‘Verscherpte EU maatregelen voor import van groente en fruit raken Suriname’

34
'Verscherpte EU maatregelen voor import van groente en fruit raken Suriname'
Waterkant archieffoto - Boeren in Suriname aan het werk in de landbouw.

De Europese Unie (EU) komt vanaf 1 september met verscherpte maatregelen voor de import van groente en fruit. Suriname dreigt hierdoor markt voor groente- en fruitexport te verliezen, zegt de directeur van het Surinaamse exportbedrijf Gopex International NV vandaag tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Hij wijst erop dat de maatregelen van invloed zullen zijn op de hele keten; boeren, exporteurs, transporteurs, leveranciers en uiteindelijk ook het land.

Per 1 september 2019 worden er inderdaad wijzigingen doorgevoerd, onder andere in de zogenoemde ‘fytorichtlijn’. Deze richtlijn beschrijft de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen vanwege fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen en de daarbij horende internationale handel, aldus de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De EU kende al eisen waaraan een plant of plantaardig product moet voldoen alvorens ze in de EU geïmporteerd mogen worden. Het zijn dus geen nieuwe eisen of maatregelen maar maatregelen die worden aangescherpt zegt een woordvoerder van de NVWA tegen de redactie van Waterkant.Net. Producten uit heel de wereld, dus ook uit Suriname moeten voldoen aan stringentere eisen. Het zogenoemde ‘plantenpaspoort’ waaruit bijvoorbeeld kan worden opgemaakt welke gewasbestrijdingsmiddelen zijn gebruikt wordt nog belangrijker.

Gopex directeur Gopal pleit daarom voor het binnenhalen en beschikbaar zijn van de juiste bestrijdingsmiddelen voor de ziekten en plagen die er zijn en die er dreigen. Hij benadrukt tegenover Starnieuws dat de boeren die de gewassen planten goed moeten worden getraind en goed moeten worden ingelicht en geadviseerd over de juiste middelen en het gebruik ervan.

Hij ziet graag dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de Good Agriculture Practice (GAP) registratie weer oppakt. “Begin jaren 2000 was het ministerie al gestart met deze registratie, maar die is gaan verwateren. Bij de GAP worden data verzameld van onder andere wat er wordt geplant, waar er wordt het geplant, wat voor bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt en hoe er wordt geplant. Bij calamiteiten is de herkomst van het product dan te traceren” aldus Gopal tegen de nieuwssite.

34 REACTIES

 1. Het is belangrijk om geen wetten en regels te omzeilen, anders help je je eigen afzetmarkt om zeep.Dit zou jammer zijn. Het is levensgevaarlijk verboden bestrijdingsmiddelen te gebruiken voor je gewassen. Je eigen gezondheid en die van anderen moet gewaarborgd kunnen worden. Het lijkt mij verstandig dat men zich aan de internationale regels houdt. Hoop dat dit zal lukken.


  Maak melding

 2. Het ministerie van Landbouw moet deze zaak met de meeste spoed oppakken. Als Suriname zijn markt in het buitenland verliest kan het vele jaren duren om weer toegang te krijgen. Ik heb van de week een doos mango’s gekocht uit India. Surinaamse mango’s zie ik zelden op de Nederlandse markt. Wel mango’s uit Brazilië of andere landen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom ze geen mango plantage hebben in Suriname. De mango’s zouden ze dan naar Nederland kunnen exporteren


  Maak melding

 3. LVV krijgt extra huiswerk…

  goede zaak…..de consument waar dan ook dient beschermd te worden…

  Ik kan mij nog herinneren dat een container met sopropo werd geretourneerd richting SU omdat de autoriteiten een te hoge residu waarde hadden ontdekt ….

  dezelfde sopropo werd vervolgens te koop aangeboden op de locale markt in SU…

  Het is toch belangrijk met mate “gif” te gebruiken voor het bestrijden van ziektes etc etc…de gif komt nl ook door oa de regen ook in de grond terecht, plant neemt het weer op en of vervuiling van evt drinkwater,,..


  Maak melding

 4. Het is iedere dag weer een dag te laat om de regels die voor gewassen invoer zijn opgesteld te handhaven. En dit geldt voor alle buitenlandse invoer en niet alleen voor suriname.
  In Sur worden nogsteeds heel veel pesticiden gebruikt, die in de Europese Unie, Amerika, Canada en Australië zijn verboden voor de landbouw. Heel vaak worden in sur binnen 1 dag of 2 dagen na gebruik de groenten naar de markt gebracht of geexpoteerd, terwijl pas op de vierde dag wordt aanbevolen om de groente naar de consument te brengen. Dan zijn de giftige stoffen tenminste uitgewerkt. Het brengt heel veel risico’s voor de volksgezondheid met zich mee. Voor mijn part liever vandaag de strenge controle invoeren dan per 1 september.


  Maak melding

 5. Heel goed gedaan.
  Op die manier nemen wij Surinamers ook minder bestrijdingsmiddelen in, aangezien er een ongelimiteerd gebruik van deze middelen is. Het word hoogtijd dat dit aangepakt word/zou worden nu. Dan maar op deze manier.


  Maak melding

 6. @ Debby: “Ik heb me altijd afgevraagd waarom ze geen mango plantage hebben in Suriname. De mango’s zouden ze dan naar Nederland kunnen exporteren”

  Een afnemer van exotische agrarische producten vraagt een aantal zaken:

  – De kwaliteit moet goed zijn,
  – De kostprijs moet goed zijn,
  – Er moet zekerheid zijn dat de producten volgens afspraak en in de afgesproken hoeveelheid geleverd worden.

  Op al die punten komt Suriname tekort. De agrarische sector is onvoldoende geprofessionaliseerd en bestaat voornamelijk uit kleine ondernemers die niet de mogelijkheden hebben om aan de eisen van de kopers te voldoen. Inkopers van Nederlandse- en andere Europese supermarkten hebben al jarenlange relaties met kwekers in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die weten wat de vraag is en kunnen leveren wat men vraagt. Men weet exact wat vereist is aan documenten, vergunningen, transport, wat de regels zijn, en levert op afroep.

  De Surinaamse agrarische sector is altijd vooral gericht geweest op de vraag binnen Suriname. Er was geen concurrentie van buiten. Daardoor was er geen aanleiding om te investeren in geavanceerde teeltmethoden en mechanisatie. Verder is er weinig belangstelling vanuit investeerders om geld te steken in landbouwbedrijven. Jarikaba is eigenlijk het enige op export gerichte bedrijf in die sector met kennis van zaken, samen met de rijstsector.

  Er zijn wel mogelijkheden, alleen, Suriname zal dan marktaandeel moeten veroveren in een bestaande markt zonder dat men daar direct op Surinaamse producten zit te wachten. Dat zal een moeilijke zaak worden. Minister Parmessar wil weer een relatie met de Wageningse Landbouwuniversiteit opbouwen. Dat is een begin, als men daar nog belangstelling heeft voor Suriname. Verder zou men in Suriname als het om export gaat moeten denken aan het oprichten van coöperaties. Dat geeft mer financiële en logistieke slagkracht en de mogelijkheid deskundigheid in te huren. Ook de overheid zou investerings- en onderzoeksprogramma’s moeten starten, maar daar zie men meer in het uitgeven van goudconcessies, kapconcessies en droomt men over kapitale olievoorraden.


  Maak melding

 7. Wanneer EU dat zegt hoor ik niemand klagen ,en ook geen enkele negatieve geluiden hoor ik nu niet van jullie maar als het door de Regering werd opgelegd waren jullie nu al van soorten negatieve aan het schrijven en omdat het jullie mensen die aan de landbouw doen maar deze maatregeling is heel goed minder chemische producten gebruiken ,chemische producten is niet voor de gezondheid van de mens


  Maak melding

 8. ja.
  jammer genoeg lees ik nergens hoeveel tijd er verspild is, omdat deze maatregelen altijd jaren van tevoren aangekondigd worden met een einde houdbaarheidsdatum. maar een datum in de toekomst is voor surinamers een datum in de toekomst. is ver. tegen die tijd: wie dan leeft, die dan zorgt. en dan leeft dezelfde persoon en zorgt dus dezelfde persoon. dus niet janken maar plannen.


  Maak melding

 9. Er zijn de afgelopen tijd veel “samenwerkingsrelaties” met andere landen buiten de EU afgesproken.
  Indien deze landen op het zelfde niveau functioneren en voedselveiligheid geen prioriteit geeft kan Su proberen om hun producten naar die landen uit te voeren.
  Onderhandelen met Nederland heeft geen zin.
  Het is een Eu maatregel en daar houden landen zich graag aan vooral als hun eigen bevolking gezondheidsrisico kan lopen cq loopt.

  Let op:
  Hij (Gopex directeur Gopal) ziet graag dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de Good Agriculture Practice (GAP) registratie weer oppakt. “Begin jaren 2000 was het ministerie al gestart met deze registratie, maar die is gaan verwateren. Bij de GAP worden data verzameld van onder andere wat er wordt geplant, waar er wordt het geplant, wat voor bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt en hoe er wordt geplant. Bij calamiteiten is de herkomst van het product dan te traceren”
  Helaas!!


  Maak melding

 10. De landbouwers en ondernemers in Suriname gebruiken voornamelijk coke als bestrijdingsmiddel. Misschien wat minder daarvan gebruiken? De EU is streng voor zichzelf en mag de eisen stellen. Neemt niet weg dat er een heleboel schandalen plaatsvinden binnen de EU. Surinamers dienen niet te slapen en moeten gewoon mee met de tijd en aangescherpte maatregelen.
  Nederland blijft een afzetmarkt voor Suriname. Toch was ik laatstelijk verbaasd toen ik bij de Jumbo was. Ik zag tropische producten en verkeerde in de stomme veronderstelling dat ze uit Suriname afkomstig waren. Op de verpakking zag ik dat dit niet het geval was. Cassave, zoete patat en zo, kwamen uit Panama en Costa Rica. Allesbehalve Suriname. Nu ben ik een leek op dat gebied, maar ik vroeg me af waarom niet uit Suriname? De afstand is dichterbij dan de voornoemde landen. Is Suriname toch wel duurder qua productie? De cassave en rijpe banaan en napi doen niet onder voor de Panamese.

  Maar, dezelfde producten die in Suriname groeien heb je ook in de omringende landen en zelfs in andere werelddelen.
  De Surinaamse rijst is wel goedkoop maar smaakt niet echt vind ik. Dan maar liever Basmati. Wanneer gaat men een lekkere rijstsoort produceren? In ieder geval, pas je aan bij gewijzigde omstandigheden en promoot jezelf beter. Minder coke als bestrijdingsmiddel. De herkomst kan wel verklaard worden.


  Maak melding

 11. Het is een goede maatregel om onze gezondheid te beschermen tegen allerlei ziektes die bestrijdingsmiddelen kunnen veroorzaken. Gelukkig word deze maatregel nageleefd volgens de Europese unie. Gezondheid is belangrijker dan geld en is niet te koop.


  Maak melding

 12. dit komt allemaal, doordat de LIJDER totaal niet geinteresseerd is in de landbouw.. ( komt het doordat er voornamelijk hindoestanen hun brood daar in verdienen ) kan ook zijn, dat de man die een sta in de weg is totaal niets van Nederland moet hebben,, waardoor de Holland allerlei beperkingen het land s m e oplegt..


  Maak melding

 13. Er is echt volop ruimte in Europa voor de Surinaamse producten, maar de standaard moet voor iedere boer/kweker bekend zijn en zo aangevoerd bij een coöperatie die de boeren vertegenwoordigd, de lege dozen verzorgd en de laatste controle doet voordat de container naar Europa gaat.

  Die coöperatie zorgt voor scholing en begeleiding van hun leden, dan is Suriname zonder overheid binnen 2 jaar een betrouwbare partner voor Europa (Nederland is te klein)

  continuïteit en kwaliteit is wat de markt vraagt, jaarrond dezelfde producten.


  Maak melding

 14. We steken zoveel energie in het aanknopen van bilaterale betrekkingen met Ghana, waarom niet onze producten sturen naar Ghana in plaats naar de EG. De EG bestaat haast alleen maar uit landen die kolonisatoren waren.

  Onze producten sturen naar Ghana i.p.v. de EG zou een eerste stap zijn naar dekolonisatie.

  Probleem dan ook opgelost.

  Krijgen we ook wat terug van al die snoepreisjes.


  Maak melding

 15. Neen Nina. De Sopropo schijnt last te hebben van een of ander insect dat juist met bestrijdingsmiddelen bestreden moet worden. Dan krijg je weer het tegenovergesteld probleem en dat is dat er straks teveel pesticiden in onze groenten aangetroffen zal worden. Een regeling dus met een dubbele bodem.


  Maak melding

 16. Ho hoi ,EINDELIJK STRENGERE EISEN JUICHT HET TOE. EN ÉINDELIJK WEER GEZONDE SURINAAMSE PRODUCTEN CONSUMEREN.VALT ME OP DAT DE PRODUCTEN UIT SU NA1/2dg in de ijskast al beginnen te verrotten.antruwa met wat bruine puntjes zijn van binnen al helemaal door verrot .sopropo, amsoi en al de andere bladgroente van slechte kwaliteit.de meest lekkerste peper de madam jenet nu net zo heet en smakeloos als de adjuma peper.Als ex importeur van surinaamse producten heb ik vele twijfels over de boeren aldaar…zee producten(vis en garnalen) idem dito ook de eisen latten opvoeren en dit allemaal in belang van de consument….B.V.D.


  Maak melding

 17. @@@Hans van den Broek
  Je hebt al zelf de belangrijke oorzaken benoemd die te maken hebben, dat er niet is geinvesteerd in de ontwikkeling van surinaamse export producten. Maar de belangrijkste reden is dat er geen buitenlandse investeerders in sur zijn, is de politieke klimaat en de veiligheid van het land. Meneer DB wil bij iedere investering 30% van de winst hebben zonder zelf 1 cent te hebben ingelegd. Vandaar dat buitenlandse investeerders het allemaal hebben afgezien om in sur te gaan investeren. En zo lang hij aan de macht is kun je het op je borst schrijven.
  Einde oefening.


  Maak melding

 18. @ pakiratigri 15 juli 2019 at 20:20
  De landbouwers en ondernemers in Suriname gebruiken voornamelijk coke als bestrijdingsmiddel.
  *******************************************************
  @ Pakiratigri … wie zijn voornamelijk de landbouwers en landbouwondernemers in Suriname.
  Antwoord: MIJN BLOOD BROTHERS AND SISTERS …. HINDOESTANEN.
  Anyhow … bedankt voor de tip: de coke die gebruikt wordt als bestrijdingsmiddel moeten wij voortaan gebruiken om jullie paarse uitschot te bestrijden.

  Volgens de idioterie die jij en je paarse berm-bandieten verkondigen is Nederland is bron van alle kwaad. Maar Nederland moet een afzetmarkt voor Suriname blijven. Afzetmarkt voor COKE ???


  Maak melding

 19. pakiratigri 15 juli 2019 at 20:20
  Nu ben ik een leek op dat gebied, maar ik vroeg me af waarom niet uit Suriname? De afstand is dichterbij dan de voornoemde landen. Is Suriname toch wel duurder qua productie? De cassave en rijpe banaan en napi doen niet onder voor de Panamese.”

  Wat dacht je van de transportkosten??
  Ik herinner me een artikel van 2 jaar geleden waarin werd uitgelegd dat landen met een eigen carrier lagere vrachtkosten berekenden en zo producten uit eigen land te vergroten


  Maak melding

 20. Alweer nederland zijn vinger in de pap.
  Ze praten van bestrijfingsmiddel dit en dat.
  Zelfs hun chemische shit die ze gebruiken is veel gevaarlijker bij het bestrijden van groenten en ander levensmiddelen.Zelfs eieren in nl moet je voorzichtig mee zijn…ander krijg je nederlandse SABO shit.
  De meeste ziektes.komen voor in europa foor hun eigen shit chemische troep doe ze vreten.


  Maak melding

 21. Voor iedereen die naar de EU / NL wil wijzen dat er daar ook veel mis gaat. Ja maar dan wordt er wel zonder aanziens des persoons opgetreden en hee veel voedsel vernietigd (denk recent aan de eireren).

  Parmessoar stond enorme onzin te verklaren en denkt dat wat in jaren niet opgelost kon worden in 2,5 maanden opgelost kan worden.
  Het dilemma is dat het relatief kleine hoeveelheden zijn. kan er voor USD 3.500.000 / jaar een serieus sluitend voedsel veiligheid systeem opgebouwd worden door een falende regering in een paar maanden tijd.
  Het wordt een enorme klus voor mensen die gewend zijn niet echt productief te zijn,

  @ pakiratigri
  Honduras, san Salvador, Panama liggen allemaal veel dichter bij NL omdat de schepen die Paramaribo nog kunnen berijken hun gekoelde containers niet naar Nederland varen maar eerst naar Panama varen waar ze op grote schepen geplaatst worden om de oceaan over te steken.


  Maak melding

 22. Eigenlijk is dit de schuld van Suriname zelf. Er wordt weinig of niet geanticipeerd. Mensen met een vooruitziende blik zijn er niet of krijgen geen kans in een land als Suriname. In Nederland is er een methode om je landbouwproducten te verduurzamen en insectenvrij te maken. Dat doen ze met straling. Ik denk een hele dure manier omdat weinig Surinamers hiervan op de hoogte zijn. Om zo’n duur apparaat aan te schaffen heb je natuurlijk enorme hoeveelheden te exporteren artikelen nodig. Suriname is historisch het land geweest dat van alles importeert en heel weinig exporteert. Hadden we van Suriname een voedselschuur gemaakt intussen en die kans hebben we gehad, dan zouden de verhoudingen totaal anders komen te liggen en dan zou de aanschaf van stralingsapparatuur economisch verantwoord zijn. Ja, in een land waar ik onlangs twee agenten heb zien vechten om een type-machine mag je op korte termijn geen moderne veranderingen verwachten. Een ander voorbeeld van bekrompen denken van Suriname: Terwijl de hele wereld naarstig op zoek is naar nieuwe brandstofsoorten en energiemethoden, hangt Suriname nog steeds de oude fossiele brandstofgedachte (olie) nog steeds aan. Ga biologische diesel ontwikkelen.


  Maak melding

 23. Ik ben het slachtoffer geworden van de autoque: de zin: sommige mensen keuren het af dat ik googlr, mssr ik hrb een zeer interessnte stuk gevonden dat het belang van Surinme kan dienen.

  Moet dus zijn: sommige mensen keuren het af dat ik google, maar ik heb een zeer interessant stuk gevonden dat het belang van Suriname kan dienen. Hopelijk doet Suriname er iets mee. Wat de kosten zijn weet ik ook niet.


  Maak melding

 24. Men schuift de schuld maar in de schoenen van een overheid waarvan iedereen weet dat het bureaucratisch en log is. De Surinaamse landbouwers moeten net als hun collegas in het Caraibisch gebied zelf investeren in hun innovatie en modernisering ter verzekering van hun handel. De faciliteiten om te exporteren zijn reeds aanwezig. Men hoeft toch nt te wachten op de overheid voor training ? Doe het zelf … Maar nee … de waarheid is dat groente export waarschiknlijk slechts een cover up voor de tussendoor drugszendingen is. Men maakt zich echt nt druk om Su groente in NL . Een groot deel vn de groente komt uit Ghana , Panama en Costa Rica en wordt als Surinaams verkocht. En als het echt uit Su komt is het 2 keer zo duur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.