100% inspectiecontrole op alle exporten van groenten en fruit naar de EU

43
100% inspectiecontrole op alle exporten van groenten en fruit naar de EU

De Surinaamse minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, heeft de National Plant Protection Organisation (NPPO) opgedragen om 100% inspectiecontrole uit te voeren op alle groenten en fruit exporten vanuit Suriname naar de Europese Unie (EU). Dit naar aanleiding van verscherpte regels van de EU aangaande de import van deze producten.

Per 1 september 2019 worden er door de EU wijzigingen doorgevoerd, onder andere in de zogenoemde ‘fytorichtlijn’. Deze richtlijn beschrijft de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen. Producten uit heel de wereld, dus ook uit Suriname moeten voldoen aan stringentere eisen.

Op uitnodiging van Parmessar is er vrijdag een bespreking geweest met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS). Het onderhoud was om een tussentijdse evaluatie te houden over de vorderingen van de NPPO met betrekking tot de strengere EU regels.

De Interim Manager van de NPPO, Imana Power, gaf in een korte briefing aan welke concrete zaken reeds in uitvoering zijn en wat nog gedaan moet worden. Het proces om te komen tot een nieuwe Plantenbeschermingswet is ingezet. Verder zijn trainingen aan LVV-medewerkers opgevoerd inzake het herkennen van insecten en zijn de deskundigen van LVV bezig met het vergaren van data ten behoeve van de rapportage naar de Europese Unie.

Minister Parmessar gaf aan dat er alles aan wordt gedaan om Suriname op de kaart te houden. Hij roept een ieder op om samen te werken en in deze periode serieus om te gaan met het exporteren. Afgesproken is dat indien exporteurs zich niet houden aan de gemaakte afspraken met betrekking tot de inspecties, de zending wordt aangehouden en de export niet kan plaatsvinden.

Landbouwers die zich niet houden aan gemaakte afspraken met betrekking tot het juiste gebruik van bestrijdingsmiddelen zullen worden gestraft. Bij het gebruik van verboden middelen dient aangifte te worden gedaan bij de politie en zullen strenge maatregelen worden uitgevoerd. De minister heeft aangegeven dat het behoud van de exportmarkt essentieel is en dat het ministerie zich hiervoor hard inzet.

43 REACTIES

 1. Nu Par(m)isser toch bezig is graag ook 100% controles op Pengel en de Havens om het verderfelijke spul naar Europa tegen te houden. Suriname de reputatie een narcostaat te zijn.


  Maak melding

 2. Wat hebben opeenvolgende ministers van LVV gedaan, vraag ik mij af. Nu pas, als het te laat is, met maatregelen komen.

  Het is bijna barbaars en een kunst om Suriname arm te houden, zei een Nederlander eens. Ik begin hem steeds beter te begrijpen.


  Maak melding

 3. Niets nieuws onder de zon.
  De regels zijn er altijd geweest. Vanaf 1 september striktere controles.

  Ook goed voor de sur bevolking die al die jaren besmet groenten hebben moeten verorberen.


  Maak melding

 4. Dat ze die bestrijding middel niet moesten gebruiken werd hun vanaf 2013/2014 ,gezegd maar deze Hebzuchtige gasten luisteren nooit want ze Denken maar aan 1 Ding en dat is Geld maakt voor hun niks uit ,als er mensen aan die Shit die gebruiken gaan sterven de Hindoestaan Denkt maar aan 1 ding en dat is Geld ,en nu dat de EU maatregelen hebben genomen lopen ze te Huilen maar ze wisten het toch of niet om te zien hoe deze gasten denken over een anderen ,als Mens kun je ook gaan denken van nee ik gebruikt het niet meer ,Het is Schadelijk voor de Mens ,maar nee hoor ze blijven die Shit gebruiken op hun Groenten en Fruit ,hebzucht nogmaals Hebzucht .


