Extreme verhoging van administratieve afhandelingskosten voor rijbewijzen in Suriname

41
Extreme verhoging van administratieve afhandelingskosten voor rijbewijzen in Suriname?

Een foto van een aankondiging van verhoogde administratieve afhandelingskosten voor rijbewijzen, heeft heel wat stof doen opwaaien op social media in Suriname. Als de foto van de aankondiging echt is betekend het dat de kosten enorm gaan stijgen vanaf 1 mei.

Zo zal de verlening van het Surinaams rijbewijs vanaf 1 mei geen 50 SRD maar 350 SRD gaan kosten. Ook het aanvragen van een duplicaat kost in de toekomst geen 100 SRD meer maar wel 500 SRD.

De foto van de aankondiging werd gemaakt bij de politie te Nieuwe Haven en zou afkomstig zijn van de waarnemend Korpschef van het Korps Politie Suriname. Op officiële pagina’s van de politie is dit nog niet bekend gemaakt, dus het is nog even wachten op de officiële info.

UPDATE: Politiewoordvoerder Humphrey Naarden bevestigt tegenover Starnieuws de verhogingen. Hij deelt mee dat het gaat om administratieve afhandelingskosten. Waarom deze verhogingen nodig zijn, is niet duidelijk geworden. Verdere uitleg over dit besluit is niet gegeven.

Volgens de nieuwssite wordt er op social media verontwaardigd gereageerd op deze extreme verhoging van honderden procenten. De kritieken op de aangekondigde verhogingen zijn niet mals. 


41 REACTIES

 1. Staatsinkomsten

  Staat heeft geld nodig.

  Nu worden de bevolking NDP stemmers gepakt met nog VIJF VIJF

  Ga nog meer op NDP stemmen.

  Intussen hebben de NDP stemmers meer betaald…………..door allerlei verhogingen…

  maar ja de domme stemmers wachten alleen bij massa meeting eten drinken en dansen op podium……….
  nu moeten ze terug betalen van al het wat ze hebben gegeten………………


  Maak melding

 2. Huh, dat is dus naast RVB een slok op de borrel voor NDP boeven. Moro stront o dorp. Nu NIPPO pijling een nek aan nek strijd voorspeld, is NDP back to where is belings. Pornobladen langs de Duitse wegen verkopen of in de riool.


  Maak melding

 3. Mokro
  Bedoel je dat de NDP DNA leden als Doekhi langs de Oostwest verbinding op weg naar Nickerie in zijn nakkie(naakt) een lift verzoekt om vervolgens geboeld te worden


  Maak melding

 4. Off topic of misschien juist niet.

  GAMMELE EINDRACE
  16/04/2019 12:00
  COMMENTAAR: Gammele eind race

  HET WORDT STEEDS moeilijker voor het Kabinet Bouterse – Adhin om de race naar de eindstreep zonder grote kleerscheuren te volvoeren. Als een rammelende locomotief dendert de regeringstrein naar de eindstreep. Naar verluidt zijn er zelfs sommige ministers bij die niet eens meer de schijn willen ophouden dat het goed gaat.

  In april 2018, een jaar geleden, vond er een zoveelste reshufflingronde plaats. Vijf nieuwe ministers werden benoemd in het kabinet en Bouterse beloofde dat dat de laatste keer was. Met woorden van gelijke strekking gaf de president aan dat deze mensen hem geschikt leken om de uitvoering van zijn beleid in versneld tempo te realiseren.

  Dat het allemaal toch niet ging zoals Bouterse dat wenst, bleek toen in februari van dit jaar een presidentiële commissie werd ingesteld die de ministers moest aansturen omdat het niet slagvaardig genoeg ging. Dat heeft kennelijk niet veel mogen baten omdat de blunders toch kwamen. Zo miste de minister van Sport en Jeugdzaken een belangrijke mijlpaal. Doordat haar ministerie maar niet tot een vergelijk kon komen met het jeugdparlement kon Suriname de regionale verantwoordelijkheid in Caricom-verband maar niet innemen.

  Minister Lekhram Soerdjan van LVV zag het ook niet meer zitten en diende zijn eigen ontslag in. De omstreden minister Regilio Dodson wil ook niet langer meedoen aan de opvoering en als kers op deze bitterzoete taart is ook nog Roline Samsoedien de minister van RGB met de billen bloot qua corruptie met grond. Het is slecht momentum dat de hypotheekbewaarder van het Glis die onder Samsoedien resorteert in een week werd ontslagen en weer geïnstalleerd en ook de zoon van de minister kennelijk in opspraak is gekomen.

  En de mooie praatjes in Ocer allemaal ten spijt, maar de laatst gehouden Nikos-opiniepeilingen geven aan dat het slecht beleid van Bouterse – Adhin de burger niet ontgaan is. De partij valt in Paramaribo scherp terug en verliest drie zetels. Ook de goed geplande campagnes waarbij kennelijk het hele achterland gratis voorzien wordt van SZF- kaarten waarbij steevast de uitspraak wordt gedaan dat SZF dat allemaal in opdracht van de president doet, drijft op een kurk die gedoemd is te gaan zinken onder het financieel gewicht van deze maatregel.

  Het Sranan spreekwoord luidt: Te yu no sabi dansi yu o taki na a poku nu bun. Bouterse geeft al jaren de schuld aan ministers die hun werk niet voldoende doen zoals hij dat ziet. Toch lijkt het steeds meer en meer alsof juist de president de capaciteiten ontbeert; a no sabi.

  Bron: De Ware Tijd.


  Maak melding

 5. Om 1 beruchte Crimineel en ook Moordenaar te beschermen krijgt dit oerdomme volk als cadeau.Deze gasten zitten steeds uit te vinden hoe ze dit volk zo ver te krijgen dat ze toch intrappen.Na dit volgen meer van dit soort spektakel.


  Maak melding

 6. Waarom vragen de burgers Adhin niet een voorschot te nemen op de 200 miljard die in de bodem zit, zoals bij vele leningen, dan hoeven ze de prijzen niet te verhogen.


  Maak melding

 7. Wat voor zin heeft het om de kosten te verhogen als je ziet dat de meeste verkeersongelukken en overtredingen worden gedaan door vooral jongeren ZONDER een rijbewijs…

  De mensen die wèl een geldig rijbewijs willen bemachtigen moeten meer betalen, maar hoe worden de idioten aangepakt die vaak meermaals ZONDER rijden…


  Maak melding

 8. Misschien worden Surinaamse bevolking nu bewust hoe zij die leningen terug betaald.. recent, motorvoertuigen belastingen en nu rijbewijs verlengen met 700 verhoogd vergeet niet wat allemaal nog komt…en die domme broers gaan nog voor 5 jaar..


  Maak melding

 9. Overal in de wereld ontpoppen de overheden zich als dieven. Ze pakken de gewone man en de heel grote rijkaards worden beloond. Zo gaat dat. De rijken zitten achter het beleid dus ze bevoordelen zichzelf altijd.


  Maak melding

 10. Wahahahahahahahahahahaha, Haihaihaihaihai, mooi beet voor al die ndp paria’ s, ai tjies beng dong no mpp ndp dagoes dies mooi beet. Laat ze weer in 2020 gaan stemmen voor verwoording van SurHaiti. Starks is het 20 jaren geleden, toen men naar de stembus ging. A koers beng de 3800 sfl. voor 1 US dollar. ndper’ s zijn nog dommer dan Haitianen.


  Maak melding

 11. Waar ik zo kwaad van kan worden, het surinaams volk accepteert alles, sorry dat ik het moet zeggen: het surinaams is het domste volk van deze wereld, schreeuwen en zeiken op facebook etc, maar als puntje bij paaltje komt is niemand te bekennen: als morgen deze regering zegt; vanaf morgen moet iedereen alleen rijst eten, wordt het nog gedaan ook.


  Maak melding

 12. Klopt
  Demonstreren
  dan zijn er geen volk
  maar bij Massa meeting van NDP
  dan is er wel eten en drinken

  Dus nu betalen ze terug.

  Er is een angst van demonstratie

  want de meeste hebben een ambtenaren baan salaris.

  dus actie tegen regering ontslag geen baan gezin gaat kapot


  Maak melding

 13. @ Sranan, waarom. Kies nog voor vijf. En jij en je kinderen creperen door deze rotzooi.

  Het is het volk van Suriname die kiest hoor. En bijna altijd wanneer ze kiezen voor een bepaalde soort is het destructief.

  De onafhankelijkheid. NPS en de PNR.
  De Staatsgreep, Bouterse gelieerde partijen en Marrons met een grijpgragige Pa i.

  Laten ze kiezen voor hun ondergang. Hongersnood. Misschien leren ze het dan af. Hoewel ik dat niet denk, want ze zullen hun Kaboela door dansen.


  Maak melding

 14. @ ik begrijp wel wat je bedoelt hoor Sranan. Mijn bericht is niet persoonlijk aan jou gericht maar de NDP kiezers. Kiezen jullie voor de eigen vernietiging en die van jullie kinderen. Daar zijn jullie goed in. Danse mammie danse.


  Maak melding

 15. Onder bewindt van deze regering laat zij ook betalen alles voor hun is gratis, wanneer er wordt gefraudeerd gaat deze zelfde mensen in opstand komen. Zij hebben dit land van wal naar sloot gestuurd. Alles is verdoemd, zij moeten ook verdoemd worden. Van 50 srd naar 350 srd no… Mang…. Naarden kan nog niet uitleggen, WAAROM!
  Dit soort mensen hun zijn nog dicht, maar willen ook meepraten.


  Maak melding

 16. je weet dat die man 20 jaren opgelegd heeft gekregen en binnen kort uitspraak..
  zijn zoon al lekker zit opgeborgen in Amerika bij Tromp op de schoot..
  hij zelf durft niet naar toe te gaan, maar hij zal toch worden op gehaald na de verkiezing ..
  bovendien zit Nederland ook al op hem op te wachten 11 jaren vakantie.

  maar já de tijd zal het leren..


  Maak melding

 17. Als de boetes ook 10 x worden ben ik blij.
  De gasten die hun bek het meeste pieren hebben hun rijbewijs gekocht, zijn slordig, en al hun kinderen hebben rijbewijs en auto.
  350 over 10 jaar is niet duur.
  Ik heb een auto van $10.000,– dan moet ik deze ka kleine bedragen ook kunnen betalen.


  Maak melding

 18. Goedzo “lieve surinamers”. Ga volgend jaar niet meer voor 5, maar zeker voor nog 15. Deze moordenaar van een president schreeuwde,mensen t werk moet gedaan worden. Geef ons nog 5. En kijk hier. Torenhoge schulden die onze kinderen en misschien kleinkinderen zullen moeten aflossen. Waar is de trein die zou leiden van Para naar Paramaribo en of omgekeerd?? Waar zijn al die woningen? En t mooie ervan is,als een minister wordt ontslagen wordt hij/zij voor de rest van hun leven verzorgd door de staat!!!! Kan zo een minister geen werk meer krijgen zodat t geld,die zij zogenaamd gratis krijgen,ingehouden kan worden en betere dingen ermee kunnen doen?? Het volk wordt uitgebuit,alle kleine beetje centen wordt uitgeperst,en dan nog durven ze niet om op straat te gaan. Want tja,de meesten zijn landsdienaren en als je gaat protesteren krijg je gelijk ontslag. En niet te vergeten dat deze paarse partij etnisch gericht is. Mensen van eenzelfde ras en kleur die de meeste functies bekleden,of ze nou kaas ervan hebben gegeten of niet. En dat deze “volkspresident”zich alleen maar bezig houdt de oranje partij te kleineren en te bekritiseren in plaats van om de problemen in t land op te lossen. altijd zich alleen maar met vriendjespolitiek bezig houden. Doet men het werk goed binnen de overheidsdienst,wordt je op non actief gesteld en thuis gezet. zogenaamd omdat je NIET naar de president wilt luisteren. president D.D.Bouterse is een vloek voor Suriname. Maar tja,het zijn de Surinamers die hem daar hebben geplaatst. Dus laten ze boeten. Overal zie je rovers hun slag slaan,toenemende criminaliteit,armoede,geen medicamenten. Bouterse ie no mang moro,lib a stoeroe a jeh gwe!!!!!!!


