Suriname wil goederen naar Europa exporteren via Frans-Guyana

20
Suriname wil goederen naar Europa exporteren via Frans-guyana

De Surinaamse minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, heeft onlangs een gesprek gehad met de ambassadeur van Frankrijk in Suriname Antoine Joly. Hierbij zijn de exportmogelijkheden van Suriname naar Europa, via Frans-Guyana besproken.

De minister wil de banden met dit land verder verstevigen en wel op het gebied van de agrarisch sector. De reden hiertoe is omdat Frans-Guyana een duurzame poort voor Suriname vormt naar Europa. De producten kunnen via ons buurland, het Franse overzeese departement Frans-Guyana, geëxporteerd worden naar Europa. Suriname heeft reeds jaren, een goede samenwerking met Frankrijk op zowel politiek als op geografisch gebied.

Besproken is hoe dit zo snel als mogelijk georganiseerd kan worden. De ambassadeur heeft dit gesprek verwelkomt en heeft daarbij van de gelegenheid gebruikt gemaakt om enkele documenten te overhandigen aan de bewindsman. Deze documenten bevatten de exportregels van goederen die wel en of niet mogen worden geëxporteerd.

De ambassadeur heeft de minister ook uitgenodigd om op korte termijn een oriëntatie bezoek te brengen aan het land en gesprekken te voeren met de diensten aldaar om na te gaan wat de voorwaarden zijn om te kunnen exporteren naar Frans-Guyana en eventueel ook naar Martinique en Antiqua.

Minister Parmessar zegt met deze nieuwe mogelijkheid, de agrarische sector nog eens te willen bewijzen dat de regering menens is om haar volledig te ondersteunen. De sector moet actiever betrokken worden en alle kansen benutten die haar kunnen doen bloeien. “Ik zal de sector ten alle tijden betrekken en mee nemen, omdat ik mij verantwoordelijk voel”, aldus minister Parmessar.

20 REACTIES

 1. Drogeoog.. Dre. Aii.. Parmessar.. De man met twee nationaliteiten.. Een voor hier en een voor daar.. .. Wat wilt ie verkopen.. Droge vis… Import uit Africa is goedkoper


  Maak melding

 2. Wat voor landbouwproducten wil Suriname eigenlijk exporteren? Fruit uit Suriname daar zit men niet op te wachten, uit Brazilië, Afrika of Azië wordt al genoeg naar Europa en Noord-Amerika geëxporteerd, daar kan Suriname niet tegen op.
  Groenten exporteren uit Suriname is eigenlijk waanzin. Alleen ex-Surinamers in Nederland met heimwee hebben daar belangstelling voor. Als het eerst naar Cayenne moet en dan van Parijs naar Nederland zal het niet echt vers meer zijn. En dat terwijl er bijna elke dag een vliegtuig naar Nederland gaat. Bovendien, vrijwel alle Surinaamse groenten kunnen ook in Nederland gekweekt worden als daar een markt voor is. Die is er vrijwel niet omdat Nederlanders Surinaamse groenten als onkruid zien.

  Tayer (Xanthosoma brasiliense) bijvoorbeeld wil ook in Nederland goed groeien. Pas nog geoogst van eigen kweek, gewoon buiten in de tuin. Smaakte best goed. Eens gekocht bij Xotus, kweker van exotische groenten en zaden. Vreeken in Dordrecht verkoopt ze ook. Binnen overwinteren.
  Kijk of het de juiste latijnse naam heeft anders krijg je de verkeerde. Colocasia esculenta verkopen ze bij tuincentra voor de vijver en die ziet er exact hetzelfde uit. Dat is de Taro plant waar je de knollen van eet.
  Vreeken heeft ook veel zaden van tropische groenten. Bij Toutube kun je filmpjes vinden die laten zien hoe je in Nederland tayer en andere Surinaamse groenten kweekt.


  Maak melding

 3. Wanhopig op zoek naar een achterdeur voor export naar Europa.
  Het volume is niet groot genoeg om aam de EEG voedselveiligheidseisen te kunnen voldoen.
  Er zijn best goede kansen maar dan moet men eerst leren goedkoop voor de eigen markt goede producten te produceren.
  Nu importeert SU goedkope producten die het duur moet verkopen en wil men duur exporteren naar markten die er niet echt zijn omdat in NL en Egypte en Ghana veel efficienter geproduceerd wordt.


  Maak melding

 4. Zelfs de regering werk de SLM tegen. In plaats van de Cargo diensten aan SLM te gunnen, ( vervoer naar Europa) gunnen ze deze diensten aan Air Frans via Frans Guyana.


  Maak melding

 5. Bijna alle groente soorten hetgeen wij uit SU kennen zijn te koop hier in NED…zelfs verse bitawirie heb je het heel jaar door…in de koude maanden wordt het oa rechtstreeks uit Afrika geimporteerd…
  Groente soorten uit Afrika, India, Azie , Dominica etc etc etc…volop te verkrijgen

  In NED zit men niet echt te springen om prod uit SU….uiteraard uitzonderingen achterwege gelaten…

  SU kan helaas niet op tegen de rest vd wereld die soortgelijke producten ook exporteren..


  Maak melding

 6. De reacties zijn niet te prijzen.
  De minister probeert inkomsten uit export te verkrijgen en het is niet goed?
  Niets doen. Zou dat beter zijn? Al stoot hij vele malen zijn neus, hij gaat door.
  Op je rug gaan liggen en zeggen, ik ben kansloos. Nee, dat ben je alleen tegen Bigi Boi. De man met dynamiet in zijn handen
  Goed zo minister. Ga zo door


  Maak melding

 7. verzenden via Frans-Guyana is een goede oplossing,
  want de vaargeul van Paramaribo kunnen geen container schepen meer door.
  Nu ook al worden de containers met sleepboten uit Cayenne gehaald
  Het heeft dus niets met import of export te maken


  Maak melding

 8. haha..allemaal van die grappige typische surined reacties om de draak te steken met suriname…(onderhuidse minachting c.q. complex)..maar effe serieus ..dit is natuurlijk een politieke move van de minister om zand in de ogen van de onwetende suri’s te strooien..zal ik u zeggen..alles wat europa binnenkomt wordt onderling besproken..frankrijk zal altijd nederland consulteren als het om suriname gaat…en vroeg of laat stoppen ze dr weer mee..( check t hele verhaal vd suri ambassade in parijs (lachertje))..dus mensen ..t is Eu..en al die 26 of 27 landen zijn gesloten of moeilijk voor suri te bereiken…we don’t have no friends ina high society…boemmm….my lovely suriname.people be wise..and be instructed..


  Maak melding

 9. TELESUR IS READY ON 5G IN SURINAME TE INTRODUCEREN!!!

  Mensen, sorry dat ik deze topic hier plaats, maar we moeten hevig protesteren tegen deze shit! Zelfs Amerika heeft 5G afgekeurd ter intro in hun land. Het is niet bewezen dat het veilig is voor de mens. Integendeel! We hoeven niet in de voorste rij te zitten als het gaat om nieuwe technologie. EERST ANDEREN LATEN PLAATSEN, EN DAN ACHTERAAN LOPEN, NIET ANDERSOM VERDOMME, SURINAME!


  Maak melding

 10. @ Snelle Henkie
  Het heeft dus niets met import of export te maken?????
  Suriname wil goederen naar Europa exporteren …….. luidt de kop

  @ Struikrover
  Frankrijk zit inderdaad in een douane unie met Nederland, erger een monetaire unie
  dit houdt in dat ook Frankrijk zich dient te houden aan de regels van de EU
  Maar Guyana zit, middels Frankrijk ook in de douane unie (vrij verkeer van goederen).
  Suriname wil Guyana dus gebruiken als achterdeur?
  Je kan het enigszins vergelijken met de Brexit en de backstop.
  Ierland en Noord Ierland moeten niet gescheiden worden uit angst voor onlusten zoals vroeger.
  Dit is de angst van de Engelsen
  Maar als ze bij elkaar blijven kan Noord Ierland als doorgeefluik worden gebruikt, om spullen goedkoop (zonder invoerrechten) naar Engeland door te sluizen en omgekeerd
  De oplossing tot nu toe is:
  Geen grenzen tussen Noord Ierland en Ierland (wens Engeland) en strenge controles in Noord Ierland om te voorkomen dat producten zonder invoerrechten naar Engeland kunnen worden doorgesluisd en omgekeerd
  Terug naar Guyana.
  Als er een deal komt, dan nog kunnen Surinaamse producten niet zonder aan de eisen te voldoen naar Frankrijk en daarmee naar de rest van de EU worden doorgevoerd.
  Daarmee zou hetgeen snelle Henkie stelt zomaar juist kunnen zijn


  Maak melding

 11. BOLLE, ik maak me wel zorgen, omdat een klein landje als het onze andere zaken op de agenda kan plaatsen dan dit soort! Oen n’abi k’ba! We moeten eerst de struggle winnen, iedereen een goed leven bieden, een baan en dan naar luxe uitkijken indien nodig.

  Zonder een baan, inkomsten dus, joe no mang pai internet, noch je waterrekening, noch EBS nog een auto om op mooie wegen te rijden! Ontwikkeling bung, maar EERST INKOMEN om dat te betale tok! Ma ding mang dis’ sa tyari kong 5 G koste wat ’t kost….iem sabi!


  Maak melding

 12. @ Pico

  de problemen met de vaargeul van suriname is de technische kant van het verhaal. juridisch en handelstechnisch gelden andere voorwaarden…anders is het als frans guyana dan eigenaar van de goederen zou worden….ik neem aan dat ook dan aan de kwaliteitseisen wordt voldaan…


  Maak melding

 13. Suriname raakt steeds meer geïsoleerd in de wereld.
  Banken willen geen zaken meer met Suriname doen omdat de boete voor witwassende klanten zeer hoog is. Rabo bank en ING bank zijn veroordeeld voor 750 miljoen Euro’s. Dit verlies kan door zaken te doen met Suriname nooit meer goed gemaakt worden. Suriname is dus hierbij afgeschreven en niet meer interessant om zaken mee te doen.Toen kwam Suriname op het idee om goederen via c
  Curaçao naar Europa te exporteren. gevolg: 17 miljoen boete wegens het niet naleven van douaneregels. Met Suriname worden er dus geen zaken meer gedaan vanwege te grote risico’s. Nu gaan ze Frans Guyana in de ellende storten.
  Ik heb nog nooit in de Surinaamse geschiedenis van Suriname zulke stommelingen als bestuurders meegemaakt. Ze kunnen het land niet vooruitbrengen. Alleen maar achteruitgang.
  Dit is toch negatief besturen.

  Gelezen in Stadsnieuws
  Europees Hof vonnist Nederland voor 18,5 miljoen euro
  03 Nov, 00:56

  Nederland moet de Europese Commissie 18,5 miljoen euro betalen aan achterstallige douanerechten uit Curaçao en Aruba. Het Europees Hof van Justitie heeft dat gevonnist in een zaak die Brussel tegen de Nederlandse regering had aangespannen. Volgens het hof heeft Den Haag inbreuk gepleegd op de EU-regels voor overzeese gebieden.
  Volgens de Europese Commissie werd in de periode van 1997 tot 2000 melkpoeder en rijst uit Curaçao naar Nederland uitgevoerd met verkeerde documenten waardoor geen douanerechten werden geïnd. Dat gebeurde in 2002 en 2003 ook met grutten en rijstproducten uit Aruba, meldt TaxLive.
  De administratieve fouten leidden tot een verlies aan EU-inkomsten uit douanerechten van 18,2 miljoen voor Curaçao en bijna 300.000 euro voor Aruba. De commissie vindt dat Nederland aansprakelijk is voor het door de eilanden veroorzaakte verlies en eist dat het geld naar de EU-begroting gaat. Het hof geeft haar daarin gelijk en gaat met de uitspraak in tegen het oordeel in februari van de advocaat-generaal. Die had geadviseerd de zaak te verwerpen.


  Maak melding

 14. Onazis. ik ben het vaak niet eens met van der Broek, maar dit verhaal klopt. Het gebeurde in Amsterdam. de goema- wiri groeide langs de straten in de Bijlmer. De Nederlanders zagen dit als onkruid; de Surinamers niet. Dus stapten zij uit de bus om goema-wiri te plukken. En het verhaal dat Surinamers het zo slecht hebben in Nederland en dat ze bereid waren onkruid te eten, was geboren.
  Deze groente groeit ook in mijn achtertuin. Waar het vandaan komt weet ik niet. Eerst vertrouwde ik het niet, maar nu geniet ik 6 maanden per jaar van deze groente. In de herfst en winter heeft het een winterslaap. Resultaten van mijn onderzoek; opkoken met slechts een maggi blok geeft deze groente een enorme boost (als bijgroente )aan de bruine bonen. Met droge garnalen gestoofd is het super lekker. met zoutvlees gestoofd valt het tegen. geen nood, ik blijf experimenteren en ik houd u hiervan op de hoogte.


  Maak melding

 15. Oja, over de smaak: Goema-wiri kwam op mij over als een redelijke bittere groente die het midden houdt tussen taja wiri en bita wiri. Je zou deze laatstgenoemde groenten dus ook als boost kunnen gebruiken bij bruin bonen etc. Dat is geen probleem voor Surinamer omdat zij van bitter smakende groenten houden zoals sopropo, antroewa, beta wiwiri, etc.
  Gevaar: deze groente is net als bittere cassave giftig . Je moet hem net als bittere cassave koken en niet rauw eten.
  Als ik in Suriname was zou ik met bittere dingen experimenteren om landbouwinsecten te bestrijden. Ik ben geen landbouwdeskundige maar ik zou met bergi bita, kwasi bita en allerlei bita’s experimenteren om insecten te bestrijden. Ik hoop dat een in Suriname wonende Surinamer mijn idee oppakt en uitvoert. Dit in tegenstelling tot andere landbouwdeskundigen op dit forum, die de boel in Suriname bekritiseren, maar geen adviezen kunnen uitbrengen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.