Gujaba en Pikin Slee worden spoedig voorzien van zonne-energie

7
Gujaba en Pikin Slee worden spoedig voorzien van zonne-energie

De dorpen Gujaba en Pikin Slee in Boven Suriname worden spoedig voorzien van zonne-energie. Het ligt in de bedoeling dat dit in december al een feit is. Het project wordt uitgevoerd door het Chinese bedrijf Power China, dat momenteel met lokale krachten werkt aan de uitvoering. Parlementariër Sylvana Afonsoewa zegt dat Gujaba en Pikin Slee de twee grootsten dorpen in het gebied zijn, waardoor besloten is alvast deze twee dorpen van energie te voorzien.

Het ligt niet in de planning dat vanuit deze dorpen omliggende Surinaamse woongemeenschappen van energie zullen worden voorzien. Echter wordt dit niet voor onmogelijk gehouden. Het streven is volgens Afonsoewa dat de mensen reeds in december over energie kunnen beschikken. Hoewel het de bedoeling is dat men hiervoor zal betalen, zal dat in de beginfase nog niet het geval zijn. Afonsoewa zegt dat er eerst zal worden nagegaan hoe het systeem werkt en hoeveel het verbruik zal zijn.

Wanneer het project in december is opgeleverd zullen er evaluatiemomenten volgen. Tijdens deze evaluatiemomenten zullen het verloop van het project, het komen tot betere systemen en de betaalmogelijkheden aan de orde komen. Afonsoewa legt uit dat het systeem ongeveer hetzelfde is al dat van Pokigron. Gujaba en Pikin Slee zullen op deze manier 24 uur per dag van energie worden voorzien.

In het voortraject is er twee weken geleden een vergadering geweest met het gezag van beide dorpen, waarbij men geïnformeerd is over het project. Daarvoor was er al een traject ingezet waarbij men het bedrijf een plek heeft aangewezen om de plant neer te zetten. Power China maakt naast eigen technici ook gebruik van lokale krachten zoals bootsmannen en zagers. De dorpsbewoners kunnen op deze manier ook wat verdienen.

7 REACTIES

 1. Zie je dat je binnen 2 weken een besluit kan nemen in het voordeel van het land op te bouwen….waarvoor heeft ons parlement soms 2 jaar nodig…One Love….


  Maak melding

 2. Kondremangs,
  Heel goed initiatief. Dit is de oplossing voor de woongemeenschappen in het binnenland van Su. De meeste draaien nog op een lichtmotor, die op diesel draait en alleen maar van half 7 savonds tot middernacht.
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 3. Zonne energie is the way to go. Maar waarom geen area electrische fabrieken voor stroom en licht? Zo kan hele streken worden verlicht en niet alleen maar twee dorpen?


  Maak melding

 4. @Get a life @tunggak: Suriname ligt nog niet vol met zonnepanelen omdat het heel veel geld kost wat er niet is. Om in een geïsoleerd gebied een stand-alone elektriciteitsvoorziening te bouwen heb je niet alleen zonnepanelen nodig maar ook omvormers en een opslagmedium. Tegenwoordig zijn dat Lithium accu’s en die zijn heel duur.
  Als de daken van Paramaribo en omgeving vol gelegd worden met zonnepanelen dan kunnen die overdag energie leveren en als het donker wordt de waterkrachtcentrale. Dat zou heel veel brandstof schelen. Je hebt dan ook geen accu’s nodig.

  Wat merkwaardig is dat is dat de installatie door een Chinees bedrijf wordt aangelegd. Zo ingewikkeld is het allemaal niet, dus waarom koopt men niet gewoon de onderdelen en legt het zelf aan? Of wordt het weer aangelegd met geleend geld en was de aanleg door Chinezen een voorwaarde? Wel minder kans dat corrupte lieden geld in eigen zak steken.


  Maak melding

 5. Zonne energie in het binnen land is leuk maar er os maar 12 uur per dag zon.
  Waterkracht is veel interessanter omdat de rivieren altijd stromen en de mensen altijd in de buurt van rivieren wonen.
  Zonne energie is er in overvloed als er minder behoefte is aan energie.

  Zonne energie als aanvulling op Brokopondo, zoals Hans van den Broek beschrijft , is een echte winnaar,
  Bij die samen gang kan Brokopondo overdag water sparen en ’s nachts dat deel produceren dat weg valt door de dat de zonnecellen niet produceren.
  Nederland heeft zo door een kabel naar Noorwegen 2 elektriciteit centrales bespaart (vele miljarden euro’s) overdag levert Noorwegen waterkracht stroom aan Nederland en ’s Nachts levert Nederland stroom aan Noorwegen omdat de centrales niet volledig uitgezet kunnen worden en spaart Noorwegen Water die het overdag gebruikt.

  In Suriname spannen ze het paard steeds achter de wagen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.