Amerikaanse ambassadeur in Suriname praat met minister over Surinaamse verkiezingen

35
Amerikaanse ambassadeur in Suriname praat met minister over Surinaamse verkiezingen
Als blijk van waardering van dit beleefdheidsbezoek werden door zowel de minister als de ambassadeur presentjes uitgewisseld.

PARAMARIBO, 17 mrt – De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Karen Lynn Williams, heeft afgelopen week een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza). Daarbij werd vooral gesproken over de organisatie van de komende verkiezingen in het land en het beleidsgebied genderaangelegenheden.

De bewindsman heeft samen met de directeur van BiZa, Putridewi Amatsoemarto en Yvonne Towikromo, beleidsadviseur op BiZa, de ambassadeur zo omstandig mogelijk geïnformeerd over de op handen zijnde verkiezingen en de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van het gender gebeuren in ons land. De minister bracht ook onder de aandacht van de ambassadeur dat bij de komende verkiezingen er 45.000 ‘first voters’ zijn.

Directeur Amatsoemarto legde uit dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de hoofdverantwoordelijke is voor het organiseren van de verkiezingen in 2020.  Volgens haar is het interessant om ingelicht te worden over het kiesstelsel van de Verenigde Staten. Dat verschilt met het kiesgebeuren in Suriname, waar we mogelijk iets uit kunnen leren. Minister Noersalim was zeer ingenomen met het bezoek en hoopt in de toekomst gezamenlijk projecten uit te kunnen voeren.

De ambassadeur was blij dat zij is geïnformeerd over de stand van zaken en gaf aan dat de ambassade graag in contact blijft met het ministerie en bereid is waar nodig, assistentie te verlenen.

35 REACTIES

 1. Alleen VHP de Hindustanen kunnen Suriname redden. De NPS heeft het land arm gemaakt en ze wouden alleen maar feest vieren. Noem me maar een rijke afrikaanse land? Nu tijd voor een Hindustaanse president en anders is het pinaren mi boi.


  Maak melding

 2. De Amerikanen zijn geïnteresseerd in de kiesstelsel van Suriname en daarom wordt een beleefdheid bezoek aan een corrupte meth gebruikende minister gebracht. De minister heeft de ambassade geïnformeerd. Ik ben benieuwd waarover de Amerikaanse ambassade nog meer de minister bevraagd heeft. Zoals bekend heeft NDP bij de verkiezingen van 2010 en 2015 met dikke Dora gefraudeerd. Ging het de ambassadeur om een beleefdheidsbezoek of een vingerwijzing richting de NDP dat zij niet moeten durven om fraudeleuze handelingen bij de verkiezingen van mei 2020 te plegen. Deze ambassadeur toont veel interesse in Suriname en laat zich goed informeren..


  Maak melding

 3. @Pata ka
  NPS heeft het land arm gemaakt? Bedoel je misschien NDP? Zo ja schrijf dat dan, zo nee, dan ter info het volgende:
  Er had tijdens de VHP/PNP-regering een hindustaanse premier kunnen zijn VHP had meer zetels dan PNP. Misschien moet je binnen de VHP vragen waarom Dr. Jules Sedney toen premier is geworden. De heer Shankar is toch president geweest ergens eind 80’er of begin 90’er jaren. Was hij dan de meest geschikte president tot nu toe? Het antwoord laat ik aan jou over.
  Mij maakt het persoonlijk niet uit uit welke groep de volgende president komt, als hij maar met zijn team beleid kan ontwikkelen om de nu ontstane puinhoop op te lossen en Suriname op het goede spoor te zetten.
  Raciale oriëntatie en racisme zullen in ieder geval geen bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de Surinamer.


  Maak melding

 4. De ambassadeur zal zeker wel weten dat de huidige regering alles aan het doen is om de komende verkiezingen te winnen. Men heeft geen keus, immers de grote roerganger wacht een veroordeling in eigen land. Bovendien wacht Interpol met smart op het einde van de periode van onschendbaarheid. Dat kan betekenen dat zowel legale als illegale middelen daartoe zullen worden ingezet. Men schroomt zelf niet om wetgeving in eigen voordeel aan te passen.


  Maak melding

 5. Ik ga niet nogeens brainstormen waarover de collega’s al hebben opgeschreven. Maar ik ga het hebben over transgender. In bovengenoemde stuk staat het wederom erover vermeld. De laatste tijd lees ik steeds weer in allerlei artikelen overlegorganen en beleefdheidsbezoeken steeds dezelfde verhaal. Ik vraag mij af op een bevolking van 500.000 hoeveel homo’s, lesbiënnes en transgender gevoelenden je in Sur heb. Valt het soms weinig te vermelden door de media over het gevoerde regeringsbeleid en de te nemen stappen om Sur uit het dal te helpen. Overleggen en besprekingen horen te gaan over het lands belang en niet allerlei randgebeuren waaraan je niets hebt.

  De burgers in Suriname klagen het steen en been hoe moeilijk ze het economisch hebben, om de eindjes aan elkaar te knopen.
  Het zijn jullie die straks kunnen bepalen welke politieke partij aan de macht komt.
  Dus let goed op mensen aan wie je je stem gaat geven. Zij zullen straks ook over je toekomst gaan.
  DUS GOED BIJ DE LES BLIJVEN!!!!!


  Maak melding

 6. Proest! Over genderbeleid gesproken, het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Tot de dag van vandaag en ook in de US worden vrouwen onderbetaald. Dus de pot (Karen Williams) komt even bij de ketel langs om te vragen of ie wel zwart genoeg ziet. De verkiezingen in Su zijn vrij transparant. Als jij je erin verdiept dringt dat door. Er is wel geen landelijke evenredigheid. Men gebruikt het systeem van De Hondt. Er zijn redelijke argumenten om het huidige kiesstelsel om te gooien. Maar het blijft transparant en als partij schik jij je daarnaar. Het Surinaamse kiesstelsel verschilt wel veel van het Amerikaanse. Daar heb je uiteindelijk de Democraten vs de Republikeinen. En op basis daarvan heb je eerst voorwedstrijden die in de verschillende staten van de US uitgevochten worden. Het valt in de verste verte niet te verwachten op korte termijn het stelsel van de Amerikanen over te nemen. Laten we het gewoon houden voor wat het is; een beleefdheidsbezoek. Proest! Assistentie is welkom. Gewoon cash money.


  Maak melding

 7. @pata ka
  @ baba sai

  Volgens mij ging het tijdens de regering Vene economisch goed met Suriname.
  Ze kregen complimenten van onder andere de Wereldbank voor hun sociaal economisch beleid.
  De koers was toen 1 op 250.

  Van af bouta aan de macht is gaat het economisch slecht met Suriname.
  Waarom zeg je dat niet.

  En Suriname heeft al twee keer een Hindoestaanse president gehad.
  Leer je geschiedenis kennen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_presidenten_van_Suriname
  Is het toen beter gegaan met Suriname?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 8. De Amerikaanse ambassadrice heeft de minister van binnenlandse zaken en de directrice van binnenlandse zaken in Suriname laten weten maduro ook gefraudeerd had bij de laatste gehouden verkiezingen in Venezuela. De Venezolaandse kiezers hadden het door, de oppositie van Juan Guaido en de USA, EU, vele landen van de OAS en de wereld. maduro riep zichzelf uit tot de overwinnaar. Juan Guaido riepi zich zelf ook uit tot de zelf benoemde president van Venezuela. USA, EU en andere landen erkenden hem als president van Venezuela.

  Vice president Alwin Adin van Suriname was wel aanwezig bij de beediging van maduro als president van Venezuela.

  DT president van dE USA heeft strenge sancties tegen Venezeula getroffen en die ook landen die met maduro zaken doen of samen werken, een brief hiervan is ook naar het ministerie van Buza van Surinsme gezonden en bekend bij ddb.

  ddb en de huidige Suriname zijn gewaarschuwd om niet te fauderen met de verkiezingen volgend jaar, zie hoe USA met maduro van Venezuela omgaat en de huidige zelfbenoemde oppositie kandidaat die ook president is van Venezuela en erkend wordt door USA, enz.

  ddb is dus gewaarschuwd en wordt dus streng in de gaten gehouden door de USA. Dat is wat het Surinaamse Volk goed in de gaten moet houden en als ondersteuning moet hebben of weten. ddb moet niet denken dat als hij maduro ondersteunt, dit geen economische gevolgen voor Suriname zal hebben en ook dat ddb, ndp-kliek die bij de Algemene Verkiezingen van de DNA van 25 mei 2020 niet moet proberen te frauderen. Zie hoe USA in Venezuela ermee is omgegaan.

  De Surinaamse kiezers die het slecht beleid van de regeringscoalitie van ddb-adhin zat zijn, de heel grote armoede, heel grote ellende moeten zien dat ze ondersteuning hebben van op dit moment de USA. Er zullen nog meer landen Suriname in de gaten houden en de Surinamers ondersteunen, oa bij de Algemene DNA – verkiezingen in Suriname en hun waarnemers sturen.

  ddb, ndp, paarse kakkerlakken die niet tot inkeer komen hun laatste dagen zijn geteld.

  Na 25 mei 2016 of vanaf 26 mei 2016 is Suriname weer een democratische rechtsstaat en zijn ddb, ndp gewoon geschiedenis.

  Kiezers gaat u daarom massaal stemmen voor de Vooruitstrevende HervormingsPartij(VHP)

  Leve:

  – de democratische rechtsstaat,
  – VHP,
  – bestuur van de VHP,
  – de Surinaamse kiezers die zich massaal aansluiten bij de VHP en voor de dr-, rr-, DNA-kiezers van de VHP gaan stemmen op 25 mei 2020,
  – CS4Pres!,
  – overige huidige oppositie partijen en achterban die met de VHP een coalitie gaan vormen na 25 Mei 2020,
  – Time4Change!

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. malversatie en corruptie zit zo diep in de genen bij de NDPers dat gesjoemel met de verkiezingen gewoon door zal gaan , wel of geen praatje van de ambassadeur van de VS, en de transparantie waar PT het over heeft komt wel overeen met de helderheid van het water van de Surinamerivier ter hoogte van Fort Zeelandia


  Maak melding

 10. Niet alleen nps maar front in het geheel hebben samen veel geld in de su schatkist gebracht. Wat zij verkeerd hebben gedaan is weinig terug gegeven aan de bevolking. Ddb daar in tegen is Sinterklaas geweest. Bevolking blij, ddb pres. Nu bevolking ai ka. Waarom er altijd een creool als pres. Wordt gezet om burger oorlog te voorkomen. Hoeveel creolen willen een hindustaan als pres. Tel maar op j vingers. Er wordt altijd op de hindoestanen gescholden maar de containers met spullen is welkom dan is die koeli ff goed.


  Maak melding

 11. IK kan alleen maar zeggen :
  GOD HELPE SURINAME DE BRUG OVER……..als zij ooit van plan zou zijn om het “belachelijke ” Amerikaanse kiesstelsel over te nemen.


  Maak melding

 12. Amerikanen hebben best wel veel huiswerk. Ze verdedigen hun belangen en gaan voorbij aan de noden van het eigen volk. The American dream bestaat niet meer.
  Als jij naar het nieuws kijkt en je hoort dat er een aanslag gepleegd is op een of andere school of kerk, of discotheek, whatsoever, tien tegen een dat het in de US gebeurd is. Honderdduizenden daklozen en junkies. Duizenden miljardairs. De tegenstelling is zo enorm dat jij je wel moet afvragen of de Amerikanen wel het recht hebben voor politieagent te spelen in de wereld.


  Maak melding

 13. @pata ka

  Volgens mij ging het tijdens de regering Vene economisch goed met Suriname.
  Ze kregen complimenten van onder andere de Wereldbank voor hun sociaal economisch beleid.
  De koers was toen 1 op 250.

  Van af Baas aan de macht is gaat het economisch slecht met Suriname.
  Waarom zeg je dat niet.

  En Suriname heeft al twee keer een Hindoestaanse president gehad.
  Leer je geschiedenis kennen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 14. De hindustaanse presidenten waren slechts in naam president. Ze zaten daar voor spek en bonen.
  Men gaat voorbij aan het feit dat ze totaal geen macht hadden.


  Maak melding

 15. @ Pataka; als je echte armoede wilt zien moet je naar India gaan….
  …. en Bangladesh, Pakistan, Sri-lanka doen t ook echt super!!!


  Maak melding

 16. Ach,
  Trump kan je vergelijken met bouta.Beiden moeten de gevangenis in voor het plegen van fraude,oplichting en 1 zelfs voor moord.Amerika is niet de Amerika van vroeger.Iedereen lacht Amerika uit tegenwoordig.Het zal ons niet verbazen dat bouta middels fraude opnieuw het lijderschap zal eisen en trump zal het zelfde doen ook.Amerika?…..no mang…


  Maak melding

 17. raysocialisatie goed dat je die landen noemt India, Pakistan en twee andere landen. Alle de door jou genoemde landen kennen armoede maar niet een van de door jou genoemde landen houdt de hand op in het buitenland. Bangladesh, misschien het armste land van de wereld, kent heel veen natuurrampen maar wat doen de Bengals ? Die hebben een systeem van micro economie ontwikkelt waarmee kleine boeren een lening kunnen krijgen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hoe gemakkelijk is het niet om je handen op te houden ? Neen zeggen de Bengals we zijn onafhankelijk van India en Pakistan en gaan daarom ons eigen weg. Lees het boek van dr.mohammed Younous “ het bestrijden van armoede” en dan zul je zien wat een verschil het is met de Surinaamse mentaliteit van bedelen.


  Maak melding

 18. PAKIRATIGRI@@@@@
  Je zit op het goede spoor.
  Ik zal hierbij enkele aanvullingen doen.

  AMERIKA
  Weetje dat het de schuld van Amerika is, dat midden Amerika, het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika zo ver achter gesteld is met de ontwikkeling. Ik zal het proberen uit te leggen.
  Al vanaf de jaren 1950 deden de Amerikanen zich voor alsof zij alleen bestemd waren voor deze aarde. Zij zagen zich boven alles verheven en beschouden de van boven genoemde gebiedsdelen, de bewoners als uitschot. Ze hebben nooit economisch geholpen om de landen verder te laten ontwikkelen. En wat hebben de boeren van diverse landen gedaan om het te kunnen overleven. Ze hebben de Amerikaanse markt volgepomt met drugs zoals; Mexico, Bolivia, Columbia, Peru enz. Om de drugs in de exporterende landen en drugsinvoer nu te bestrijden kosten de Amerikanen op jaar basis meer dan 100 miljard dollar. Hadden ze maar toen de midden amerikanen en zuid amerikanen als mensen behandeld, helpen de landen economisch sterker te maken, dan hadden ze deze problematiek niet op hun dak gehad.

  Sterker nog, Suriname was de 2e bauxiet land ter wereld. Had de meest hoogste aluminium kwaliteitsgehalte. Amerika verscheepte voor een prikkie weg, waar eigenlijk al een iedere surinamer niet hoefde te werken, eigen woning en auto zou moeten hebben. Maar nee, onze ouders en voor ouders hebben moeten zwoegen om boterham op de plank te krijgen. Woonden in bouwvallige huizen, geen 3x eten per dag, en wij de jonge generatie droegen versleten korte broeken. Alhoewel Nederland met Surinaamse bauxiet de 2e wereld oorlog ter bevrijding van Europa (Nederland), door de Amerikanen heeft gefinancieërd, blijft diefstal plegen door de Amerikanen. Suriname totaal in de steek gelaten. Op het gebied van drugs kun je zeggen; Amerikanen eigen schuld dikke buld😃😃

  Lang hebben ze op de hele wereld gedomineerd, maar gelukkig is dat nu verleden tijd. Overal op de wereld waar oorlog en anargie heerst zijn de Amerikanen debet aan.


  Maak melding

 19. De US ambassadeur in Suriname, Karen Lynn Williams, heeft afgelopen week een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Noersalim van (Biza). Daarbij werd vooral gesproken over de organisatie van de komende verkiezingen in het land en het beleidsgebied genderaangelegenheden.

  US ambassadeur heeft over genderaangelegenheden gesproken ?
  Geloof er niks van. Ook in de US worden vrouwen vaak nog onderbetaald en een voorbeeld van vrouw onvriendelijk gedrag is Trump.
  Haar eigen president.

  Haar missie is gewoon om Bouterse en zijn vazallen erop te wijzen van “pas op de USA houdt jullie in de gaten”.
  “Knoei niet met de verkiezingen, fraudeer niet met de stembussen en uitslagen”. “The USA is watching”.
  Daar ze op BiZa inzage hébben in het verkiezingsgebeuren dan hoop ik ook dat wanneer ze daar geknoei constateren door bofru en zijn minions zij dit anomiem aan de US ambassade doorgeven.
  Bofru Bouta moet weg. Maduro moet weg. Bolsenaro moet weg. Trump moet weg. Allemaal ondemocratische etterende kl@@%z&kk¥n.


  Maak melding

 20. Wie zyn d meeste handopheffers op d verschillende kruispunten waar er stoplichten zyn? N zo ook deze regering. Begibegi gime wan moni angri kir mi te’ mi abi mo gi baka komt als eerste in hun op in plaats vn iets opzetten om wat t verdienen n niet meer uit t geven dan ht verdient nee hoor deze onderontwikkelde bende zoekt meestal de makkelykste weg niet bessefende dat ht terugbetaald moet worden ten koste vn wat dan ook n daardoor steeds dieper in d stront terecht komn


  Maak melding

 21. De Amerikanen maken zich zorgen over Suriname. Door het wanbeleid van de afgelopen jaren is het land een speelbal geworden van criminelen en in handen gevallen van ongewenste krachten zoals machten waarvan de VS vinden dat die daar niets te zoeken hebben. De buurlanden vormen geen probleem, Brazilië, Frans Guyana, die hebben hun zaakjes op orde. Met Guyana hebben de VS een goede relatie, zie bijvoorbeeld onderstaand bericht uit Stabroek News:

  “US military in Guyana for New Horizon Project
  The United States Security Cooperation is on its third mission to Guyana, to execute its New Horizon Project, which will see three community centres and one women’s centre benefitting from humanitarian, engineering and medical outreaches.”

  Waarom wel in Guyana en niet in Suriname? Suriname is het zorgenkindje in het Caribisch gebied. Een outcast waar niemand zijn vingers aan wil branden. Daarom krijgt Noersalim steeds maar ambassadeurs op bezoek die hem komen waarschuwen dat men geen rare dingen moet gaan doen. Één Maduro is genoeg.

  Sommige reageerders hebben een hekel aan de Amerikanen lees ik. Het is een menselijke eigenschap: Als het goed gaat dan is dat je eigen verdienste, maar als het tegenzit in het leven dan is dat altijd de schuld van anderen.
  Losers hebben een hekel aan winnaars. De Amerikanen, de Nederlanders zijn winnaars in deze wereld, daarom wekken ze haat en afgunst op bij losers. Jammer jongens, hadden jullie maar beter je best moeten doen op school en harder moeten werken! Met haten doe je alleen je zelf pijn. De Amerikanen lachen om losers, sukkels!

  Denk hier eens aan: Singapore is een multiculturele samenleving met Maleisische moslims, Indiase Hindoe’s, en (veel) Chinezen. Het heeft weinig natuurlijke rijkdommen en is nu 50 jaar onafhankelijk. Het is een zeer rijk en hoog ontwikkeld land geworden met industrie van hoge kwaliteit, veel internationale handel en veel toerisme. Criminaliteit bestaat daar niet en etnische politiek daar doet men niet aan.
  Suriname is ook een multicultureel land met juist veel natuurlijke rijkdommen en inmiddels bijna 44 jaar onafhankelijk. Zie het verschil in ontwikkeling! Hoe komt dat?


  Maak melding

 22. HansvandenBroek@@@@@
  Hans, ik lees graag je colums. Je schrijft altijd met gevoel humor passie en inhoudelijk juist. Ik ga je niet tegenspreken.

  Ik ben het die gereageerd heeft tegen de Amerikanen. Ik heb hard uitgehaald uit onvrede hoe zij in het verleden zijn omgegaan met hun regio landen. Beoordeel jij of ik ongelijk heb over de wijze waarmee ze zijn omgegaan met de bewoners van dieverse landen. Ik ben het volledig met je eens dat wij hier niet stil moeten blijven staan, maar de weg omhoog kijken. Wanneer de Amerikanen nu echt begaan zijn met hun mede mens, dan hebben ze nu de mogelijkheid om in te grijpen in Suriname. Ze kunnen het verleden hiermee goed maken. Om op te treden hebben ze internationaal de verantwoording af te leggen, dat Sur een narco staat is geworden. En je omschrijft ook de goede relatie tussen Amerika en de omliggende landen. Dus nu een reden temeer om in te grijpen.
  Ze moeten niet alleen ingrijpen maar tegelijkertijd er voor zorgdragen dat Sur economisch sterker wordt en op eigen benen kan staan. Nederland kan hierbij een belangrijke rol spelen. En Ned heeft al een morele plicht om Sur bij te staan vanwege het verleden en de wonende Surineds.


  Maak melding

 23. Historische trauma van Suriname.
  De minister van een ministerie bepaalt de etniciteit van zijn ministerie. Ik was ten zeerste verbaasd toe ik alleen Javaanse namen zag op de hoogste posities van het ministerie van BIZA. Geen wonder. De minister is een Javaan. LVV. Zonder nader onderzoek durf ik te stellen dat de hoogste posten van dit ministerie door Hindoestanen wordt ingevuld. Wanneer gaan wij Surinamers het afleren om etnisch en in hokjes te denken. Mijn motto is en blijft; de etniciteit van de minister bepaalt de kleur van zijn ministerie. Dit moet verboden worden.We moeten nu meer kijken naar opleiding en niet naar ras. Op deze manier zal Suriname niet vooruit komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.