vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname op historische conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie

Suriname op historische conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie

-

Does Travel - naar Suriname

Een Surinaamse tripartiete delegatie onder leiding van arbeidsminister, Soewarto Moestadja, neemt deel aan de 108steconferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Deze conferentie staat in het teken van de honderdste verjaardag van de ILO. Vandaag heeft de minister deze conferentie toegesproken. In zijn toespraak spitste hij zich vooral toe op het thema van de conferentie, namelijk ‘Future Work”.

De rode draad van de toespraak was de verwachte uitdagingen voor kleine landen in de toekomstige wereld van werk. Minister Moestadja pleitte in zijn toespraak voor versnelde technologische ontwikkeling in derdewereldlanden, zoals innovaties op het vlak van ICT. Technologische ontwikkeling kan volgens hem een positieve invloed hebben op werkomstandigheden en werknemersrechten zoals veiligere en betere werkomstandigheden. “Verhoging van de arbeidsproductiviteit” ziet hij ook als een uitdaging voor kleine landen. Volgens de bewindsman worden Caribische landen, waaronder Suriname, al decennialang geplaagd door een lage arbeidsproductiviteit. Hij deelde zijn gehoor mee dat Suriname al een belangrijke stap heeft gezet om dit probleem aan te pakken. In dit verband noemde hij het bij wet ingestelde Centrum voor Innovatie en Productiviteit. De voorbereidingen zijn in volle gang om het centrum binnen afzienbare tijd operationeel te maken. 

Met het thema “Future of work’ vestigt de ILO de aandacht op uitdagingen die er zijn voor de toekomst van werk, als gevolg van onder anderen globalisering, technologische en demografische ontwikkelingen. De ILO heeft op deze conferentie een centenary-verklaring aangenomen die zich richt op actiepunten voor de toekomst. Zo wenst de ILO meer dan ooit te investeren in menselijk kapitaal, waardoor mensen in de toekomst beter kunnen anticiperen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Voorts wenst de organisatie te investeren in werkgerelateerde instituties, zoals adequate arbeidsinspecties en collectieve vertegenwoordiging die kunnen bijdragen aan de bestrijding van sociale ongelijkheid. Uiteraard zal de ILO verder investeren in fatsoenlijk werk, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de V.N.

Op de conferentie is een verdrag aangenomen dat betrekking heeft op het tegengaan van geweld op de werkplek. In zijn toespraak verwelkomde minister Moestadja de aanname van dit verdrag. Suriname heeft volgens hem niet gewacht op dit verdrag om alvast voorbereidingen te treffen om wetgeving hieromtrent in place te brengen. Zelfverzekerd gaf hij aan dat geweld op de werkplek in Suriname, inclusief seksuele intimidatie, zal worden tegengegaan middels krachtige wetgeving. Het verdrag beschouwt hij als een drijfveer om hiermee voort te gaan. Het tegengaan van seksueel geweld, intimidatie en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer is een onderwerp dat internationaal volop in de belangstelling staat. Uit onderzoek van de ILO blijkt dat dit nog te veel voorkomt en de gevolgen ervan zijn vaak ingrijpend. Sedert vorig jaar discussieert de conferentie over ‘Elimination of Violence and Harassment in the World of Work. Verschillende verdragen bevatten bepalingen gericht op het tegengaan van geweld en intimidatie onder specifieke groepen werknemers, maar een normatief instrument dat zich integraal richt op het tegengaan van geweld en intimidatie op de werkvloer bestond nog niet. De discussies op deze conferentie hebben zich daarom gericht op de aanname van het verdrag.

De 108steInternationale Arbeidsconferentie vindt van 10 tot en met 21 juni 2019 plaats in Genève. Meer dan 5000 afgevaardigden vanuit de hele wereld zijn op deze conferentie. De afgevaardigden zijn vertegenwoordigers van de overheid, werkgevers en werknemers. Samen leggen ze arbeidsnormen vast en werken ze conventies en aanbevelingen uit, die sociale rechtvaardigheid en waardig werk voor iedereen dichterbij moeten brengen. De ILO  bestaat dit jaar 100 jaar. Suriname neemt al 75 jaar deel aan de Internationale Arbeidsconferentie. Eerst als kolonie onder de vlag van het koninkrijk der Nederlanden en sedert 1976 als staatkundig onafhankelijk land.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Zijn de Surinaamse Mini-Sters ooit op een historische afgrond conferentie geweest?

  Zo nee, wees gerust daar hoeven ze niet voor te reizen op kosten van de staat.
  Die conferentie wordt in Suriname ontwikkeld en gehouden.

  Dus wees op tijd.


  Maak melding
 2. Suriname neem deel aan allerlei conferentie’s, ook worden er tal van verdragen afgesloten, helaas worden we daar nogsteeds niet beter van, niets oporde jammer.


  Maak melding
 3. Volgens de bewindsman worden Caribische landen, waaronder Suriname, al decennialang geplaagd door een lage arbeidsproductiviteit.
  Komt nooit goed. Tot 16 jaar zijn ze leerplichtig en dan gaan zij op dievenpad. Leerplicht leeftijd verhogen.
  Schoolinspectie is niet aan de orde. Je krijgt laag geschoolden, die niets weten of hebben geleerd. Niet van huis uit en niet op school. Hoe wil ons land iets ontwikkelen?? Het wordt een lange weg om iets uit de mensen te halen wat er nooi in gezeten heeft. Wat doen de Technische scholen??? Sommige mensen zijn meer praktisch gericht dan theoretisch> Doe daar iets mee. Denken kunnen veel niet, zijn meer doeners. Aan de meeste bejaarden ontbreekt ook kennis overdracht. Er wordt je wel geleerd hoe je bruine bonen met rijst en kousenband moet koken. Hoe vervaardig je een huissleutel, een eetlepel etc?? Alles moet uit het buitenland vandaan komen.

  Al deze meetings kosten de gemeenschap veel geld en nog komt er weinig van de grond

  Sarie Torie.


  Maak melding
 4. Wat doen de Technische scholen??? Sommige mensen zijn meer praktisch gericht dan theoretisch> Doe daar iets mee. Denken kunnen veel niet, zijn meer doeners.

  Denk Boeboe bit Sjori, dat je voor technisch werk niet hoef te denken?
  Ga maar een keer een dagje meelopen met op een technische school.

  Velen van de boeven in de top in Suriname zijn goed geschoold, maar iet ontwikkel voor ons land ho maar.
  Ze geven het voorbeeld dat roven, stelen en bedriegen beter loont dat een baan.

  Het zijn juist deze mensen die de niet geschoolden en laag geschoolden tot wanhoop drijven en hun alle kans ontnemen om datgene wat ze “van huis uit en op school geleerd hebben” in de praktijk toe te passen.

  Think twice.


  Maak melding
 5. Dat de minister daar spreekt is een goede zaak. Maar wat doen die twee ja-knikkers daar. Beiden beheersen de Engelse taal niet. Wie moet nu voor hun gaan vertalen. Allemaal kostenpost.


  Maak melding
 6. Soso show!!
  Als de scholen en studenten het zo goed doen in Suriname dan is de volgende vraag terecht,
  waarom worden ongeschoolden. en criminelen gekozen tot lijders en ministers ?
  En dan de andere vraag,
  Waarom kiezen de surinamers niet voor geleerden met kennis en diploma?
  Laat maar ,een lange strafblad helpt je eerder om aan de hoogste post te komen,diplomas en kennis niet vereist.Zie maar wie de lijders zijn van Suriname …dat zegt veel van de surinamers en hun keus voor lijders!


  Maak melding
 7. Een regiem dat VREEDZAAM DEMONSTRERENDE
  VAKBONDSLEIDERS door GEMASKERDE GANGSTERS
  IN MEKAAR LAAT SLAAN, speelt mooi weer !

  Herstel onze DEMOCRATIE

  P.S. :
  WEG MET DE 8 december-MOORDENAARS VAN
  MEERDERE VAKBONDSLEIDERS, waaronder
  de hr DAAL

  STOP DE ONDERDRUKKING IN SRANAN !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES