maandag, juni 17, 2024
HomeFotoLeger Suriname schort gezamenlijke patrouilles met Fransen op na incident

Leger Suriname schort gezamenlijke patrouilles met Fransen op na incident

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 mrt – De regering van Suriname heeft wederom op de Fransen het beroep gedaan om onwettige acties op Surinaams grondgebied na te laten. Dit naar aanleiding van een incident dat zich deze week heeft voorgedaan op de Marowijne rivier in de regio Mata Tabiki. Afgelopen woensdag zijn er eigendommen van Surinamers vernietigd op Surinaams grondgebied door de Franse Gendermarie tijdens een gezamenlijke patrouille. Eerder hadden de Fransen aangegeven dat de acties in het grensgebied gewoon doorgaan.

Naar aanleiding hiervan heeft minister Benschop brieven gericht aan de leiding van de strijdkrachten en aan de leiding van de Gendermarie in Frans-Guyana. Hierin is vermeld dat het Nationaal Leger van Suriname de gezamenlijke patrouilles terstond opschort totdat er duidelijkheid is gekomen in deze aangelegenheid.

Daarnaast is President Desiré Bouterse in spoedoverleg getreden met de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons en de minister van Defensie, Ronny Benschop, die tevens ook de minister ad-interim is op Buitenlandse Zaken, om dit verregaand optreden van de Fransen te bespreken aldus het Nationaal Informatie Instituut.

De instructie is gegeven om meteen een diepgaand onderzoek in te stellen over wat zich exact heeft voorgedaan. De regering spreekt haar ernstige afkeuring uit over deze verontrustende ontwikkeling en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ogenblikkelijk middels een diplomatieke nota, waarin ernstige misnoegen over dit voorval geuit is, aan de Franse autoriteiten op donderdag 28 februari 2019 protest aangetekend.

De Surinaamse Regering is zeer ontstemd over dit gebeuren, temeer daar beide landen in onderhandeling zijn, om te komen tot een definitieve grensbepaling in de Marowijne rivier. Dit ontoelaatbaar gedrag van de Fransen getuigd van minder respect naar Suriname toe en weerspiegelt niet het gewenste nabuurschap.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

46 REACTIES
 1. Je poeh dja so. Laat de president nu maar eens zien dat zijn ballen niet ingekrompen zijn en laat hij nu het nu opnemen tegen de Fransen. Ik weet zeker dat deze ouwe man geen ballen heeft en liever tegen zwakke elementen aanschopt.


  Maak melding
 2. Iedereen die reageert met afkeuring wat de overheid doet op dit gebied zijn landverraders. Geen enkel land mag zomaar vernielingen aan richten in een ander land. De degene die het optreden van de overheid afkeurt. Keurt het dus goed wat de Fransen hier doen. Dus ben je een landverrader. En nee ik ben geen ndp aanhanger. Ik ben gewoon een Surinamer die ontzettend veel van zijn land houdt. En bij de volgende verkiezingen op de politieke beweging van Marsha Neus gaat stemmen


  Maak melding
 3. @jenke re : zo te zien woon je niet in Suriname want anders had jij niet zo een grote mond. En blijkbaar eet je zelf ka met je ka hier en ka daar. Leg jij maar eens uit waarom de Gendarmie keer op keer de grens met Suriname oversteekt om orde op zaken te stellen. Maar dat kan je vast niet want iemand met verstand zou zich die vraag ook hebben gesteld. Niet het gepeupel want dat raakt direct geïrriteerd en reageert dan uit emotie. Nou ik ben benieuwd naar jouw antwoord en mocht dat er niet komen dan weet ik wel wat voor een soort jij bent; een zogenaamd trotse Surinamer.


  Maak melding
 4. Wat doe je met primitieve volkeren!Nu durven Moordenaar,in Suriname kan dit noenie alleen als een stoere bink uithangen en maar afgekeerde pakketjes uit China uitdelen waar mensen ziek van kunnen worden.


  Maak melding
 5. Fransen willen ons land overnemen. Het zou tijd zijn om met Venezuela Frans Guyana veroveren, Waarom zou we accepteren als iemand in ons land zitten te kloten en daarmee weg komen. Guyana heeft nog steeds tigri gebied gestolen.
  Als Bouterse lef heeft, moet hij zijn grootste vriend Maduro vragen voordat hijzelf gaat lijden wat in Venezuela gebeurt.


  Maak melding
 6. Batman
  3 maart 2019 at 12:47

  Fransen willen ons land overnemen. Het zou tijd zijn om met Venezuela Frans Guyana veroveren, Waarom zou we accepteren als iemand in ons land zitten te kloten en daarmee weg komen. Guyana heeft nog steeds tigri gebied gestolen.
  Als Bouterse lef heeft, moet hij zijn grootste vriend Maduro vragen voordat hijzelf gaat lijden wat in Venezuela gebeurt.

  =====================

  De Fransen mogen van mij Suriname koloniseren. Wat is daar mis mee dan ? Ik zie alleen maar voordelen.


  Maak melding
 7. DDB moet gewoon naar Frans Guyana afrijzen om daar persoonlijk te gaan bespreken over deze kwestie.
  Of zal hij dat niet durven om niet uitgeleverd te worden via interpol aan NL….


  Maak melding
 8. Het kwaad is al geschied. De schorsing van het surinaamse leger zal de Franse Gendarmerie een worst wezen.

  Frankrijk is NAVO en houden ook van expansie. ddb is hun ook een vervelende luis in hun pels. Nu de USA, vele OAS-landen, EU, de mazen om maduro steeds strakker trekken moet het wel duidelijk zijn dat het afgelopen is. Zowel ddb als maduro kunnen niets meer dan vluchten.

  Suriname en Venezuela kunnen lachen en huilen. Su, omdat ddb dan weg is, maar dat ze wel wat grondgebied kwijt raken. Venezuela omdat maduro weg is, maar de inbloed van USA in Venezuela groter wordt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 9. “Durf nog één keer je poten in mijn tuin te trappen” kefte gisteren de chihuahua van onze buren tegen Max, onze rothweiler. Het was echt een komisch gezicht.


  Maak melding
 10. In mijn tijd – bigin zestigerjaren – kon je zo uit de Marowijne rivier drinken.
  Het zijn de bosmensen die nu hun eigen nest bevuilen. Anderen ondervinden daar last van. Van mij mogen de Fransen desnoods met harde hand een halt hieraan roepen.


  Maak melding
 11. @koos

  Wat er mis is met koloniseren?

  Hou je echt van je land door jezelf laten opbouwen of ben je profiteur door geld van blanken ontvangen zoals de Antillen?

  Zulke mensen als jij leven in fantasie wereld wat voor de westen goed doet, doet de Russen en Chinezen het slecht.
  Hoe behandelen de Franse regering met gele hesjes protestanten? Wie laat homo’s en pedo’s propaganda verspreiden in de wereld? Wie steun de Saoedische oorlog in Jemen? Wie steunen terroristen in Syrië en Libië?
  FRANKRIJK en westerse vrienden

  Misschien moet jij emigreren naar Frans Guyana als het voor jou bevalt.


  Maak melding
 12. @ C.A. Schipper ik heb alle reacties gelezen. Reacties die inhoudelijk iets te vermelden heb daar reageer ik op. Reacties zoals die van Marino zijn inhoudsloos en zullen zelden mijn geest bevredigen. Want hij scheldt mensen uit voor landverraders terwijl hij zelf lekker in Nedetland woont. Als hij zo begaan is met het lot van Suriname dan komt hij hier zijn bijdrage leveren. Kansloze figuren hebben vaak de grootste mond.


  Maak melding
 13. Ik heb vroeger geleerd dat zowel de Marowijne- als de Corantijnrivier in het geheel aan Suriname toebehoren. Kan zijn dat het in de loop der jaren is veranderd.
  Maar als dat niet zo is hebben de Fransen geen zeggenschap over activiteiten die op Surinaams grondgebied plaats vinden, tenzij ze daartoe een mandaat hebben.


