maandag, juni 24, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Alleen ontslag van alle douaniers kan corruptie in douanekorps Suriname oplossen'

‘Alleen ontslag van alle douaniers kan corruptie in douanekorps Suriname oplossen’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 dec – Een ex-douaneambtenaar heeft in de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT) keihard uitgehaald naar het douanekorps in Suriname. De ex-douanier deed een boekje open over corruptiepraktijken die al decennialang zouden plaatsvinden binnen het korps. De persoon in kwestie geeft aan dat corruptie in het douanekorps dermate is geïnstitutionaliseerd dat alleen het ontslag van alle douaniers deze dienst nog gezond kan maken

De oud-gediende douaneambtenaar, die zegt zelf ‘geen koekje’ te zijn, komt met zware beschuldigingen in de krant en geeft aan dat vrijwel elke douaneambtenaar op de één of andere manier betrokken is bij ongeoorloofde praktijken of foute collega’s de hand boven het hoofd houdt. Volgens de oud-ambtenaar is het douanekorps van Suriname het meest corrupte korps van de regio geworden.

Joyce de Vlugt, voorzitter bij de Douanebond in Suriname, ontkent stellig dat douaniers zich bezig houden met ‘onfrisse zaken’. “Als er bewijzen zijn moet men met de bewijzen op tafel komen”, zegt ze tegen de krant.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

46 REACTIES
 1. Joyce de Vlugt steekt letterlijk haar kop in het zand. Deze corrupte praktijken doen zich al jaren voor. Zij is zelfs ook corrupt als de pest .Njang mang no lobie njang mang. Deze klokkenluider die niet meer in dienst is bij de douane spreekt de waarheid. Hij geeft zelfs toe dat hij ook fout is geweest.Joyce ga maar lekker vis onder de markt verkopen.Als jij zo door gaat om je corrupte vriendjes te verdedigen komt het land niet vooruit. Joyce neemt steekpenningen aan.Dingen goed praten heeft geen zin meer. De bezem moet door het hele douane korps.Door de armoede gaan mensen steken laten vallen en anderen flink benadelen.Wanneer houdt dit op. Wereldwijd staat Suriname bekend als een corrupt land. Mensen die een goed voorbeeld horen te geven in functie, zowel prive is ver zoek. Op zouten met deze corrupte gasten.Ledigheid is de duivels oorkussen.
  Deze klokkenluider spreekt de waarheid. Waar er rook is, is er vuur. Door Joyce de Vlugt wordt corruptie in stand gehouden. Schaamteloos gedrag.Hard werken voor je eigen boterham is niet meer aan de orde, Stelen en anderen benadelen wordt door dit soort gasten als normaal beschouwd.Wat hebben zij nog meer op hun kerfstok???? Sommigen hebben van stelen hun baan gemaakt. Je eigen volk belazeren en benadelen, dit heet zelfverrijking. Schoonschip maken en opnieuw beginnen met eerlijke werknemers is het beste.


  Maak melding
 2. Heeft is altijd zo geweest bij dss douane in Suriname. Het gaat niet helpen iets aan te doen. Ze stelen als raven en nemen steek penningen. Het zijn lafaards.
  Spullen uit pakketen worden eruit gehaald en onterecht spullen uit koffers van toeristen worden in beslaggenomen.
  Op de havens verdwijnen goederen. Ze vragen openlijk om steek penningen. Ik ken een paar. Zullen corrupte honden moeten daar niet werken. De bond en voorzitter is erbij natuurlijk. De boeken.


  Maak melding
 3. Lekkker makkelijk. Zolang iedereen dus gewoon meegaat met de corruptiestroom, zijn mondje dicht houd en doet alsof z’n neus bloed als een maandelijkse menstruatie dan zal er nooit verandering komen. Iedereen eet mee van de taart, dus niemand gaat met bewijzen komen want je hakt daarbij je eigen benen af.

  Long live corruption…


  Maak melding
 4. “””In onze tijd vinden veel mensen betekenis voor hun leven in bezit, in het hebben van een overvloed aan materiële voorwerpen”, zei de paus in zijn traditionele kerstpreek. “Een onverzadigbare hebzucht kenmerkt de hele menselijke geschiedenis. Dat is ook vandaag zo. Het is paradoxaal dat enkelen luxueus dineren, terwijl veel te veel anderen zelfs niet het dagelijkse brood hebben om te overleven.”””

  Alle douaniers zijn gelovig en gaan ook naar de kerk, tempel en moskee.
  God zij met ons Suriname.


  Maak melding
 5. Om corruptvrij te starten moeten alle leden van alle korpsen vervangen worden. Te beginnen bij het leger. Bouterse heeft het leger en de politie tot zijn vesting gemaakt met zware drugsbaronnen. Ook de advocatuur en rechterlijke macht zijn corrupt. Ook de politieke partijen zijn corrupt.
  Succes er mee in 2020. Welke regering durft dit te doen. Arron en Bruma waren corrupt. en racist tegelijk. De onafhankelikheids strevers hebben als eerste hun families richting west-Europa laten overvliegen.


  Maak melding
 6. De kruistocht tegen corruptie is dus duidelijk een groot fiasco. De populistische drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DDB heeft in 8 jaar helemaal niks gerealiseerd, als behalve financieel/economische/morele chaos met zijn paars wanbeleid. Resultaat een FAILED STATE.


  Maak melding
 7. Deze ex-doaune-ambtenaar is niet de slimste jongen uit het korps. Als hij aan dit probleem een eind wilde maken, dan had hij met het ministerie van Justitie en Politie, enz een draaiboek/ plan van aanpak te maken om alles goed in kaart te brengen en hiermee een oplossing in te willen toen hij nog actief was als douane-ambtenaar.

  Nu hij niet meer actief is maakt hij een hoop kabaal. Zeer waarschijnlijk om niet als eerlijke ambtenaar eruit getrapt te worden en zijn pensioen veilig te stellen.

  Dat het korps niet zuiver is is geen geheim in de Surinaamse samenleving e/of aard hoe erin Suriname zaken worden gedaan. Een lekker voor me hebben, een tjoekoe betalen, names en faces, neks no fout, corruptie, enz. De hele overheid is er besmet mee. Als je een vergunning moet hebben, een rijbewijs, domeingronden, enz.

  Onder de tafel verdienen de overheidsambtenaren op een oneigenlijke mannier geld voor personen waarvoor zij zaken moeten opknappen.

  Niet het hele korps douane-ambtenaren is, verrot de hele Surinaame mentaliteit is hiervan doorspekt. Daar moet iets aan veranderen. Dat is het probleem dat moet worden opgelost.

  Een pak van aanpak, alle Surinamers achter slot en grendel, waardoor het probleem is opgelost.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 8. Iedereen weet wat een bezemsteel is. Blokker in SU verkoopt ook bezemsteel.
  meervoud is bezemstelen of stelen.

  Dus je hebt

  Kleine stelen en grote stelen.
  maar de grote stelen het meest,.


  Maak melding
 9. En als de douane dat is, what about de politie, de militairen, de penitentiaire ambtenaren….maar dit is geen ambtenaren probleem, dit is een Surinaams probleem. Iedereen is corrupt, zelfs zij die het hardst schreeuwen “houdt de dief”

  Uiteraard zijn de enkele uitzonderingen maar we leven in een super corrupt land omdat de politiek nooit instituten heeft willen oprichten en wetten heeft willen slaan om dit kankergezwel tot een verleden te laten behoren.

  Diep, diep, diep triest.


  Maak melding
 10. Eindelijk een Klokkenluider, persoon moet per direct voorgedragen worden voor de orde v/d Gele Ster.

  Iedereen ontslaan en een nieuw Douanekorps oprichten, dat rest Suriname!
  Hoe sneller men dat beseft en uitvoert, hoe beter!


  Maak melding
 11. Wel heel dom van Joyce om tegen beter weten in, het te willen opnemen voor haar collega’s. De klokkenluider moet niet alleen een boekje opendoen, maar een boek schrijven over zijn eigen handelingen, handelingen van collega’s en corruptelingen, maar ook over de uitlokkers van corruptie. Het heel verhaal met namen of initialen, ervaringen, bewijzen enz. Daarmee bewijst hij zijn land een grote dienst. Volgende stap, het verbeurt verklaren van al de weelde dat jaren over de ruggen van ons is vergaard. Maar beste klokkenluider, jou leven is in gevaar, maar dat weet je zelf wel.


  Maak melding
 12. Je kan zeggen wat je wilt….van groot naar klein zijn ze corupt….kan namen noemen….is alleen mattie daar…zelf de direkteur is corupt….en ze doen ook aan wiezie sannie…….bonoe bonoe….noh takkie boi…er is geen controle van een echte man of vrouw die optreden kan….mattie tori….ie kier a tori….heb ik zelf onder vonden en dat blijft


  Maak melding
 13. Het is mijninziens een mentaliteit probleem(corruptie) die in alle taken van de overheidsdiensten voorkomt in suriname. Om dit aan te pakken en uit te roeien gaat decennia lang duren…maar we moeten wel ergens beginnen.


  Maak melding
 14. Het zijn meestal de kleine mannetjes die worden opgepakt en worden veroordeeld. De grote beschermen elkaar en lopen vrij rond!
  Ik hou van Suruname, maar ik heb totaal geen vertrouwen in de toekomst van het land.
  Grote rijkdommen van het land gaan in de zakken van een kleine corrupte elite groep. En komt niet ten goede van de hard werkende burger die keurig zijn belasting beyaald.
  Kijk maar naar de goud winning, houtkap, …


  Maak melding
 15. Wanneer je denkt een korps gezond te willen maken teneinde geliefd te zijn bij de mensen die jij vertegenwoordigt is paartijdigheid de grootste vijand .Weten en verdoezelen of ontkennen brengt geen oplossing voor een probleem dat speelt.Waar er rook is er vuur en jij moet eerst het probleem onderkennen teneinde het op te lossen en cultuur ontstaat door gewoonte (slecht of goed ) wanner de feiten daar liggen . Vaak zegt men gewoonte maakt recht en dat speelt ninnen elke organisatie die vaak genoeg bang zijn de kat de bel om te binden en daardoor de hele organisatie schaden .Bestraf daarom niet de persoon maar zijn ook of haar handelingen waarvoor elke persoon zelf voor verantwoordelijk is en maak je niet willens en wetens schuldig aan pasife medeplichtigheid . Het is heus geen schande de rotte appels eruit te halen teneinde de goeie te beschermen aangezien het slechte pad vaakgenoeg makkelijk is te bewandelen als men naar rijkdom hunkert , anders dan wanneer jij er hard voor moet werken en sparen vooral wanneer je die intentie de boventoon laat vieren . Een gezegde en dat zijn zij die zo rijkdom hebben vergaard die luidt : wie niet steelt of erft zal werken tot hij sterft en als dat het devies is voel je zelf of jij erbij hoort of niet omdat elk rijn geweten weet het verschil vanaf de geboorte meekrijgt tussen goed en kwaad neem maar bij jezelf als mens de proef op de som. Wij ontkennen vaak genoeg maar de leugen blijft aan je knagen . Onthoudt een leugen kan jij slechts bedekken met een ander leugen en dat is eindeloos .


  Maak melding
 16. De zaken spelen al jaren.Velen kennen de douane Polsbr…. in de jaren de -60 tiger 70-tiger jaren die ook importeurs in inklaarders ondere druk zetten om zijn “trucks” te huren voor afvoeren van goederen van de haven, die hij daar had ingezet. Huurde je zijn trucks niet dan werden jouw inklaringen gedupeerd!!
  Velen kozen daarom deze weg naar Polsbr…. !! Iedereen wist bij douane en inklaarders,importeurs maar niemand durfde iets tegen te doen !! Vele truckhouders werden brodeloos gemaakt !!
  Binnen de kortste tijd had hij een “kapitale woning” voor die tijd op te zetten aan de Verlengde Wilhelminastraat (nu een computer centra) voordat je bij Supermarkt Choi,s komt !!
  Dus de huidige douaniers hebben “goede leermeesters” gehad . Van Lobr…. weet dit allemaal ook !!


  Maak melding
 17. De mensen in Suriname en daarbij geholpen door hun hun geheime agenda`s, maken al maar liefst 43 lange jaren een beestenbende (CORRUPTIE) van het land. Het is tijd dat men daar ook de uitspraken van Stef Blok opnieuw bestuderen……….


  Maak melding
 18. Deze ex -douaneambtenaar heeft zeker wraakgevoelens tegen 1 of meerdere collegas en nu komt het naar buiten.
  De boel in Suriname is corrupt.
  Deze meneer heeft zeker nooit van bouta en co gehoord zeker.Corruptie begint daar.
  Begin alvast daar te zuiveren,de rest zal automatisch volgen.


