Suriname haalt veel voordelen uit samenwerking met Copa Airlines

18
Aankomst 1e Copa Airlines vlucht in Suriname. Foto: (c) Nationaal Informatie Instituut

Met de komst van Copa Airlines profiteert Suriname van de vele voordelen op het gebied van de luchtvaartsector. Behalve dat de Panamese vliegmaatschappij een uitgebreide vloot heeft, heeft ze als policy om altijd op tijd te vertrekken naar een bestemming hetgeen ook wordt waargemaakt. Voor zakenlui maar ook voor de vakantieganger die naar de regio moeten betekent dit een grote opluchting. Ook profiteert Suriname van inkomsten doordat er meer toeristen ons land binnenstromen en geld zullen uitgeven.

De Surinaame Luchtvaart Maatschappij (SLM) pikt ook een graantje mee als het gaat om ground handeling, catering en onderhoud. Dit zei minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport&Communicatie in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). De spin off van deze samenwerking zal op een later tijdstip ongetwijfeld te merken zijn, is de bewindsman overtuigd.

Ofschoon de samenwerking met Copa Airlnes nog vrij jong is stelt de minister dat het succes van deze samenwerking zal afhangen van de inzet van beide partijen. Er zijn afspraken gemaakt en die moeten worden nagekomen. Copa Airles start met twee vluchten per week en volgens minister Chotkan wordt er nu al gekeken naar meerdere vluchten per week.

Vooralsnog worden de vluchten op de woensdag en de zaterdag uitgevoerd. Het vliegtuig van Copa Airlines landde zaterdag 6 juli om 15.25 uur , 20 minuten eerder dan was gepland, op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Met de komst van de Panemese luchtvaartgigant is het niet de bedoeling dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zich bedreigd moet voelen. De samenwerking is gestoeld op een win win situatie. Wat de lokale maatschappij wel moet doen is werken aan de kwaliteit en de service om de marktpositie die ze toen had te verbeteren, vindt de minister.

De SLM blijft de trots van Suriname en de regering zal er alles aan doen om die noodzakelijke ondersteuning te bieden, aldus de bewindsman. Momenteel zijn regering, directie en de Raad van Commissarissen binnen het bedrijf bezig om een Boeing toestel binnen te halen omdat uit studie te gebleken dat het nieuwe toestel voor een betere positie zal zorgen voor de SLM. Het ziet er goed uit, verzekert de minister.

18 REACTIES

 1. Ik vraag mij af waarom de SLM deze opportunity niet eerder heeft kunnen ontdekken maar nu enkel praten over een win/win situatie !
  Het is jammer om te zeggen maar in Suriname is er geen kader voor de luchtvaart Industrie. Ik blijf erbij dat Suriname meer zou moeten leren van de Afrikaanse landen ipv naar Europa en Amerika te kijken.

  Enige jaren terug heeft Lufthansa de SLM doorgelicht en een rapport geschreven hoe verder te gaan met deze firma. Dit rapport is never en nooit kenbaar gemaakt omdat de profiteurs binnen de SLM al hun extra inkomsten zagen verdampen.

  Ik zou de president willen vragen om mbt het luchtvaartbeleid contact te maken met Ethiopian Airlines, Kenya Airways & Rwandair want deze landen hebben de tools en know how om een Airline carrier te runnen.

  Meneer Klaas de Groot en Redskin mogen dan op hun kop gaan staan en een liedje (of het volkslied) zingen, maar het zijn twee grote blaaskaken ! Veel geschreeuw en gelul, maar weinig wol uit deze kerels !


  Maak melding

 2. Het draait in ons landje allemaal om geld verdienen over andermans rug. Wat ook erg belangrijk is, is de veiligheid voor de toeristen die ons land zulle binnen komen. Ons land staat echt niet als positief op de kaart.
  Het moet ook niet zo zijn, dan straks de toeristen worden geadviseerd ons land te vermijden. Dus maken jullie niet al te veel poeha. Gezondheid en Veiligheid gaat boven alles.


  Maak melding

 3. Zelfs een land als CUBA die overal van verstoken is, heeft zijn zaakjes beter op orde. Goed leiderschap , met een goede degelijke kennis, dat is de key tot succes.🧐


  Maak melding

 4. De SLM kan niet eens naar een tweede stad als Houstan Love field vliegen waar alle verbindingen met South West Airlines overal in Amerika kan vliegen. Ik wens coca airlines veel succes maar zou mij niet verbazen dat ze na 6 maanden afhaken vanwege een lage bezettingsgraad.


  Maak melding

 5. Copa airline is goed voor Suriname lul niet. Altijd vooruitgang en ontwikkeling van Suriname neerhalen. Smerige landverraders.


  Maak melding

 6. Off Topic:
  Staatsziekenfonds daagt de Vereniging van Apothekers (VvA) uit om hun stellingname tegen de Cubaanse artsen met harde feiten te onderbouwen. Het bevreemd Staatsziekenfonds dat deze beschuldigingen worden geuit tegen de Cubaanse artsen terwijl de farmaceutische inspectie van Suriname voor het overgrote deel wordt bemenst door Surinaamse farmaceuten die in Cuba hebben gestudeerd en Cubaanse Farmaceuten die in dienst zijn van de Surinaamse overheid. Daarnaast zegt het Staatsziekenfonds dat reeds 30 jaar of meer tientallen Cubaanse artsen in Suriname werkzaam zijn. De Vereniging van Apothekers worden voor een uitdaging geplaatst. Zij moeten met harde bewijzen voor de dag komen.


  Maak melding

 7. Er zal een grote stroom toeristen Suriname aan doen en ook zeker zal die stroom toeristen veel geld uitgeven. En geven ze het geld niet uit dan weet het tuig ze jet geld via geweld en berovingen wel afhandig te maken.


  Maak melding

 8. @Baltahalbinder

  Inside moet eerst optimaal functionderen
  voordat je outside binnen haalt.
  De toeristen die men wil binnenhalen als het om valuta gaat, zal je ook hun veiligheid moeten waarborgen. Wij als inwoners zijn al jaren niet veilig,wonen al jaren achter de tralies is niet voor niets. Heeft niets met Suriname neerhalen te maken.


  Maak melding

 9. Vliegen naar NL via Panama kan well. Maar waarom zo’n omweg als je rechtstreeks kan vliegen
  De Panamese Customs zijn soeple . Maar als je door reist naar de VS Dan wacht een strenge customs op je te wachten.
  Panama exporteert goud,bananen, ananas, en gerafineerd petroleum en tar.Zo Su kan rijst importeren in Panama.In het land moet je met usd betalen en kan je usd ontvangen. Economy is gefollariseerd. Zo daar kan he dollars binnen halen voor jouw export.Als Panamese banken met Su banken kunnen weekend zitten de handelaren ook goed. Anders moeten ze rekeningen openen bij die banken


  Maak melding

 10. Een vliegverbinding tussen twee landen tot stand brengen wil niet zeggen dat export en import van producten van en naar Suriname geregeld is.

  De kosten voor vervoer zijn heel hoog. Sommige landen die een eigen carrier hebben bieden vaak lagere prijzen aan de exporteurs.

  Naast de kosten is ook de vraag of Panama op spullen van Suriname zit te wachten en wat Suriname van Panama denkt te importeren.
  Ik weet dat Panama een paar jaar terug ontzettend veel Braziliaanse toeristen had, die ff kwamen shoppen.


  Maak melding

 11. @@@Ram Singh
  Copa Airlines zal Sur niet gauw verlaten, want het is niet daadwerkelijk gericht op het toerisme. Toerisme bestaat zo en zo in Sur niet. Het is een zeer gevaarlijk land voor toeristen.
  De vluchten zijn gericht op het transporteren van drugs naar Sur en vervolgens op transport voor doorvoer.

  En handel zie ik ook niet verder zitten. Wat is Sur in staat om te exporteren(producten) of eventueel in te voeren. Welke handelaar wil zich hiermee bezig houden. GEEN ÉÉN!!!


  Maak melding

 12. Alles wat in Panama groeit groet het ook in Sur. Noem maar: ananas, mango, citroen, alle soorten fruit, rijst.
  Behalve coca productie.
  Geen van beide landen hebben eigen ontwikkelde technologiën. Wat hebben ze dan nog aan elkaars handel. Totaal geen toegevoegde waarde. Ik vrees dat Coppa Airlines niet in staat is de landingsrechten te betalen. Gevolg zal zijn dat ze alleen maar verliezen gaan lijden of is er iets anders in het spel.


  Maak melding

 13. Alweer m’n ding een loze belofte. Want voor wie brengt dit meer voordelen met zich mee. Wordt het vliegen vanuit Suriname naar andere landen goedkoper?

  Welk deel van de Surinaamse samenleving van Suriname vliegt het meest. Zijn dat de inwoners van Rangoe en omstreken.

  Toerisme neemt toe, met hoeveel en waar gaat het geld van de toename naar toe.

  Ach ja. Loze beloften maar ik ga wonen in Moengo. Daar verstrekken ze paketten, met loze beloften. Maar in ieder geval een pakket.


  Maak melding

 14. Thank you copa. Caribbean airlines monopolized the market. Good for the consumer to have options. Bye bye Caribbean with your high prices. I am flying on COPA to NY


  Maak melding

 15. Wat een lieve reacties hier zeg, en dat allemaal om een vliegtuigje.

  Komt echt helemaal goed met Su, dat tonen de reacties weer eens aan woeehahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.