zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentKritiek op TV serie: 'Bijna alle agenten blank maar boeven donker'

Kritiek op TV serie: ‘Bijna alle agenten blank maar boeven donker’

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Surinaams-Nederlandse acteur Edwin Jonker heeft kritiek geleverd op de castingkeuzes van de Nederlandse televisieserie Flikken Rotterdam. Hij vindt het niet kunnen dat nagenoeg alle agenten blank zijn, terwijl de “boeven wel donker” zijn. Dit zegt zegt Edwin, wiens vader uit Suriname afkomstig is, in een interview met De Volkskrant. “Altijd worden gevraagd voor een rol als draaideurcrimineel, die dans ben ik ontsprongen” aldus de acteur in de krant.

Hij geeft aan dat de serie zich afspeelt in het Rotterdam van nu: de meest gemengde stad van Nederland. “Het is niet Dokter Deen op Vlieland of Baantjer in het Amsterdam van vroeger. En dan hebben ze in Rotterdam een cast van alleen maar blanke politieagenten, op één na. De boeven zijn wél donker. Dat vind ik niet kunnen” zegt hij tegen de krant.

De 40-jarige Jonker, die de naam van zijn Nederlandse moeder draagt en niet van vader Wijngaarde, ziet wel dat er wat verandert in zijn vak. Zo speelde hij in april op de Nederlandse tv de rol van Jezus Christus in The Passion en niemand die gek opkeek.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

34 REACTIES
 1. Media wereld en de gemeente rotterdam zyn net aan het beseffen hoe rascistisch dat ze zyn,de mensen van zo,n gemeente bedoel ik vooral de ambtenaren van politie ,waar vooroordeel het hoofd rekenen is


  Maak melding
 2. Je wilt toch een reeel beeld van de werkelijkheid, dan krijg je dit vanzelf in een land waar de messte politieagenten blank zijn en de criminaliteit onder de gekleurde bevolking in verhouding hoger ligt dan onder de autochtonen bevolking , kijk alleen maar naar opsporing verzocht en op de binnenplaatsen van de penetiare inrichtingen tijdens het luchten, de werkeloijk heid is nu eenmaal niet anders, de oorzaak hier achter is een ander verhaal


  Maak melding
 3. Alsof racisme en discriminatie in Suriname onbekende fenomenen zijn. Het is lekker als men zelf discrimineert maar O wee als men gediscrimineerd wordt. Dus niet zo huichelachtig doen zeg!


  Maak melding
 4. Dit probleem kan door brokken worden als Surinamers hun eigen televisienet hebben. Er was discriminatie, het is er en zal blijven.

  Nederland neemt alles over van USA, oa de politie in de jaren 70 en ervoor en erna is daar een goed voorbeeld van. Dat is een beroep waar Surinamers liever niet in werken. Ze politie agenten in Nederland gingen ook toen het zelfde gedrag als de witte in USA deden tegen andere soort etniciteiten.

  Het kost heel veel geld, men heeft het ook al geprobeerd en is niet van de grond gekomen. Er zal onder Surinamers (, “Antillianen”, Molukkers, enz ) een onderzoek moeten plaats vinden of die niet een eigen teevee zender willen hebben en een begroting voor moeten worden gemaakt hoeveel het kost en hoe het uitgevoerd kan worden of haalbaar is.

  Dit zal net als in USA toen Motown met zijn eigen musiclabel en opname studio kwam moeten plaats vinden. Hierdoor zouden Surinaamse etniciteiten hun eigen programma’s, speelfilms kunnen maken, die dat ook net als Motown music bekeken en gewaardeerd gaat worden. Het zal veel inspanning kosten voor de Surinamers, maar niets komt zomaar van de grond.

  Het idee moet er zijn en de personen er achter moeten er zijn. Door hard te werken en er geloof in te hebben moet het wel lukken. Tot die tijd zullen Surinamers, Anties, enz niets te vertellen hebben in het witte bolwerk. Ze willen Surinamers gewoon als achterlijk, crimineel en dom weg zetten. Voorbeelden zat, waar het gewoon van afspat. Zie maar het voetballen. De donkere spelers, ex spelers hebben naam gemaakt internationaal, maar als men grote Nederlandse voetballer opnoemt of laat zien, moet je goed opletten hoeveel van deze van Surinaamse afkomst zijn.

  Ook als ik momenteel kijk naar het wk-vrouwen voetbal vind ik dat de landen oa uit Afrika vaak de verliezers zijn als er beslissingen worden genomen door de scheidsrechter. Gele kaarten, strafschoppen enz. in vergelijking met Europese, Amerikaanse of Canadese teams. Let maar goed op dan zal je dat ook opvallen. Het heeft er veel van dat kosten wat het kost de Europese teams moeten winnen, vooral als ze aan elkaar gewaagd zijn, neem dan vergift op in dat de teams die niet uit witte mensen bestaan de sjaak zijn. Speelster krijgen eerder gele kaarten, rode kaarten, strafschoppen, enz.

  Het zal niet veranderen, daarom moeten niet Westerse allochtonen zo veel mogelijk streven hun eigen business op te zetten. kledinglijnen, schoenen, enz, kortom alles voor hun eigen soort.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. het is letterlijk de harde waarheid,, jaren terug had ronny brunsie ook de gevangenis bezocht in santo boma, toen hij buiten kwam,, was zijn conclusie.., duidelijk.. 95 % van de bevolking in de gevangenis was .. donker bruin, tot zwart, diep zwart anno 18-6-2019 is het nog zo en nog veel erger..

  de komende toekomst zal het niet veel anders zijn../


  Maak melding
 6. Wanneer je veel rijst plant en grote lappen grond voor een appel en ei krijgt en verkaveld dan hoef je niet hard te werken. Zo ben ik rijk geworden.


  Maak melding
 7. Er zijn geen zwarte acteurs die de rol van een politie kunnen spelen. Dus wit “good gays” zwart “badboy”. Regio commandant Sital kan hier lekker op inspelen en bruine, zwarte, licht getinte medelanders aantrekken als politieagent! Wie gelooft in een zwarte agent? Velen vallen door de mand, omdat ze de verleiding om geld te maken niet kunnen weerstaan. Op constatering van dhr. Jonker terecht. Er zijn eenmaal zeer weinig zwarte agenten in Nederland. De andere constatering is ook waar, de meerderheid van de gestraften zijn zwart. Wat is de clue? Boeit mij niet! Hoop niet dat hij als Silvana eindigt.


  Maak melding
 8. @ marcell,
  Volgens mij neem je een “under-dog”positie in t.o.v de blanke !!!
  Vroeger waren de “indianen” in alle Amerikaanse films de slechterikken. (Roy Rodgers,John Wayne etc.,).
  Dat werd ons in de theaters in de eind jaren 40 en 50-tiger jaren getoond in de films !! De jeugd werd
  daarmee met de paplepel gevoerd !!!
  Toen was het de beurt van de nakomelingen van de Negerslaven. Tot op heden !!
  En nu zijn de slechterikken de “moslims” !!
  Nooit zijn de slechterikken blanken die in Afrika,India,Indonesie en vooral de Indianen in Noord- e Zuid Ammerika in grote getallen hebben vermoord !
  De blanke “mafia’s” in Italie,Sicilie en USA zijn niet de slechterikken !!! Die zijn de heiligen !!!


  Maak melding
 9. Degene die zich hiervoor lenen vragen er zelf om.Je kunt ook neen zeggen. Of lokt het geld dat men ja zegt? Het kan ook zijn dat degene die zich hiervoor leent bekend of beroemd wil worden.


  Maak melding
 10. @passant;

  Wat heeft dit nou met Suriname te maken????!!!!
  Het gaat om Nederland en de Nederlandse discriminerende media!
  Suriname is, wat dat betreft, beter hoor. We zijn niet zo discriminerend en roepen niemand een “kleurling”.
  Er is nog ergens respect voor elkaar.


  Maak melding
 11. Wat ik geschreven hebt is de harde witte maatschappij, Nederland, De Blanke Maatschappij, EU, USA, Canada en is niet gebaseerd op de Surinaamse MIj. 100 % Nederland.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. De media kan een hele belangrijke rol spelen in beeldvorming en vooroordelen !

  Nederland is anno 2019 wat dat betreft zeer onderontwikkeld en bekrompen.

  Er is veel meer tussen Europees wit en Afrikaans zwart !

  De Hollandse marketeer leeft anno 2019 nog steeds in een hokje.


