Surinaamse slavenregisters vanaf vandaag compleet online

16
Surinaamse slavenregisters vanaf vandaag compleet online

Vandaag is het zover: de Surinaamse slavenregisters zijn eindelijk volledig gedigitaliseerd! Het heeft in totaal twee jaar geduurd, maar vanaf vandaag zijn de volledige registers voor iedereen toegankelijk via een online database.

Voorheen konden mensen die namen en informatie enkel opzoeken in 43 boeken die in het archief in Suriname opgeslagen lagen. Van deze boeken werden in totaal 30.000 pagina’s gescand waarna de informatie door meer dan duizend vrijwilligers in Suriname en Nederland werd overgetypt.

In de registers staan zo’n tachtigduizend namen van slavenhouders en van mensen die tussen 1826 en 1863 in Suriname in slavernij leefden, evenals informatie over geboorte, overlijden, verkoop en vrijkomen van slaven. 

De database is beschikbaar voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Een van de voordelen van de online registers is dat een vliegreis naar Suriname niet meer nodig is voor bijvoorbeeld voorouderonderzoek.

Het project is een samenwerking van Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

16 REACTIES

 1. Die baKra heeft de voor ouders op internet gezet, nu kunnen de afstammelingen zich uitleven,dan wel een proces beginnen over hun tot slaaf gemaakte voorouders.., de huidige negers zijn de nakommelingen van deze documentie..

  Succes mee..


  Maak melding

 2. We zijn bekend met voorouderlijke ver-ering.Maar hoeft niet telken male herinnerd worden dat ze slaaf van een baas zijn geweest.Door te herhalen,denken velen dat de pikin ingi boi nu hun meester is en lopen in processie achter hem aan en noemen hem meester en baas.


  Maak melding

 3. Dank je wel Nederlandse slavendrijvers dat jullie mijn voorouders uit het arme door stammenstrijd geteisterde Afrika weggehaald hebben, hun gekleed en hun monden gevoed hebben, mijn voorouders ontwikkeling bijgebracht en hun onderdak gaf. Dank je wel Wilhelmus van Nassau ben ik uw eeuwig dankbaar voor zoveel goedheid. Mensen die de slavenhandel racisme vinden mogen direct terugkeren naar Ghana en Afrika. Kijken hoe lang ze het daar volhouden.


  Maak melding

 4. Hoe kunnen ze hun voorouders terug vinden want nu heten de afstammelingen Mishitkaba, Boefdraad, Abrahams, Bouva, Brunswijk, Randwijk, Klaverweide, Belfort, Bordo, Venetiaan, Rusland enzzz. ?????


  Maak melding

 5. En dit register mag zomaar het SLAVENregister worden genoemd??
  Enkele jaren geleden hebben de nazaten van de slaven met veel tamtam aangekondigd dat we niet meer mogen spreken over ‘slaven’, maar over ’tot slaaf gemaakten’, omdat dit beter zou passen. We mogen niet spreken van slaven, maar hun namen staan wel in het slavenregister…… Men is dus niet consequent, en het lijkt erop dat het toen niet meer dan een modeverschijnsel is geweest om voor een andere term te kiezen. Want als de nazaten consequent willen zijn, zouden ze nu moeten spreken van ‘het register van tot slaaf gemaakten’!
  Het lijkt misschien slechts een detail, maar het is wel van groot belang voor de geloofwaardigheid van de nazaten in hun strijd om erkenning.


  Maak melding

 6. Ik vind het vreselijk wat er 180 /250 jaar geleden is gebeurt en dat valt niet goed te praten, blij dat er openheid word gegeven en dat erkenning en spijt word word gegeven.

  Dan mijn punt waarvoor ik reageer.

  Wat hebben wij hedendaagse Nederlanders in Nederland te maken met de vreselijkheden 180 /250 jaar van enkele rijke stinkers zakenlui die toen heel veel geld verdiende over de ruggen van die arme slaven in Suriname.

  Bijzonder weinig, Ik weet niet of jullie de Zwartepieten discussie volgen ik vind het vreselijk dat een kinderfeest dat veel ouder is dan de slavernij in Suriname word misbruikt voor een discussie over racisme.

  Walgelijk.

  Lex Amsterdam Nederland.


  Maak melding

 7. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Surinaamse slavenregisters vanaf vandaag compleet online.
  Eindelijk.

  @Sang! 31 oktober 2019 at 23:36
  Je hebt gedeeltelijk gelijk.
  Vooral met de verwijzing van de tot “Slaaf gemaakten”.
  Maar laten wij wij nu (digitaal) de Slavenregister rustig raadplegen.
  Want er is veel historische informatie hierover te lezen.

  En nu ook een aanvulling op een reactie van @ a.j.p 1 november 2019 at 08:27
  Alias @ Lex Amsterdam Nederland.

  GESCHIEDENIS VAN DE SINT INTOCHT
  De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in het Limburgse Venray.
  Amsterdam was wat laat, want hier vond in 1934 de eerste intocht plaats. (Geen ZWARTE PIET).
  Schenkman een soortgenoot van je heeft dit toen bedacht.
  Want ook zijn familieleden zaten in de SLAVENHANDEL.

  Sinterklaas: Raadpleeg zelf Sinterklaas | Koninklijke Bibliotheek.

  Bijzonder weinig, Ik weet niet of jullie de Zwartepieten discussie volgen ik vind het vreselijk dat een kinderfeest dat veel ouder is dan de slavernij in Suriname word misbruikt voor een discussie over racisme.

  Walgelijk. Aldus alias Lex Amsterdam Nederland.
  Sinterklaas is een Kinderfeest voor alle kinderen in Nederland zonder het BEWUST LIEGEN over ZWARTE PIET.
  Want dat heeft je soortgenoot geschreven.
  En dat is de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863).
  En tot slot wil ik je ook verwijzen naar een recente uitzending op NPO2
  Andere Tijden Special: Van arm naar rijk
  Za 26 okt 21:05 • NTR • VPRO • 46 min
  Speciale uitzending over het ontstaan van onze verzorgingsstaat.

  En tot slot.
  De kop van het artikel gaat over: Surinaamse slavenregisters vanaf vandaag compleet online.


  Maak melding

 8. De waarheid mag ook gezegd worden,jij weet helemaal niet wat jij aan het typen bent,geen enkele respect heb jij weet wat die mensen Allemaal mee gemaakt hebben ze zijn gebrand merk weet jij dat niet heb jij niet gezien of gelezen hoe zwaar de tocht was richting zuid Amerika,maar ik ga niet met jouw in discussie ,jij macht blij zijn hoe de witte man 👨 behandeld,jij heb geen enkele kennis over de Slavernij.hier Nederland 🇳🇱 gingen ze niet Douchen 🧼 ze wisten niet wat tanden 🦷 poetsten was dus ga lekker een boek 📖 kopen over de échte slavernij verhalen en niet wat de witte voor heeft voor gelezen.


  Maak melding

 9. Niet komen goed praten voor de witte man ,de zwarte is ook de enige die hun indentiteit is af gepakt,alle die andere rassen hebben hun eigen naam gehouden,die Hindoestaan,chino,javaan,indiaan,alleen die zogenaamde stad heeft een slavendrijver zijn naam zo achterlijk zijn ze hebben geloof van die witte man met hun witte jezus ,daarom zijn ze ook het laatste die men telt,de Hindoestaan is Moslim of Hindoe,de Javaan is Moslim,Chinees Boeddha,de creool heeft.1.christendom,Rk,Jehova’s getuigen,Godbazuim,EBGS,Anitrie,en die klappen 👏 de Handjes kerk ,allemaal dingen die niet van hun is ,en ze omarmen het op de koop toe,alle die andere rassen in Suriname zijn veel verder dan die creolen,want die mensen hebben hun eigen dingen en van die witte mensen hun dingen,creolen vergeten één ding dat alle die Kerken 💒 waar in hun gaan hebben ze niet gebouwd,Moslim bouwen hun eigen Moskeeën 🕌 en geen witte man 👨,Boeddha’s bouwen 🔨 hun eigen Tempels en geen witte man ,alleen die creolen niet weer een achterstand ze houden van die witte Jezus waar die witte man ze jaar in jaar uit voor de Gek hebben voor gehouden.


