deze zaak zonder bewijs door te zetten. Indien het OM door zet en verliest is het einde loopbaan van de mensen die het zover hebben laten komen.
  De verdediging van SU heeft tot nu toe geen effect gehad en dat zegt ook genoeg.
  Het zegt ook genoeg dat Suriname niet per direct naar de rechter gegaan is en Hoefdraad getracht heeft met gezwets het probleem te laten verdwijnen.


  Maak melding

 41. Sorry soms vind ik dat surinamers lullen jullie willen niet en nooit leren tegen die witmang ze willen niet dat jullie vooruitgaann toch we lul ik begrijp jullie niet alla ka holland na baarning tak we doe handel nana west .bing ka bacra no lobie sranang nooit nu niet nooit niet en do doe alla sanie en manierie foe fuck oeng up .oeng wikie nana kaassss


  Maak melding

 42. De regering Bouterse – Hoefdraad is slechter dan de kolonisator !

  Ten tijde van Holland was de Surinaamse munt meer waard dan de Nederlandse munt !

  Ten tijde van Bouterse – Hoefdraad – NDP is kranten papier meer waard dan de SRD!


  Maak melding

 43. @Jojo
  U moet uw beschuldigingen aan het adres van Suriname m.b.t. de 500 euro biljetten kunnen waarmaken met harde bewijzen. Geloven in aannames is zelfbedrog. Hetzelfde geldt ook voor het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dit probleem met cash betalingen speelt zich niet alleen af in Suriname. Ook in Marokko en andere ontwikkelingslanden zijn de mensen nog niet gewend om girale betalingen met het buitenland te verrichten. Het Nederlandse O.M. denkt dat men in Suriname op hetzelfde niveau als in Nederland geldtransacties moet kunnen verrichten. De realiteit is echter anders in Suriname. Maar er speelt nog meer op de achtergrond. Suriname is een klein en arm land. Nederland laat haar spierballen tonen omdat men zich matig voelt.

  @Para Express,
  Het Nederlandse OM laat een proefballon los. Ze willen kijken hoever ze kunnen gaan. waarom grepen ze niet eerder in. Het is ook een politiek spel. Dit soort spelletjes zijn gedoemd om te mislukken. Het zal een averechtse uitwerking hebben.


  Maak melding

 44. Vier vragen over het verdwijnen van het 500 eurobiljet
  De Europese Centrale Bank heeft woensdag de knoop doorgehakt: het 500 eurobiljet gaat verdwijnen. Waarom en hoe doet de ECB zoiets?

  Robert Giebels4 mei 2016, 19:46

  Het 500 euro-biljet wordt een duur verzamelobject. Beeld anp
  Wat is er mis met het 500 eurobiljet?
  De kans dat u ooit een briefje van 500 euro hebt gezien, laat staan in handen gehad, is zeer klein. Geen winkel accepteert ze trouwens. Sterker: als u er een hebt, bent u al bijna verdacht. Want circa 90 procent van de ruim 600 miljoen 500 eurobiljetten in omloop – 300 miljard euro dus – is volgens Europol in handen van criminelen en terroristen. Die roemen vooral het gebruiksgemak: een kwart miljoen past zo in de binnenzak.

  De ECB liet woensdag weten dat ‘dit biljet mogelijk illegale activiteiten vergemakkelijkt’. Een kwart van de briefjes zouden zich in Spanje bevinden, omdat via dat land Latijns-Amerikaanse drugs en de bijbehorende cash zouden lopen. Volgens ECB-bestuurder Yves Mersch herbergt ook Rusland een flink deel van de lila biljetten. ‘Dat is een belangrijke markt voor cash euro’s.’ Dit omdat het grootste eurobiljet voor corrupte gezagsdragers aanzienlijk waardevaster is dan geld op een Russische bank. Een biljet van 500 is soms meer waard dan dat.

  PvdA-Kamerlid Henk Nijboer riep Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ruim twee jaar geleden op zich hard te maken voor afschaffing van de ‘drugsvaluta’. Inmiddels zijn alle Europese ministers van Financiën om en de ECB dus ook. Ze willen niet alleen drugscriminelen en terroristen een slag toebrengen, maar ook bezitters van zwart geld. ‘Als ze voor meer dan 15.000 euro aan briefjes van 500 inleveren bij de bank, moeten ze uitleggen waar dat geld vandaan komt’, zegt Nijboer.

  Advertentie van Ziggo Zakelijk
  Groeikans: Club Vers groeit met een flexwerkplek
  Kan ik mijn stapel 500 eurobiljetten nu weggooien?
  Het 500 eurobiljet wordt niet ongeldig verklaard. Ze hoeven niet te worden ingeleverd. De ECB heeft woensdag besloten het biljet vanaf 2019 niet meer te drukken. Alle briefjes van 500 die dan nog in circulatie zijn, behouden tot het einde der tijden hun waarde. Zou de bank dat niet doen, dan vreest het schade voor het vertrouwen in alle eurobiljetten.

  Als alleen gespuis de biljetten gebruikt, zijn er zeker geen tegenstanders van afschaffing?
  Die zijn er wel, maar hun argumenten hebben niets te maken met het dwarsbomen van georganiseerde (drugs)criminaliteit of terrorisme. Ze vinden vooral het moment van afschaffing slecht gekozen. Doe het later, zegt bijvoorbeeld Clemens Fuest, van het Duitse onderzoeksinstituut IFO.

  Nu lijkt het net, redeneert hij, alsof de ECB met de afschaffing probeert te voorkomen dat mensen hun spaargeld van de bank halen. Dit uit vrees voor een negatieve rente, dus dat spaarders hun bank geld moeten betalen om spaargeld te stallen. Dan kun je je geld beter thuis in de kluis leggen. Maar zou iedereen dat doen, dan loopt het monetaire systeem schade op. Dat de ECB de indruk wekt dat te vrezen, ondermijnt volgens Fuest het vertrouwen in de Europese Centrale Bank.

  Een rechercheur onderzoekt of er sporen zitten op 500 eurobiljetten. Beeld anp
  Het afschaffen van een bankbiljet, kost dat geld?
  Er zijn berichten dat het drukken van 100- en 200-biljetten als alternatief voor de briefjes van 500 ongeveer een half miljard euro kost. Maar de vraag is waarom er van die op gewone burgers gerichte alternatieven moeten zijn als diezelfde burgers nooit een 500-biljet in handen hebben. Daar staat tegenover dat in Duitsland het gebruik van het biljet nog regelmatig voorkomt.

  Verdwijnt het grootste eurobiljet, dan verdwijnt ook de winst die de eurolanden erop maken. ECB-directeur Benoît Cœuré zei in een toespraak dat die zogenoemde seigneuriage een belangrijke inkomstenbron vormt voor het ‘eurosysteem’.

  Bankbiljetten drukken met een hoge waarde is lucratief. Het biljet waarvoor een Colombiaanse drugslord 500 euro heeft betaald aan de eurozone, kostte hooguit een euro om te maken. De Zwitsers nemen deze ‘businesscase’ waarschijnlijk over als het 500-eurobiljet is verdwenen. Ze zullen nu vast de drukpersen aanzetten voor hun biljet van 1000 Zwitserse frank (ruim 900 euro).


  Maak melding

 45. JoJo 5 november 2019 at 22:54

  1. Dat de biljetten eigendom zijn van Europese Centrale Banken wil nog niet zeggen dat je zomaar geld in beslag mag nemen. Hoe komt u daar in godsnaam bij. Dat zou de valuta wereldwijd enorm onbetrouwbaar maken. Dan wil geen hond buiten Europa meer een euro in bezit hebben.
  2. De CBvS is de opdrachtgever. Daarmee bemoeit Nederland zich dus met zaken die hun niet aangaan. Het is een zaak tussen Suriname en China. Nederland heeft niks te zeggen. En als ze al wat te zeggen hebben waarom niet in Europees verband dan? T’is toch een Europees biljetje? Ik hoor Frankrijk niet klagen namelijk.
  3. Het OM zal bakzeil halen. Er zijn geen bewijzen getoond en die komen ook niet meer. Het in beslag genomen geld is al giraal gemaakt. Dit is puur machtsvertoon. Een oud koloniale rotstreek om je zin te krijgen.
  4. Nee in dat geval had er allang een stapel bewijs gelegen. Die is er dus domweg niet. U zult zien.

  Anyways. U haat wel. U schrijft alleen en uitsluitend anti Surinaamse zaken hier. Dat is uw goed recht. Maar de toekomst zal leren dat u en de uwen dat nog in lengte van dagen zullen moeten blijven doen op dit forum. Want ook 2020 gaat niet brengen wat u hoopt. Integendeel zelfs. Onder meer deze vijandige houding van NL gaat de huidige president prima uitkomen. Hij zal er in de campagne slim gebruik van maken. En krijgen ze het geld wel terug? Feest. Ook dan zal dat in de campagne goed gebruikt worden.


  Maak melding

 46. Die € 500 biljetten kwamen beslist niet van Nederlandse/EU toeristen want die coupure wordt nauwelijks tot niet verstrekt door banken in Nederland/EU. ( ze worden zelfs uit het betalingscircuit verwijderd). Dan is de vraag gerechtvaardigd waar die biljetten in die enorme hoeveelheid dan wel vandaan kwamen. Hebben de betroffen / verdachte banken en cambio’s daar een plausibele verklaring voor gegeven aan het Nederlandse OM? Lijkt mij een niet onlogische vraag van dat OM. Daar draait m.i. de hele zaak om.


  Maak melding

 47. De WITWASZENDINGEN hebben niets te maken met
  CBvS zendingen aan andere centrale banken,
  zoals bijv van China !

  De gelden werden via HONGKONG gewoon doorgesluisd
  naar particuliere bankrekeningen in Duitsland !

  Die omweg is hoogst ONGEBRUIKELIJK en valt direct op,
  Sranan moet met tegen-bewijzen komen en die zijn er
  niet !

  Daarom wilde HOEFFIE deze zaak aan Sranan-volk en
  aan Nederland verkopen als CBvS-transactie ! En dat zijn
  dergelijke zendingen, nou juist NIET !

  De Drugsbaronnen hebben Sranan internationaal diep in
  de SHIT gebracht ! De USA zal nu ook maatregelen nemen
  tegen Suriname.
  Eerder zijn ook cash-zendingen op weg naar de USA op de
  Antillen, aangehouden !

  SURINAME MOET ZELF, DE DRUGSHANDEL, DRUGSHANDELAREN
  BESTRIJDEN en WITWASSERS OPPAKKEN !
  DIT PAARSE REGIEM, ZAL DAARTOE HELAAS NIET OVERGAAN,
  UIT EIGENBELANG !
  TELT U MAAR HET AANTAL DRUGS-GERELATEERDE MOORDEN
  IN ONS KLEINE LAND !

  SARI TORI, MAFFIA HEEFT EEN TE GROTE GREEP OP SRANAN !


  Maak melding

 48. @ Rob
  Ik zie dat je er niets van hebt begrepen.
  Je geeft een antwoord dat iedereen zou kunnen hebben gegeven.
  Suriname gebruikt kasreserves en discontopolitiek nog steeds als instrument om de interne (en externe waarde) te stabiliseren. Ik begrijp dit wel, aangezien het een hele kleine economie is.
  Maar het is volledig aan je voorbij gegaan. Zonder je te willen beledigen hoor.

  Jouw antwoord is; banken hebben geld nodig en lenen van de centrale bank.
  Het is niet jouw fout, maar mijn fout. Ik veronderstelde, wellicht geheel ten onrechte, dat je deze beleidsmaatregelen wel begreep en was benieuwd wat je reactie zou zijn.
  Het komt er namelijk op neer dat de bank een flinke klap met de linkerhand krijgt en een aai met de rechterhand.
  ik weet niet of ik de link erbij geplaatst had
  cbvs.sr/images/content/statistieken/Weekbalans/2019/verkorte-balans-cbvs25okt2019.pdf

  Zie ook de financiële positie van de Staat


  Maak melding

 49. @ JoJo
  Maar waarom heeft NL niet het gehele bedrag ingehouden dus die 75 miljoen€?
  En waarom hoor ik Duitsland niet als lid van EU land om de stortingen van HongKong te onderzoeken?
  @ Wendy
  Zoals op Wikipedia is aangegeven

  Dit is de citaat op Wikipedia:
  In 1900 wordt de Nederlandsche Cocaïnefabriekopgericht. Vaak wordt gezegd dat de Nederlandsche Cocaïnefabriek de grootste cocaïneproducent ter wereld was. Dit is echter incorrect[25].

  Kan het zeker kloppen dat NL hun eigen witwas geld tussen het ingehouden geld verstopt en zo Sr de schuld van criminelen geld en hun zogenaamd DNA onderzoek wilt aansmeren. Zo vuil zijn ze wel!

  Tja en er wordt beweert volgens de stelling dat het incorrect is dat NL niet de grootste cocaïneproducent is.
  Waar zijn de bewijzen dat het niet waar is?


  Maak melding

 50. Wie waren de mensen ook alweer die zo tegen de valuta wet waren omdat die eigenlijk de wens van nederland op controlle van valuta behelsde ?Iedereen dacht aan de NDP maar de daders zijn veegden die controlle van de hand en zijn nu aan de macht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.