  Maak melding

 5. Ze zijn zelf Bang om hun eigen Groenten die ze verbouwen te Eten om te zien ,hebben jullie ook niet Gemerkt dat ze allerlei ziektes hebben ,suiker ,hoge bloeddruk maagklachten ,Ze eten niet gezond


  Maak melding

 6. Het is raadzaam om alle bestrijdingsmiddelen streng te verbieden. Onze groenten en fruit is al jaren besmet met gif. Dit moet definitief verbannen worden. Geen import van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die onze gezondheid schaden en het milieu. Het zou goed zijn de importeurs van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen een boete te geven mochten zij dit toch doen.


  Maak melding

 7. Gewoon ook gebruik van “kwik” te verbieden bij de goudwinning! Kwikvergiftiging straks in het binnenland en vooral bij vis in sommige delen in het binnenland !! Een gevaar voor de mensen aldaar !


  Maak melding

 8. Regeren is vooruitzien hebben ze mij ooit geleerd. Gebleken is dat al die gasten die tot minister gebombardeerd zijn door DDB geen vooruitziende blik hebben. Jongens jullie moeten de ontwikkelingen in de wereld in de gaten houden en daarop anticiperen. Water is straks heel belangrijk in de wereld. Men voorspelt dat er oorlogen om water gevoerd zullen worden. In Peru is het al begonnen tussen de rijke bonzen en de arme boeren. En wat doet Suriname? Water en alles wat daarin leeft vervuilen met kwik. geen nood het gif trekt wel weg maar pas over 200 jaren. Fossiele energie is al finito. Wat doet Suriname In plaats van te gaan zoeken naar en het ontwikkelen van nieuwe brandstoffen zijn we nog steeds bezig met olie.We zijn echte fossielen geworden die geleid worden door fossielen. Gevolg. Suriname zal altijd achter het net vissen. En als er sancties volgen zoals met onze landbouwproducten, breekt er paniek uit en moeten wij binnen 1 dag met een oplossing komen. Het kalf moet eerst verdrinken. Misschien dat dit laatste goed is voor Suriname want men heeft al voorspelt dat er over 50 jaar voedselschaarste zal zijn op deze wereld. Dus Suriname: U heeft nog ruim de tijd om aan die voedselschuur te beginnen en wacht niet tot het te laat is anders mist u weer de boot naar succes..


  Maak melding

 9. Meoonzin 11 augustus 2019 at 02:02
  Koos Werkloos, wanneer heb jij voor het laatst echt gevlogen,,,,want je ziet ze echt vliegen!!??
  Er is al jaren een 100% controle DOMBO!!

  ===========================

  Maar de Rotterdamse haven wordt wel overspoeld met Surinaamse coke. Hoe verklaard u dit ?


  Maak melding

 10. Als jullie toch 100% controle uitvoeren op de kwaliteit en normen om e voldoen aan de eisen van de EU dan kunnen jullie net zo makkelijk ook 100% controle uitvoeren op cocaïne bij de export van hout vis rijst etc.
  Me dunkt dan dat je dfan pas kunt spreken van goed beleid ter stimulering van de juiste bedoeling van de export door Suriname

  RobG zal het hiermee niet eens zijn want door de cocaïne te beteugelen verzwak je de valutastroom naar Suriname


  Maak melding

 11. 100% controle nu. Dat is geen gif op groente en fruit.. Maar ook geen insecten op groenten en fruit. Hoe gaat dat dan? De minister heeft niet aangekondigd welke gif aanvaardbar is door de EU. Moeten de boeren de gewassen biotisch verbouwen? Er is nog geen reseach en er zijn geen zaden voor biotisch planten. Vraag NL Wageningen Universiteit.
  Je kan de planten schoon wassen met heem maar dat is niet goedkoop! Zoveel ton sopropo en de kostprijs loop op..


  Maak melding

 12. Als ik deze berichten zie dan zie ik altijd de verhoudingen van zij die bepalen tegen over zij die moeten luisteren en doen. De meester en de slaaf.

