Vandaag herdenking Johannes Arabiedag in Boven Suriname

3
Vandaag herdenking Johannes Arabiedag in Boven Suriname
Johannes Arabie-school te Nieuw-Aurora - Foto: Roy Ristie

AMSTERDAM/PARAMARIBO, 6 jan – Afgelopen zaterdag installeerde het plaatselijk gezag te Nieuw Aurora, een gemengde commissie om in de toekomst meer bekendheid te geven aan de zogenoemde jaarlijkse Johannes Arabiedag op 6 januari in Boven Suriname. Deze dag wordt ook wel gezien als Opo Yari festiviteit in het binnenland van Suriname.

Johannes Arabie is historisch gezien een belangrijke persoon in de Saramaccaanse gemeenschap vanwege zijn strijd voor zelfbeschikking. Volgens diverse geschriften van de EBGS doopte Christoffel Kersten op 6 januari 1771 de eerste (vrije) Marron te weten: Johannes Arabie. Hij was tot 1821 actief en de bekende Johannes Arabie-school te Nieuw-Aurora werd naar hem vernoemd (FOTO).

De speciale installatie krutu ter voorbereiding van de Arabieherdenking vond plaats te Nieuw Aurora, een van de grootste en oudste dorpen in het Boven Surinamegebied. Een delegatie bestaande uit bezoekers uit Nederland en Paramaribo was daarbij aanwezig. Aangevuld met twee plaatselijke bewoners, waaronder kapitein Sampi die ook deel uitmaakt van de geïnstalleerde commissie voor de viering van de Johannes Arabiedag in de toekomst. Dit op initiatief van BRASA Solutions van Roy Ristie:

3 REACTIES

 1. Reaguurders, Odi odi.

  Vandaag herdenking Johannes Arabiedag in Boven Suriname.
  Ik had niet eerder van deze voormalige tot slaaf gemaakte man gehoord met de naam Johannes Arabie.

  En vervolgens door de zendelingen van EBGS in het diepe binnenland tot Hernhutter gedoopt.
  Hij kreeg vervolgens een christelijke naam op 6 januari 1771 namelijk Christoffel Kersten.

  Dus deze EBGS zendelingen deden ook mee met hun BIJBEL in de hand, om het verzet tegen de slavendrijvers in toom te houden.
  Maar dat hebben de EBGS-voorgangers tot op heden, nimmer verteld tijdens hun preken.
  Het jaar 1771 naar 1-7-1863.
  En vandaag gedenken ze Johannes ARABIEDAG. Lijkt een beetje op Johannes ARABIERENDAG.


  Maak melding

 2. Fer E. dan heb ik ander nieuws voor je: Otto Tank, naar wie een school in de Burenstraat is vernoemd. Kort gezegd is deze man in mijn ogen de door de in Suriname wonende plantage-eigenaren en -directeuren de meest gehate EBG-er uit de geschiedenis van Suriname geweest. Reden: Hij kwam naar de mening van deze witte elite uit die tijd, teveel op voor de geloofsbelangen en de schoolbelangen van de slaven in het algemeen en met name de slavenkinderen in het bijzonder. Een en ander speelde zich af omstreeks 1848. Toen het absentheïsme hoogtij vierde. Hij werd het slachtoffer in het belangenconflict tussen de in Nederland wonende plantage-eigenaren, die wel oog voor het welzijn van de slaven hadden en de plantagedirecteuren, die alleen winst wilde maken omdat hun beloning grotendeels gebaseerd was op een provisie van de winst.
  Ik hoop dat iemand ooit de stoute schoenen aantrekt en een boek over deze man gaat schrijven. De school is naar ik heb horen zeggen in 1990 afgebrand. Ik weet niet of die is herbouwd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.