Digitalisering slavenregisters in Suriname van start

5
Digitalisering slavenregisters in Suriname van start

Een groep vrijwilligers begint morgen, woensdag 21 juni, met het digitaliseren van de Surinaamse slavenregisters die compleet aanwezig zijn in het Nationaal Archief Suriname. Deze registers zijn de enige bron waarin vrijwel alle tot slaaf gemaakte mensen in Suriname tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 te vinden zijn. Het gaat in totaal om ongeveer 80.000 mensen.

De bedoeling is dat de vrijwilligers vanaf morgen de informatie op de gescande pagina’s, overtypen in een database. Het invoeren van de scans in de database is naar verwachting begin juli klaar. Het digitaliseren is mogelijk gemaakt door een crowdfundingsactie die 29.240 euro heeft opgeleverd.

De database zal 1 juli 2018 beschikbaar zijn voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project is een samenwerking van Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Lees meer hierover bij de NOS.


5 REACTIES

 1. eindelijk kunnen de nakomelingen van de slaven zien, geloven, zelf lezen zover ze kunnen waar vandaan hun groot ouders komen en hoe geleefd in sme, die ze gratis hebben gehad van de wit-man die ze zo aanbidden….

  laat ik hopen, dat ze nu wel de blanken zullen respecteren..


  Maak melding

 2. Laat ze blij zijn. Dankzij de witte mensen zijn ze in Suriname beland. Een paradijs vergeleken met Afrika. Anders zaten ze nu ergens in een of ander woestijn zand te eten en geitenbloed te drinken….


  Maak melding

 3. Weer zo een giel van beelen belediging doe je misschien niet met die bedoeling maar maar het is hoe zulke mensen zijn daar om hou ik van dat lied van Jeroen van der boom je ben gewoon zo en daarna zeggen ik had het niet zo bedoeld. Heel goed waar ze mee bezig zijn want veel van ons weet niet eens dat het drie booten waren die ons naar dat volgens jou gratis land hebben gebracht laatst stand hoe ze heten dan bedoel ik meer die kinder van 7 tot 14 of zelf ouder want als je praat over die broek moet je ook over die schoenen praten als jullie begrijpen respect is duur en verdien je maar zal niet verder op in gaan want we hebben nog een lange weg tegaan en hoop echt dat De Surinaamse volk vooral die creolen stappen beginnen te maken want wat Oom touwtji al zei ting no dhe moro rip Ik mis my idole


  Maak melding

 4. Ben nog niet eens klaar met schrijven en weer zo een idioot als jullie zo goed waren waarom is er geen van deze dingen te vinden in Nl waarom kan ik niet een vasrzoelijke meseum vinden met al dezen informatie maar er is wel een uitgebreide meseum van joden want alles verdraaien jullie want die hele verhaal van neger hebben nergers verkocht is ook zo een tactiek om ander de schuld te geven want dat klopt helemaal niet denken maar zelf na als ik een boek zou schrijven zou ik het in mijn voordeel doen en je gaat me niet komen zeggen dat een neger de geschiedenis heeft geschreven waar mee we gebrainwatch worden tot laat zal ik zelf gaan denken dat jullie bouterse daar hebben gezet broes en zuster wakker worden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.