  Maak melding
 19. er was een douane ambtenaar met drie huizen en tig autos. allemaal door hard werken verkregen. op dit soort plaatsen moet je integere personen hebben. helaas komt het woord integer niet voor in het surinaamse woordenboek.


  Maak melding
 20. Wat de hele gemeenschap reeds wist wordt nu bevestigd door deze klokkenluider. Corruptie en Suriname zijn synoniemen van elkaar. Niet voor niks heeft iemand mij eens geleerd dat een Tjoekoe een typisch surinaams gerecht is dat niet op de tafel maar onder de tafel wordt opgediend.


  Maak melding
 21. Wat een dieptriest verhaal over het land waar mijn oom bijna zijn hele leven hard heeft gewerkt als priester. Ik ben benieuwd hoe zijn werkgever, het bisdom, vanuit Paramaribo opereert onder deze omstandigheden, en of er gepoogd wordt iets te veranderen in de mentaliteit die tot grootschalige corruptie leidt. Het is natuurlijk niet zo dat er in Suriname overwegend puur slechte mensen wonen: het gaat om een mentaliteit die verspreid over vele, vele generaties kennelijk is ontstaan. En het gaat dus ook weer decennia duren om het op te lossen. Te beginnen bij het onderwijs en de kerken! Daar ligt een schone taak…

  Gerard van Nimwegen, Wolvega (Ned.)


  Maak melding
 22. Het is niets nieuws, maar helaas de waarheid.
  Er heerst al 50 jaar of langer een Tjoekoe cultuur bij de douane.
  En het zal echt niet veranderen, als je in een mand vol met rotte appels terecht komt dan wordt je vanzelf ook een rotte appel.
  Te joe e sjie dat trawang e njang, joe wang njang toe.
  En ja, ik was erbij.
  Suriname is een tjoekoe land, het is heus niet alleen de douane.
  Elke ambtenaar in Su neemt tjoekoes aan.
  Efoe joe e pai tjoekoe, alla door e opo djie joe.


  Maak melding
 23. Is deze douaneambtenaar ontslagen? Als hij met pensioen is gegaan dan is hij wel erg dom bezig en gooit hij zijn eigen glazen in. Waarom doet hij dit? Wraak? Ruzie met zijn meerderen? Vragen, vragen, vragen. Maar dat hij nou iets nieuws verteld? Mwah….


  Maak melding
 24. @ Elwemo
  Wraak zal het stomste zijn
  Als je wraak wil nemen op een persoon dan gaan er twee stuk.
  De ander als het je lukt en degene die wraak neemt zelf
  Immers doordat hij het niet los kan laten verteert het hem van binnen.
  Het andere geval, namelijk dat hij opkomt voor het algemeen belang, acht ik niet waarschijnlijk.


  Maak melding
 25. De man die via de douanediensten groot is geworden is de rijkste man van Suriname.
  Hij heet Dilip Sardjoe.
  Met zijn prive geld wordt de regering van Bouterse in de lucht gehouden.
  Ga maar checken.
  Ben benieuwd wie dit durft tegen te spreken.
  De rottighied zit in de TOP of KOP zoals de duitsers zeggen ‘ Fisch Stinkt zum ersten im Kopf”


  Maak melding
 26. Het enige voordeel is dat deze douaniers niet oud worden.
  Ze overlijden allemaal vroegtijdig door een kapotte lever of door andere alcohol gerelateerde aandoeningen.
  Tja, al die (tjoekoe)flessen whisky moeten toch op!
  Rust zacht douanier.


  Maak melding
 27. ALLE DOUANIERS ONTSLAAN IS GEEN OPLOSSING OM DE CORRUPSIE TE BESTRIJDEN.

  DE CORRUPTEN ZIJN DE HOOGSTE POLITIEKE MACHTEN.
  – geen hoogopgeleide president
  (dus niet de juiste man op de juiste
  plaats)
  – ministersposten bezet door
  laaggeschoolden
  – hoge ambtenaren zijn politiek
  gerelateerd, de juiste man niet op de
  juiste plaats(beleidsmatig stagneert de
  boel)
  – POLITIEKE CHAOS EN ANARGIE
  – alleen maar diefstal van overheidsgelden
  – hoog geplaatsten laten het land leeg
  roven

  TIJD VOOR 2 DELING
  de helft van het land voor hindoestanen en andere helft voor de rest


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES