VIDEO: “Keti Koti moet vrije dag worden in Nederland”

35

Keti Koti moet een landelijke vrije dag worden in Nederland. Dat zeggen Surinaamse Caribische jongeren op de Bigi Spikri dit jaar in Amsterdam. Steeds meer jongeren in Nederland zijn geïnteresseerd in hun Surinaamse en Caribische roots. Dat blijkt op de dit jaar gehouden viering van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam.

In de optocht liepen onder andere Lecyca Curiel mee die zelf half Antilliaans, half Nederlandse is en Jaleesa Clows van FunX die Surinaamse roots heeft. Maar verslaggever Sam Jones, die voor Caribisch Netwerk van de NTR op stap was, ontmoet ook andere jongeren op de Bigi Spikri die elk jaar in Amsterdam gehouden wordt vanaf de Stopera naar het Oosterpark waar de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname gevierd wordt.

Kijk hier naar de reportage.

35 REACTIES

 1. En waarom ook niet ? We moeten ervoor zorgen dat Nederland bewust gemaakt wordt van het verleden en niks niks om het verleden met rust te laten. De zwarte bladzijden uit de Ned geschiedenis wordt al te graag vergeten. Ook de bevrijding en onafhankelijkheid van Ned- indie moet een nationale feestdag worden. Naast de Dodenherdenking 4 mei moet ook een Dodenherdenking komen voor de Bosniërs !


  Maak melding

 2. Als je op alle dagen vrij bent met alle culturen en ge loven kom je nooit aan werkrn tor. En drnk je een bedrijf nog salarissen kan betalen. Echt loko als je voor dit vrij moet zijn. Afschaffen die vrije dagen neem ze vrij van je eigen geld. Herzie de salarissen en toeslagen. Iedereen blij.


  Maak melding

 3. Een uitspraak van een enthousiaste jonge vrouw, wordt nogal suggestief gebruikt en ten onrechte toegeschreven aan Surinaamse Caraïbische jongeren. En het was nota bene niet eens een jongere van Surinaamse afkomst, want ze had eerder duidelijk verteld dat haar vader uit Curacao komt, en ze zwaait met een Antilliaanse vlag. De berichtgeving mag dus zorgvuldiger!

  Ik denk eerlijk gezegd dat de jongeren wijzer zijn dan de schrijver van dit stuk doet voorkomen. De jongeren zullen heus wel snappen dat het voorstel om Keti Koti een nationale feestdag in Nederland te maken, bij voorbaat kansloos is. Sorry zeggen ok, een monument ok, een herdenking ok, maar een vrije dag, die de Nederlandse samenleving handen vol geld zou kosten, zit er helaas niet in.
  Dan hoor ik meteen de voorstanders zeggen dat Nederland destijds ook handen vol geld heeft verdiend aan de slavenhandel. Maar dat was toen, en daar hebben de Nederlanders van nu helaas geen boodschap aan.


  Maak melding

 4. Mijn inziens is het een kansloze missie. Straks willen ze ook gaan pleiten voor een nationale feestdag voor phagwa, idul fitre, divali, chinese nieuwjaar, winti prey, etc. etc. Trouwens het is absurd dat zoveel vrije dagen in Suriname bestaat. Vraag aan de hardwerkende ondernemer wat hij ervan vind. Politieke inmenging is hierbij niet uitgesloten. Zal mij niet verbazen als er kort voor mei 2020 nog een aantal vrije dagen gegeven/toegekend wordt. Wie zal het gelag betalen? Onze kinderen natuurlijk. Welllicht wordt het tij in 2020 gekeerd. Zal het de Oranjepartij lukken? Mijn inziens staat dat vast. En Uw inziens?


  Maak melding

 5. De meeste donkere mensen van Surinaamse afkomst zijn tegen Sinterklaas viering, en nu willen ze een vrije op 01 – 07 wat is dit ………….!

  wan heri sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Keti koti is een vrije dag voor Suriname en niet voor Holland. Als je keti koti wil vieren in Holland dan moet je vrij nemen, simpel. Je weet dat die bakra niet van die dingens houd en dan toch afdwingen, jullie wonen daar. Je hoort beter te weten.


  Maak melding

 7. Ze hebben Suri kapot gekregen met al die vrije dagen en zijn gevlucht naar Nederland.En nu maar de slopers hamer loslaten op de Nederlandse maatschappij om die uit het evenwicht te halen.


  Maak melding

 8. Ja natuurlijk, en ook de marrondag en de chinese dag en de javaanse dag, en al die cowlu dagen die de Surinamers vrij willen zijn, in geen land ter wereld zijn er zoveel vrije dagen als in Suriname, drinken, vreten en plezier maken, maar werken komt niet in het rijtje voor. We zijn te gast in NL hoezo moeten ze nu onze feestdagen ook door de strot gedauwd krijgen, straks volgt ook het suikerfeest van de moslims en wat about de Molukkers en de Javanen je kan wel aan de gang blijven. Weer zo een stompzinnig idee, wie is de idioot die dit gelanceerd heeft😁


  Maak melding

 9. Wie zegt dat ? Wie willen dit ? Niemand weet het fijne van dit maar staan direct om alles te veroordelen. Wat een zwak volk is het toch ook.


  Maak melding

 10. Meer dan TERECHT !!!! Het is een Koloniaal verleden , Suriname heeft de Hollanders NIET gevraagd om het land te komen kolonialiseren , onthoudt dat de kolonisator niet komt om je te helpen maar om je uit te buiten en leeg te roven , in Nederland vieren ze op 4 mei de bevrijding …Bevrijdt van de Boze Duitsers ( alhoewel MEER DAN 60% pro Duits waren !!! ZIE NPO omroep) op 4 mei zie je mensen –
  vol behangen met Medailles terwijl er bijna geen verzet was ( bron vermelding NPO. omroep ; Duitse Soldaten Filmen in Nederland )
  Na de Bevrijding wat deden; de Nederlanders die zo door sommige Surinamers bewierookt worden ? ze stapten in de boot en gingen weer Indonesië bezetten maar dank zei: TJUT NJADHIEN SOEKARNO EN HATTA DIPONEGORO en niet te vergeten PONKE-PRINSEN en vele anderen hebben toen de Nederlandse bezetters er uit geknald , vanwege de uitbuitingen van Hollanders
  De Hollanders hebben de Molukkers het worstje voor de neus gehouden en hun bedonderd zo dat ze hun eigen kapitein PATTIMURA hebben verraden en hij werd door de Hollanders opgehangen .
  Trouwens Ponke Prinssen was een Hollander en die heeft zijn eigen mensen verraden aan de indonesiërs, het zelfde wat de Hollanders onderling deden tijdens de Duitse bezetting
  Daarom om de Gedachtenis aan de Wreedheden tegen de slaven levend te houden , is een keti koti in Nederland TERRECHT !!!! Ik wil geen enkele pro Hollandse Surinamer tegen de schenen schoppen maar dit is de naakte waarheid


  Maak melding

 11. jongens wat een negativisme. Wat willen jullie hiermede bereiken? De geschiedenis van Suriname veranderen met betrekking tot de slavernij of doen verdwijnen?. Dit kan niet. geschiedenis is onveranderlijk en je zal je daarmede moeten conformeren. Met uitzondering van de posting van Maxi worden alleen negatieve dingen op dit forum met betrekking tot het onderwerp slavernij uitgestort en dit is niet incidenteel maar structureel. Bij elk onderwerp over slavernij viert het negativisme hoogtij. Het lijkt alsof jullie elkaar aan het opgeilen zijn. Volgens mij hebben jullie een heel groot probleem dat genoemd wordt Slavernijtrauma.. ik ben geen Psycholoog dus kan ik jullie geen hulp aanbieden, maar jullie hebben zeker hulp nodig. ik ontdek zelfs een Hindoestaans klinkende nickname van een poster. Deze man negeert dus het feit dat zijn Brits Indische voorouders (door de Nederlanders Koelies genoemd) verkapte slaven waren. Ook voor jullie geldt de dag der vrijheden, want als er geen 1 juli was zou er geen behoefte zijn aan immigranten ( lees: verkapte slaven). Dat mijn vader tijdens de tweede wereldoorlog is gesneuveld geeft mij niet het recht om mij negatief uit te laten over 4 en 5 mei. Heb dus respect voor de mening van anderen en wordt niet een brok ellende door jouw slavernijtrauma.


  Maak melding

 12. Maxi blablabla,
  draai jezelf om huilebalk. Je staat met je rug naar de toekomst. Dat is de reden dat jullie nooit 1 meter vooruitgang boeken. 45 jaar onafhankelijk, en kijk wat je ervan gebakken hebt. Nul komma niks. Financieel / economisch en moreel finaal naar de kloten door dat Calimero gejankt. Zomaar een paar FEITEN en niets dan de naakte waarheid.


  Maak melding

 13. Droom maar lekker verder. Dat het met Suriname niet goed gaat, ligt totaal niet aan Nederland. Hierin valt Nederland ook niets te verwijten. Er zijn vragen waar al die miljarden aan ontwikkelingshulp die Surinaamse al die jaren heeft gekregen van Nederland zijn gebleven? Heeft het volk van Suriname hier iets van terug gezien tot op heden? Wie zijn de bandieten en oplichters in ons land?
  Het is erg makkelijk om steeds met een vinger naar Nederland te wijzen. Ik zou zéggen steek je hand in eigen boezem. Dan kom je er zelf achter dat de dames en heren die ons land regeren nog steeds medeschuldig zijn aan de slavernij. Buitenlandse investeerders in ons land waarvoor ons volk moet werken voor een.honger loontje of niet uitbetaald worden. Dus wat slavernijverleden of heden?


  Maak melding

 14. Iedereen moet zijn feesten lekker gaan vieren in land van herkomst als het zo diep geworteld zit aan vrije dagen hebben we geen tijd er moet gewerkt worden feesten doe je maar in je vakantie


  Maak melding

 15. Gedenken en herdenken prima, maar een verplichte vrije dag hoeft het niet te worden. Het moet ons eigen ding blijven. Daarom neem ik (sinds dit jaar voor het eerst) gewoon lekker vrij. Voorheen nam ik nooit vrij, maar ben nu wat bewuster geworden en zo, dus neem ik gewoon lekker vrij. Ik mis wel veel meer diepgang op Kittie Kottie. Discussies zoals in het Hyde Park in Engeland bijvoorbeeld zouden kunnen worden ingelast tijdens de Kittie Kottie viering. Niet alleen feesten maar ook praten, nadenken, richting geven enzovoorts zou wel super zijn.


  Maak melding

 16. De meeste suri’s gaan nu naar België papieren zoeken, waarom willen jullie die Hollanders dan zo een dag opdringen.
  Doe t dan in België (pfff belachelijk)
  Trouwens een vrije dag heb je alleen recht op als je werkt.


  Maak melding

 17. Jongens wat een negativisme. Wat willen jullie hiermede bereiken? De geschiedenis van Suriname veranderen met betrekking tot de slavernij of doen verdwijnen?. Dit kan niet. Geschiedenis is onveranderlijk en je zult je daarmede moeten conformeren. Met uitzondering van de posting van Maxi worden alleen negatieve dingen op dit forum met betrekking tot het onderwerp slavernij uitgestort en dit is niet incidenteel maar structureel. Bij elk onderwerp over slavernij viert het negativisme hoogtij. Het lijkt alsof jullie elkaar aan het opgeilen zijn. Volgens mij hebben jullie een heel groot probleem dat genoemd wordt Slavernijtrauma.. ik ben geen Psycholoog dus kan ik jullie geen hulp aanbieden, maar jullie hebben zeker hulp nodig. Ik ontdek zelfs een Hindoestaans klinkende Nick name van een poster. Deze man negeert dus het feit dat zijn Brits Indische voorouders (door de Nederlanders Koelies genoemd) verkapte slaven waren. Ook voor jullie geldt de dag der vrijheden, want als er geen 1 juli was zou er geen behoefte zijn aan immigranten ( lees: verkapte slaven). Dat mijn vader tijdens de tweede wereldoorlog is gesneuveld geeft mij niet het recht om mij negatief uit te laten over 4 en 5 mei. Heb dus respect voor de mening van anderen en wordt niet een brok ellende door jouw slavernijtrauma.


  Maak melding

 18. Waterkant .net.
  Worden moderators gescreend of periodiek beoordeeld? Oftewel: wie controleert de controleur.
  Waterkan. Net. Het is mij al een tijdje opgevallen dat bij stukken de slavernij of daarmede verband houdende zaken betreffende, alleen negatieve berichten te lezen zijn. U mag voor uzelf deze controle uitvoeren. Zie met name het laatste bericht over “ketie kotie moet vrije dag worden”. Ik schrok van al die negatieve reacties en heb een positieve reactie geplaatst. Bij de plaatsing zag ik de opmerking; “”uw reactie moet nog beoordeeld worden”’. Ook heb ik gelet op de reactie van andere forummers, maar niemand gaat in op mijn bericht. Met andere woorden: alleen ik kan het bericht zien, andere forummers niet. Eerst dacht ik dat mijn medeforummers allemaal anti emancipatiefiguren waren, gelet op hun negatieve reactie, maar nu wordt ik gedwongen met een scheel oog te kijken naar uw moderator. Ik kan mij intussen niet aan de indruk onttrekken dat hij alle negatieve berichten honoreert met een plaatsing en de positieve berichten tegenhoudt. Kennelijk weet deze figuur niet dat objectiviteit bestaat uit Hoor en Wederhoor. In eerste instantie dacht ik aan negatief denkende forummers, maar nu vermoed ik dat uw moderator een smerig spelletje speelt
  Ik verzoek u daarom het een en ander na te gaan en gepaste maatregelen te treffen. Ter voorkoming dat dit bericht ook tegengehouden word zal ik het op meerdere fora plaatsen. Mijn verontschuldigingen hiervoor. Hopelijk dat u begrip kunt opbrengen voor mijn actie. Ja, ook al is de leugen toch zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Ik verzoek u deze moderator a la boutere te reschuffelen.
  John.


  Maak melding

 19. Wat een onzinnig voorstel. Waar houdt het op? Ik hoop dat ooit al die bijzondere herdenkingsdagen en religieuze feestdagen afgeschaft worden. Alle WOII veteranen zijn al bijna dood. Wat doe je dan? Dan maar voor alle oud soldaten maar een speciale dag maken, noem je Veteranendag.
  Stilstaan Wel Vrede/Geen Oorlog gewoon algemeen op 1 dag. Wil je een relieuze feestdag vieren, neem dan een vakantiedag (betaald of onbetaald) op. Koningsdag? Afschaffen. Gewoon een dag van de natie en menselijkheid.
  Kot a keti. In plaats van samenhang maak je juist duidelijk hoe verschillend de mensen zijn.


  Maak melding

 20. Die ketie koti idee moet jullie aan bouta opdringen want hij heeft de surinaamse volk in slavernij terug gegooid. Nederland heeft het afgeschaft en die bandieten in su hebben het weer opnieuw ingesteld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.