  Maak melding
 13. Para express, idd er is veel meer tussen Europees wit en Afrikaans zwart .

  Ga maar eens kijken in de Nederlandse Penitentiaire Inrichtingen.

  Stikt vol van de getinte criminelen. Wellicht een wake up call voor je


  Maak melding
 14. @ Passant , kunnen de niet Westerse allochtonen beter in hun eigen land blijven en daar hun kledinglijnen en schoenmerken op de markt brengen ? Slaan ze twee vliegen in een klap; de kans op discriminatie is nihil en de lokale economie wordt sterk gestimuleerd. Hierbij denk ik aan de micro economie zoals in Bangladesh opgezet werd. Kleine lokale boeren kunnen renteloos een lening krijgen om een bedrijfje op te zetten. Velen hebben hiervan gebruik gemaakt. Zoiets moet toch ook in Afrika mogelijk zijn ?


  Maak melding
 15. @ Koos,

  Jij klinkt als de typische bekrompen Hollander !

  Jij ziet alleen Europees wit, Afrikaans zwart en nu de moslims om aandacht vragen zie je alleen dat erbij.

  Haal eens wat vaker VERSCHILLENDE reisbrochures bij VERSCHILLENDE reisbureaux. Misschien een eye-opener voor jouw !


  Maak melding
 16. Wanneer ze hun “hollandse” roti en andere producten aan de consument willen brengen kunnen ze de zwarte acteurs wel vinden. De zwarte acteurs zijn net zo geschikt en even belangrijk voor andere rollen.


  Maak melding
 17. Dit probleem is niet gerelateerd aan de constatering dat donkere acteurs vaker een boevenrol moeten vervullen. Het is een algemeen bekend verschijnsel dat buitenlanders bitter weinig te zeggen hebben in de media. Doe de telly maar eens aan en alles wat je ziet is 95 procent blank. Zelfs bekende Nederlandse regisseurs en criticasters hebben hierover hun ongenoegen geuit.
  Wanneer het tij zal keren, moge Joost weten. In De VS en UK zijn ze wel verder op dat gebied. Buitenlanders moeten hun plaats binnen het mediagebeuren (waaronder de filmwereld), gaan opeisen. En dan praat ik niet uitsluitend over de blakaman. Ik heb zelf veel films gezien en ik kan echt niet tot de conclusie komen dat witten betere acteurs zijn dan mensen van niet Westerse afkomst.


  Maak melding
 18. Waarom denk je dat er geen of weinig films zijn gemaakt over de slavernij door Nederland en Nederlanders. Te denken valt aan de Indiaan Kaikusi, de Marrons Baron, Boni, Joli Coeur, Kolonel Broos, Tata Colin, de Brits Indiers, Marienburg, Janny teteri, de opstanden op diverse plantages en ga zo maar door. Omdat de witten afgaan in deze films en daar houden ze niet van, De Engelsman zegt: beauty is in the eye of the beholder Oftewel : degene die de macht heeft bepaald. Dit zal dus pas veranderen wanneer we sterk genoeg zijn om onze eigen films te maken.


  Maak melding
 19. Het moment dat een Buitenlander voet aan de grondt zet wordt bewust geprobeert de persoon aan een strafbladt te helpen. dit niet normaal een bewuste werkwyze van de Nederlandse V dienst
  men zou byvoorbeeld naar andere televisie station kunnen kyken in plaats van de nederlandse,zo als de turken doen,dan moet dat een wake up call moeten zyn voor de nederlandse politiek


  Maak melding
 20. Het is gewoon een commerciële kwestie. 80% van de in Nederland wonenden is nu eenmaal wit en een groot deel van de overige 20% kijkt´s avonds via de satelliet naar de tv uit het land van herkomst en niet naar de Nederlandse tv, dus waarom daar rekening mee houden?
  Als er films op tv komen die door de 80% niet gewaardeerd worden dan kost dat kijkcijfers en dus reclame-inkomsten. Daarom zijn de films zoals ze zijn. Dit is nu eenmaal Nederland en niet Suriname. Er zijn overigens op de publieke omroep al genoeg programma’s voor minderheidsgroepen en met allochtonen waar niemand naar kijkt.

