maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameLeerkracht die leerling over schoolerf in Suriname sleepte toch niet ontslagen

Leerkracht die leerling over schoolerf in Suriname sleepte toch niet ontslagen

-

Does Travel - naar Suriname

De leerkracht die begin deze maand in Suriname een scholiere van lbo-Brokopondo over het schoolerf sleepte wordt toch niet ontslagen. De in opspraak geraakte man zou volgens minister Lilian Ferrier van Onderwijs ruim een week geleden worden ontslagen. Dat blijkt nu anders schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT).

Na de ontslagdreiging heeft de Bond Lager Technisch Onderwijs (BLTO) de schooldeuren gesloten gehouden. Afgelopen week volgde een ‘krutu’ met het traditionele gezag van Brokopondo en hebben leerkrachten via de districtscommissaris te horen gekregen dat het ontslag van de leerkracht wordt aangehouden.

De leerling in kwestie wilde een leeftijdsgenoot met een stoel bewerken. De leerkracht die dat zag, kwam tussenbeide en probeerde de zaak te sussen. De zestienjarige was heel verhit en agressief en begon op een bepaald moment heftig met haar voeten en handen te zwaaien. De man zegt dat hij erger heeft kunnen voorkomen door het meisje slepend af te voeren. Dit werd gefilmd door mede scholieren en gedeeld op social media.

Volgens dWT is het nog niet bekend of de leerkracht, tegen wie ook aangifte van mishandeling was gedaan, wordt teruggeplaatst op lbo-Brokopondo of op een andere school. De Bond Lager Technisch Onderwijs (BLTO) zal vandaag (dinsdag) een standpunt bepalen om na de vakantie tot verscherping van acties van de leerkrachten van lbo-Brokopondo over te gaan meldt de krant.

Op het filmpje hieronder is te zien dat de leraar haar bij haar handen vast hield en haar van de klas het schoolterrein op sleepte:

https://www.instagram.com/p/Bv0FJRgIspX/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

32 REACTIES
 1. Wel, als leerkracht ben je heel erg on-vakkundig. Ik neem aan dat je een opleiding gevolgd hebt, misschien niet in dit soort zaken, maar je bent een leerkracht tevens opvoeder. Hé dient ten alle tijde te weten hoe te kunnen handelen.
  En waar zijn de ouders van dit kind? Vinden zij het ook niet erg? Slapen zij ook?
  Ik snap het niet hoor.
  Dan hoor je vaker de leerkrachten zeggen: ik weet niet wat er met de jeugd van tegenwoordig is”
  Ipv dat af te vragen, moeten jullie eerst jezelf laten behandelen. Want jullie zijn veel erger mang.
  Waarschijnlijk is deze idioot z’n situatie zat en heeft hij het uitgehaald naar dat arm kind. Hoe je het ook keert of draait, hij is en blijft FOUT!!!
  Wel, je moet DURVEN, als wie dan ook, aan me kinderen te komen! Ik kap je handen! En voordat je t zelf weet, word je vermist!
  Gedonder!


  Maak melding
 2. Ik ben zeer teleurgesteld in Ferrier. In plaats van stand te houden zwicht ze en geeft toe aan de druk van de gehouden Krutu. Het moge duidelijk zijn dat als dit plaatsgevonden had in een Westers land deze ‘leerkracht’ op staande voet ontslagen zou worden en er zelfs processen tegen hem opgestart zouden worden. Suriname heeft zich geconformeerd aan het verdrag van de kinderrechten.

  Wat doet deze hulpkracht op school? Het meisje lag op de grond. Daar had hij haar kunnen overmeesteren. Maar hij sleept haar aan een poot als een pingo naar de keuken. Dat is buitensporig. Dat was niet nodig! Het hoort niet? Waarom moet Ferrier zwichten voor het traditionele gezag en een vakbond? Bepalen zij hoe je met kinderen omgaat? Zij laten alleen maar zien hoe ondeskundig ze zijn. Shame on Ferrier en Suriname. Dit was een gelegenheid om te laten waar je er voor staat op internationaal gebied en inderdaad de daad bij het woord te voegen.


  Maak melding
 3. Die Surinamers zijn allemaal stelletje heethoofden
  Mischien komt dat door t weer
  Of kan ook typisch de Surinaamse mentaliteit zijn
  Ik kan me nog herinneren voor onafhankelijkheid dat we anders waren
  We konden tot 10tellen en afkoelen
  Na de onafhankelijkheid bergafwaarts gegaan
  heethoofden allemaal!!
  Zo bouw je geen land op


  Maak melding
 4. Chineze bakker aan de Gemenelandsweg wilde ik slepen in dat vuil water. Hij komt mt zn mop (2) en wast ze in ht water op straat en loopt door rode metalen deur en dweilt. Ik dacht waaaaatttttt. Mensen koop geen brood op de hoek van de Koosstraat. Morsoe snesie


  Maak melding
 5. Als wij een moordenaar als president kiezen, waarom zou deze leraar zo zwaar gestraft moeten worden?
  Hopelijk heeft deze leraar zijn lesje geleerd. alleen de Drugsdealer en moordenaar moet nog zijn lesje leren.

  Succes


  Maak melding
 6. Deze actie van de meester kun je op twee manieren bekijken. Moet je als meester of juf toezien hoe, de leerling een andere leerling probeert de hersenen in te slaan met een stoel of handel je opdat moment impulsief om dit te voorkomen? Hij heeft getracht met ergste te voorkomen en wordt hierop afgerekend. Ik keur deze actie van hem niet goed, het had ook anders gekund. Ik denk dat dit zijn actie op de reactie is geweest. De leerlingen van tegenwoordig zijn niet voor de poes. Zij gaan ook leerkrachten te lijf, wat ook niet mag. Dagelijks gaan veel kinderen met wapens naar school om elkaar te lijf te gaan. De ouders hebben ook een taak om tot hun kinderen te praten. Er zijn meerder wegen die naar Rome leiden. Het goede voorbeeld begint thuis.


  Maak melding
 7. @ pakiratigri

  “Ik ben zeer teleurgesteld in Ferrier. In plaats van stand te houden zwicht ze en geeft toe aan de druk van de gehouden Krutu.” en Hooghart die het voor de leerkracht in de DNA op nam. Panday die geweld tegen vrouwen gewoon vond in de DNA en de collega’s die de school sloten.

  u had het al kunnen weten dat de minister ging draaien toen zij aan de DNA rapporteerde. Geen enkele minister heeft een ruggengraat en een eigen mening. Het zijn allemaal ministers voor spek en boenen of wel reshuffle voer. Hoe kunt u nu teleurgesteld zijn. kijkt u eens naar de livestream van de DNA dat is theater van de lach met ingewikkelde niets zeggende woorden.


  Maak melding
 8. Dit incident heeft voor veel beroering in de samenleving gezorgd. De in ongenade gevallen onderwijzer zegt dat hij erger heeft kunnen voorkomen door het meisje slepend af te voeren. De tiener wilde een leeftijdsgenoot met een stoel bewerken. De leraar die dat zag, kwam tussenbeide en probeerde de zaak te sussen. De zestienjarige was heel verhit en agressief en begon op een bepaald moment heftig met haar voeten en handen te zwaaien.

  De leraar hield haar bij haar handen vast en sleepte haar van de klas het schoolterrein op. Na de ontslagdreiging heeft de bond de schooldeuren gesloten gehouden. “Het ligt aan de minister of zij de bond wenst te ontvangen. Zij is onze gesprekspartner”, zegt bondsvoorzitter René Bilkerdijk.

  Hij noemt de uitspraken van Ferrier over de bekwaamheid van praktijkleerkrachten op de lbo-scholen grievend. “Wij die praktijklessen verzorgen, na het Amto of Natin te hebben afgerond, voelen ons beledigd.” De ledenvergadering is bedoeld voor alle leerkrachten van lbo-scholen. “Vandaag is het een leerkracht uit Brokopondo en morgen is het iemand uit de stad.”

  Donderdag zijn de ouders tijdens een krutu ingelicht over het voorval. Bij die gelegenheid zijn handtekeningen van 110 ouders verzameld om via de districtscommissaris op te sturen naar de minister. Aan de ouders is uitgelegd wat zich heeft afgespeeld en waarom de school is gesloten.’

  Volgende keer zal de leraar jeugdigen van 16 jaar die als een bezetene tekeer en de leerkracht ook nog enkele trappen verkoopt over haar bol aaien , haar een kusje geven en smeken om zich minder agressief te gedragen het het klaslokaal op kousenvoeten te verlaten.

  De kinderpsycholoog is weer op haar bek gegaan. als ik in haar schoenen stond zou ik de eer aan mezelf houden. Ook een aantal parlementariërs moeten hetzelfde doen.

  Ze lijken wel op sommige posters hier. Voordat ze van de hoed en de rand weten, staan ze klaar met hun oordeel en eindconclusie. Het gevolg is dat de minister en de overige politici hun eigen rommel weer moeten inslikken.


  Maak melding
 9. Net zomin als die Bruce Lee van de supermarket de dame toetakelde, net zomin als de cipiers buitenproportioneel geweld toepasten op een gevangene ,net zomin kan deze leraar vrijuit gaan.

  Hij moet weg. Geef hem desnoods een baan als jager als hij zoveel van pingo`s houdt. De kinderrechten zijn onveranderlijk. Internationale maatstaven. Daar moet jij je aan houden en niks van enige vakbond of traditioneel gezag .Het is buitensporig ongeacht de toedracht. De toedracht is dus niet meer van belang. Het boeit niet meer dat hij vechtende partijen uit elkaar wilde halen. Het boeit wel te zien hoe hij daarmee omging . En daarop dient hij afgerekend te worden. Wegwezen!


  Maak melding
 10. @@@NINA##
  Het is meer een impulsief reactie van jou. Wanneer je kinderen goed hebt opgevoed krijg je nooit met dit soort taferelen te maken. De jeugd van tegenwoordig is slecht opgevoed, kattig, associaal, een grote mond voor de leraar. Als je niet oppast wordt jezelf in elkaar geslagen. Dus het slepen was gewoonweg de meest fatsoenlijke manier om haar weg te krijgen. Hierbij heeft ze geen schade of kneuzingen opgelopen.

  In een moslimland had ze moeten knielen met de billen bloot en nogeens zweepslagen, dan halen ze nooit meer in hun hoofd om opstandig te worden.


  Maak melding
 11. De leerling in kwestie was op het schoolerf. De leerkracht idem dito. Er is veel ruis op de achtergrond, maar ik hoor ook dat leerlingen van uit het schoolgebouw; ” maar meneer schreeuwen”. Dit laatste zegt iets over de situatie. Meneer mag nooit fysiek worden. Daarvoor ben je een pedagoog/docent. Als je niet tegen stress en werkdruk kan, dan moet je mensen gaan moorden en president worden, maar dan nog bak je niks, omdat je niet de skills hebt. Dit geldt ook voor Ferrier, ze is en was een luie achterwerk.


  Maak melding
 12. Hallo,,vroeger op school als je een pak slaag kreeg met een bruinhart lat en bij thuis komst tegen je ouders zegt dat je geslagen bent door een meester dan kreeg je nog een flinke pak slaag van je ouders.
  Hier op dit forum komt men schrijven dat die leraar fout is,dat no kan toch.
  Op donderen jullie allemaal op dit forum,ze zullen ook gaan vechten op school en geen enkele leraar of onderwijzer zal zich ermee bemoeien tot er doden vallen.


  Maak melding
 13. Ferrier verrast. Zij heeft gezond verstand van de collega’s van deze man laten prevaleren boven onderbuikgevoelens en frustraties zoals velen die hebben die droge denken.

  Verwijzingen naar het buitenland gaan vaak mank omdat het vaak hier appels zijn die met peren worden vergeleken.

  Hier had je te maken met een volslagen gek, die volgens nieuws berichten deed alsof ze in trance was komen te verkeren. Praten leek mij niet te helpen als methode. Dus werd de methode ingezet waar deze soort leerlingen mee bekend zijn. De leerkracht is geen vreemde en weet heel goed hoe hij zijn papenheimers moet bedwingen.

  Als ik het adres van deze leerkracht kende zou ik hem graag een feest pakket voor hem en zn collega willen zenden.

  Ferrier heeft vaak mijn kritiek, maar hiervoor verdiend zij mijn pluimpje.

  Ga zo door leerkrachten laat niet met u sollen. Laat zien dat het buigen is terwille van de beschaving of barsten.


  Maak melding
 14. En nog steeds blijft het feit bestaan over De Bruce Lee, de cipiers en deze leerkracht. Wat valt op ? Buitensporig optreden! Als je naar het filmpje kijkt, waren deze handelingen niet nodig. Immers, bij meerdere gelegenheden had hij haar in bedwang kunnen houden toen ze op de grond lag. Dat heeft hij niet gedaan. Vervolgens moet je de kinderrechten in acht houden. Laten we een juiste oplossing naar voren brengen. Je bent zogenaamd leerkracht of hulpkracht en hebt geen gedegen opleiding genoten. Je ziet dat er een vechtpartij ontstaan is en je handelt vanuit emoties. Geen moment kwam het bij je op dat simpelweg door bijvoorbeeld plat op de grond te gaan liggen naast het meisje je ook haar in toom kon houden. Ja toch? Jij naast het meisje ,je armen over beide armen van haar heen en simpelweg kalm houden. Het beste zou zijn bovenop ,maar omdat ze een meisje is klinkt het wat onzedelijk ,maar dan nog ,als het moet, dan moet het maar.

  Laat ze maar schreeuwen en tieren. Jij houdt haar in bedwang. Ja toch? Je wilde optreden en dat hoort zo. Maar wat doe je? Je sleept de pingo aan een poot naar de keuken. Dat kan niet. Het is onkunde. Het mag niet! Het is unfair tegenover een kind. Laten we anders liever de tent sluiten. Bij een andere gelegenheid krijg je weer een soortgelijk geval. Weer goedpraten. Weer niet kinderrechten in acht nemen. Jaja ,mooie situatie is dat. De issue is buitenproportioneel gedrag! Dat moet naar voren komen.


  Maak melding
 15. Al die ndp dagoes op dit forum moeten hun paars smoelen dicht houden. Wat zeggen ze dan over hun soso lobi didibri baas, die veel moorden, misdaden en berovingen, martelen van mensen op zijn geweten heeft. De leerkracht tjies a meid mooi beet, ze wilde steeds niet luisteren en krijste NEKS NO FOUT, JOE A NO MI PA, IM DURF FOE NAK MI. A leerkracht no nak a lagi dagoe paars pmbeschofte leerling disie, maar sreeping lek ja joe moes sreep wang echte ndp dagoe, de klas uit.


  Maak melding
 16. De leerkrachten moeten inderdaad bijscholing krijgen, maar dan in martial arts en hoe je pijnloos geweldadige doorgedraaide leerlingen out of order kunt stellen, welke sancties moet die geweldadige leerlinge die een ander leerlingen met een stoel de hersens in wilde slaan, en niet tot orde geroepen kon worden, daar hoor je al de moraalridders niet over, dit is in ieder geval wel een waarschuwing voor andere jongeren dat ze ook te ver kunnen gaan in hun (geweldadige ) gedrag


  Maak melding
 17. Hebt u te maken met dit soort weet dan dat dit soort nog altijd een slaven mind hebben. Geringe controle over hun eigen gedrag, tot vandaag, zie de vele verklaringen dat hun gedrag hun oorsprong heeft in het koloniaal verleden.

  Dit gedrag werd goed in de hand gehouden in de koloniale tijd door de zweep erover of de benen van het lijf weg te trekken. Deze behandeling bekend als de goed pakslaag methode bleek probaat en zou weer in ere hersteld moeten worden. Dit zou reeds al op jonge leeftijd moeten gebeuren, want op zeer jonge leeftijd wordt het karakter gevormd.

  Dus leerkrachten, je niet gedragen als de kolonialen, door te gaan praten met een mooi woord pedagogisch handelen kan een medeleerling letsel bezorgen.

  Daarom dekoloniseer niet. Praten helpt niet. Koloniseer, de zweep erover of een paar flinke trappen.


  Maak melding
 18. @..Ba Ka ..de.ndp bespotter ..tap joe dagoe bek jeh tak wang loh ka.angai njang moffo.joh kies KAWATRA 2020.
  Joe wieswassie Assiebal joe.biedjieng bai pijnstillers voe kowroe joe Mars.!!!


  Maak melding
 19. @ Damsco … je bent in een PRIVAAT … WC … TOILET … geboren en opgevoed! Je komt er nooit meer uit!
  In dat hokje zul je ook sterven !!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 20. #Djakkie;

  Inderdaad is het een impulsief reactie van mij. Daar ben ik het eens met jou.
  Ook dat een gros van de jeugd van tegenwoordig slecht opgevoed is, is waar. Alhoewel dat ook een keerzijde heeft. Door de slechte economische situatie waarin het land verkeerd moeten vaak beide ouders werken en meestal overuren maken, waardoor er minder tijd besteed word aan de opvoeding van kinderen.
  Dán nog, geeft dat niemand het recht om aan je lijf te komen. In deze kwestie, de leerkracht. Ik geloof best dat ze in een soort “trance” beland was, maar je gaat niet met dat kind of wie dan ook lopen slepen over het schoolerf.
  Ik hou voet bij stuk dat die leerkracht fout is.

  Over “moslimlanden” gesproken:
  Als dat het geval is, dan zal je alvast weten dat je niet opstandig hoeft te zijn.
  Ik ben er geen voorstander van, maar als er alvast regels zijn weet je tenminste dat het iets meer geordend aan toe gaat.
  Voordat je in opstand wilt gaan, zou je 10 keer nadenken.


  Maak melding
 21. @ wazig;

  Inderdaad, ik heb het ook gelezen dat ze haar rivaal met een stoel te lijf wilde gaan.
  Het gebeurt op de meeste lbo/ mulo scholen dat meisjes met elkaar vechten. Maar op deze manier is het nog nooit afgelopen. Dan zouden in feite alle leerkrachten scholieren nu over het erf moeten slepen.
  Als de leerkrachten niets hebben om de spotlights te staan, creëeren ze iets.


  Maak melding
 22. @@Hans#
  Je hebt gelijk.

  Op de reacties van de forumleden blijkt alsof misdaad loont. Ze zouden zelf een keertje moeten ervaren hoe het is om voor de klas te staan.

  ODI ODI


  Maak melding
 23. Damsco 16 april 2019 at 20:51
  @.Mi moes .Ba Ka ..de.ndp bespotter ..tap mi dagoe bek mi tak wang loh ka.angai njang moffo.mo kies KAWATRA 2020.
  Mi wieswassie Assiebal mi.biedjieng bai pijnstillers voe kowroe mi Mars.!!!

  Ai joe mpp tingi dong lagi ndp dagoe, tjeis ie mooi.


  Maak melding
 24. We tak omin san foe a leerkracht dja.maar ik zie niks fout eraan hoor.WANT als dat meisje dat ander meisje haar hoofd had gebost wat zouden jullie dan zeggn hier???waaaar was die leerkracht???wat deed hy???moest hy niet opletten.niemand van ons was daar die leerkracht was daar en hy zag alles gebeuren dus k denk hy heeft op dat moment gehandeld om dingn niet erger te laten wordn.er word alleen gekeken van jaaa leerkrcht heeft kind gesleept bla bla bla.maar denken 1van jullie als dat kind dat ander kind had kunne raken met dat stoel en daarby veel kon gebeuren.ze kon zware ongeluk krygn of ze kon ook dood gaan.je weet maar nooit waar ze een slag zou krygen..dus die leerkracht heeft in myn zien dat gedaan wat hy op dat moment beste vond.iemand die bezeten s ga j zoizo niet met die persoon kunne praten dus kow no lul lul dja abra wang tjieng sani jere.denk dat dingn erger konde aflopen.en die ouders moeten ook niet zeuren want if a tjieng be gie a tra ttjieng mankerie dan abo sroto plus afgeschreven.toekomst bo faya..


  Maak melding
 25. Waar de hersenen ontbreekt wordt vaak fysieke en verbale geweld gebruikt, @ Damsco is daar een goede voorbeeld van ! Hij probeert het wel: om normaal te gedragen, maar hij kan het niet opbrengen zonder te schelden.

  sari tori
  Jacko


  Maak melding
 26. Goede beslissing. Zowel leerkracht als leerlinge hebben een bepaald gedrag vertoont wat vrij normaal is een samenleving. De leerlinge wou geweld gebruiken om een ruzie te beslechten en daarvoor door de leerkracht afgestraft. De leerkracht had geen andere keus !


  Maak melding
 27. @ Frantz … ” goede beslissing.” Ik deel die mening. De leerkracht moet evenwel op niet misverstane wijze duidelijk gemaakt worden in een ander geval geen “geweld” te gebruiken. Ik denk dat in soortgelijke gevallen { in de toekomst } leerkrachten NIET zullen optreden … gevolg er kunnen zware mishandelingen plaatsvinden of zelfs doden.
  Wat mij eigenlijk ook stoort is het gedrag van de ouders. De meisjes vochten een familie vete uit … wisten de ouders daar niets van ??? Wat hebben zij gedaan om erger te voorkomen? Deze ruzie zal hier niet eindigen … mark my words !!!!


  Maak melding
 28. @mul, ik geloof niet dat je ieder mens kan veranderen.

  Afwijkend gedrag kan je alleen met repressie beteugelen.

  Ieder mens is gelijk en heeft dezelfde rechten en plichten, maar in de bovenkamer zijn we niet gelijk.

  En wat in de bovenkamer gebeurt, bepaalt ons handelen. En dat kan je niet veranderen.

  Dit is mijn persoonlijke mening.


  Maak melding
 29. Als een docent zegt stop met vechten dan stop je. Als je django wilt spelen of winti krijgt is het jou zaak. Ik zou dr aan dr ka haar wegslepen. Je ziet die man is op leeftijd en dan doe je als een mars. Zit niks anders op dan slepen. Hij heeft haar bek tenminste niet gebost.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES