Surinaamse banken dienen klaagschrift in bij Nederlandse rechtbank omtrent 19,5 miljoen euro

46
De 19 miljoen euro uit Suriname zit nog steeds vast in Nederland
Heel veel Euro's

Banken in Suriname hebben gezamelijk een klaagschrift ingediend bij Rechtbank Noord-Holland over de beslagname van de 19,5 miljoen euro in april vorig jaar. Het gaat om de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en de Finabank, meldt de Surinaamse Starnieuws.

De nieuwssite verneemt dat de advocaten van de banken tot de conclusie zijn gekomen dat de beslagname van de geldzending in strijd is met het volkenrechtelijke beginsel van immuniteit. De geldzending is verricht door de CBvS namens de lokale banken. De banken blijven bij hun standpunt dat het beslag leggen op de geldzending door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) onrechtmatig is geweest. De verdenking van het OM dat de gelden van witwassen afkomstig zijn is volgens hen misplaatst.

De advocaten van de banken hebben eerder dit jaar tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt dat de inbeslagname van de geldzending grote schade toebrengt aan de Surinaamse economie. Sinds het geld in beslag genomen is, kunnen er geen verschepingen plaatsvinden. De euro’s stapelen zich op waardoor er een tekort is ontstaan aan US-dollars, die geïmporteerd werden. Volgens de nieuwssite is de inzet van het klaagschrift dat de rechtbank het OM beveelt om de inbeslagname op te heffen. Het geld moet teruggegeven worden aan de CBvS. 

46 REACTIES

 1. Waarom alleen maar dreigen en niet direct rechtszaak beginnen. Dan kan al via een spoedprocedure. Waarom diet de NDP regering dat niet ? De vraag stellen is hem beantwoorden. Omdat dan de beerput opengaat. Er zijn duidelijke bewijzen dat het geld afkomstig is van criminaliteit. Kabinet Bouterse heeft niks te winnen met een rechtszaak. Want dan moeten ze komen met harde bewijzen inplaats van slap gelul.


  Maak melding

 2. En die €19.5 milj is werkelijk een fooitje die in beslag genomenis. Containertje sturen en er is vele malen meer binnen. Dus no spang


  Maak melding

 3. Wie stuurt nou zoveel geld per post of boot. In deze moderne tijd is alles bankieren. ER klopt hier iets niet.
  Moet zwart geld geld zijn van de drug`s baronnen daar.


  Maak melding

 4. Het is zeer opvallend dit verhaal die kant nog wal raak. Ten eerste kon Suriname in het begint het in beslag genomen geld niet verantwoorden. Ze kwamen met heel wat vage verhalen. Het eerste verhaal was om spullen te kopen in China, daarna kwamen er nog meer van die rare verhalen. Dit in beslag genomen geld komt uit witwas praktijken. De banken gaven een jaar lang niet thuis. Dit bedrag kon niet achterhaald worden waar het vandaan komt. Geen bewijsstukken. Nu opeens komen zij met 3 banken en advocaten op de proppen?
  Nederland moet dit geld zeker niet teruggeven. Deze advocaten maken hun naam en handen vuil aan vieze spelletjes en houden zich ook bezig met witwas praktijken, Ook op Curacao is er iemand met heel veel Euro aangehouden en dit geld is ook in beslag genomen. Trouwens nog even en de vakantiegangers die naar Suriname komen, mogen maar een klein bedrag mee nemen aan dollars en euro’s. Er is een overschot aan Euro’s in Suriname. Men weet niet wat zij hiermee moeten doen?? Maar vechten om de vastgehouden Euro’s
  Er staat een helikopter met USD op onze luchthaven geparkeerd. Niemand weet van wie dit is. Allemaal van die vage en duistere zaken. Bouterse wil bewijzen dat hij dat geld terugkrijgt van Nederland. Nederland heeft het recht dit geld in beslag te nemen. Dit geld is echt witwasgeld. Nederland niet teruggeven. Deze regerings cocaine bende denkt weg te komen met vieze spelletjes. FAILED STATE.


  Maak melding

 5. Klaagschrift, Rechtszaak or whatever,
  zolang ze niet bewijzen waar het geld vandaag komt, van wie het is, hoe het verdient is en waar het voor bestemd was/is, kunnen ze ernaar fluiten.


  Maak melding

 6. De kleine dief klaagt bij de grote dief en nu bij de Rechtbank van de grote dief. Waar gaat het eigenlijk om, maar 19,5 miljoen euro. Heeft sur maar zo weinig geld nodig om het land te bestieren. Dacht van niet, het is toch een schijntje. Maar het is meer een camuflase dat het land op z’n gat ligt. En de problemen van de interne markt zullen alleen maar toenemen.

  Wanneer ze al zoveel euro’s in voorraad zouden hebben, is alleen maar een goed teken van de economie. Dat zij meer uitvoeren dan importeren. Maar geloof mij, de kas van de banken is helemaal leeg, niets van euro’s is waar, anders hadden ze toch kunnen inleveren bij de centrale bank van Europa. Met euro’s is overal op de wereld handel mogelijk, omdat het een internationaal betaalmiddel is. En de waarde van de munt is sterker dan de dollar. Dan hoezo vormt 19,5 miljoen euro blokkering voor de sur banken?
  Lulkoek verhalen.

  Is gewoon privé drugsgeld van meneer DB.


  Maak melding

 7. En die duizenden kilo’s cocaïne die toevallig uit Suriname komen ,daar willen de Surinamers nix van weten
  Maar over 19miljoen maken ze wel n werk van
  Jullie krijgen nix!!!


  Maak melding

 8. Houden en verdeel het onder de armen; linker en rechterarm. Surinamers is het volk bij uitstek met de grootste monden maar weinig daadkracht. Het blijft vaak bij dreigen en schelden. Ook nu komt men met vage beweringen als zou jet geld bestemd zijn om te ruilen in dollars. De laatste verklaring is al de 6! Niemand zal in deze stronterij van Bouterse en kliek meer intrappen. Ja misschien dat het in achterlijk Afrika geloofwaardig over zou komen maar niet in Europa. Kom met bewijzen om het tegendeel te ontkrachten!


  Maak melding

 9. Damsco.

  30 juni 2019 at 11:32

  HET DOOR DE KAASKOPPEN GESTOLEN GELD TERUGGEVEN …er is helemaal geen reden om het te STELEN.

  ===================================

  Suriname moet de herkomst van dit geld verantwoorden. De Europese Unie heeft hiervoor bepaalde wetten in het leven geroepen oa AMLD4. Dit om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.
  Als Suriname niks te verbergen heeft geven ze openheid van zaken. Zo simpel liggen de zaken.


  Maak melding

 10. Waarom maken de banken zich druk om €19,5 miljoen alsof dat de Surinaamse economie schade brengt?
  We hebben toch ‘200+ miljard USD’ in onze bodem liggen, volgens onze ‘Vieze’-president?

  De banken weten uiteindelijk dat het lullerij was en maken zich terecht zorgen…


  Maak melding

 11. Als je als land om 19,5 EUR economisch in de problemen komt dan klopt er iets niet aan je beleid. Welk zichzelf respecterend land gaat in deze tijd geld verschepen. Er zijn genoeg moderne mogelijkheden om het op een fatsoenlijke en transparante over te maken naar de belanghebbende. Hier klopt duidelijk iets niet met deze zending. En nu lopen janken pfffff wat doet deze regering een keer eens goed ??? Niks dus !!!!!!!


  Maak melding

 12. De banken en advocaten aan de leiband van de CBvS en Hoeffie hebben er maanden over gedaan om deze onzin te verzinnen.
  Dus omdat SR een ander land is zijn ze onschendbaar als ze naar een NL bank gaan om daar hun Euro’s te wisselen?? Dus ondanks alle internationale verdragen rond witwassen en andere criminaliteit mogen bepaalde Suries rekenen op onschendbaarheid??


  Maak melding

 13. Die ene zending van 19,5 miljoen hoeft geen groot probleem te zijn voor de banken. Het is maar 1 zending met een relatief klein bedrag. Er zijn particulieren die meer bezitten.

  Los lossie bor borrie geklets maakt alleen indruk op het NDP-volk maar niet bij verstandige mensen


  Maak melding

 14. Eerst Hoeffie en later Trikt zouden het toch wel ff regelen??
  Waarom is het inbeslag genomen geld van die andere zending, kort er na, wel terug gegeven en hoeveel geld is er nu al aan reizen, advocaten, etc uitgegeven zonder resultaat??

  Het enigste doel is stemming makerij tegen NL omdat Bouterse dit voor de verkiezingen gebruikt. En de dommem NDP-ers lopen er achteraan. Alleen is het schandalig dat de banken dit domme en onbeschofte spelletje mee spelen. Door dit gedrag neemt internationaal het geduld met SR nog verderaf en is de kans groot dat SR straks helemaal wordt uitgesloten van het internationaal betalingsverkeer.
  .
  Ze gedragen zich als een stel gestoorde criminelen die als politie voor de deur staat met een huiszoekingsbevel roepen dat ze recht hebben op privacy en de deur barricaderen. Ze zijn te dom, te arrogant, te megalomaan om zelfs de simpelste zaken te begrijpen.