  Maak melding

 19. Jammer hoor….nu gaan er meer gekken zonder rijbewijs rijden…
  En dan overige verkeer deelnemers in het gevaar brengen…
  Jammer….
  En als de verkiezing nabij is, zal ndp er zogenaamd voor zorgen dat de tarieven omlaag gaan, zodat de Surinamers weer erin trappen om voor hun te stemmen.


  Maak melding

 20. Wendy jy bnt zeker 1 vn de paarse fraudeurs die zonder arbeid te verrichten d hele dag op hun vetgemeste kont zitten achter n verouderde computer n ht geld trekken. Drom kn jy ht ook betalen n k kan ht ook mr what about de student(e) die nog college volgt n een karige loon ergens verdient? De kinderen vn d mofinawangs, de opkomende jeugd die hun pkaats willen veroveren in d maatschappy? Mogen ze langs by jw vr n kleine ondersteuning?


  Maak melding

 21. De maatregel is niet genomen om mensen die hun rijbewijzen hebben gekocht veilig aan het verkeer te laten deelnemen maar om de inkomstem van de regering te verhogen.
  Tegen mensen als Wendy zou ik willen zeggen “betaal je ka kleine bedrag” en leef je leven als NDP fan, maar doe nou niet als je het slimste meisje van de klas bent.
  Jij kan het misschien missen maar voor velen is “dit ka bedrag” de kers op de pudding als je snapt wat ik bedoel.


  Maak melding

 22. net mijn rijbewijs in Nl. verlengd kosten net geen 40 euro , en dan in Suriname 350 srd? wat een stel asociale klootzakken die dit op hun geweten hebben


  Maak melding

 23. De automobilist is de allernieuwste melkkoe van de Surinaamse regering.

  aangezien het openbaar vervoer in Suriname slecht is, deelname aan het verkeer op de fiets of bromfiets een groot gevaar vormt hebben de mensen die met pijn en moeite een auto hebben kunnen kopen geen andere keus dan betalen.

  triest maar waar.


  Maak melding

 24. Er is mijn inziens niets fout met het verhogen van de rijbewijskosten. Men moet zich kunnen verplaatsen in de functie van de beleidsmakers m.b.t. dit vraagstuk. Men, het gepeupel van de oppositie draait het hoofd weg voor de vele ongelukken die zich dagelijk voordoen in het verkeer. De ratten van de oppositie denken alleen aan scoren. Het leven van de vele deelnemers en de vele verkeersslachtoffers telt voor hen niet. De kosten voor een rijbewijs in Suriname staan wereldwijd aan de lage kant. Daarnaast moet men de verhoging van de kosten plaatsen in het licht van de verbetering van de verkeersveiligheid en het terugdringen van het autoverkeer hebben in het land en met name in groot Paramaribo. De verhoging heeft dus een selecterende werking hebben op het aantal mensen dat kiest voor een rijbewijs om een auto te gaan besturen. De leefbaarheid en de verkeersveiligheid zijn hiermee ook gediend.


  Maak melding

 25. Gelijk heb je RobG. voorts wordt een rijbewijs niet jaarlijks verlengd dus als dit bedrag over de
  geldigheidsjaren van dit document wordt gedeeld, dan blijft dit nog een ‘peanuts’ bedrag.

  En nogmaals, nu nog de verkeersboetes opkrikken met een factor 10, en dan zal je merken dat men
  zich veel voorzichtiger in het verkeer zal gedragen.


  Maak melding

 26. Het verhogen van de kosten voor het verlengen van een rijbewijs zou goed zijn voor de verkeersveiligheid, die conclusie kun je tekken uit de posting van onze huiseconoom net zo stelt hij dat de kosten van een rijbewijs aan de lage kant zijn wereldwijd, kijk je naar de beschaafde landen waar het minimum inkomen voor een gezin rond de 1500 euro ligt en de kosten van een rijbewijsvernieuwing tussen de 40 en 50 euro afhankelijk van de gemeente leges dan is een rijbewijs vernieuwing in suriname achterlijk hoog als je rekent dat een surinamer zjn handen dicht mag knijpen als hij rond de 300 euro (omgerekend) ontvangt , dus onze econoom van de koude grond is weer appels met peren aan het vergelijken en recht aan het lullen wat zo krom is als een hoepel, alleen om de uitzuigerij van dit paarse geboefte goed te praten, de zwamneus


  Maak melding

 27. Hans, jou vergelijking slaat nergens op. Van iemand die weet hoe kinderen verwekt worden had ik meer denk-inhoud en denkkracht verwacht. Schandalig onnozel zijn de vermeende vertegenwoordigers van de NPS in Nederland.


  Maak melding

 28. “Daarnaast moet men de verhoging van de kosten plaatsen in het licht van de verbetering van de verkeersveiligheid en het terugdringen van het autoverkeer hebben in het land en met name in groot Paramaribo. De verhoging heeft dus een selecterende werking hebben op het aantal mensen dat kiest voor een rijbewijs om een auto te gaan besturen. De leefbaarheid en de verkeersveiligheid zijn hiermee ook gediend.”

  Government taken en een verkapte invoering van “wegenbelasting”was ook om de wegen en de verkeersveiligheid te verbeteren.

  als je echt voor wil zorgen dat de verkeersveilighied verbetert, doe je dat niet met een verhoging van de prijs van het rijbewijs.

  Dat doe je door:

  de kwaliteit eisen van de rijscholen aan te scherpen. Oo de rij-instructeurs regelmatig een examen laten afleggen.
  de corrupte mensen die het rij-examen afnemen huun werk goed te laten doen.
  betere verkeerscontrole en handhaving van de verkeersregels.
  boetes opleggen aan mensen die parkeren op plekken waar dat niet mag (kan ook door mensen met een speciale bevoegdheid zgn. parkeerpolitie en worden gedaan en niet per se door de politie.)
  Strengere straffen voor overtreders van de maximum snelheid en/of onverantwoord rijgedrag.
  De auto’s waarin iemand zonder rijbewijs in rijdt in tijdelijk beslag nemen en de eigenaar een boet opleggen
  En het belangrijkste punt dunkt mij, voorlichting, voorlichting en nogmaals voorlichting aan het volk..


  Maak melding

 29. beste RobG

  het causaal verband tussen de volgens u wegkijkende NPS, de leges verhoging en het aantal verkeersslachtoffers ontgaat mij volledig.

  1>> Kijkt de NPS weg op dit dossier en heeft zij uberhaupt iets te vertellen op dit dossier. De NPS staat al 9 jaar aan de zijlijn terwijl de NDP het beleid bepaald heeft.
  2>> Verkeersslachtoffers ontstaan door:
  a> Slecht gebruik van de bevoegdheid aam het verkeer deel te nemen. Hoogstens het toekennen van de rijbevoegdheid heeft hier betekenis maar niet de kosten van het papiertje of de aandacht van een oppositie partij voor dit dossier.
  b> de slechte staat van de de wegen.
  c.> de slechte staat van de voertuigen.
  d> normloos gedrag van de eigenaren van een rijbewijs.
  e> Gebrek aan handhaving of wel het toestaan van idioot gedrag op de weg.

  RobG verkeersveiligheid wordt bepaald door de zittende regering en niet door wel of niet goed kijkende oppositie leden aangezien die niets kunnen veranderen.
  Van de regeriing mogen maatregelen verwacht worden en verhogen van de prijs van een stukje papier of plastic met een foto etc. verhoogd op geen enkele wijze de veiligheid op de weg.

  u bent een grappenmaker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.