zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenNatuurOok aandacht voor Wereld Bossen Dag in Suriname

Ook aandacht voor Wereld Bossen Dag in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 mrt – Jaarlijks wordt op 21 maart, Wereld Bossen Dag herdacht, een dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om het bewustzijn van het belang van alle typen bossen en bomen te vergroten. Het thema voor 2019 is “Bossen en Educatie”, waarbij de focus is gericht op het aanleren van het belang van bomen en bossen aan kinderen op elk niveau van ontwikkeling. Vanwege de toenemende modernisatie in woongebieden, raken mensen steeds meer het contact met de natuur kwijt, terwijl deze de basis vormt voor ons bestaan en gezonde leefomgeving. 

Bossen bieden niet alleen hout in de vorm van bomen, maar zorgen ook voor waterregulatie, verse lucht, bodemvorming en de nutriënten kringloop, en zijn ook de leverancier van genetisch materiaal, voeding, grondstoffen en mineralen. Niet te vergeten is de ruimte die het biedt voor recreatie en ontspanning. Het aanleren van het belang van het bos zal het gevoel voor behoud en duurzaam beheer nog meer ondersteunen. 

Een van de meest besproken functies van bossen is de rol die zij vervullen in het mitigeren of afzwakken van klimaatsverandering. Dit doen bossen door een belangrijke hoeveelheid atmosferische koolstof (CO2) op te slaan. Ontbossing verkleint deze capaciteit en leidt derhalve tot verdere opwarming van de aarde, met als gevolg verdere verandering in het klimaat.

De eerdergenoemde functie wordt internationaal erkend en gewaardeerd, daarom worden er op internationaal niveau financiële middelen vrijgemaakt om deze functie te behouden en uit te breiden. Echter worden er meer financiële middelen gegeven aan landen die in het verleden hun bossen hebben verwijderd ten behoeve van hun economische ontwikkeling, en nu opnieuw bossen willen gaan aanplanten, in vergelijking met landen die hun bossen door de jaren heen zo goed mogelijk intact hebben kunnen houden, zoals Suriname.

Mede hierom is recent, in februari 2019, de internationale “High Forest cover, Low Deforestation (HFLD) Conference on Climate Finance Mobilization” in Suriname gehouden. Deze conferentie, welke een initiatief was van de regering van Suriname, had als streven om gezamenlijke strategieën en standpunten tussen de HFLD-landen vast te stellen over mobilisatie van klimaatfinanciering, welke zijn samengevat in de “Krutu of Paramaribo Joint Declaration on HFLD Climate Finance Mobilization”, die tijdens de conferentie door de HFLD-landen is aangenomen. Met dit document gaan de HFLD-landen de internationale gemeenschap tegemoet teneinde de overdracht van tastbare en passende financiële middelen, capaciteitsopbouw en technische expertise te bewerkstelligen. Het uiteindelijk doel is duurzame ontwikkeling te realiseren zonder het bos blijvend te beschadigen.

De taak is nu voor ons weggelegd om ook deze kennis aan onze jeugd over te dragen, zodat zij de waardering voor het bos diep in zich bewaard en de weg naar behoud en duurzaam gebruik blijft bewandelen. In dit kader zullen er binnenkort enkele activiteiten worden uitgevoerd, waarbij deze boodschap op een kindvriendelijke manier zal worden overgebracht.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. @ wan pipel; een zeer terechte vraag. Terwijl vrijwel in elk fatsoenlijk land regeringen bezig zijn te zoeken naar oplossingen voor al de grote milieu vraagstukken staat men in Suriname toe dat ons milieu geweld wordt aangedaan. Grootschalige ontbossing , de schadelijke chemicaliën van de goudwinning die in de wateren terecht komen ect . Er komt een dag dat de natuur tol hiervoor zal eisen . Genoeg voorbeelden in de wereld van landen waar grootschalige ontbossing heeft geleid tot natuur rampen.


  Maak melding
 2. @Wan Pipel
  Niet enkel de regering en de chinezen.De hele Surinaamse bevolking. De bevolking die er zelf woont snap niets van onze natuur. Wat zij wel snappen is hoe iets te vernietigen. Velen hebben weten niets van natuur behoudt, alles zo snel mogelijk vernietigen, daar is men heel goed in. Komt Su vooruit???
  Sommige mensen valt nog iets te leren, het grootste gedeelde niet. Sarie Torie.


  Maak melding
 3. Ik denk ,kinderen zijn slimmer dan we denken, zullen zeggen jullie hebben het oerwoud vernield ,en nu willen jullie zeggen dat we goed met de bossen om moeten gaan, geef het goede voorbeeld en stopt met vernietiging
  van het oerwoud voor dat het te laat is of misschien is het al te laat.


  Maak melding
 4. Suriname heeft een initiatief genomen door een congres te houden ergens in Februari. Dat initiatief was en is bedoeld om meer financiële steun los te peuteren voor de HFLD-landen. Een land in ontwikkeling en waarvan meer dan de helft van dat land uit bos bestaat, tevens op ontbossingsniveau minder dan 0.22 procent plaatsvindt, valt in die categorie terecht. Daarom mag Suriname met recht zich een HFLD-land noemen. Immers, er zijn voorwaarden, het is geen plei plei sani. Houtkapwerkzaamheden dienen te voldoen aan de quota om als HFLD-land aangemerkt te worden en te blijven. Op ontbossingsniveau moet je dus onder die 0.22 procent blijven op jaarlijkse basis.

  Bos is natuurlijk een kwestie van flora en fauna en inheemsen en marrons. Daarbij hoort ook een goed milieubeleid en beschermen van dieren behalve dat gedoe van CO2 uitstoot.


  Maak melding
 5. Het Surinaamse bos is niet alleen een kwestie van inheemsen en marrons, maar voor iedere Surinamer. Dat de inheemsen en marrons meer kennis en ervaring hebben met het bos is een feit, ze wonen immers al eeuwen in het bos.
  Deze kennis met de rest van de Surinamers delen zodat men er bewust van wordt hoe belangrijk de flora en fauna is voor mens en dier.


  Maak melding
 6. Bos is natuurlijk is niet alleen een kwestie van inheemsen en Marrons ………….
  maar ook van Deze paarse regering die toestaat dat er een grandioze roofbouw plaatsvind in de bossen met name door de chinezen, van die inheemsen en marrons op zich hoef je wat dat betreft geen gevaar te duchten wel van je baas die om welbekende redenen die chinezen hun gang laat gaan, Papieren tijgertje. en ongeveer hetzelfde geld voor de goudwinning met hun kwikvervuiling van de rivieren en bossen, vertel dit maar aan de criminelen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES