VIDEO: Franse militairen dood na inademen giftige dampen nabij Surinaamse grens

28
Foto: (c) Chef d'état-major de l'armée de Terre

Drie Franse militairen zijn woensdag omgekomen door het inademen van dampen van giftige gassen te Maripasoula, de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Dit nadat zij samen met anderen meededen aan een operatie tegen illegale goudzoekers en nederzettingen in het gebied.

Volgens de Franse minister van Defensie troffen de militairen bij aankomst op de plek een tunnel, enkele nederzettingen en andere spullen van de illegale goudzoekers aan. De spullen werden in beslag genomen en sommige werden ter plaatse vernietigd. De bedoeling was dat de tunnel opgeblazen zou worden.

Toen de strijdkrachten bezig waren explosieven te plaatsen bij de tunnel om die op te blazen, raakten acht van hen onwel door dampen van giftige gassen die uit de grond kwamen. De militairen werden overgevlogen naar het ziekenhuis in Cayenne. Drie zijn overleden en één verkeert in kritieke toestand. Er is een diepgaand onderzoek ingesteld over het incident. Hieronder een filmpje over het incident:

De stadschef van het leger maakte ook melding van het incident op Twitter.
- Advertentie -

28 REACTIES

 1. Let maar dit zal voor de Fransen een aanleiding kunnen zijn om Suriname binnen te vallen en Bouterse te liquideren. Let maar op de Fransen laten niet met zich sollen hoor. Die gaan direct tot actie over.

 2. Het zijn weer de Fransen die er werk van maken, om illegale goudzoekers vooral die schurken uit Braziliě, te verdrijven uit hun gebied, die het milieu enorme schade toebrengen met hun kwikvervuiling, helaas zijn er doden bij gevallen bij het inademen van giftige stoffen, waarbij verkeerde personen slachtoffer zijn geworden, die met de bestrijding van deze illegale praktijken bezig zijn, in Suriname zijn ze niet zo voortvarend met de bestrijding van deze illegale praktijken, waarbij hele leefgemeenschappen in het binnenland bedreigd worden, daar kunnen 20.000 illegale Brazilianen, ongestoord het milieu vernietigen, dankzij deze paarse criminele regering.

 3. @Manu, de Braziliaanse goudzoekers zijn er sinds Venetiaan president was. Het is een Surinaams probleem en wij zijn heel laks mbt het milieu aangezien de economische ontwikkeling in het binnenland achterblijft

  Ik ben ook voorstander van een harde hand maar dan moet er ook een alternatief zijn voor de veelal ongeschoolde marrons.

  Maar de meestal illegale Brazilianen zou ik direct deporteren.

 4. VIDEO: Franse militairen dood na inademen giftige dampen nabij Surinaamse grens

  Suriname heeft zich met de giftige dampen die men kan inademen negatief op de wereldkaart. Het schrikt eco-toeristen af omdat ze niet zeker zijn als ze na zo’n vakantie niet tussen 6 plankjes naar EU terug komen als ruimlanding in een vliegtuig van KLM, TUI of de SLM.

  Hoe is het gesteld met de veiligheid en controle van de goudzoekers. Het heeft meer te maken met de neven Daltons dan met Lucky Luck en de Daltons, In het eerste geval is er nog sprake van controle bij neven Daltons niet en dit heeft veel wat zich hier afspeelt in Suriname. Wild Wild West.

  Suriname zal met een niet mis te verstane reactie moeten komen of het wel zo is dat men in sommige delen bij de grens tussen Suriname en Frans – Guyana op het grondgebied men giftige dampen inademt of dat daar Amazone zuurstof uitmuntend is voor de hele wereld.

  Je zou bijna denken dat Suriname een product heeft om te verkopen, maar gelet dat je ervan dood gaat is de kans heel groot dat niemand naar Suriname meer komt.

  Boeng Sari (His)Tory.

  Het zou goed zijn dat ddb daar naar toe gaat en met zijn neus kan gaan vaststellen of de lucht daar giftig is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

 5. Het probleem van de illegale goud-zoek-activiteiten is niet alleen een Surinaams probleem.De Fransen zitten ook in hun maag mee.Zij hebben er de middelen voor om op gezette tijden het veld in te trekken om illegale gouddelvers op te sporen.

  Op het filmpje is te zien dat men hier professioneel te werk is gegaan bij het aanleggen van de illegale ondergrondse mijn. In Suriname vinden illegale goedzoek-activiteiten in dagbouw plaats terwijl men in Frans Guyana ondergronds te werk is gegaan. Dit heeft men naar alle waarschijnlijkheid gedaan om aan observaties vanuit de lucht te ontkomen.

  Ik denk zelf dat de Franse militairen zijn omgekomen door mijngas dat zich in de schachten heeft opgehoopt. Mijngas is zeer gevaarlijk. Mijn condoleances aan de familie van de omgekomen militairen.

 6. Bouta werkt als gif.
  Vergeet niet dat hij en zijn ndp bende allemaal prive goudmijnen bezitten en natuurlijk helpen zij het mileu vervuilen met kwik met dodelijke consequenties!
  Dus please, om te roepen dat de brazilianen gedeporteerd moeten worden is noet voldoende.Ook de surinamers die zich hieraan schuldig maken mpeten gestraft worden,dus ook bouta en bende.

 7. @ Blaka boy, dat klopt wat je zegt, Het beste is inderdaad de illegale Brazilianen met harde hand deporteren, en de marrons uit dat gebied, de mogelijkheid bieden, om op een miljeuvriendelijke manier goud te delven, tenslotte zijn het Surinamers en geen illegale Brazilianen die hier niets te zoeken hebben, ze vergiftigen alleen maar het miljeu, en verwekken bovendien ook nog lelijke kinderen met marrondames, die ze hier achter laten, wanneer ze weer vertrekken naar hun eigen land

 8. En weer staat Suriname op een negatieve manier op de kaart, maar het zal wel weer aan de anderen liggen

 9. Er is vaak en overtuigend gewaarschuwd tegen deze uiterst misdadige activiteiten van eligale goedzoekers die ook nog het milieu ernstig vergiftigen.Totdus ver heeft niemand hier zich iets van aangetrokken.Op zich al een misdaad nog heel even en de vis uit de rivieren niemand meer kan eten.De politieke verantwoordelijke doen en schijnbaar niets aan.Ode aan de zeer goed opgeleide dappere milataire die nu het leven hebben gelaten,in hun strijd tegen deze misdadigers.
  Hopelijk leert de Surinaamse regering iets van,
  viva la france !Leo Snel .

 10. Times of Kranti” 18 juli 2019 at 21:55

  Je opmerking moet nog beoordeeld worden

 11. Nou, ik vind wel dat de Fransen altijd alles als dwazen in brand steken en vernietigen, voor miljoenen aan waardevolle spullen die ze gemakkelijk op de veiling kopen verkopen en een deel van de kosten van de operatie kunnen terugverdienen. Dies’ kan de wang pai foe jarie vermoorsoe nanga vernietig sanie…

 12. Was het geen illegale drugslab??? Ze nemen toch wel voorzorgsmaatregelen, je kan niet zomaar alles lopen branden, wat als er explosieven en munitie tussen die stapel zit. Beetje onhandige actie van die Fransozen.

 13. Moge de ziel van deze militairen in vrede rusten.

  Sterkte aan de families toegewenst.

  Het is op Surinaams grondgebied gebeurd en de Fransen mogen tot een bepaalde aantal Km het grondgebied van Suriname betreden.

  Als er een nadere onderzoek komt over wat zich daar heeft afgespeeld, zal er een gezamenlijke team van Franse en Surinaamse deskundigen moeten worden gesteld.

  Ik vraag me af of ddb niet bezig was met een vluchtroute te maken om veilig in het Amazone regenwoud een pikin ingie booi ka te worden. Er zit zeker een onaangename luchtje/geurtje aan dit zaakje.

  Waar is ddb mee bezig in Suriname. ddb is bezig met zijn enige eigen belangen en niet met het Surinaams algemeen belang.

  ddb moet weten waar deze giftige gassen vandaan komen, want Suriname heeft geen industrie om deze giftige gassen zelf te maken. Alles moet nader worden onderzocht, waar deze giftige gassen vandaan komen. Ik vraag me af is Suriname onder ddb niet ondergronds bezig met giftgassen te maken en willen ze gasbommen maken, die ze in Chinese winkels aan burgers willen verkopen?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

 14. Als plee zie dent van Suriname maak je mij niet wijs dat ddb hier niets af weet, van deze giftige gassen of is er sprake van al zou heel Paramaribo in brand zijn, hij slaapt als een tuberoos.

  Mek Din Kon We Wakti Den, lijk t hiervoor niet van toepassing te zijn, dus het licht gaat voor ddb uit, de gordijnen gaan dicht. Hij strompelt naar de overzijde er valt dood neer op de grond. A ka foe ddb k’ba! No na Fransman dé bepaal hoe dit gaat aflopen. Ze zijn al op het Surinaams grondgebied.

 15. Er wordt aangegeven te Maripasulu aan de grens tussen Suriname en Frans Guyana. Exacte plaats en in welk deel van welk land wordt niet vermeld. Dit kan een aanleiding zijn van een grootscheepse schoonmaakactie in de grensgebieden. Onze regering stond erbij en keek ernaar…. zolang de Fransen niet aankomen aan de ‘echte’ belangen.

 16. De kleur van het vuur ziet er niet goed uit. Wat hebben ze in brandgestoken en ingeademd
  Jammer maar ze moesten met mondkap gaan. Je weet niet wat je tegenkomt.
  Als er gewapenden daar waren zouden ze ook voorzichtig zijn. Jammer voor zulke jonge mannen

 17. De Paarse regering heeft geen tijd voor dergelijke
  wantoestanden, Paars heeft het druk met het sluiten van
  LENINGEN, om het Volk welvaart te brengen !

  PS : Kondre is PAARS FAILLIET, soso paniekvoetbal in
  politiek Paramaribo !
  NIETS WORDT OP TIJD BETAALD, ZIEKEN ZIJN ZWAAR
  DE PINEUT via een DOOR EN DOOR mislukt gezondheids-
  beleid, dat gegrondvest is op een NEP-Paarse-basiszorg-wet !

 18. De Franse militairen hebben een grote kapitale fout gemaakt toen zij de mijnschacht binnen traden. Zij hadden niet de benodigde apparatuur (sensoren)bij zich om te meten of er mijngas in de schachten aanwezig was. Vroeger namen mijnwerkers een vogel in een kooi mee om te checken of er gassen in de mijn aanwezig waren. Als de vogel niet stierf wist men dat er geen mijngas was. Als de vogel wel stierf was dat een signaal dat de gevaarlijke mijngas aanwezig was.

  In Suriname wordt men niet geconfronteerd met mijngas omdat de goudwinning zich voltrekt in dagbouw, m.a.w. in de openlucht wordt er naar goud gezocht en niet in ondergrondse mijnen. In Suriname komen de vrijgekomen mijngassen in de atmosfeer terecht.

 19. Ba soekoe ba fenie ba tjari. Je hebt toch geen stront in je kop om zomaar alles in brand te steken,
  zonder te weten met wat voor spullen je te maken hebt. Het zal me niet verbazen als ze in de val zijn gelokt.
  Trouwens aan welke kant van de grens bevonden de franse militairen zich.
  Afgesproken is dat patrouille langs de grens alleen is toegestaan, in samenwerking met de Surinaamse politie/leger. De laatste heeft zich terug getrokken omdat Suriname niet eens is met de werkwijze van de fransen.
  in elk geval hebben we hier te maken met een goed georganiseerde “bende”

 20. Maar dat heel ding in niet op Surinaams gebied gebeurt. Is nabij de grens maar is in Fr Guyana gebeurt,
  De kop van het artikel is misleidend.
  Als mijn buurjongen op de schutting klimt en valt is dat niet mijn schuld.
  Dus al dat geklets is om Suriname negatief in de media te brengen

 21. De marrons kunnen alleen Hindoestanem beroven. Wanneer ze een Braziliaan tegenkomen, dan doen ze het gelijk in hun broek.

 22. Ik lees hier heel veel opmerking, zowel negatief als positief. Het ligt aan de NDP om hieraan halt te roepen, geen marrons, brazilianen of wie dan ook. Het heeft geen zin om de vinger naar alkaar te wijzen, maar hier is de regering van Bouta verantwoordelijk hetgeen wat zich speelt in het binnenland. Wij kunnen hierop reageren, maar het heeft geen zin.
  Triest van de drie omgekomen miltaieren en ik hoop dat eindelijk Amerika binnen zal vallen om die rotzooi op te schonen, allemaal oppakken en sluiten. De marrons zijn nu de dupe hiervan.

 23. Waar moet Amerika binnenvallen?? Laten die hun eigen boontjes doppen. DAT DING IS IN FRANS GUYANAN GEBEURT. NABIJ DE GRENS VAN SURINAME. ZIJN JULLIE ZO ACHTERLIJK OM DAT NIET TE SNAPPEN?? SURINAME WAS niet NODIG IN DE KOP VAN HET ARTIKEL.

 24. wat een rotzooi met die goudzoekers. laten ze die janboel daar nu eens en voor altijd opruimen. waarvoor heeft suriname dan een leger ? deze zijn goudzoekers zijn even erg of misschien nog erger dan de ex-kolonialen met hun zucht naar goud. De natuur is veel meer waard op de lange termijn. goud is slechts stillen van geldhonger voor de korte termijn en het achterlaten in de natuur van gif. Het ergste is de staat suriname er helemaal niets wijzer van wordt. waarheen gaat al dat goud? in wiens zakken? De Fransen is suriname al jaren een doorn in het oog. Er wordt met kwik gewerkt dat overal in zuidamerika al is verboden behalve natuurlijk in Suriname. Suriname heeft als enigste land in zuid amerika het kwikverdrag niet getekend. dan waarmee zijn ze bezig ? Er zijn tegenwoordig veel milieuvriendelijker manieren om dit goud naar boven te halen maar dat heb je serieuze bedrijfjes en controle nodig en geen rovers, cowboys en desperados die daar in het binnenland bezig zijn met natuurlijk goedkeuring van hun grote baas in de stad die met zijn gouden tanden overal een grote bek opzet. wanneer wordt suriname verlost van dit roofzuchtig tuig ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.