  Maak melding
 14. Die Fransen maken korte metten met al deze piraten die het milieu vervuilen met toestemming van de assemblee of NDP gelieerden. Die goudzoekers moeten daar gewoon allemaal opdonderen. Als Suriname goede wetgeving zou hebben in lijn met wat nog toelaatbaar is en controle zou uitoefenen dan was er niets aan de hand. De rivier stroomt tussen beide landen en het kan niet zo zijn dat de Fransen moeten toekijken hoe Suriname de boel vervuilt. Dus ik ben het helemaal eens met die Fransen. Eerst alle activiteiten in die rivier stopzetten en dan kunnen beide landen gaan praten over grenzen en de activiteiten die wel en niet kunnen in een leefbaar milieu. Dat gif van die goudzoekers komt anders gewoon overal terecht. En die goudzoekers zijn er met het goud vandoor en laten de bevolking achter met het gif. Dat kan toch niet ? Die Fransen maken ook geen grappen. Ze sturen straks hun leger legionaires op die piraten skalians af. Suriname moet zich gewoon aan internationale wetten houden. dan is er niets aan de hand. maar ja. is nog een heel lange weg met dit soort piraten aan de macht.


  Maak melding
 15. Vind het een teurig hoe mensen reageren, schelden etc, laten we het realistisch bekijken: dit is niet de eerste keer wat de fransen doen, de fransen gaan dit niet zomaar doen, ze zullen een redenen hebben ( of het terecht is moet natuurlijk wel blijken) wat ik wel vind is dat de president in hoogs eigen persoon deze zaak zal moeten aanpakken, bespreken, en niet in spoedoverleg gaan met Jennifer Geerlings-Simons wie is mevr Jennifer in deze, ze is maar de voorzitter van de DNA, in deze zou er overleg moeten zijn met alle ministers die hier iets mee te maken hebben, justitie…buitenlandse zaken…..binnenlandse zaken etc etc, maar geen DNA voorzitter, dus de hele aanpak is al helemaal verkeerd. Spoedoverleg ? Wat gaan ze bespreken? Je zal toch eerst moeten weten waarom de fransen dit nu eigenlijk hebben gedaan en daarna ga je met he eigen mensen in beraad, voorbeeld: je auto is kapot ga je toch eerst onderzoeken waarom je auto kapot is en toch niet eerst repareren terwijl je niet weet wat eraan de hand is ? Sowieso geloof ik zelf dat er meer aan de hand is, nogmaals de fransen gaan niet zomaar de grens over om alles plat te schieten, weet je wat voor gevolgen ze kunnen krijgen. EU Landen etc etc


  Maak melding
 16. Op basis van goede buren zou Fransguyana de souvereiniteit van Suriname moeten respecteren. Dit is derhalve niet acceptabel. Aan de andere kant zit Suriname opgescheept met een op alle fronten falende en zwakke regering. Dat weten de Fransen en die gaan derhalve hun gang. Nu moet Bouterse zijn grote bek waarmaken in het belang van het land. Wel uitmuntend in het dreigen van je eigen volk, maar nu heel stil als het op een geduchte tegen partij gaat.


  Maak melding
 17. Jullie president is jullie grootste vijand! De Fransen zijn sterker dan Venezuela en Suriname bij elkaar. Met één vliegtuig lig Suriname plat. Leger heeft niet eens schoenen of kogels whahah. Frankrijk heeft het recht tot ver in Suriname te controleren dat is door surinaamse idioten ondertekend.


  Maak melding
 18. Het wordt tijd dat bepaalde mensen een cursus communiceren met respect gaan volgen. Een ieder heeft recht om zijn eigen mening te uiten en wat hij er van vindt. Maar nee hoor bij de Surinamers is het gelijk uitschelden en beledigen. Kaulo hier ka daar. Wat een intelligentie. Een ieder weet het beter. Een cursus respect kan hier geen kwaad. En voor de mensen die respectvol hun mening geven… verlaag je niet tot het niveau van de respect lozen het zegt genoeg over hun zelf.


  Maak melding
 19. Mensen deze hele mpp moet Nederland en Frankrijk en Suriname om de tafel gaan zitten praten want de regering in Suriname hebben niet genoegd op de school banken gezeten. Dit is geschiedenis tori het is al klaar met ons Surinamers. Er is geen invloed meer in en voor het land ja ik vind het heel erg jammer. Als kleine jonge ben ik het land uitgehaald door mijn moeder het land behoorde tot 1 van de beste toen uit de Caribbean maar nu de 2 na armste land daar het natuur is nu het mooiste van de wereld.