  Daarom ook, John, gaat men niet het soort films maken die jij blijkbaar graag wilt zien. Niemand houdt er van als zijn voorouders in een kwaad daglicht worden gesteld. Het grootste deel van de Nederlanders uit het verleden heeft helemaal nooit iets met slavernij of kolonialisme te maken gehad en het soort films dat jij wilt zien beschuldigt alle witte Nederlanders van slavenhandel, onderdrukking, wreedheden, enzovoorts. Zo zal het gezien worden. Ze worden gemaakt uit een bepaalde visie en zijn per definitie eenzijdig en beschuldigend. De witte man is altijd de dader, de gekleurde altijd het slachtoffer. Het omgekeerde dus van wat Edwin Jonker stelt. Het zorgt alleen maar voor polarisatie.

  Pakiratigri heeft het over buitenlanders die hun plaats in het mediagebeuren moeten opeisen. Buitenlanders zijn personen niet hebbende de Nederlandse nationaliteit. Laten die zich maar bemoeien met het mediagebeuren in eigen land.
  Bedoelt zij misschien mensen met een migratieachtergrond? Dat zijn dus geen buitenlanders maar Nederlanders. Praten over buitenlanders als je het over Nederlanders met een migratieachtergrond hebt laat zien dat je Nederland niet als je land hebt geaccepteerd. Als je zo denkt, waarom wil je dan wel eisen stellen aan Nederland? Wie zo denkt heeft niets in de Nederlandse media te zoeken.

  Als mensen talent hebben krijgen ze kansen, dagelijks te zien op tv, te horen op de radio, te lezen in de kranten, dus wat zeurt u? Je zou natuurlijk ook zelf initiatief kunnen nemen en niet gaan zitten wachten tot ze naar je toe komen.


  Maak melding
 21. Het is niet zeuren door een individu of door een Surinamer. Maar er zijn degelijke onderzoeken gedaan door autochtone Hollanders waaruit blijkt dat er ongeoorloofd onderscheid wordt gemaakt !

  “Zwart verkoopt niet” dat is een achterhaalde gedachte dat nog wel voort leeft in Nederland.

  Nederland was de laatste die slavernij afschafte.
  Nederland is ook de laatste dat black facing afschaft.
  En nu ook is Nederland het laatste met nog steeds een “zwart-wit” televisie.

  Kijk eens wat vaker naar CNN of BBC.
  Het zal wel moeilijk zijn, omdat er geen Nederlandse ondertiteling bij is maar er is een verschil te zien.


  Maak melding
 22. Para Express 19 juni 2019 at 22:50
  Het is niet zeuren door een individu of door een Surinamer. Maar er zijn degelijke onderzoeken gedaan door autochtone Hollanders waaruit blijkt dat er ongeoorloofd onderscheid wordt gemaakt !

  “Zwart verkoopt niet” dat is een achterhaalde gedachte dat nog wel voort leeft in Nederland.

  Nederland was de laatste die slavernij afschafte.
  Nederland is ook de laatste dat black facing afschaft.
  En nu ook is Nederland het laatste met nog steeds een “zwart-wit” televisie.

  Kijk eens wat vaker naar CNN of BBC.
  Het zal wel moeilijk zijn, omdat er geen Nederlandse ondertiteling bij is maar er is een verschil te zien.

  Ondanks het negatief beeld over Nederland en Nederlanders woon je nog steeds in dat racistisch Nederland ?
  Durf je te beweren dat racisme in Suriname niet voorkomt ? Ik hoor niets anders hier dan Pae, koelie, djoeka, chinesie en dokla. Niet zo schijnheilig doen. Ja, had Nederland maar een persoon als Trump in de politiek dan hadden de buitenlanders pas reden om te klagen.
  Ik zie niks anders dan dat Nederland iedereen een kans biedt om deel uit te maken van de samenleving. Dus hou je haat maar voor je.


  Maak melding
 23. De westerse allochtonen kunnen beter in het westen hun hoofdkantoren hebben en hun producten in Azie laten maken en over de hele wereld verkopen(, oa Suriname, Nederland, EU, Antillen, enz).

  Het wiel hoeven ze niet meer uit te vinden, waar het geld zit, waar je je producten kunt ontwerpen en beschermen en waar je het het beste kan maken. Zie maar hoeveel vliegen de Surinamers hiermee zouden slaan. Surinamer met geld zijn al bezig met hun merkkleding, enz.

  Het zou goed zijn dat Surinamers zich gaan toeleggen op ontwerpen en hun eigen producten op de markt brengen. Die stap moeten jonge Surinamers nu gaan maken. Nederland is een goede plaats waar dit kan plaats vinden en Surinamers moeten ook gaan streven om branch op grote schaal op de markt te brengen. Per saldo zal Suriname er ook veel beter van worden. Ik streef al een hele tijd naar om Surinaamse producten te kopen. Ze zijn er.

  Wat heb je daarop te zeggen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 24. en omdat er nog steeds zoveel gediscrimineerd en rassenonderscheid gemaakt word willen nog steeds Surinamers en ander coloured people graag naar Nederland komen, frappant dat een bepaald slag mensen steeds de problemen hebben en aan wie zal dat nu liggen


  Maak melding
 25. De grote Surinaamse en sterke branch moeten maar het lef nemen en hun ondernemingen ook in Nederland komen opzetten. In Nederland wonen meer dan 500.000 Surinamers, net zo groot als in Suriname. Op dezelfde schaal als ze producten in Suriname maken en verkopen kunnen ze dat ook in Nederland doen, verbeteren, heel gemakkelijk aan de grondstoffen komen, omzet, afzet is verzekerd.

  Vanuit Nederland zouden de de EU verder kunnen veroveren en daarna de wereld. Hun totale omzet, vermogen enz wordt groter. Ook zouden ze Surinamers als eerste in dienst kunnen nemen, waardoor de werkloosheid onder de Surinamers ook kleiner wordt. Ook de Antillen, Frans-Guyana, Guyana zouden ze hun ondernemingen daar kunnen opzetten.

  Nederland is een zeer goede markt voor de top producten, top Surinaamse merken waar deze ondernemers moeten inspelen.

  Ik denk aan Fernandes, Parbobier, kledingszaken, petjes, hoeden, schoenen, enz, waar Surinaamse hun eigen kleding kunnen kopen, deze kunnen dan met hun eigen merk komen en deze in Nederland ontwerpen en in Azie laten maken, zowel zomers als winterkleding, leren jassen, schoenen, enz, enz. Er is een Nederlandse ondernemer die zogenmaamde puntbroodjes in Rotterdam verkoopt en zijn onderneming nu vergroot. Als Fernandes Bakkerij in Nederland opzet, is deze man gezien en zullen de Surinamers blij zijn, dat ze hun eigen Fernandes producten van Fernandes Bakkerij weer kunnen kopen.

  De hoogste tijd dat Surinamers die geld hebben en al bezig zijn met hun eigen producten zich gaan bundelen en hun eigen lijn goed op de Nederlandse markt brengen voor de Surinamers. (Voor de Surinamers, door de Surinamers,

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 26. Ik ben zeer gelukkig met deze weigering. Los van het feit dat er een kans op drugssmokkel bestond, gezien de ervaringen van de afgelopen periode, ben ik van mening dat de liederen van deze groepen geen enkele inhoud hebben. Ze zijn in de eerste plaats heel grof en artistiek gezien stellen ze niets voor. De schrijvers zijn taalarm, zeker wat hun Nederlandse teksten betreft. Laten ze maar lekker thuisblijven en voor het publiek dat daar al in verval is geraakt optreden. Damaru was huiszanger van de NDP tijdens de vorige verkiezing. Laat hij zich daarop gaan voorbereiden en ons hier in Nederland niet komen lastig vallen.
  Nederland handhaaf jouw besluit, ook al stelt een Surinaamse rechter hen in het gelijk. In Suriname luisteren ze (Bouterse en Brunswijk) toch niet naar rechters.


  Maak melding
 27. koos; jouw nazi toon bevalt mij niet. zeker bij personeelszaken gewerkt. de jaren 80 was het een rascistisch zooitje in nederland… nergens kwam je aan de bak…omdat jouw type overal het laaste woord had. ik kan je vertellen dat het een kwestie van tijd is, maar dit nederland waarin je nu bevind, is van korte duur,,, het is nu al zichtbaar, overal tekortkomingen in vacatures, wie gaat het vullen; jouw soort en alle andere ingezetenen worden nu allemaal vervangen door hindoes uit india….de volgende revolutie is al begonnen en nu wordt het zelf erkend door de media….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES