dinsdag, juni 18, 2024
HomeFotoMinisterie laat kankerverwekkende medicijnen in Suriname terugroepen

Ministerie laat kankerverwekkende medicijnen in Suriname terugroepen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, – De Farmaceutische Inspectie van het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname heeft in overleg met de lokale medicijnen importeurs, uit voorzorg een instructie uitgevaardigd tot terugroepen van kankerverwekkende medicijnen. Het gaat om een aantal medicijnen met daarin losartan die worden toegepast voor het behandelen van hoge bloeddruk, hartfalen en de bescherming van de nieren bij patiënten met hoge bloeddruk en type 2- diabetes (suikerziekte).

In een beperkt aantal partijen van medicijnen die losartan bevatten is de ongewenste stof NMBA gevonden. In bepaalde partijen van andere medicijnen die valsartan en irbesartan bevatten, waren eerder NDEA en NDMA gevonden. Deze gevonden verontreinigingen die ontstaan bij de productie van het werkzaam medicijn, zijn geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend. 

Eerder was niet bekend dat deze stoffen vrijkomen bij het produceren van de werkzame stoffen. Aangezien de richtlijnen zijn aangescherpt is het niet uit te sluiten dat er in de toekomst meerdere terugroepacties komen. Als er nieuwe verontreinigingen worden ontdekt, zal er zonodig opnieuw actie worden ondernomen, aangezien de patiëntveiligheid altijd op de eerste plaats staat meldt het ministerie.

Op dit moment is het bekend dat alleen van de fabrikanten Apotex Nederland B.V. en Accord Healthcare B.V losartan bevattende medicijnen worden teruggeroepen, waarvan er ook enkele in Suriname aanwezig zijn. Het gaat om Losartankalium Apotex 50 en 100 mg tabletten.

De terugroepactie komt naar aanleiding van het besluit van de fabrikanten en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) in Nederland en de Food and Drug Administration (FDA) in de USA.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Dit bericht komt heel komisch op mij over . Laat me het zo formuleren: je hebt geen geld om medicijnen te kopen en dan ga je juist eisen stellen. Vergeet één ding niet. De ontwikkelingslanden zijn de proefterreinen van de rijke landen op dit gebied. Als je kankerverwekkende medicijnen in de ban wilt zetten, dan moet je dat ook doen met die kankerverwekkende plofkippen, die de rijke landen niet meer lusten. En volgens mij zijn die kippen gevaarlijker dan die medicijnen omdat je ze dagelijks eet.


  Maak melding
 2. Een brandende vraag die ik heb aan Big Brothers & Big Pharma. U verdient als organisatie miljarden aan het polariseren en verzieken van de mensheid. Gelooft u eigenlijk in karma?

  Uw aanvallen op het welzijn van de mensheid zijn op z’n zachts gezegd niet fijn. Zij veroorzaken namelijk enorm veel ziekten, verdriet en pijn, maar kennelijk weegt het belang zwaarder dat u door uw verderfelijke handelingen oneindig kunt blijven tappen uit deze gecreëerde goudmijn.

  Al het leed dat u veroorzaakt, heeft voor mijn gevoel als hoofddoel puur en alleen financieel gewin. En de onwetende mens speelt daarbij dan de rol van de mug en u de rol van de spin.

  Feitelijke onjuistheden worden continue via diverse nieuws- kanalen gespind en verkocht door boosaardige spindoctors en charlatans. Het resultaat is een massa aan onwetende mensen die hierdoor dolen in het duister en als slachtoffers verkeren in een fake-nieuws trance.

  Mijn wens is dat een ieder die dit leest wakker wordt en kritisch nadenkt over de bijsluiter van velen van de door u voorgeschreven ‘medicijnen’. Dit zal hopelijk leiden tot een wereld met gezondere mensen en vooral met gezondere breinen.


  Maak melding
 3. Dan vraag je je af hoe Nederland heeft toegestaan deze medicijnen toch op de markt te brengen. Blijkbaar is de controle in Holland niet goed genoeg.


  Maak melding
 4. In Nederland heb je genoeg schandalige praktijken betreffende gezondheid van de mens. Je hebt ook het vleesschandaal gehad. Laatstelijk het Fipronil schandaal met eieren. Onderzoeken zijn er geweest, supermarkten hebben de eieren terugtrokken. Dezelfde eieren kwamen terug en hier en daar de nodige boetes uitgedeeld. Het gevolg was dat dezelfde eieren, zeg maar een bakje van tien, nu duurder werden. Sowieso zouden de eieren duurder worden. Suriname moet zich wel houden aan de regels. Er moet wel geld zijn, want anders kun je medicijnen niet importeren. Tegelijkertijd moeten bijwerkingen wel in de gaten gehouden worden en als de bijwerkingen erger zijn dan het middel om je te genezen, moet je wel zaken stopzetten.


  Maak melding
 5. Inspectie Volksgezondheid.

  Nieuwsbericht | 05-12-2018 | 10:00

  Een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt uit voorzorg teruggeroepen.

  NDMA (N-nitrosodimethylamine) en NDEA (N-nitrosodiethylamine) zijn twee verbindingen die behoren tot de chemische groep van nitrosaminen. Ze kunnen ontstaan tijdens de productie van valsartan. Beide stoffen zijn geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.

  Wat is het risico?
  De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is voor zover bekend bijzonder klein. De gemeten waarden NDEA vallen wel boven de op Europees niveau vastgestelde veilige limiet. Daarom worden ze uit voorzorg teruggeroepen. Naar aanleiding van de aangetroffen verontreiniging in valsartan is in juli 2018 in Europees verband een groot onderzoek gestart, gecoördineerd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). In dit onderzoek is ook de verontreiniging met NDEA vastgesteld in valsartan van een grondstoffabrikant. Definitieve resultaten van dit internationale onderzoek worden op korte termijn verwacht.

  Suriname is wel erg traag.


  Maak melding
 6. @pakiratigri
  Jij mamapiema,we hebben het over patienten in Suriname en hun lijden ,en jij gaat de tekortkomingen van deze criminele ndp regering goed praten door de wereld erbij te betrekken en te wijzen dat op medisch gebied ook fout gaat daar!
  Wel moer jij,daar worden fouten gecorrigeerd.,doktors en hospitalen die in de fout zijn geweest worden afgestraft. Ze hebben plan B tot en met Z op plaats zodat patienten niet verder hoeven te lijden.Ze hebben medicijnen die als back up dienen en de afgekeurde medicijnen , kunnen vervangen!
  Zo kom dus niet met je lulgepraat over tomaten en eieren ver weg van Suriname!
  Nederland,doneer medicijnen aan Suriname die de afgekeurde tabletten kunnen vervangen.De nood is groot in Suriname!
  Help.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES