Drastische daling van nesten zeeschildpadden in Suriname

21
Drastische daling van nesten zeeschildpadden in Suriname
zeeschildpadden in Suriname (c) WWF

PARAMARIBO, 3 mrt – Alarmerend nieuws van het World Wide Fund for Nature (WWF) op World Wildlife day vandaag: De nesten van de Aitkanti en Warana zeeschildpadden zijn sinds 2010 drastisch gedaald op de Surinaamse legstranden. De grootste boosdoener is de mens. In Suriname wordt ondanks alle voorlichting nog steeds op grote schaal schildpadeieren geconsumeerd.

In Suriname broeden de zeeschildpadden van februari tot en met juli. De nesten worden op meer dan regelmatige basis gestroopt. Daarnaast raken ook veel volwassen schildpadden verstrikt in visnetten, wat meestal leidt tot verdrinking. WWF Guainas zal samen met de Surinaamse visserijsector nagaan hoe samen te werken aan haalbare oplossingen om de bijvangst van schildpadden te verminderen.

In de Guianas komen vijf van de zeven verschillende soorten zeeschildpadden voor. Op de Surinaamse legstranden komen de Krapé en nu in steeds mindere mate de Aitkanti en Warana. Wereldwijd behoort het dynamisch kustgebied van de Guianas als de belangrijkste broedplaatsen voor de Krape en de Aitkanti. De twee belangrijkste legstranden van Suriname voor deze zeeschildpadden zijn het natuurreservaat Galibi – zo’n tien kilometer- en Braamspunt met ongeveer 1,2 kilometer aan strand. 

WWF Guianas heeft vandaag bekend gemaakt dat ervoor gekozen is de zeeschildpad in de schijnwerpers te plaatsen. Het beschermen van de zeeschildpadden blijft een topprioriteit voor het WWF. Het fonds organiseert in dat kader deze maand een bijeenkomst waarbij zo’n 70 schildpaddenexperts uit het hele Caribische Gebied bijeenkomen.

21 REACTIES

 1. Jammer dat je niet dood gaat aan schildpadeieren eten, dit is iets van hersenloze mensen.
  Kan er over inzitten, als er mensen zijn die dit een delicatesse vinden gaat het door.


  Maak melding

 2. Het gaat niet alleen om het eieren eten ondanks het verbod. men stroopt gewoon in natuurgebieden. in een natuurgebied mag je niet vissen of jagen of wat dan ook. alleen kijken naar de natuur en dus niets vangen. In suriname is er geen strenge handhaving dus iedereen heeft vrij spel. Laat WWF een knokploeg boswachters opleiden en financieren compleet met boten en wapens. Ook lokale inheemsen dienen zich te onthouden van deze stropers praktijken. personen uit de stad hebben een verbod om daar te jagen maar de inheemsen vaak niet vanwege hun economische zones en andere afspraken. en zo wordt er samengewerkt. inheemsen wonen daar en consumeren en jagen en hakken hout voor eigen gebruik. Dat betekent dus dat je die dingen niet moet doen niet voor de behoefte aan vlees, vis en hout in de stad, want daarvoor moet je dan weer een vergunning hebben. Is dus een mooie puinhoop weer. overal zoekt men voordeel. jong en oud. inheems of stad. sari tori.


  Maak melding

 3. Enige dagen geleden zeg ik een documentaire over Groenland en Inuïten ( naam van inwoners van Groenland) Er verandert daar veel, enkele kleine nederzettingen die men heeft opgezet en het tradionele leven ( jagen op pelsdieren, vissen in een gat, leven in iglo of hutten van berenvellen en zich kleden in pels van wolven, beren, enz. Ze leven in deze opgezette huizen in de opgezette plaatsen. Dit brengt met zich mee dat deze Inuïten niet kunnen wennen aan deze manier van leven in huizen, boodschappen gaan doen in supermarkten, enz. velen zijn alcoholisten en hieraan verslaafd, enz.

  Ook zag ik sporten die ze uitoefenen, allemaal gebasseerd was/waren om te overleven in de natuur, zoals over een wak kunnen springen als je aan het ijsvissen brengt en over de wak waaraan je zit stuk gaat en je in de zitpositie bent en van daaruit moet springen en niet in wak terecht komt of als je erin terecht komt om er snel uit te komen.

  Wat mij ook opviel is dat die iIuïten in de documentaire heel goed engels spraken en met het werk in toerisme goed bezig waren. Ze het jammer vonden dat zaken die zij nog zo’n 30 jaar geleden normaal vonden volgens hun tradities en hun leven niet meer voor zijn kids als zodannig ervaren worden en dit verloren dreigt te gaan.

  Wat de zeeschilpadden betreft en hun eieren, was het altijd zo dat de inheemsen de eieren ook opaten, maar dan niet zo barbaars als het nu aan toe gaat en als dat zo was, was de groep inheemsen die het deden niet zo groot. Maar als Marrons, stad/plantage/Creolen, Javanen, Chinezen, toeristen enz in Suriname en van buiten op heel grote schaal zich ook hier aan schuldig maken, dan zal het heel snel afgelopen zijn met de Aitkanties en Krappe’s, hun legplaatsen, enz. ook omdat ze ook het loodje leggen in de visnetten.

  De toeristen en vissers moeten beter worden voorgelicht en niet te veel toelaten bij de zeeschilpadden. Hoe zouden de Surinamers en toeristen het vinden als ze op de plee zitten en mensen komen hen aangapen? Hoeveel drollen hebben ze gedaan, of was het een stree long grote, die ze gedaan hadden? Zouden zij zich prettig, veilig en beschermd voelen en dat hun privacy niet wordt aangetast.

  De zeeschildpadden zullen wel behoorlijk gestressed raken van al die Surinamers en toeristen die ze tot in hun poepgatten komen bekijken. Het moet verboden worden dat Surinamers en grote groepen toeristen op zo dicht bij de broedplaatsen van de dieren komen. Het zou moeten blijven bij bekijken via een verrekijker of van een opgenomen voorlichtingsfilm documentaire. Het moet zeer streng verboden worden om bij de broedplaatsen te komen kijken tijdens het leggen/broeden van de eieren. Het World Wide Fund for Nature (WWF) moet daar goed over gaan nadenken, het uitwerken, toepassen en zeer streng op toezien dat het wordt nageleefd.

  De zeevissers moeten met speciale netten gaan leren vissen en om te leren gaan met zeeschildpadden in hun netten.

  Laat die beesten met rust tijdens het broeden.


  Maak melding

 4. Wat ik eigenlijk ook vindt is ,het is wel iets anders maar toch, hoe komen mensen aan zoveel papegaaien veren worden die papegaaien gedood of zo, ook dat zou erg zijn.


  Maak melding

 5. Hoeveel drollen hebben ze gedaan, of was het een stree long grote, tranga berre, die ze gedaan hadden, was hun poep rond of vierkant, ondanks hun poepgat rond is? Zouden zij zich prettig, veilig en beschermd voelen en dat hun privacy niet wordt aangetast.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. Goede zaak dat WWF in eigen handen heeft genomen voor de voorlichting en organisatie om deze dieren te beschermen. Zij hebben de meeste ervaring hoe dat voor elkaar kan krijgen. Door goede voorlichting te geven en dat deze dieren ook zeer belangrijk zijn voor het menselijk bestaan. Zij maken ook deel uit van onze samenleving.

  Het is een bewustwordings proces om samen met de lokale bevolking eruit te komen. Door een paar jaren in bescherming te nemen, de populatie te laten uitbreiden en wanneer het zo ver is, dan gecontroleerd de bevolking mee te laten profiteren het gebruik van de eieren. Zo ontstaat er wederzijds begrip en kun je de populatie van de schildpadden in evenwicht houden. Dus de lokale bevolking zal er baat bij hebben dat deze dieren het niet uitsterven.

  Verder wil ik vuile woorden besparen om over de regering te hebben. Want met rovers valt het niet te communiceren.


  Maak melding

 7. Het ontbreekt in Suriname aan een effectieve voorlichting op het gebied van natuurbescherming en natuurbehoud. De diverse media zouden kosteloos / belangeloos zendtijd terbeschikking moeten stellen voor natuur conservering. Ook de jagers in Suriname zou men moeten aanpakken.Deze figuren denken nog steeds dat de waardering van hun libido afhankelijk is van het aantal dieren die ze afschieten. Mijn kritiek gaat ook uit naar bepaalde vissers. Ik sta er versteld van dat zij op video’s staan te pronken met baby kaaimannen die zij vangen voor de soep of een of ander vleesgerecht. FOEI TOCH…..!


  Maak melding

 8. So meni sani sma meki fokop. Njan eksi gewoon. Te keba, dan kweki ini dierentuin. Leki fa kweki tigri ini China. Sranan mang makkelijk, alla sortu sani kan bai djaso. Te yu habi bun prijs pai, yu feni alla sani.


  Maak melding

 9. De grootste boosdoener is het World Wide Fund for Nature (WWF). Ze halen geld binnen en Suriname krijg niks. Kunnen geen wachters en cameras betalen. Geld belangrijker dan schildpadden.


  Maak melding

 10. Met zulke domme opmerkingen zullen ook de Pataka’s niet meer beschermd worden.

  Toen de mensen protesteren dat de zand opgravingen de schilpadden populatie zou verminderen/schade.

  Had je ene meneer Dodson c.s. die dat tegen spraken.
  Nu liggen de feiten op tafel.

  Niks WWF maar dom beleid van een domme minister.


  Maak melding

 11. RobG@@@
  Mee eens.

  Kijk maar hoeveel televisie stations en radio stations je in Sur hebt. Door gebruik te maken van deze mediums kun je het brede publiek bereiken. Vooral televisie programma’s maken meer indruk op de mensen. Want je laat het zien in woord en beeld dat het een groter impact heeft op de gevoelens van de burgers. Het is bovendien hun eigendom en is o zo belangrijk dit te behouden. Deze manier van communiceren creeërd een betere verstandshouding tussen mens en de natuur.


  Maak melding

 12. Zielig zelfs vogels papegaaien eten surinamers zulke mooie dieren zijn het. Triest voor de vogels en de witte man speelt met grote anaconda in suriname diep triest iets nuttigs hebben deze lui niet te doen of python operen zielig tijd zo doden zielig en intriest ik heb afleiding in de lente ik wacht op witte pasen in nederland geen witte kerst maar witte pasen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.