  Triest het westen, kapitaal, kennis enz stelt de regels en daar kan geen enkele onderontwikkelingsland of dictatuur of whatever iets aan doen, anders worden ze gebombardeerd.

  Het westen gaat zelf zo ver dat ze zelf hun overtollige producten doen in deze onderontwikkelde landen, dat dit zelf de productie van deze landen schade toe brengt om de concurrentie aan te gaan.

  Gelukkig is er nig hoop!

  China, India, Zuid-Afrika, Brazilie, Rusland. Duurzame energie, Tropische regenwoud, grondstoflanden.

  Onderontwikklelde landen kunnen beter de betrekkingen met het westen stop zetten, Suriname: oa Iamgold, enz.

  Ik ben iemand die van uitgaat maakbaarheid van de wereld en een wens van mij is dat een land als Suriname ook net als Singapore ook gerealiseerd kan worden met de juiste bondgenoten, helaas als ik dit soort machtsverhoudingen neemt al mijn vertrouwen af en krijg ik een hekel aan het westen en het kapitaal.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. Het westen dump haar overtollige producten in de onderontwikkelde landen, waardoor het klein beetje productie van deze landen ook de concurrentie niet aankan en zodoende de nek wordt omgedraaid.


  Maak melding

 14. Suriname heeft de ambitie om de voedselschuur van de regio te worden. Maar met onze gewassen vol gif en andere chemische troep, hebben ze al gauw hun buik vol van ons……


  Maak melding

 15. Ik ben iemand die ook uitgaat van de maakbaarheid. Je gaat naar school, studeert, gaat weken, maar bent geboren in Su, kolonie van het westen, westerse normen waarden, enz. Wil dat Su ook als Ned, Canada, Japan, Singapore moet zijn.

  Maar dan merk je de krachten die dat tegenweken, wij en zij.

  Je vraagt je dan af wat de fuck is dit? Ben ik daarom naar school gegaan, een systeem helemaal op het westen gericht, maar als het op aankomt van we komen uit hetzelfde koninkrijk, zelfde taal, opleidingen, dan willen ze Suriname, de wereld er niet bij.

  Zij hebben het koloniale gebeuren tot stand laten komen en zullen gaan moeten inzien dat we gezamenlijk de koek moeten gaan verdelen en dat het wij en zij overboord gegooid moet worden.

  Het moet gewoon zijn wij en niet wij en zij. Dat is het probleem van het westen.

  Als ze dat niet willen, zullen de onderontwikkelde landen zich meer moeten richten op de BRICS-landen en het westen vaarwel moeten zeggen.

  Weg met de US-$ en in plaats daarvan de de Chinese muntof van de andere BRICS-landen. Schop alle multinationals uit het land.

  Een andere wereldorde waarin alles rechtvaardiger wordt verdeeld.

  China is nu in een worsteling met de USA ik hoop dat ze die strijd winnen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. Het is toch hypocriet te noemen.
  Alle landbouw bestrijdingsmiddelen die verboden zijn in Europa, Australië, Canada en Amerika wordt in sur gewoon gebruikt. Het zijn dezelfde landen die in hun eigen land een verbod hebben opgelegd en vervolgens dezelfde pesticiden produceren en exporteren naar de derde wereld landen. Het ministerie van LVV van sur heeft al die jaren gefaciliteerd om in te voeren en de boeren hadden geen andere keus om die dan niet te gebruiken. Minister Parmessar loopt nu voorlichting te geven aan de exporteurs van groente en fruit wat wel kan en wat niet mag, maar voert geen invoer stop voor deze zware bestrijdingsmiddelen. Ook zorgt hij niet voor de invoer van vervangende pesticiden. Dus de landbouwers kunnen zonder bestrijdingsmiddelen geen moer meer telen. Ze gaan allemaal straks gras moeten eten.


  Maak melding

 17. @ Passant
  Dus?
  Je bent zielig?
  je bent slachtoffer?
  man lul niet zo en ga er iets aan doen ipv bij de pakken neer te zitten.
  Altijd maar dat gejank als een hond die geslagen wordt.


  Maak melding

 18. Waarom helemaal naar Europa en voornamelijk alleen Holland. Al die groenten worden ook in Holland geteeld. Israel en Aziatische landen kunnen veel sneller, betere kwaliteit en grotere kwantiteit leveren. Frans Guyana is ons buurland, de Antillen en andere eilanden zijn dichterbij, daarmee kan ook handel gedreven worden. Laten ze wel eerst de kwaliteit goed waarborgen en zaken professioneler aanpakken.


  Maak melding

 19. Rabin Parmessar, de man heeft altijd het rotzooi van andere NDP collega minister opgepakt en nieuwleven ingeblazen. Ik heb bewondering voor deze minister, die bijna bij de volksraadpleging DR/RR raad tot president van Suriname werdt gekozen. Baanbrekend werk voor het AZP/EBS/ en inzet voor LVV. Top


  Maak melding

 20. weetje wat ik niet kan begrijpen ???? dat het volk deze Donald Duck – en Assepoester verhalen Geloofd , deze verhalen moet je aan kleuters vertellen voor dat ze naar bed gaan / het zelfde met 4 baanwegen fly- overs , 400 miljard dollar aan olie voor de kust Misikaba heeft goed naar de Witte man in korte broek geluisterd die zei veel beloven en niets geven doet het volk in vrede leven , ik snap het niet dit zou nergens ter wereld kunnen alleen in Suriname


  Maak melding

 21. 100% controle? Gaat nooit gebeuren, want de president wordt beter van deze transporten en Parmessar faciliteert het allemaal. Parmessar bedoelt 1,00%. De komma staat verkeerd. Stelletje rovers bij elkaar en toch zijn er idioten die denken dat de NDP Suriname beter gaat maken.


  Maak melding

 22. Vind je? Ik vind dat de verhouding in de wereld rechtvaardiger moet zijjn. De een kan niet de wil aan een ander opleggen. Dat doet het westen, het kapitaal, hun leger, kennis, enz.

  Het gaat zelf tussen mensen onderling, dar zal jij als vrouw wel moeten weten, als het om de mannen wereld gaat.

  Ik ben geen nakomeling van slaven.

  Dat bedoel ik.

  Nog meer uitleg nodig.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamer/rs


  Maak melding

 23. Er zijn landen in de wereld ondank ik het voor jouw als vrouw opneemt t.a.v. vrouwenrechten, kinderrechten, vrijheid, zelf bepalen, zelfbeschikking, mensenrechten, gelijkwaardigheid, geen racisme, discriminatie, geen onderdrukking, enz in de maatschappij in de wereld en jij mij van repliek wil bedienen het wel heel nare gevolgen voor jouw zou hebben.

  Advies! Doe dit niet in een extreem moslimland.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 24. Tropische insekten sterven in de winter maanden. Is Suriname zo dom? Doe een paar insekten in de vriezer en ze halen een dag niet. Koude landen insekten maken een soort antivries en ze gaan niet dood. Europa en amerika willen wel dat we hun giftige produkten kopen. Vertrouw geen blikken voer en zit veel gif in. Ik heb al veel onderzoek aan gedaan. Laat jullie je niet voor de gek houden.


  Maak melding

 25. Zoals hierboven al opgemerkt, het is niet echt efficiënt om groenten in Suriname te kweken en dan naar Nederland te exporteren. Alles wat Suriname op dat gebied kan leveren kan ook in een Nederlandse kas groeien. Bij Albert Heijn liggen doosjes met Madame Jeanette pepers, herkomst: Holland.
  Zelf heb ik ook een plantje staan, hangt vol met pepers. Je stopt wat zaadjes in een potje, zet het voor een zonnig raam en een paar maanden later kun je plukken.
  Tajer doet het ook wel in Nederland. In de zomer groeit het gewoon buiten. Gomawiri groeit er in het wild maar is wel giftig. Koken verwijdert het meeste gif. Klaroen, Okra, Boulanger doet het in Nederland ook heel goed, enzovoorts.

