Nieuw-Nickerie viert 140-jarig bestaan groots

22

140 jaar geleden, op 8 augustus, na twee keren te zijn verhuisd, werd aan de linkeroever van de Nickerierivier de stad Nieuw-Nickerie gevestigd. In verband met deze viering heeft een speciale commissie, belast met de organisatie, een feestprogramma in elkaar gezet, die loopt tot en met 11 augustus 2019. Als kick-off van de activiteiten werd een fakkel aangestoken op het Brasaplein. Hierna werd ter gelegenheid van de jaardag een receptie gehouden.

Districtscommissaris (dc) van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe, zei in haar toespraak dat het voor haar een eer is als dc om dit heugelijk feit samen met de Nickerianen te vieren. Vanaf de tijd van de plantages en tot nu toe levert Nickerie een belangrijke bijdrage aan diverse sectoren. Nickerie staat bekend om haar rijstteelt. De ontwikkeling binnen landbouwsector, met name de rijstsector kwam op gang na de verhuizing van de rechteroever naar de linkeroever van de Nickerierivier. De rijstteelt is niet alleen van grote betekenis voor het district maar ook voor heel Suriname en regio’s buiten Suriname.

Nickerie is in 140 jaar niet stil blijven staan. Behalve de rijst sector zien wij dat tal van service en diensten zijn ontwikkeld en gevestigd in het district. Na 140 jaar worden de meeste diensten die in Paramaribo verleend worden, ook aangeboden in Nickerie. Ook voor wat betreft het onderwijs gebeuren kan gezegd worden dat vanaf het basisonderwijs tot het hoger beroepsonderwijs thans gevolgd kan worden.

Binnen de gezondheidssector is ook vooruitgang geboekt. Wat eens is gestart als een streekziekenhuis, is nu uitgegroeid tot een goed en modern medisch centrum, met nagenoeg alle specialisaties. Onlangs is ook een uitgebreid gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheidsdienst in gebruik genomen, die van 7 uur ‘s morgens tot 11 uur ‘s avonds haar diensten biedt aan de Nickeriaanse gemeenschap.

22 REACTIES

 1. De Aziaten hebben van Nickerie een waar paradijs gemaakt waar het goed toeven is. Nickerie geldt ook als de voedselschuur voor heel Zuid Amerika omdat het de enige plaats is waar rijst verbouwd wordt, met grootste dank aan de Hindoestanen die laten zien hoe je een gebied tot ontwikkeling brengt.


  Maak melding

 2. Het zou mooi zijn als in Brokopondo en Albina ook dit niveau zou hebben. Hierdoor zou het leven in Suriname een stuk verder zijn en meer in balans zijn.

  Helaas is het in vele gebieden nog niet zo. Er zijn veel te veel oorzaken, waarom dit niet zo is. Wel zien we dat de Aziatische mens wel hard werkt, offers brengt om haar doelen die ze gesteld hebben wel te bereiken.

  Albina is ook een grensplaats en het gaat daar niet best, ook al lijken deze mensen op elkaar en kennen ze elkaar in vergelijking met Nieuw Nickerie. De binnenlandse oorlog mag wel een oorzaak zijn dat zaken daar ook zijn vernietigd. De inwoners van deze plaats hebben een sterke binding met Frans-Guyana. Wellicht dat ze wel aan hun valuta kunnen komen, maar het investeren hun eigen ondernemingen in Albina en offers brengen, doelen stellen blijft wel achter. Wellicht om een middel van bestaan in de landbouw op te bouwen zoals dat wel in Nickerie gebeurt. Albina of Marowijne heeft nooit veel gedaan in de landbouw. De vraag zijn er voor de landbouw in dit district wel kansen? Als die er zijn zal men hiermee toch aan de slag moeten, ook zullen de marrons wellicht hun mentaliteit moeten veranderen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Passant wanneer ga je richting Albina en Brokopondo om je boodschap te verspreiden neem wel glijmiddel mee anders gaat het zeer doen met zitten op de terugweg naar huis


  Maak melding

 4. Kondremangs
  Nieuw-Nickerie van harte gefeliciteerd met het 140 jarig bestaan. U kunt als voorbeeld dienen voor Paramaribo en de rest van Su qua ontwikkeling.
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 5. Ja een spannende geschiedenis. Voor degenen die het niet weten: Nieuw Rotterdam was ooit hoofdstad van het Nederdistrict Nickerie. Het was altijd een grote rivaliteit tussen deze stad en Paramaribo. Ongeveer 1860 kwam het water en nieuw Rotterdam moest verhuizen . Eerst ging men aan de rechterkant van de Nickerierivier, maar dat duurde niet lang. Deze plek wordt volgens mij door de oudere Nickerianen “Down Below” genoemd.
  Daarna ging men een stad bouwen aan de linkerkant van de rivier. Dit werd Nieuw Nickerie. De mensen waren intussen slimmer geworden en er werden dijken gebouwd in de strijd tegen het water. Deze leuke grensstad, met een hele spannende geschiedenis heeft het gelukkig intussen 140 jaar overleefd. Gefeliciteerd en op naar de volgende 140..


  Maak melding

 6. NICKERIE
  Van Harte Gefeliciteerd!!
  En dat jullie lang en gezond leven hebben.

  Mogelijk dat met de regering Santokhi jullie het veel beter zullen krijgen.


  Maak melding

 7. als cadeau voor dit fijt, zou ii zeggen , 5 Nickerianen moeten opstaan en die hele vliegveld incl. gebouwen onderhanden nemen en een internationale lucht haven van maken in eigen beheer.. schop de s l m er uit..
  zo ook de haven uitdiepen moderniseren aandelen verkopen in eigen beheer beheren, brengt enorme inkomsten gezien de successen in Guyana en dit achter laten voor de kinderen, de overheid z. g. n. lanti doet toch geen bal..
  dit kan je alleen bereiken, als er onder de mensen ,, SOEMAT ,, is.., vergeet één ding niet, niemand neemt niks mee ,,, dit doe je voor het na geslacht ,,,..


  Maak melding

 8. Nickerie is het district waar ik altijd naartoe ga als ik op vakantie ben in SU. Mijn roots liggen gedeeltelijk ook daar, vandaar. Ik zag echter mensen van allerlei etniciteit in Nickerie en het leek op een mooi bosje bloemen.
  Ook zag ik dat de diverse bevolkingsgroepen van Nickerie heel hard werken om iets moois van Nickerie te maken, geen 1 uitgezonderd.


  Maak melding

 9. Mooi district …aardige lieve mensen die Nickerianen…alleen jammer van al dat landbouwgif dat naar hartelust wordt rondgestrooid.
  Overheid doe daar ajb iets aan.
  Lieve mensen uit Nickerie
  VAN HARTE GEFELICITEERD met jullie stad.


  Maak melding

 10. @ john,
  Weer een opstekertje (positief) mbt jouw posting over Nickerie.
  In 1959, kon je varende met de Perica vanuit de zee naar Nickrie, nog enkele “palen” en dergelijke waarnemen
  van de oude stad, die intussen was verdwenen !


  Maak melding

 11. Surinamer, bedankt, jij vertelt mij op jouw beurt iets wat ik niet weet of heb meegemaakt. Reden; Ik ben namelijk nooit met de Perica naar Nickerie geweest, ondanks het feit dat een deel van mijn voorouders daar vandaan komen. ze waren slaven op Nieuw Rotterdam


  Maak melding

 12. Bertje de dombo.
  Alleenstaand, ongeschoold,werkloos,
  😂🤣😂🤣😂🤣. Je gebruikt zelf die glijmiddel zeker als je die Hollanders je laat boelen. Hahahahah


  Maak melding

 13. Alle Nickerianen van harte gefeliciteerd.
  ik ben zelf van VESTING zoals wij Nickerianen Nieuw Nickerie noemen.
  Met de PERICA heb ik gevaren van en naar Paramaribo zoals nickerianen het noemen.
  De vaart met PERICA kan ik mij als klein jongen herinneren als woeste zee en heel veel kotsen.
  En vooral hun accent ( engels accent en woorden ) maken VESTING ook uniek ) RAS , JACKASS , BACKTRACK


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.