  Maak melding

 15. Er zullen wel zeer gegronde redenen zijn om het geld in beslag te nemen.Kan de staat Suriname de herkomst van het geld verklaren?Waarom na bijkans 15 maanden naar de rechter stappen? De rechtbank in Nld wordt hier noch warm noch koud van Ze nemen je geld echt niet zo maar in beslag.Als je de herkomst van het geld niet kan verklaren volgt een justitieel onderzoek en in beslagname.Suriname moet zich realiseren dat hier andere regels gelden.


  Maak melding

 16. wat schandalg deze ndp regering.
  je vermoord de vorige leden om hun plaats in te nemen maar dit heeft suriname niet meegemaakt toen hun in het kabinet zaten.
  af en toe kleine dingetjes maar dit wat bouterse doet is gewoon een maffia politiek voeren…jammer zo….echt triest….ik hoop dat met nu massaal voor chan kiest want de europa wil een erkende president om zaken mee te doen.


  Maak melding

 17. Waarom nu pas en niet een jaar geleden al ???? Dat toont aan dat er iets mis is met dat geld want als het schoon geld was dan hadden ze allang gerechtelijke stappen ondernomen om het vrij te krijgen.


  Maak melding

 18. Weer zijn de aangekondigde acties van Boefdraad en de Governor niets waard.
  Het probleem is ondertussen dat de hele bancaire wereld weet dat Suriname niet voldoet aan de internationale eisen die er aan geld export gesteld worden


  Maak melding

 19. Gewoon meer rijst planten, meer machines, voertuigen en goederen blijven importeren, meer hotel casino’s en appartementen bouwen, het geld kom wel.


  Maak melding

 20. De banken in Suriname kennen geen schaamte.Ze laten openlijk weten te handelen met drugsmoney,witwas geld.
  Niks teruggeven Nederland .Het in beslag genomen geld is persoonlijk bezit van bouta en heeft niks te maken met economie.Ons land is kapot en de economie stelt niks voor , ook niet voor de in beslagneming van de miljoenen aan euros. De surinamers hadden eerder geen idee over de miljoenen aan euros totdat het in beslag werd genomen .Zo ,het geld is niet van ons het is van bouta.Geef het niet vrij want het heeft geen enkel voordeel voor ons.


  Maak melding

 21. Ach, in Nederland zijn ze principeloos.
  Gisteren zat Máxima nog t.o. de Saoedische kroonprins, die haar verlekkerd zat aan te kijken. Een man die zo goed als zeker een moord op zijn geweten heeft.
  Maar ja ze hebben Saoedi-Arabië nodig, dus geen woord over de journalist.

  Naar Oman gaan ze ook op koninklijk bezoek, terwijl ze weten hoe de bevolking wordt onderdrukt.

  Maar ja Su pesten is ook leuk. Ga je gang.
  Het gaat mij in deze niet om DDB/ NDP, maar als je A zegt moet je ook B zeggen.
  Verbaasd het iemand nog welke rol de NSB-ers hebben gepleegd.

  Iedereen hetzelfde behandelen, al die brievenbus firma’s, wassen ook miljoenen wit.
  Stelletje hypocrieten.
  Maar time will tell.


  Maak melding

 22. Arlet,
  Laat ik nou gedacht hebben dat het om Suriname gaat, of heb ik het mis .
  Maar goed in Nederland zijn ze principeloos, daarom hebben ze die 19.5 milj in beslag genomen, in tegen stelling DDB die heeft met geld lopen hozen, tot hij geld tekort kwam ,toen is hij als een bezetene gaan lenen en vertelde iedereen dat geld lenen inkomste WAREN en zo reken je je rijk .
  Arlet je bent toch niet zo slim als je dacht, het probleem van andere landen benoemen ,om de sores van s Suriname te bagatelliseren.
  Het verschil tussen Suriname en Nederland is 1400 miljard euro’s .
  De banken in Nederland krijgen ook (ABN AMRO) boetes 100 miljoen euro’s zoals ook ING BANK RABO
  OOK DIE WORDEN NIET OVERGESLAGEN JE ZIET IN EUROPA DOEN ZE ER WAT AAN .
  BEWEER HET TEGENDEEL MAAR IIK WACHT


  Maak melding

 23. Omdat Nederland weet dat Suriname een klein land is en ze kunnen doen en laten met ons wat ze willen. We laten ze voor wat op hun pad komt. Laten ze naar al die drugs en lab kijken in hun eigen land. Ze hebben altijd al gestolen van Suriname dus ze zullen het blijven doen.


  Maak melding

 24. Haco,
  Jij weet net zo goed ik dat die boetes peanuts zijn. En ons het idee moeten geven dat ze wat doen aan witwaspraktijken.

  Ik blijf erbij dat dat Nederland andere landen, niet durft aan te pakken omdat er belangen spelen.
  Schaamteloos!!
  Neemt niet weg dat ik het heel erg vind dat Su een narcostaat is geworden.


  Maak melding

 25. Waarom heeft Suriname zolang gewacht om een rechtszaak ervan te maken dat wil zeggen dat ze fout zaten.De rest is gelul.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

 26. Kansloze missie. Nederland weet waarmee ze bezig zijn. Suriname zal verbaasd staan als Nederland met meer bewijs komt waarop zij niet hadden verwacht.


  Maak melding

 27. De inbeslagname is een geplande actie en is niets anders dan een bemoeienis van Nederland met de situatie in Suriname. Het geld zou in het buitenland omgewisseld worden in US dollars. Ze noemen het witwassen terwijl er helemaal geen bewijs aangedragen kan worden. Men wil op deze manier het land ontwrichten mogelijk met het oog op de verkiezingen die in 2020 worden gehouden.

  Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft in opdracht van de politiek in Den Haag gehandeld. Door deze actie heeft men de Surinaamse economie ontwricht omdat er en tekort aan dollars is ontstaan. Er zijn in Suriname voldoende Euro’s beschikbaar, maar het ontbreekt aan dollars. Door het tekort aan dollars wordt het moeilijk om bepaalde producten in het buitenland te kopen. Zakenlieden kunnen geen zaken meer doen waardoor er tekorten aan producten ontstaan. Waar er schaarste heerst aan bepaalde producten gaat de prijs omhoog. Dat is nu gaande in Suriname.

  Nederland moet zich schamen om het kleine land Suriname met een gevoelige economie te dwarsbomen. Vorige week was Koningin Maima op bezoek bij koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed van Saoedi Arie. Het is deze man die persoonlijk opdracht heeft gegeven om de dissidente Saoedische journalist in stukjes te hakken.

  De koopman draaide het hoofd weg toen eenmaal bekend werd wie de opdrachtgever was. De opdracht kwam rechtstreeks van de koning en de Saoedische regering. Maar zaken gaan voor. Nederland verdient tientallen miljarden per jaar aan de Saoedi’s en het land verdient meer aan de Saoedi’s door de zwijgen over de wandaden die door het regiem worden gepleegd.


  Maak melding

 28. RobG, ik zou maar met de door jou aangedragen argumenten de advocaten van de banken maar ondersteunen en of zelf een rechtszaak tegen de Nederlandse staat desnoods bij het Europese gerechtshof, maoet toch een makkie zijn voor jou met al je geveinsde kennis die je hier tentoonspreid desnoods met andere soortgelijke figuren die kennis van de rechtsgang op dit gebied hebben, ik wens je veel succes


  Maak melding

 29. Een klaagschrift. Wat is dit?
  Dit lijkt mij niet meer dan een schrijven waarin de opstellers, in dit geval de banken in SU en de Centrale Bank aan De Nederlandsche Bank (DNB) hun beklag doen over de in beslagname.
  Meer niet.
  Het is dus geen rechtszaak.
  Twee opmerkingen
  1. Dit schrijven is aan de verkeerde gericht.
  DNB voert slechts datgene uit wat door de Europese Centrale Bank (ECB) haar heeft opgedragen.
  Daarom had dit schrijven aan de ECB moeten zijn gericht.
  2. Bij een rechtszaak hebben de banken in Su niets in te brengen. Zij zijn geen partij in deze zaak.
  De banken hebben hun geld gestald bij de Centrale Bank en hebben dan ook een vordering op de Centrale bank in SU.
  Niet op DNB, niet op de Nederlandse Staat.
  De Surinaamse Centrale Bank is de pineut. Zij moet aan haar verplichtingen jegens de banken voldoen.
  Aangezien er, althans volgens berichten op Waterkant, een overschot aan Euro’s is zal dit geen probleem opleveren. Er van uit gaande dat deze Euro’s zich bevinden in de kluizen van de Centrale Bank.

