Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname

12
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 6 jan – Het was de bedoeling van De Nationale Assemblee (DNA) in Suriname om in december van het afgelopen jaar te starten met de debatten en de algemene politieke beschouwingen op de jaarrede van president Bouterse. Door diverse redenen kon dit echter niet plaatsvinden en is dit verschoven naar medio januari dit jaar, meld het Nationaal Informatie Instituut.

Het streven is om een week na de start van de algemene politieke beschouwingen een aanvang te maken met de begrotingsbehandeling. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons hoopt in februari de nieuwe begroting over het dienstjaar 2019 af te hebben.

Behalve de begroting zal het parlement dit jaar wederom een aantal belangrijke wetten in behandeling nemen en goed te keuren.

12 REACTIES

 1. Ze zijn een beetje laat met de begroting….

  Diverse redenen?? altijd die vage algemene excuses in Suriname, je kan er nooit een hoogte van krijgen.


  Maak melding

 2. Paarse list en bedrog maffia gebruikt uitstel om zoveel mogelijk met de cijfers te manipuleren. Het volk moet weer voor een jaar belazert worden. Jaarlijks terugkerend fenomeen.


  Maak melding

 3. Men is al helemaal in de voorverkiezingssfeer. Dus deze begroting zal er snel doorheen komen, nog de coalitie, nog de oppositie zal er veel tijd aan willen besteden, daar ze allemaal op verkiezingspad gaan. Ook de verschillende media zijn al volop bezig met hun strategische, politiek gestuurde informatievoorziening. Let maar goed op, de komende tijd zal duidelijker worden welke mediahuizen aan welke politieke stroming zijn verbonden. Naar mate de verkiezingsdatum nadert zullen ze het steeds openlijker, zeg maar “prietborsoe” deoen. Hierin neemt Dagblad Suriname alvast het voortouw en gaat direct op de etnische toer: “Om bij de verkiezingen van 2020 Santokhi een nederlaag te bezorgen, heeft de NDP een andere troef opgeworpen, te weten Ashwin Adhin. Hij kwam als ‘rookie’ de verkiezingen van 2015 op de NDP-lijst te staan op de 6de plaats in Paramaribo. Binnen korte tijd kreeg de toenmalige ex-minister van Onderwijs verrassend 6.032 stemmen. Dat was na lijsttrekker Desi Bouterse (34.891 stemmen) de NDP’er met de meeste stemmen in Paramaribo. Dus de gedoodverfde Hindoestaan om tegen Santokhi te strijden in Wanica. Adhin heeft in tegenstelling tot Santokhi nu alle machts- en staatsmiddelen om stemmen te kunnen winnen. Zal het hem lukken om Santokhi minder stemmen te bezorgen, of meer stemmen te vergaren dan Soeresh Algoe? In elk geval is Adhin heel agressief bezig binnen het veld in Wanica evenals de VHP-topman Santokhi.” aldus DBS. Het wordt spannend: LET’S START TO RUMBLE!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Dat het kiesstelsel van Suriname gewijzigd moet worden, staat als een paal boven water. Echter, wat de NDP en VHP nu willen doen, is je reinste kiezersbedrog. Op de eerste plaats heeft dat te maken met het moment waarop deze twee partijen de wijzigingen willen doorvoeren; anderhalf jaar voor de verkiezingen van 2020. Dezelfde VHP, bij monde van voorzitter Santokhi, was in januari 2014, toen de partij in de V7-combinatie zat, nog fel tegen het veranderen van de spelregels zo kort voor de verkiezingen.

  Destijds ging het primair om een verbod op combinaties. Santokhi noemde dat voornemen van de NDP destijds ondergronds. En nu wil de partij die de mond vol heeft over rechtstaat en democratie meewerken aan juist datgene waartegen in 2014 werd geprotesteerd. Met de verkiezingen in aantocht en de drang om zelf in het machtscentrum te komen, tonen de VHP en Santokhi hun ware gezicht. Althans, voor wie in de illusie leefde dat ze gezworen vijanden waren. Daar kom ik later op terug.

  Van de NDP weten wij intussen dat zij zich niks aantrekt van de mening van anderen, ook al hebben die gelijk. Zie de Amnestiewet, de Naschoolse Nyan Patu, de Basiszorgverzekering en ga zo maar door. De exponenten van de NDP legden hun wil in de jaren tachtig met wapens op. Anno 2018 doen ze dat middels de dictatuur, zo u wil tirannie, van de meerderheid van 26 zetels in De Nationale Assemblee. En bij die doctrine van machtsmisbruik en parlementaire dictatuur, wil de VHP zich nu aansluiten.

  Dat er al jaren wordt gesproken over wijziging van het kiesstelsel en het nu eindelijk ervan moet komen, is een drogreden. Overigens, als de VHP echt een democratisch stelsel voorstaat, gaat ze niet alleen voor de wijziging van de manier waarop de rr- en dr-leden worden gekozen. Het echte onrecht van het Surinaamse systeem zit hem in de opdeling van het land in kiesdistricten en het toegewezen aantal zetels. Dat leidt, ondanks het systeem van evenredige vertegenwoordiging, tot over-representatie van grote partijen als de NDP en de VHP en ondervertegenwoordiging van kleinere partijen.

  Vraag het maar aan de BVD en DOE. In het verleden haalden ze duizenden stemmen maar geen of één zetel. De A-Combinatie haalde beduidend minder stemmen, maar veel meer zetels. Door combinaties te verbieden, hopen de NDP en VHP op twee uitkomsten. Of partijen gaan op in de NDP of VHP, of ze gaan alleen de verkiezingen in. Dat laatste leidt tot versplintering van stemmen, iets dat alleen maar in het voordeel werkt van de grote partijen, zoals de VHP en de NDP. Dat bij landelijke evenredigheid er veel kleine partijen met één of twee zetels in het parlement zouden komen, iets dat niet wenselijk is volgens exponenten van de VHP, is weer zo een drogreden. Het is de kiezer die bepaalt welke partij (een) zetel(s) verdient, en niet de VHP en NDP.

  Voor wie het is vergeten, lees mijn column van juni vorig jaar terug, in de nasleep van het ontslag van Eugène van der San als minister van Justitie en Politie. Ik zei u toen al dat wij van alles kunnen op- en aanmerken op zijn handel en wandel, behalve op zijn eerlijkheid. Daarom haalde hij zo uit naar de VHP. Omdat hij wist van de contacten tussen toppers van de NDP en VHP. Desondanks was hij het mikpunt van kritiek van de VHP-fractie. In zijn verontwaardiging verklapte hij het verbond dat achter de schermen werd gesmeed en nu tot volle wasdom komt. Het was zijn einde als minister.

  Kennelijk gaat het de VHP en Santokhi om slechts één ding: terugkeren in het machtscentrum. En daar moet alles voor wijken; ook ethiek en oprecht democratisch handelen. Uiteindelijk is het woord aan u, de kiezer, op 25 mei 2020. U moet zich er echter van bewust zijn dat een stem op de NDP een stem op de VHP betekent en eens stem op de VHP is een stem op de NDP. De coalitie is al gesmeed, de tactieken worden uitgerold. VHP en NDP, Bouterse en Santokhi, het zijn twee handen op één buik!

  Bron:
  Lees meer: COLUMN: Twee handen, één buik -dwt Giwani Zeggen


  Maak melding

 5. Ik denk dat dit schot van de vhp te vroeg neer komt en dat de rest van de Hindoestanen hun koers zullen wijzigen. De huidige vhp is niet meer de vhp van lachmon destijds . Santhoki mag nu al zijn borst nat maken voor een grote muiterij binnen zijn partij, waarin zijn leven erop afhangt. Het is heel duidelijk nu al wat hij instaat is te gaan doen komende tijd. Als er een politieke partij herrezen mag worden straks , dan is dat de HPP.


  Maak melding

 6. Volgens dit kaartje: mapsontheweb.zoom-maps.com/image/181745508222 omvat de handel 130% van het bruto nationaal product van Suriname. (Bron: Wereldbank) Dat is het hoogste van heel Zuid-Amerika, al staat Venezuela niet in het lijstje. Voor de tweede, Guyana, is dat 101%. (Bron: Wereldbank)
  Het bruto nationaal product (bnp, Engels gdp) is de totale toegevoegde waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode (meestal een jaar) door een bepaald land wordt geproduceerd.

  Een merkwaardig cijfer. De economie van Suriname bestaat dus volledig uit handel, er wordt blijkbaar niets geproduceerd. Mag uit het getal van 130% geconcludeerd worden dat het land 30% meer uitgeeft dan er binnenkomt? Dan valt er straks bij de algemene beschouwingen en het begrotingsoverleg wel wat te bespreken.


  Maak melding

 7. De clown van Suriname heeft enkele bijzondere kwaliteiten:1. Uitstellen 2. Niet komen opdagen. 3. Ontkennen 4. Verdraaien. 5. Ontkennen. 6. Vervullen en verbloemen. 7. Onfatsoenlijk gedrag.8 Beledigen 9. Bedreigen 10. Jokken. 11. Moorden. 12. Dealen. 13. Straf ontlopen.14. Vreemdgaand, enz, enz.


  Maak melding

 8. In februari 2019 proberen de begroting voor het jaar 2019 rond te krijgen!!! De ongelofelijke vaagheid waarmee de Surinaamse bevolking met een kluitje in het riet wordt gestuurd is voor mij niet meer te bevatten.
  Dat mensen dit nog accepteren grenst aan collectieve waanzin. Ja, sorry, maar een ander woord kan ik niet meer bedenken voor deze onzin. Toch zijn er een paar leuke en interessante reacties op dit item. Echter ben ik bang dat de mensen die straks moeten gaan stemmen dit nooit zullen lezen. Jammer en daarom ben ik ervan overtuigt dat ook in deze verkiezingen de kortzichtigheid gaat overwinnen. Het zij zo en men zal moeten voelen eer men gaat leren!!


  Maak melding

 9. All die nodeloze discussies, stemmen op een partij met de beste partijprogramma en prominenten, dat zal het land het de slob halen CHAN4PRESS, YES WE CAN , AND THATS THE ANSWER…AND NOT ANNY BLA BLA BLA….CHECK KABILA IN AFRICA AND MUGABE AND ZUMBA


  Maak melding

 10. De ndp heeft Suriname vernietigd, Sranan Skeer, mensen lijden, heel grote armoede, devaluatie srd, hoge koersen valuta, enz.

  Als ddb/ndp de verkiezingen van 25 mei 2020 wint, dan hebben ze heel zwaar gefraudeerd.

  A Ka Sanie Sa Dé Na ddb-adhin he(a)de boeng cookoe watra oo poer ing djin.
  Be Verkiezingen in Tammenga moesten ongeldig zijn, omdat er meer stembiljetten in de bus waren dan er kiezers geregistreerd waren.

  A Ka Sani Sa Dé Na ddb-adhin (h)e(a)de boeng cookoe watra do poer ing djing. Frauderen??!!!!!

  Mik Ding Kong Wé Wakti Ding!

  If A Bosz Mik A Bosz!

  ddb- adhin/ndp graatie!

  Volk van Suriname, Surinamers, ddb-adhin frauderen!

  If A Bosz, Mik A Bosz!

  Wees Waakzaam

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Er zijn al enkele fouten te zien in de begroting:
  Adron begroot voor SRD 235.000. dat is net genoeg voor 1 maand salaris van Adron
  Kosten I.D. Kaart .( is een verkiezingsstunt): komt niet voor op de begroting.
  Uitgaven wijziging kiesstelsel. vergeten te begroten.
  N.B. een uitweg voor de regering is natuurlijk de post ” onvoorziene uitgaven” op de begroting, maar iets wat te voorzien is is niet onvoorzien.
  En zo kan je het rijtje afgaan van posten die onze rekenmeesters vergeten zijn in de begroting op te nemen of foutief zijn begroot. Grote vraag ook: mag je de staatsuitgaven met leningen financieren. Ik denk dat dat de inflatie flink zal aanwakkeren. Natuurlijk wel minder dan wanneer je een begrotingstekort monetair gaat financieren.
  Maar niet de begroting alleen interesseert mij. waar zijn de sloten (jaarrekeningen van de overheid) om vast te stellen dat de begrote posten juist en overeenkomstig de bedoeling zijn besteed en niet aan andere zaken zijn uitgegeven. Deze zijn nog steeds niet gepubliceerd, dus denk ik dat de Surinaamse overheid alle redenen heeft om heel veel uitgaven niet bekend te maken,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.