  Import uit Suriname is dus onnodig. Daar staat tegenover dat het om 60 ton per week gaat. Voor het nationaal inkomen van Suriname maakt dat niet veel verschil. De betrokken groentenkwekers in Suriname echter verdienen er natuurlijk wel een goed inkomen mee. Of men in staat zal zijn om aan de Europese eisen te voldoen is weer een andere zaak. Het valt niet mee om zonder bestrijdingsmiddelen goede kwaliteit te kweken in de tropen.

  Kweken in kassen kan een deel van de problemen oplossen en de kwalilteit van de producten op een hoger niveau brengen, maar dat vraagt grote investeringen. Misschien dat men zich op andere markten moet richten en wat de export naar Europa betreft moet denken aan exclusievere producten die daar niet gekweekt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de Barbados Kers (Acerola), één van de gezondste fruitsoorten met een zeer hoog vitaminegehalte die er zijn. Daar betaalt men voor in Europa, gezonde en exclusieve producten.

  Als Surinaamse ondernemer moet je niet gaan proberen te concurreren met producten die anderen goedkoper en vaak ook beter kunnen leveren. Je moet gaten in de markt zoeken en daar op inspringen.


  Maak melding

 26. Sluit je ogen maar en zie de zaken die ik aangeef niet.

  Wees blij dat anderen in hun strijd, zaken die ik aangeef het voor mensenrechten hebben opgenomen en je daar nu het genot van hebt.

  Je komt jezelf wel tegen, want de ongelijkheid bestaat nog steeds en jij zal er heus niet aan ontkomen. Daar heb ik het over en nogmaals het moet beter voor de mens in de wereld. Gerechtigheid, gelijkwaardigheid enz.

  Zie: discriminatie, armoede en onderdrukkingen, mensenrechten, vrijheid, gelijkheid, ongelijkwaardigheid in salaris van mannen en vrouwen, kinderrechten, enz. enz. Zaken waarmee jij zeker ook te maken zal hebben. Zie moslimlanden, Zuid-Afrika, enz.

  Het is nog steeds een mannenwereld en mannen bepalen veel zaken in de wereld. Zaken waarvan jij zeker geen last hebt als vrouw.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 27. 111Passant je bent wel heel inkonsekwent bezig, Suriname zou zich meer op China moeten richten volgens jou, een paar regelrs verder verwijt je de westerse landen dat ze hun rotzooi in landen zoals Suriname dumpen, laat nu China een van de landen zijn waar ze meeste rotzooi produceren en massaal in Suriname invoeren,


  Maak melding

 28. @Bigi Sma, azijnzeiker van het ergste soort. Ook dit keer pist je naast de pot. Jouw straal gaat mijlen voorbij aan het onderwerp. Het onderwerp is duidelijk afgebakend. Het gaat om gif in groenten voor de export en de 100% controle op deze groenten. Jij bent en blijft een notoire miskleun. De 100 % controle op drugs kan mij gestolen worden omdat ik geen drugs consument ben. Dus zeikerd blijf bij het onderwerp. Ik eet graag Surinaamse groenten en ik wil geen gif of restanten van ‘ round up ‘ in mijn voedsel hebben.


  Maak melding

 29. Dankzij ndp aan de macht zijn drugshandel en smokkel schering en inslag geworden. Vele oerdomme ndp paria’ s zijn nu verworden als baas zoon en stiefzoon, drugscriminelen en rovers.


