Minister opent vandaag eerste ‘Phagwathon’ bij Boulevard in Suriname

32
Eerste 'Phagwathon Color Parade' in Suriname

PARAMARIBO, 21 mrt – Vandaag wordt in Suriname het Holi feest oftewel Phagwa gevierd. Dit lentefeest is een nationale vrije dag in Suriname, waar er diverse activiteiten in het teken van Holi staan. Een nieuwe activiteit is de zogenoemde Phagwathon oftewel een Phagwaloop. Deze eerste editie zal donderdagmiddag geopend worden door de Surinaamse minister van Handel, Industrie en Toerisme.

De opening zal donderdagmiddag 21 maart om 15.50u plaats vinden bij het Boulevard Complex aan de Anton Drachtenweg tegenover Residence Inn. De minister zal na de opening ook zelf meelopen met andere VIP’ers, waaronder enkele ambassadeurs. Ook Miss Panama, die momenteel in Suriname is met het Marketing-team van Copa Airlines, zal hierbij aanwezig zijn.

Om 15.00u start ook op het Boulevard Complex de achtste editie van het Lustig Gives Back Phagwa Festival 2019. Meer dan 20 artiesten komen het publiek vermaken, op dit jaarlijks gratis toegankelijk festival. Uit het buitenland zijn tot nu toe o.a. Boef, Bizzey, Chucky, DYNA, F1rstman, The Partysquad maar ook Ravi B & Live band Karma bekend gemaakt.

Meer dan 20 artiesten op Lustig Phagwa Festival in Suriname
Foto: Lustig Phagwa festival vorig jaar in Suriname. Dit jaar verhuist het festival naar De Boulevard aan de Anton Dragtenweg.

32 REACTIES

 1. Pfffffff daar gaan we weer met het feesten. Met al die vrije dagen zou je de indruk kunnen krijgen dat het economisch super goed gaat met het land. Maar goed we weten wel beter. Ik heb uiteraard niks tegen Phagwa, maar om voor elke religie of bevolkingsgroep een nationale vrije dag in te stellen gaat mij net wat te ver. De totale economische schade van al die vrije dagen moet maar eens in kaart gebracht worden. Ik denk dat men zich dan rot schrikt.


  Maak melding

 2. NDPeruitCoronie$$$$
  Alleen tijdens Holi de dames pakken.
  Wat ben jij toch een zwakkeling.
  Iedereen eten drinken lekker dansen genieten en jij met je rotte hersens alleen aan de poena denken. Zo mist je wel heel wat in je leven.


  Maak melding

 3. Iedereen mag zelf uitmaken hoe hij holi gaat vieren maar als het de bedoeling is om achter de vrouwen aan te jagen, laat dit zien wat sommigen onder een religieus feest verstaan. Totaal geen respect voor de vrouwen.


  Maak melding

 4. Subh Holi.

  Ik walg van mannen die met Holi denken dat ze vrouwen kunnen pakken. Dit soort mannen hebben geen respect voor vrouwen.
  Een Chinees wil dat ook doen.

  Surinaamse hindustanen met name de hindus, waak ervoor dat de essentie van het traditionele Phagwa feest niet verloren gaat. Chautaal en Holi liederen horen bij dit feest en mogen niet overschaduwd worden door ander soort muziek. Let op dat dit feest niet wordt gekaapt.
  De Phagwathon juich ik toe.


  Maak melding

 5. Als ik hier lees hoe de Hindoes Holi Phagwa vieren dan weet ik al genoeg. Rappers uit Nederland zijn uitgenodigd o.a. Boef (de man die vrouwen voor hoeren heeft uitgemaakt), er wordt gefeest en gedanst en onder de Saris worden de vrouwen in hun poesjes geknepen zoals iemand uit Coronie gaat doen. Holi is een feest waar iedereen zich veilig moet kunnen voelen maar ik vrees dat de nodige verkrachtingen en aanrandingen naar Indiaas model zullen plaatsvinden.


  Maak melding

 6. Ook dit feest blijkt uit zijn voegen te zijn gegroeid.Surinamers zijn daar heel goed in.Zie wat er ook met onze wandelmars gebeurt is.Die is niet meer wandelmars maar geleidelijk aan getransformeerd naar een carnaval.De gesteelijke gedachte achter dit feest blijkt ook verloren te gaan en maakt nu plaats voor commercie inhoudende alcohol en drugs gebruik.Dit is niet Neks No Fout maar Neks Ne Klop moro.
  Suriname voorzichtig!Your mind is in trouble and you do not realize.


  Maak melding

 7. @ Djakkie

  Laat NDPer uit Coronie met rust mang.
  Hij ziet de hele dag alleen kokosbomen en zoemende bijen om zich heen, nu is er feest met veel daru veel eten en lekker hossende dames, die in de roes zijn van daru wordt onze Coroniaan hitzig !!! Mijn zegen heeft hij het is gezond, als ie maar geen minderjarige pakt mij best.
  En geen getrouwde dames uiteraard, want dat is probleem zoeken !!!!
  Subh Holy iederéén.

  Jacko.


  Maak melding

 8. Ook Subh Holi. Een nationale feestdag.

  Dit zijn wel gelegenheden waarvoor je graag voor dat moment in Suriname zou willen vertoeven. De blakaman die niet graag bepoederd zou worden of roodgekleurd, heeft pech. Zijn Hindoestaanse broeders en zusters weten wel raad. Het ontstaan is belangrijk. We leven min of meer in een wereld waar men de traditie, of het ontstaan daarvan, niet meer viert anders dan in kleine kringen en de grote meerderheid zich slechts vergaapt in het feesten en beesten.


  Maak melding

 9. Het feit dat deze “dure” jongens in Su zijn om optredens te verzorgen geeft aan hoe groot het Holi feest in Su is geworden……iets om trots op te zijn!! su heeft er een toeristisch attractie bij na de owru jari viering!!


  Maak melding

 10. Een aantal dagen geleden gaf ik al aan dat het erg jammer is dat er weinig tot geen educatie is op cultureel gebied.
  De prijs die men nu dreigt te betalen voor o.a. het “ gratis “ festival, is disrespect en totaal onbegrip en gebrek aan kennis en fatsoen.
  Alsof het nieuw is dat de verschillende bevolkingsgroepen dit feest mét elkaar vieren. Wat een arrogantie. Nee, niet op deze manier, dat klopt en daar ben ik blij om en trots op.

  Wat is er nu dan zo toeristisch aan? Een feest met gebrek aan respect? “ Jongelui” die van overzee komen om ordinaire taal uit te slaan en dat is Holi?

  Wat kan men de toeristen vertellen over dit mooie lente feest?
  Dat er zielige, walgelijke figuren zijn die trots op zichzelf zijn dat ze “ los” kunnen gaan?
  Jonge, moderne Surinamers? Schaam je !!
  Totaal geen respect meer voor jezelf noch voor vrouwen, van welke etnische afkomst dan ook?
  Wat een zielig hoopje mensen/mannen zijn jullie (geworden.)

  Maar ach, onlangs ben ik op dit forum ook veroordeeld tot gefrustreerde, onder een steen levende oude vrouw, dus toe maar. Ik zal er wel weer onder kruipen dan en dat uit pure schaamte én behoud van mijn lijf.

  Hopelijk hebben “ jullie” ( wie de schoen past…..) geen
  moeder, oma, vrouw, dochter, tante, nicht of zuster meer.
  Immers, wat jij denkt en mag, mag de ander ook!

  Kom maar op met je gescheld.
  Shameless people, calling thereselves “ Men” ?


  Maak melding

 11. @ Jiyani,

  Jouw oproep om de traditie achter het holi feest niet te verkwanselen steun ik zeer.

  Ik ben echter bang dat het feest reeds invloeden van banaliteit ondervindt. De keuze van de musici m.n. Boef zijn gedachten goed verraad dit al.Maar ook de opmerking van enkele reageerders hier op dit forum wat je met vrouwen kan of zou moeten doen is hier een voorbeeld van.

  Ik voorzie dat de Holi-viering als men niet de waarschuwingen van mensen zoals jij serieus neemt, het vieren van Holi zal verworden tot een Kaboela festival. Zeer sexistisch, de een sexuele erotisch gebeuren. Daarmee is de spiritualiteit uit het feest gehaald.


  Maak melding

 12. @Olga,
  Je bent niet van deze tijd…….je bent blijven hangen in de oertijd…..vandaar je achterlijke conservatieve inzichten…..je bent vast geen 20 meer!!


  Maak melding

 13. @olga ik ben het eens met jou. Dans en muziek hoort nu eenmaal bij Holi Phagwa maar dan op de traditionele wijze met dholak en chawtaal liederen zingend trekt men langs de huizen iedereen besprenkelend met kleurpoeder en rozenwater. Begrijp dan ook niet waarom rapmuzikanten die totaal geen mars verstand hebben waar het overgaat, dit feest moeten komen opvrolijken zogenaamd. Het wachten is dan ook op de eerste schietpartij tussen rappers onderling.


  Maak melding

 14. Trots was ik gisteren na het zien v/e post van een Holi afbeelding op de fb site van de grote voetbalclub uit Engeland…Manchester United!!


  Maak melding

 15. @Olga ,

  Je hoeft onder geen enkele steen te kruipen. Wat jij zegt klopt. Tegelijkertijd is het wel zo dat tijden veranderen. Je kunt zeggen wat je wilt ,de jeugd of veranderde opvattingen hebben op bepaalde momenten schijt aan tradities.Ze doen gewoon hun ding.Met vele herdenkingen is het zo. Kerstfeest o.a is geen kerstfeest. Ketikoti idem dito en zo ook Subh Holi. Vanbinnen de eigen kring vanuit De Hindoestaanse gemeenschap gebeuren er veranderingen. Ze moet zich wel niet zo extreem gedragen als de ene reageerder die even wat te enthousiast was. Aangezien het een nationale feestdag is ,valt er ook niets te kapen. Het is een Surinaamse feestdag.


  Maak melding

 16. @Wazig wat een intelligente conclusie van je. Je mag trots zijn op jezelf en ik wens je moeder een fijne dag toe.Hopelijk geniet ze van de moderne uitingen van Holi en misschien mag jij ook genieten wanneer een onverlaat jou pakt.
  Dat is toch modern en alles mag toch? In het feestgedruis zal men jouw geschreeuw toch niet horen; extra spannend voor je.

  No soekoe san’ ie no man tjarie. Snotneus.


  Maak melding

 17. @Pakiratigri, uiteraard en dat moet ook, helemaal prima.
  Het enige waar ik voor pleit is RESPECT, fatsoen, het originele principe als basis.
  Dan verrijken we mekaar.
  Nu dreigt alles vlees noch vis te zijn en dan met veel vulgairiteit. Zonde toch?
  Kunnen we mekaar als mens niet meer alert houden? Even aan het denken zetten?
  Nogmaals, niets blijft bij het oude.
  Ik heb net een prachtige uitzending over Holi gezien, gevierd vandaag, door JONGE mensen, mét zang en dans.
  Hindoe jongeren uit Suriname én India. Daar werd ik warm van.
  Zijn deze jongelui achterlijk dan?
  In ieder geval, jij bedankt voor je fatsoenlijke reactie. Hulde!


  Maak melding

 18. Het Holifeest is men wel degelijk aan het kapen.
  Niet omdat het een nationale feestdag is en daarom het etiket Surinaams feest krijgt opgeplakt, mag het verworden tot een ordinair feest met sexueel getinte zang en dans.
  Dit valt onder norm- en waardevervaging.
  Dit feest is ook geen vrijbrief om vrouwen sexueel te misbruiken, of om vrouwen te scoren.
  Ook met carnaval worden vrouwen op dergelijke wijze benaderd, terwijl ook carnaval religieuze aspecten bevat.
  Iedereen mag dit feest vieren maar laat het niet verworden tot een a-sociaal feest. Hindus uit Suriname er is werk voor jullie te doen.

  @Wazig, dat je een afbeelding heb gezien op de site van Manchester United is logisch. Weet je wel hoeveel Indiërs in Groot-Brittaniē wonen? Het Holi feest wordt overal gevierd waar hindus wonen en MU heeft ook fans onder deze Indiërs.
  Verder slaat jouw opmerking dat vanuit Nederland hopeloze en negatieve reacties worden gegeven, nergens op. Ik heb eerder al voor je geschreven dat jouw reacties ben net zo wazig zijn als je nickname en weer doe jij die naam eer aan!


  Maak melding

 19. Indiërs mogen dan in grote getallen in Manchester wonen maar hebben zij ook verstand van het voetballen ? Ik denk het niet. Indiërs kijken liever naar hockey en cricket. Dus is het een vertekend beeld.


  Maak melding

 20. BISSCHOP CHOENNIE EENS MET HINDOEGEESTELIJKEN
  21/03/2019 06:05 – Van onze redactie
  Bisschop Karel Choennie.
  Bisschop Karel Choennie. Foto: dWT Archief
  PARAMARIBO – Bisschop Karel Choennie sluit zich aan bij de hindoes die er moeite mee hebben dat het holi- of phagwafeest te commercieel wordt gevierd. Begin deze week stuurde de Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname samen met andere hindoe-organisaties een brief naar de president om de essentie van het feest te benadrukken in de vergunningsvoorwaarden van de commerciële phagwafeesten.

  Als er niet op tijd aan de bel wordt getrokken, zal het holifeest hetzelfde lot ondergaan als de christelijke feestdagen kerst en carnaval, vinden de organsaties. “We kunnen mensen niet verbieden, maar we kunnen gelovigen oproepen om wel bewust hun religieuze feest te vieren. De ware betekenis van Phagwa moet men niet verliezen, zoals dat gebeurt bij de christelijke feesten”, zegt de rooms-katholieke geestelijke. Het zou volgens Choennie heel kwalijk zijn als er tijdens de goede week, knalfeesten worden gegeven op Goede Vrijdag. “Onze samenleving kenmerkt zich gelukkig als een hoge tolerantie volk, waardoor religie en commercie naast elkaar kunnen, maar we moeten respectvoller met elkaar omgaan”, stelt hij.

  In zijn Phagwaboodschap vraagt hij daarom tot diepere bezinning van dit religieuze feest. Phagwa is ook een feest van kleuren en spontaniteit. Maatschappelijke standen en rangen vervagen wanneer iedereen in een sfeer van ongedwongen vriendschap elkaar met de bonte verscheidenheid aan kleuren besproeit. Het rooms-katholiek Bisdom sluit zich daarom graag aan bij de oproep die er van verschillende pandits is uitgegaan om de viering van Phagwa met besprenkeling niet te laten ontaarden in banale vormen van plezier maken die de hoge waarden die aan dit religieuze feest ten grondslag liggen, doen vergeten en bijdragen tot bandeloosheid en moreel verval in ons geliefd land, stelt Choennie.

  “Moge dit feest dan zorgen dat in onze samenleving door rechtvaardigheid het onderscheid tussen ras en geloof, maar vooral ook tussen rijk en arm vervaagt en verdwijnt. Armoede is vaak de oorzaak dat landen als Suriname ertoe overgaan om hun natuurlijke rijkdommen goedkoop te verkopen en daarbij onherstelbare schade aan te richten aan de schepping. Hoe arm een mens ook is, hij mag nooit zijn ziel verkopen en zijn principes prijsgeven”, schrijft de bisschop in zijn Phagwaboodschap.

  Bron: De Ware Tijd


  Maak melding

 21. Bisschop Choennie moet terugkeren naar het geloof van zijn voorouders. Een Hindoestani kan of Hindoe of muzelman zijn maar NOOIT Katholiek. Bisschop Choennie heeft het geloof van zijn voorouders verloochend en maakt hij zich schuldig aan geloofsterrorisme door Holi Phagwa te veroordelen.


  Maak melding

 22. Die hindus kunnen niet eens hun eigen feest waarderen. Daarom moeten zij bekeerd worden, want ze hebben hun eigen feesten, goden en geloof al afgezweerd.


  Maak melding

 23. BaBaSai@@#
  Waarom ben je zo jaloers. Weet wat voor een hoge naam je voor hebt gekozen. Houd die in ere.

  Steeds meer hindoestanen gaan voetballen en houden ontzettend veel van deze sport. En MU is wereldwijd bekend en heeft ook ontzettend veel hindoestaanse fans in Engeland en ook in India. Vergeet niet dat India evenveel inwoners heeft als China 1.3 miljard. Over enkele jaren zijn ze China voorbij gestreefd. En in China is het voetbal pas de laatste jaren in belangstelling toegenomen. Ook in India heb je tegenwoordig ontzetten veel voetbalclubs.

  Er is al een voetbalclub door een Indiër overgenomen in Engeland. En ze zijn op vele fronten nu bezig. Financiëren een compleet formule 1 renstal.

  Denk ook aan TATA STEEL, Archelor Metal en in de vastgoed branche. Nederland importeert op dit moment ontzettend veel soorten medicijnen uit India.
  Indiase medicijnen houden de Eutopese markt staande.


  Maak melding

 24. PADRE@@@
  Je hebt helemaal ongelijk. Mijn advies is, ga eerst de Indiase filosofie bestuderen.
  Hindoeïsme is geen geloof maar een manier van leven. Je leeft volgens die wijze of je doet het niet. Dus je kan ze ook niet bekeren. Weet dat bekeren een vorm van onderdrukking is. Je laat dus iemand een geloof op nahouden volgens jouw wil, terwijl het hindoeïsme juist dat verbiedt. Iedereen moet vrij zijn in het doen en denken zoals die persoon het zelf wenst.

  Waren er geen goden voordat Jezus werd geboren of GOD.

  Was er geen GOD in dit universum voordat MOHAMMAD werd geboren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.