  Maak melding
 20. @ J. Zwartmans, dank voor de waarschuwing en inderdaad velen zijn zo voorspelbaar dat ze het zelf niet in de gaten hebben hoe dom ze zijn. Het meest irritante aan alles is dat de meeste overschreeuwers geen moer interesseert wat in Suriname gaande is want ze wonen toch veilig in Nederland of België.


  Maak melding
 21. Vraag: hoe kunnen wij de Fransen toestemming geven om te opereren in een gebied waarvan wij niet eens de grenzen kennen. Bouta dit is de zoveelste keer dat jij en of jouw adviseurs blunderen. Opgedonderd. Jullie hebben al zo vaak getoond dat jullie geen regeerders zijn. Gaarne reshuffelen bij de verkiezing van 2020.


  Maak melding
 22. @ J. Zwartmans
  Je schrijft niet reageren op enz.
  Ik lees de postings van velen hier, zo lang ze voornamelijk in het Nederlands geschreven zijn en degene zich niet bedient van fratsen om aandacht te krijgen.
  Op deze wijze heeft hij of zij voor lul geschreven.
  Dit zouden meer mensen moeten doen.
  Heb je je belastingaangifte al gedaan?
  Ik ben er net klaar mee. Het T-biljet voor jongeren bestaat niet meer (misschien al lang niet meer)
  Ging snel. Succes als je het nog niet gedaan hebt


  Maak melding
 23. @ Monky Nederland zal wel gek zijn om in deze kwestie te bemiddelen aangezien Nederland samen met Frankrijk in de NAVO zit. Bovendien is het voor Frankrijk nu echt klaar met de drugsexport vanuit Frans Guyana naar Guadeloupe en van daaruit naar Frankrijk.Meermaals heeft Frankrijk de regering gevraagd om maatregelen te nemen maar de zwakke regering van Bouterse kan geen vuistslag tegen de drugsbaronnen maken. Aan de ene kant schijt Bouterse in zijn broek voor de drugscriminelen en aan de andere kant is hij zelf ook een drugscrimineel. Voor de Fransen is de maat echt vol en nemen ze het recht in eigen hand door de niet afgebakende grenzen met Suriname over te steken en daar, op Surinaams grondgebied, de drugscriminelen in hun holen uit te roken. Mijn zegen hebben de Fransen.


  Maak melding
 24. Wat is er eigenlijk gebeurd? Welk incident? wanneer? Heb ik iets gemist dat de Surinaamse regering zo boos is op de Fransen? Bezittingen vernield van wie, wat, hoe? Iedereen reageert maar waarop eigenlijk? Vragen, vragen vragen…


  Maak melding
 25. Verontrustend. Deze provocaties en eigenmachtig optreden van de Fransen speelt al geruime tijd. Het blijkt dat ondanks besprekingen met de Franse ambassadeur, Frankrijk zich niets aantrekt van Suriname. Ze kunnen zich dat permitteren omdat als het op een gevecht aankomt, is Suriname het haasje. A tigri sabi pe a mus’ kras’ en go. Hiermee blijkt dat het dispuut niet opgelost is. Dat Suriname de samenwerking opschort is niet meer dan logisch. Het gaat om haar eigen burgers. De burgers waren echter reeds gewaarschuwd en het blijkt dat ze de waarschuwingen in de wind geslagen hebben.

  Als je daar woont en je weet hoe stronteigenwijs de Fransen zijn, moet je ze niet uitlokken op welke wijze dan ook. Want Suriname staat machteloos. Ze kan dit hooguit aanhangig maken bij de VN en dat van daaruit het balletje kan gaan rollen. Maar eerst zal weer de Franse ambassadeur ontboden moeten worden. Dat grensgedoe moet opgelost worden en daar waar Suriname schoon schip moet maken ten aanzien van haar eigen mensen, moet zij dat niet achterwege laten. Maar de Fransen gaan niet vrijuit want als buurland doe je dit soort dingen niet. Het zal niet gebeuren dat de Belgen op Nederlandse bodem bezittingen in brand gaan steken en dat soort toestanden. De Fransen zullen het ook niet wagen dit soort akkefietjes in België te doen of andere Europese landen. De keiharde realiteit laat zien dat ze Suriname niet meetellen.


  Maak melding
 26. LAFAARDS !!!!!!!!!!!!…….hier kiezen ze het hazenpad……Tigrigebied durven ze niet te komen en een president die zich niet buiten de landsgrenzen durft te vertonen. Altijd een grote bek, maar bij het minste geringste slaan ze met de staart tussen de poten op de vlucht.


  Maak melding
 27. @pakiratigri. je woont duidelijk niet in suriname. er zijn skalians actief in die rivier die naar goud zoeken en de boel vervuilen in een rivier die tussen beide landen loopt. volgens internationaal recht kan het ene land niet vervuilen terwijl het andere land daar last van heeft. frans guyana gedoogt niets en niemand mag naar goud zoeken daar zonder degelijke vergunning etc. in suriname wel. totaal geen controle. die mannen in de assemblee vullen hun zakken en die ondervinden schade. die Benschop zat ook in die goudcommissie. allemaal boeven dus. geen enkele burger verdient er iets aan of is getroffen. het zijn de piraten die zijn getroffen. daarnaast is er ook andersoortige illegaliteit dat de Fransen al jaren een doorn in het oog is. lees eens een krant van Frans guyana. staat boordevol Surinaamse drugs en bandieten. ik kom er zelf vaak genoeg. saint laurent ooit een slaperig dorpje van nog geen 15.000 personen is nu aangegroeid tot ruim 40.000. Surinaamse boslands hebben dat plaatsje op straat vrijwel geheel overgenomen. sranan is nu de hoofdtaal daar. ziekenhuizen vol met SURINAMERS. er is geen huis te vinden. zoeken allemaal een FRANSE uitkering in EUROS. zoveel vertrouwen hebben ze in SURINAME en de SRD. het is gewoon een puinhoop in Suriname. Fransen houden van regels en ze leven ze na gelijk met leger als het moet. In suriname is het een wassen neus. En maak geen grappen met Fransen. ze zijn tot alles in staat. Suriname daarentegen daar zitten ze een sigaar te roken en praten met hun dikke bierbuik in een bubbelbad over hun GESTOLEN GELDEN. Paarse piraten bedenken allerlei plannen om financieel gewin. drugs, hout en goud nu voornamelijk, maar 1 stap over de verkeerde grens en het is gedaan met de president. wat een ongelofelijke toestand. ik kan me niet voorstellen dan niemand ziet wat er in su gebeurd. het is gewoon het volgende deel van de pirates of the carribean. stelen, jatten en het volk benadelen. sari tori.


  Maak melding
 28. Dat guyana n stuk vn surinaams grondgebied bezet houd is n feit.nu proberen d fransen ht ook terwyl brazilie n afwachtende houding aanneemt.aan d atlantische oceaan zyn ht d chinezen bezig suriname kaal t roven mt hun trawlers.su word strx vnuit alle 4 grenzen binnengevallen n leeggeroofd.in sur zelf word ht land leeggeroofd door d hebzuchtige ndp regering n ndp-gezinden.surinamers kyken oogleidend toe niet wetende hoe n waar t beginnen mt n tegenactie.deze ndp-bende weet aln mr hoe ht d bevolking moet kaal plukken


  Maak melding
 29. Uit d gebeurtenissen in ht verleden hb k ervaren dat er zelden ht volledige verhaal wordt verteld n d schuld word vn zich afgeschoven.of d fransen inderdaad mensonterend bezig zyn geloof k niet ze zullen wel n grondig reden hebn om tot zulks actie over t gaan.de marron hft bewezen dat ht n zeer koppig n onhandelbaar bevolkingsgroep is n dat ze zich vaak niet wiln houden aan wet n recht.kyk mr nr ht occupatieproblm.vaak nemen ze ht recht in eigen handen mr d fransen tolereren ht niet


  Maak melding
 30. @ Baja aai de nieuwste PANNENKOEK op de site het uilskuiken CLUBJE.allemaal anti Suriname Satans.Karma oh tek oenoe om Suriname tegen te werken.je zult het de komende uren al merken jullie zijn vanaf nu vervloekt.jullie duivelse elementen.


  Maak melding
 31. Surinamers zijn hypocriet. Lees hier verhalen over soevereiniteit, vaderlandse liefde etc… Maar dezelfde Suri’s die een coupepleger annex massamoordenaar als president willen hebben is wel acceptabel. Het is dezelfde president die het land in de uitverkoop heeft gedaan aan de chinezen. Feitelijk gezien is Suriname een kolonie van China.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES