‘Vijf advocaten op zaak in beslag genomen 19,5 miljoen euro’

31
‘Vijf advocaten op zaak in beslag genomen 19,5 miljoen euro’

PARAMARIBO, 20 feb – In april vorig jaar werd een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname op last van het Openbaar Ministerie Noord-Holland in beslag genomen. De redactie van Waterkant verneemt dat zulks is geschied op de verdenking van “witwassen” zonder dat er echter een verdachte in beeld is gebracht.

Het Openbaar Ministerie diende pas na enkele maanden een rechtshulpverzoek in bij Suriname voor het verkrijgen van nadere informatie. De beantwoording daarvan nam weer enige tijd in beslag.

De redactie van waterkant heeft verder vernomen dat er inmiddels vijf advocaten namens de de Hakrinbank, Finabank, De Surinaamsche Bank en de Centrale Bank van Suriname werken aan deze slepende zaak.

31 REACTIES

 1. Dat het openbaar ministerie in Nederland na maanden pas een rechtshulp verzoek zal een reden hebben.

  Dit zal ongetwijfeld ook gelden, dat de beantwoording vanuit Suriname op zich liet wachten.

  Interessant zou zijn waarop het antwoord zo lang op zich liet wachten en wat het antwoord is. Aannemende dat de vraag is geweest, dat de Surinaamse autoriteiten hielpen bij de tracering van de herkomst van het geld.

  Daarbij lijkt het mij niet moeilijk als het geld niet afkomstig was of is vanuit een bedenkelijke kring.

  Kennelijk is het gegeven antwoord vanuit Suriname niet voldoende geweest om de justitiële autoriteiten in Nederland te overtuigen.

  Het zou van transparantie getuigen als, de Surinaamse autoriteiten zouden aangeven, waarom de Nederlandse justitiële autoriteiten gemeend hebben, het geld in beslag, te nemen, waarom de Suriname regering meent, dat dit onterecht is en dat staaft met bewijzen.

  En met het oog dat er gespeculeerd wordt dat hierom de governor van CBvS moest vertrekken, wat men denkt dat vijf advocaten zullen bereiken, wat de governor niet heeft bereikt, mits tot zijn taak en functie behoort het terughalen van geconfisceerde tegoeden.

  De bevolking van Suriname lijkt mij recht hierop te hebben. Daarom een oproep aan de Surinaamse autoriteiten geef duidelijkheid, hou op met uw schimmenspel.


  Maak melding

 2. Zoals die lelijke overloopster in de persoon van mevrouw ramsaran beweerde dat gersie niks voor haar kon betekenen en daardoor het moest opruimen; wel die sletje van de NDP heeft wel degelijk aandeel denk ik, vandaar die tam tam en dat gebrul over gersie. Heeft die overloop van haar 19,5 milj € euro gekost van de vhp ->NDP of het voorover bukken voor de NDP clan bang..? Een ding is zeker : blanke Nederlanders zijn zeer zakelijk …hou wel rekening mee. Regel = regel / wet = wet…dingens die taboes zijn in Suriname .


  Maak melding

 3. Waarom zijn 5 advocaten in Nederland voor nodig waarom kan men niet alleen een advocaat inhuren. Een Kanhai is genoeg maar die mag in Nederland niet als advocaat optreden. Zal Hoefdraad zijn adviseur naartoe sturen ?


  Maak melding

 4. Ze kunnen doen wat ze willen, het geld gaat voorlopig niet vrijkomen, want de gemerkte euro biljetten spreken boekdelen. Na grotensdeel witwas monie. Het gehele paarse roverheid olv de allergrootse misdadiger en zijn Boefie die hij als minister van Financien heeft gezet om land en volk te beroven, ook middels leneningen, gaan nog voor veel meer armoede en paarse armoede en verderf zorgen. Gelukkig lijden het gros der paarse na dagoe ndp paria’ s voor dit gevolg van hun tweemaal oerdomme debiele idiote dwaze keuze en dat is geloven in de onberechte moordenaar ddb, bij verstek veroordeelde drugscrimineel en staatskas/bankrover. Oma taki, ai ndp na misdaadvloek op roofvloek, ooktoe gi deng dong ndp paria’ s sa lobing en poti didibri Bawta foe poeroe ka gi deng. Opa taki, ai mi boi Deter Minist beng waarskow voor het gevolg van hun dwaze keuze, tot op heden. Wie nie wil hore moet eerst voele.


  Maak melding

 5. Al die tijd geen actie ondernomen alleen maar geklaag….en nu aast men erop…deze zaak maakt het nog meer verdacht of niet…we praten niet over 10 Srd…


  Maak melding

 6. Was dit geld legaal, dan had mn toch allang actie ondernomen, er moet blijkbaar eerst alles goed in place gebracht worden, is toch hetzelfde met dat gedoe van de central bank, het duurt al een week en nog geen antwoord.


  Maak melding

 7. 5 advocaten. Voor elk uurtje koffiedrinken met elkaar zal Suriname € 2.000 armer zijn. Een goede is meer dan genoeg en Bespaart veel koffie en € 1400 per uur


  Maak melding

 8. Na zoveel maanden rechtshulpverzoek.
  Waarom duurde het zo lang? Als je jou huiswerk en administratie op poten hebt dan is het in een mum van tijd beschikbaar.
  Dus wan san fout hatelijk daarom duurde het zo lang om alle sporen (audit trail) te wissen.

  Medelij om de 19 miljoen, welnee Bouta en sarjoe en consorten hebben samen het honderdvoudige


  Maak melding

 9. Er zijn onregelmatigheden aan het licht gekomen die zich hebben afgespeeld gedurende het bewind van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de periode 1 februari 2016 tot en met 15 februari 2019. Dit laat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën optekenen via het Nationaal Informatie Instituut (NII). De bewindsman heeft een audit-onderzoek moeten gelasten van de internationale reserves in beheer bij de Centrale bank van Suriname, staat in het persbericht.

  Zeker is het bovenstaande een wraakneming op Gersie. Waarom is er nooit aan Hoefdraad gevraagd waarom nagenoeg geen of nietszeggende adviezen geefteen externe 20.000 US$ per maand krijgt door.

  Ergens moet er altijd een stok klaarliggen om je eigen stommiteit weg te slaan


  Maak melding

 10. Zo lang er nniet duidelijkg gemaakt waar dat geld afkomstig van is kan suriname naar dat geld fluiten, alles wat naar witwassen, drugsgeld, wapenhandel , en terreurorganisatie ruikt uit bepaalde landen wordt gewoon vastgehouden, zijn gewoon afspraken in Europa die gemaakt zijn,
  Vreemd eigenlijk dat er geen berichten binnenkomen van partikulieren die toch ook gedupeerd moeten zijn, ik heb ze in ieder geval niet gehoord of gelezen, geeft wel te denken


  Maak melding

 11. Raar dat Nederland weer eens de braafste jongen van de klas speelt. Banken als de ING de AMRO RABO hebben ettelijke miljarden winst gemaakt met witwaspraktijken zonder dat de banken strafrechtelijk vervolgd zijn. Wat te denken van Het debacle met de woekerpolissen van DSB bank. Scheringa lacht zich nog steeds rot!


  Maak melding

 12. Witwas praktijken. Gersie wilde zijn vingers niet hier aan branden. Deze regering zal met valse bewijzen komen om die 19,5 miljoen terug te krijgen. Ik hoop dat het deze 5 advocaten lukt? Zit Kanhai er bij??? Advocaten die zich gaan bezig houden om witwas drugsgelden los te krijgen moet ik nog meemaken. Hun uurtarief zal ook meer dan die 19,5 miljoen gaan kosten. Wat een domme waardeloze inzet. 5 advocaten? Dit stinkt naar de misdaad en het gaat dan zeker om drugsgeld die via de banken gaat. Stelletje losers. Nederland komt niet bij van het lachen 5 advocaten??? Komt sporadisch voor, waarom geen 19,5 miljoen advocaten op deze zaak zetten??? Schaamteloze actie van Hoefdraad. Een rein geweten vreest geen aanklacht. Lever de juiste bewijzen door middel van 1 advocaat moet voldoende zijn. Drugsgelden witwassen in de geliefde Euro Ai bai ja.


  Maak melding

 13. Kom op alle banken in europa en ook daarbuiten hebben te maken met witwas praktijken. Dus de banken van suriname ook .
  Banken internationaal weten ervan maar doen vaak alsof of denken dat ze maar doen alsof ze van niets weten dat het niet erh is.
  Voorbeeld ing bank Rabobank en nog andere banken.


  Maak melding

 14. Welke advocaten zijn het dan?

  Weinig van deze advocaten gehoord. Het zullen wel NDP vreters zijn met bijbehorend laag niveau. Goede advocaten van grote kantoren hadden zich al bekend gemaakt.


  Maak melding

 15. vijf advocaten en nul op het request
  naar det crimineel verdiend geld kunnen ze fluiten
  een deel van dit geld heeft sharmila verdiend door haar benen uit elkaar te doen en misschien ook haar baka djarie


  Maak melding

 16. Waarom werd het geld überhaupt naar Nederland vervoerd als het niet van Nederland was en dat Nederland met zijn klauwen van het geld moest afblijven ? Ik wil echt het onderste van de steen weten.


  Maak melding

 17. Koos
  Hoe had je je dit voorgesteld?
  De centrale bank van Suriname wil dat er €19,5 mln wordt bijgeschreven op haar rekening (in Nederland?)
  Als je geld op je rekening wil hebben (giraal dus) zal je bankbiljetten (chartaal geld) moeten storten.
  Net als wanneer jij geld op je rekening wilt zien (jij stort dan bankbiljetten. (mag vanaf 1 april nog maar 7 keer gratis. Stelletje schurken, hahaha)

  Of bedoel je dat de centrale bank van SU aan DNB vraagt kan je €19,5 mln op mijn rekening voor me storten?
  Dit moet overigens gebeuren via de BIS (Bank voor internationale betalingen).
  Maar dan zal DNB toch geld willen zien. Dit zou via een digitale transactie kunnen, maar dit kan dan alleen als SU elders geld heeft. dan wordt het van die rekeing afgehaald en gestort op de andere rekening
  Heb je dit niet dan moet je met bankbiljetten over de brug komen.
  Conclusie
  SU wil (meer) geld op haar rekening en moet dan ook storten


  Maak melding

 18. O God, we doen niks om van deze kotsmisselijk bende af te komen. Wat sommigen onder ons niet willen weten, is dat als we maar half zo zakelijk waren we niet op dit niveau zouden zijn. Hard en alles afdragen (op sluwe manier) aan moordenaars en overige criminelen, zodat zij great leven! Nee ik hou maar op


  Maak melding

 19. PARAMARIBO – Multinational Iamgold heeft de regering benaderd om haar belang in de goudoperatie van het bedrijf in Suriname over te nemen. Op basis van een overeenkomst van 2016 participeert Suriname via NV 1 voor 30 procent in een jointventure-operatie met Iamgold’s dochtermaatschappij Rosebel Goldmines. De Canadese multinational wil de aandelen overnemen om sneller dan gepland de Saramacca-concessie waar laagwaardiger gouderts ligt, in productie te brengen. Het kost het bedrijf nu te veel geld om alleen de goudvoorkomens in het hardere gesteente naar boven te halen.

  Als enige aandeelhouder kan Iamgold tijdrovende studies voorkomen die in de twee productiegebieden -Rosebel en Saramacca- moeten aantonen wat het aandeel van elke partner is. “Als Iamgold daarop gaat wachten, gaat Rosebel Goldmines failliet”, zegt een insider. De onderhandelingen zijn al enige tijd gaande. Naar de Ware Tijd verneemt wil NH-minister Regilio Dodson niet zonder meer de aandelen aan de multinational verkopen. Hij wil het onderste uit de kan. Zo bedingt hij bij een eventuele overdracht een bepaalde lumpsump in één keer, maar wenst hij ook bepaalde voorwaarden en voorzieningen in het nieuwe contract op te nemen die de Staat Suriname voor de toekomst garantie geeft op aanzienlijke inkomsten uit de operaties van Rosebel Goldmines.

  Wat echter ook speelt is dat de regering momenteel financieel zeer krap bij kas is en de inkomsten uit de verkoop van de staatsparticipatie best kan gebruiken. Dodson heeft naar verluidt de hete adem van collega Gillmore Hoefdraad van Financiën in zijn nek om snel een deal te sluiten. Indien partijen tot overeenstemming komen, zal de overeenkomst eerst naar het parlement moeten voor goedkeuring. De vorige deal met de Canadese multinational was namelijk door de volksvertegenwoordiging aangenomen. De afgelopen dagen hebben verschillende assembleeleden aan de regering vragen gesteld wat er te doen is omtrent de overheidsdeelname in de operatie van Iamgold. De regering heeft hierop nog niet gereageerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.