  Maak melding

 30. Ik ben westers gericht omdat ik geloof in een maakbaarheid. Suriname is een klein land met veel natuurlijke rijkdommen en voor het laatst een onderdeel van Nederland geweest. Veel in kolonies heeft een westerse grondslag. De kennis en het geld is wat ontbreken in dit soort landen.

  Waar ik het moeilijk mee heb is de houding van de voormalige moederlanden met hun ex-kolonies en het wij – zij van deze landen.
  Vooral bij kleine landen zoals Suriname een land met nauwelijks 1 miljoen inwoners waarvan de helft in Nederland woont. Het eigen Europese belang en niet willen inzien dat deze landen door hen zijn gemaakt.

  Landen moeten onafhankelijk zijn, maar kleine landen zijn kansloos in deze wereld. Neem maar de Antillen als voorbeeld. Als ze Onafhankelijk worden is/zijn deze eilanden zo een speelbal van oa Venezuela of andere landen. Hetzelfde kan je van Suriname zeggen. Landen als Rusland, China, Brazilië zouden graag daar hun invloed op willen hebben, waardoor vaak economische zaken van het land, welvaart, welzijn, productie en export, ontwikkeling ondergeschikt raakt aan militaire doeleinden en belangen van deze landen.

  Albert Winsemius
  Ik ben van mening dat Suriname het beste af is bij Nederland en wat Albert Winsemius voor Singapore heeft betekent en ook in Nederland bij de Marshallhulp van de USA na de Tweede Wereldoorlog ook in Suriname kan.

  Alleen zal Nederland dat wij – zij gevoel moeten los laten en moeten inzien dat Suriname veel van het westen heeft en dat Nederland hierin ook een grote rol in gespeeld heeft. We hebben, dezelfde taal, grondwet, 500.000 Surinamers in Nederland, Nederlandse ondernemingen die ook in Suriname belangen hebben, familierelatie, enz. We kennen elkaar eigenaardigheden. Suriname is een land met heel weinig inwoners en kan met kennis en kapitaal van Nederland best ook het niveau van Singapore hebben.

  Dat zal de inzet van iedere regeringscoalitie in Suriname moeten zijn die na het tijdperk ddb komt of moeten zijn t.a.v. van Nederland. Ik beperk mij tot Suriname en Nederland, ook de Antillen kan hierin worden meegenomen. Het zal voor al drie landen voordelen hebben voor het behoudt, handhaven van de band en goede toekomst. Bij de onafhankelijkheidsovereenkomst tussen Nederland en Suriname was afgesproken dat Suriname altijd op Nederland kon rekenen en van deze regel moet Suriname Nederland ook op wijzen.

  Het zou jammer zijn als deze landen die een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, niet die doelstelling voor ogen hebben, voor het behoudt van relatie, geschiedenis, toekomst, taal, enz.

  Landen als Brazilie, China, Rusland enz kunnen dan ook de relatie met Suriname hebben, maar met een sterke bondgenoot als Nederland kan Suriname niet verloren gaan aan deze grootmachten. Idem de Antillen. Want de Russen, Chinezen willen daar ook hun militaire belangen hebben en een tegenwicht willen bieden aan de USA, Frankrijk.

  Ik heb er alle vertrouwen in dat dit doel die ik voor ogen hebt, wel wortel zal krijgen en dat er hoop is Suriname en de Antillen. We hebben een gezamenlijke geschiedenis, taal, ongeveer 500.000 Surinamers in Nederland en Nederland zal het kaas niet door de Brazilianen, Chinezen, Russen enz van het brood laten eten.

  Wat China betreft: China maakt ook topproducten, kwaliteit die niet onder doet voor westerse producten, die ook in het westen worden verkocht. Ja er zal wel veel laag waardige producten uit China in laten als Suriname worden gedumpt, maar dat doen westerse landen ook in de derde wereld om de productie en export in die landen te ondermijnen.

  De eerdere reactie van mij was vooral gericht op hoe Westerse landen bepalen en derde wereldlanden het maar moeten ondergaan, cq 100% inspectiecontrole op alle exporten van groenten en fruit naar de EU. Ja! dit zie je vaak de methodes die Westerse landen hanteren, terecht of onterecht. Sluiten van hun markten voor producten uit andere landen. Ook dumpen ze hun overschotten in de derde wereld en zie hoe ze de handel in handen hebben en de regels bepalen. Andere landen, derde wereldlanden hebben het nakijken met alle gevolgen van dien.

  Op die manier kan het westen dus zijn dominate blijven behouden en daar moet m.i. wel verandering in komen en zaken in de wereld eerlijker en rechtvaardiger moeten worden verdeeld en ben ik van mening dat als deze houding zo blijft, alle wereld in de wereld het westen moeten gaan boycotten en liever met de BRICS zaken gaan doen. Geen grondstoffen meer leveren aan het westen en de multinationals uit hun landen trappen. Eenvoudig zal dat niet worden.

  Het westen moet ophouden met het wij – zij. Ze hebben teveel zaken naar hun hand gezet ten voordelen van hun eigen behoudt en dat moet rechtvaardiger worden verdeeld. Als ze dat niet willen, wat heeft de derde wereld dan aan het westen die alleen met haar eigen belang bezig wil zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 31. Passant het traject van Suriname gaat meer richting Haiti dan Singapore. Noem een voorbeeld van de laatste 8 jaren van vooruitgang. Alleen nu heb je maar 125000 US$ nodig in Suriname je miljonair te noemen versus 380000US$ 8 jaren geleden.


  Maak melding

 32. @passant
  11 augustus 2019 at 20:37, je heb in je betoog over de BRICS, je benoemd een enkele van de BRICS, landen maar negeerd telkens een vol opkomende economische wereldmacht. Van een kolonie tot een Atoommacht straks een Maanlanding tot coming up World Economic.
  Arm land maar zeer bedreven. Fijne dag.


  Maak melding

 33. Ja, India moet niemand onderschatten, een stille opkomende grootmacht, grootste democratie van de wereld.

  Brazilie idem,

  Rusland staat als een huis en Zuid-Afrika blaast ook haar partituur, vooral in Afrika en daarom rekening mee houden.

  Verder zijn er als het atoomwapens gaat meer spelers, zuid-korea, pakistan, enz.


  Maak melding

 34. Nathalie. Ja er moet een h tussen debieltje. Eerst goed lezen en dan reageren oerdomme ezel. Ik reageer niet op het artikel maar op een domme reactie,zoals ik nu doe op jouw reactie stomkop.
  Hahahaha je begrijpt het zelf niet eens🤣😂🤣😂😂😂


  Maak melding

 35. Hij heeft het over “ook” 100% controle op Pengel. Maar daar is “al” 100% controle!!! Als je het nu niet meer snapt mag je niet meer meedoen hoor Nat(h)alie. 🙄


  Maak melding

 36. Suriname moet gewoon een voorbeeld van Indonesië en India overnemen, van een Koloniale uitbuiting tot opkomenende economiën, waarom kan het in Suriname niet, houdt wij niet van Suriname, willen wij niet dat Suriname vooruitgang boekt? Waarom lukt het allemaal niet in Suriname? Ik ben al die theoriën zat, wat houdt ons tegen, berust er een vloek op Suriname? Hoe kunnen we dat euvel ongedaan maken?
  Stof tot nadenken, Wie en hoe kunnen wij al deze vragen ilimineren, en Suriname tot een welvarend land bevrijden?


  Maak melding

 37. Broekie Hans,

  Die Hollandse groenten uit de kas hebben één groot nadeel: ze hebben smaak noch karakter.
  Kweek maar in kassen. Het zijn groenten zonder ziel. De Hollanders worden er niet gezonder van. De psychiatrische inrichtingen in Holland zijn overvol.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.