Biza-minister wil organisatie verkiezingen naar hoger niveau tillen

14
Biza-minister wil organisatie verkiezingen naar hoger niveau tillen
Foto: (c) ministerie van Biza

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) wil de goede reputatie die Suriname internationaal geniet op het gebied van de organisatie van verkiezingen behouden en zelfs naar een hoger niveau tillen. Dit heeft hij aangegeven bij de officiële start van de Voorlopige Terinzagelegging (V-TIL) in de Hermitage Mall, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Sinds vrijdag 30 augustus kunnen burgers zich begeven naar alle bureaus voor burgerzaken (bvb’s) en diverse mobiele units, die op strategische locaties zijn geplaatst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in samenwerking met de verschillende districtscommissariaten in de verschillende districten en ressorten deze units geplaatst ter tegemoetkoming van de burgers om hun persoonsgegevens te controleren. Daardoor hoeven burgers niet alleen naar een bvb’s te gaan voor de controle van hun persoonsgegevens. Op al deze locaties kunnen burgers ook hun verhuizing doorgeven. Daarvoor hoeven ze niet speciaal naar hun oude bvb te gaan om zich daar te laten uitschrijven en in te schrijven op het juiste bvb.

Noersalim zei dat het aantal onbestelde oproepingskaarten uit de verkiezingen van 2015 van 40.000 is gereduceerd naar ruim 3000. Dit aantal kan verder afnemen, indien de kiesgerechtigden tijdig hun persoonsgegevens controleren en hun verhuizingen ook op tijd doorgeven. De bewindsman mocht middels de afgifte van zijn identiteitskaart zijn persoonsgegevens controleren bij de mobiele unit op het terrein van de Hermitage Mall, welke ressorteert onder het bestuursressort Paramaribo Zuid- West.

Districtscommissaris Eric Grauwde van dit commissariaat heeft het kiezersvolk opgeroepen om deze kans niet voor bij te laten gaan. “Ik roep het kiezersvolk, het electoraat op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid die wordt aangeboden om de kiezerslijst te controleren. Er komt nog een periode, maar laat deze kans niet voorbijgaan.” De V-TIL is een voorloper op de wettelijke TIL. Het tijdig controleren van de persoonsgegevens zorgt ervoor dat op de dag van de verkiezingen het stemmen vlekkeloos verloopt.

14 REACTIES

 1. Het is toch de normaalste zaak van de wereld als men gaat verhuizen, zijn/haar nieuw adres door geeft bij het bevolkingsregister of niet soms?? Dan was dit extra werk niet nodig geweest.


  Maak melding

 2. Waarom werd de uitslag na 20 bekend gemaakt in 2015 en waar zijn de 80 stem kaarten gebleven Van Dijk Silos Akan Troesoe .

  Een verkiezing is eerlijk wanneer de uitslag binnen 5 dagen bekend is hebben ze geen Computer daar in Suriname of worden de stemkaarten door melaatsen geteld .

  Al krijg ik een gratis ticket om de verkiezing bij te wonen in mei 2020 kom ik niet door dat bevolking groepen 10 jaren onderdruk zijn door NDP stelletje nep nationalisten .

  Vrouw Simons van DNA ben je nog niet moe van de tempo dat je de wetten behandeld .

  Hier in Nederland blijf de voorzitter van de tweede kamer op haar plaats zitten en komt geen wetten zelf indienen of mee stemmen voor goedkeuring .

  Ik weet niet of de wetboek van Suriname het toelaat dat de voorzitter van DNA zelf een wet kan voorbereiden en zelf aan de stemming deelneemt .

  Dan praat ik over wet dat was ingediend door voorzitter DNA omtrent Woningbouw fonds en Garantie Fonds .
  Mensen kunnen beroep doen op de woningbouw fonds van 5 miljoen SRD of USD het is mij ook niet duidelijk geworden over welke valuta soort tijdens de vergadering van DNA wat ik uren heb gevolg .

  Volgens mij kan je met 5 miljoen SRD OF USD maar 500 mensen helpen met 10000 SRD OF USD .
  om te bouwen .

  De woning nood is zo groot dat je bij de aanvraag bij de woningbouwfonds hoog uit 20000 mensen moet helpen .
  Tijdens de vergadering in DNA over de woningbouwfonds heb ik niet gezien uit welke ministerie de fonds word bij gevuld en hoe lang duurt het om meer geld in de woningbouwfonds te storten .

  Ik ben zelf bezig om een project met 100 huizen te bouwen samen met de bevolking groepen in Suriname .

  Kunnen DNA leden mij aangeven met welke systeem gaan ze de huizen bouwen hoe warm word zo een woning in de avond uren .

  DNA leden jullie moeten eerst onderzoek doen hoe je een huis buiten Paramaribo en in de Districten kan bouwen .

  Misikaba of Misikaka of Hooghaard Dagoe Hoogie hebben jullie een keer met hamer of een zaag gewerkt zijn jullie naar de vak school gegaan ook vrouw Simons met je woningbouwfonds .

  De Nederlandse Regering heeft ook twee weken geleden een woningbouwfonds en infrastructuurfonds van 50 miljard euro opgezet .

  De NDP Regering zet een woningbouwfonds op maar van 5 miljoen SRD of USD op zie maar de bedenkers van NDP Regering waarom zijn jullie zo gierig tegen over de bevolking groepen in Suriname .


  Maak melding

 3. 80000 stemkaarten waren niet uit gedeeld door NDP Regering tijdens de verkiezing van 2015 daarom kan Van Dijk Silos geen nog geen definitief uitslag geven .

  Van Dijk Silos ik vind je altijd onbetrouwbaar daar je te lang moet wachten voor de uitslag en waarom eet je zoveel je moet geen vlees meer eten Van Dijk Silos geeft dat geld aan jongeren en geen Akan zwarie spelen .


  Maak melding

 4. De niet gebruikte stemmen gaan naar de NDP !
  De NDP had in 2015 de verkiezingen verloren. Maar ze hebben gesjoemeld.
  En dat gaan ze weer doen. VHP, NPS, enz. en het volk gaan niks doen.
  Zo zielig voor Santokhi. Hij werkt hard voor Suriname maar in Suriname regeert Desi de duivel Bouterse.


  Maak melding

 5. Lets Make Surinam Great Again. (Weg met NDP)

  Mijn vraag aan deze minister van Buza;

  Hoe voelt het aan om lid te mogen zijn van de meest corrupte partij die Suriname ooit gehad heeft.

  Ze bedoeld dat ze de corruptieve handelingen van de NDP Naar hogere Nivo wil brengen.

  In wat voor land willen deze NDPers hun kinderen en klein kinderen zien opgroeien


  Maak melding

 6. Hoe zit het met de overloopregeling?
  Na de vorige verkiezing zijn de heren Sapoen en Chitan overgelopen. Van de rechter mocht dit niet, maar Silos heeft het erdoor gedrukt.
  Wat is nu de exacte status van deze regeling? Is het glashelder of kan er weer mee gesjoemeld worden?
  Gaat de VHP hier nog actie op ondernemen? Anders moeten ze achteraf niet klagen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.