  Ik lees van forumleden hier dat SU nogal wat kosten maakt om dit geld terug te krijgen.
  Nogal wiedes. Moet SU dan zeggen: ok, je heb mijn geld. Goed hoor hou het maar. Natuurlijk niet.
  Een te simpele gedachte. Bovendien hebben de banken advocaten in dienst. Werken voor je geld!
  Al verlies je eventuele rechtszaken. Ik ben van mening dat je je niet als een bobbojantje moet gedragen.
  Ik heb zelf een zaak gevoerd tegen een instantie in Nederland. Ze hadden gelijk, maar niet op de grond die zij aanvoerden. Na veel gebel en schriftelijke correspondentie stapte ik naar de geschillencommissie.
  Gewonnen. Toch wilde de instantie niet over de brug komen.
  Naar de Nationale Ombudsman gestapt. Weer gewonnen. Toen kwamen ze over de brug.
  De instantie had kunnen winnen, maar wezen mijn claim op verkeerde gronden af. Haha.

  @ Hans.
  De banken hebben te gemakkelijk gedacht of totaal niet nagedacht en hebben of geen juiste administratie gevoerd of dit geld is inderdaad niet op legale wijze verkregen.
  Ik ben van mening dat zelf nu nog achterhaald kan worden bij de banken (Hakrink ea), van wie dit geld is en wanneer het gestort is. Niet heel lastig. Kost wat tijd

  @ Bert van Marwijk.
  Zo simpel is het inderdaad.
  Zoete broodjes proberen te bakken bij de ECB. Lust de ECB deze broodjes?

  @ Wendy
  Calimero gedrag zal SU niet helpen. Het verwijzen naar andere zaken (drugs ed) evenmin.
  Dit is om je heen slaan, net als wanneer je de mug wil slaan. Zelden heb je succes.

  @Rob
  Met verbazing heb ik je posting gelezen.
  Wat is er met je gebeurd. Ik heb in het verleden al eens geschreven dat ik denk dat jij soms zelf post en soms een kind of zo (niet negatief bedoeld) van je
  Je roept nu dingen die ik niet van je had verwacht.
  Alinea 1. Calimerogedrag. Nederland hoeft NIETS te bewijzen. SU moet met bewijzen over de brug komen.
  (zie posting Bert van Marwijk).
  Je zin;
  “Men wil op deze manier het land ontwrichten mogelijk met het oog op de verkiezingen die in 2020 worden gehouden” .
  Ik denk niet dat dit zo is, maar je hebt gelijk dat je dit hier post, aangezien ik het volgende hier heb gelezen;
  “Het enigste doel is stemming makerij tegen NL omdat Bouterse dit voor de verkiezingen gebruikt”
  Onzin wordt met onzin bestreden.
  Het gaat maar door.
  Zeer laag niveau.

  Wij hebben naar aanleiding van een ander artikel ook een discussie gehad.
  Ik heb te weinig tijd gehad om te reageren op je posting.
  Dat doe ik dan ook maar nu.
  Het ging over iets dat een brug moet heten en dat nu kapot was gereden.
  Ik stelde, dat de Staat voor collectieve goederen moet zorgen
  Jij stelde dat de burger had kunnen beseffen dat (je wees op het bord dat het maximale gewicht aangeeft).
  de brug niet onbeperkt belast mag worden
  Natuurlijk moet de Staat, zo goed als mogelijk, gelet op haar financiële middelen, dit soort goederen voort brengen.
  Maar en daar heb je volledig gelijk in, de burger moet zich houden aan de regels en mag zelf ook nadenken.
  Daar schort het nogal eens aan. Kijk maar naar het fors aantal aanrijdingen
  Je hebt in deze dus gelijk


  Maak melding

 30. RobG,

  Als je werkelijk gelooft wat je hier boven zit uit te kramen, dan heb je helaas fo soso gestudeerd.
  En wellicht is het goed dat Nederland zich ermee bemoeid, niemand anders doet dat. Als je teveel euro’s hebt en te weinig dollars, wat de reden zou moeten zijn om geen zaken meer met het buitenland te kunnen doen, moet je er gewoon mee stoppen. Je bent dan geen zakenman.


  Maak melding

 31. Waarom klagen in Nederland? Het is de schuld van de klote regering van Suriname dat Suriname in de financiële ban is terecht gekomen. Ga bij de geweldige Surinaamse regering klagen. jullie hebben op deze ellende gestemd dus onderga je straf. Wil je deze straf niet dan moet je in 2020 beter stemmen..


  Maak melding

 32. wie heeft de suri banken laten failliet gaan..

  in 2010 bij de overwinning van de moordenaar partij was de staatskas gevuld met meer dan 1 miljard euro-dollar vele kg goud meer dan 5000 kg , waar is al dat soort zaken gegaan..

  er kwam zelf in Curacao een korjaal aanmeren met blokken goud uit Saramacca niemand weet wie de eigenaar is van het goud….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.