  Maak melding

 10. De waarheid mag ook gezegd worden, eenmaal jij het over Afrika heb ben jij ooit naar Afrika geweest, Afrika is niet een Land maar een Continent dat weet jij niet , Ghana 🇬🇭 Nigeria 🇳🇬 Senegal 🇸🇳 Rwanda 🇷🇼,Liberia,allemaal zijn Duizend maal Rijker dan Suriname 🇸🇷,jij kijk alleen maar naar NPO 1,2,en 3 ,jij kijk niet naar inside Afrika,jij ben nog een van ze die dom houden ,jij bent een kont likker van die witte man ,wat heb je opgebouwd in de samenleving hier in Nederland 🇳🇱.


  Maak melding

 11. @ Kale
  Perfect verwoord!
  Vele die vandaag over Afrika praten, kunnen nog steeds niet inzien dat die rovers van vroeger en veel van hun nabestaanden die nog steeds de zwarte piet toe juichen vergeten zijn dat Afrika en de Amazone rijke continenten waren met nog steeds veel waardevolle delfstoffen. Die rovers zijn eerst naar Afrika geweest om zogenaamd de missie van het geloof de Christendom aan de toen warme, liefdevolle en geloofwaardige donkere voorouders van ons over te brengen. Maar in hun achterhoofd alles leeg te roven en zelfs het continent te veroveren. Toen onze voorouders hun ogen dicht deden om te bidden, waren die rovers en piraten aan het stelen.
  Toen onze voorouders in opstand wilden komen, werden zij vermoord, verkracht en uiteindelijk als slaaf gezet om te werken voor vandaag hun nageslacht die vandaag van de pensioen van onze voorouders aan het genieten zijn. En ook de goederen die zij hebben gestolen van de afrikanen en goud van de Indianen.

  Ik vraag mij dan af, hoe kan het dan dat er in de bijbel over liefde wordt gesproken.
  Maar de mensen die met dit boek kwamen zelf satanisten zijn, vermoord verkracht en zelf hun mede mens niet als mens zagen. Gezinnen uit elkaar getrokken ect.. te vreselijk om op te noemen.

  Dus de mensen die zo in de kerk zijn, vraag je je dan niet af of je de satan aan het aanbidden bent?

  Ik weet dat de almachtige bestaat en dat Nature my Church is.
  Ze wilde de natuur graag manipuleren, maar je ziet het dat konden ze niet.

  En even over zwarte Piet:
  – Je leert jou kinderen dingen aan te nemen van een persoon waar je de indentiteit niet kan vast stellen. Iemand verscholen achter een masker.
  Vandaar dat de cijfers van pedofilie en verkrachting van kinderen stijgt.
  – Een kind leer je dat daar blauwe druiven en witte druiven zijn. Als het kind een druif ziet, zegt hij of zij ” dat is een druif”
  Dus als mijn donker kind met mooie krullen en prachtig dik haar en een wonderschone donkere huid heeft, in een klas met in meerderheid witte kinderen zit.
  En jou wit kind ziet de vergelijking van zwarte piet in mijn kind. Dan vindt jij het normaal dat jou kind mijn kind aan het pesten is dat die zwarte piet is. Dus als mijn kind met deze gedachten blijft lopen tot deze ouder is, dan is mijn kind in jou ogen niet gepest?
  Maar owee als mijn kind jou wit kind rose varken gaat noemen, dan wordt deze meteen bestempeld dat deze aan het pesten is.
  Zie je het verschil nu?
  – daarnaast wordt dit feest in het openbaar gevierd. Andere traditie feesten van etnische groepen worden besloten gefeest. Dus je bent met opzet aan het pesten, terwijl je weet wat het verleden van NL is met de slavenhandel.
  Net als hoe het boek MEIN KAMPF van Adolf Hitler niet in NL verkocht mag worden.
  Zie je het verschil nu
  -De voorstanders van zwarte piet roepen” je blijft met je poten van onze traditie af”
  Welk zogenaamd Christelijk land heeft een traditie in de bijbel verbroken? NL was de eerste in de homo/ lesbienne huwelijk.
  ( waar ik voostander van ben, als je maar gelukkig bent dat is mijn motto)
  Maar om te laten zien dat een traditie herzien kan worden!
  En ja Boerka verbod ” je kan de indentiteit van iemand niet vast leggen” want je ziet alleen de ogen.

  Dus met zwarte piet ben je niet achter een masker verscholen toch.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.