maandag, juni 24, 2024
HomeFotoCondoleanceregister voor granman van de Kwinti stam in Suriname

Condoleanceregister voor granman van de Kwinti stam in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 dec – Wensley Misiedjan, directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland, tekent dinsdag het condoleanceregister van de op 8 september 2018 in Paramaribo ingeslapen granman van de Kwinti stam, Andre Mathias. Hij wordt zaterdag, precies drie maanden na zijn overlijden, begraven in Witagron.

Het lichaam ligt sinds enkele dagen in zijn residentie in het dorp opgebaard. In aanloop naar de begrafenis is er gelegenheid tot ondertekening van de condoleanceregister op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO).

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Ik vraag mij steeds af waarom dorp bewoners zo lang met een lijk lopen te zeulen boven de grond.
  3 maanden lang en nog steeds niet begraven??? Volgens de wet hoort een lijkt binnen 5 dagen onder de grond te liggen. Ook al is een lijk gebalsemd het ontbindingsproces in het lichaam gaat gewoon door. Wat is dit voor gedrag of traditie??? Het zal wel aan mij liggen dat ik het niet begrijp???
  Wat voor meerwaarde hebben deze 3 maanden aan waarde toegevoegd om niet begraven te worden?? Kennelijk is de verwachting dat men uit de dood herrezen wordt.Plaatsen ze zo’n lijk in de vriezer in hun dorp??? Ik heb respect voor de doden. Met mijn gezond verstand zal ik deze traditie nooit begrijpen.


  Maak melding
 2. Forumleden, Odi odi.

  @Boeboe bit Sjorie, je hebt gelijk in deze.
  Maar de Ashanti Koning uit Ghana, heeft tijdens zijn bezoek aan Suriname, dit ten strengste verboden.

  Ze hebben Zonnepanelen voor hun vriezer in het dorp. Deze is expliciet voor hun doden.
  Het verwonderd mij niet, dat ze na het begraven van de overledene last beginnen te krijgen van onzichtbare (GEESTEN)

  Lees eventueel het volgende artikel.
  ‘Geest valt leerlingen van MULO school in Suriname lastig’


  Maak melding
 3. Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-
  (Arficaans)Surinaams Binnenland.
  Hhmmm Suriname investeers alleen in africhten. Diefstal, moors en haat krijgen ze mee bij hun ontwikkeling.
  Bestaat ook een directoraat ,,Duurzame Ontwikkeling Hindöe-Surinaams Nickerie?????
  Afrika heeft zich nu genesteld in Suriname. Het ergste is dat men afgoderij meegenomen hebben om 3 maanden met een dooie te lopen leuren.
  RIP
  Tjee


  Maak melding
 4. Wat n domme reakties hier boven.

  Wie denken jullie wel dat jullie zijn??Anyhow als jullie n cent te makken hadden zouden jullie wel minder aan vuil spuwerij op Waterkant doen. Zegt veel over jullie low-lifes.


  Maak melding
 5. De boslandcreolen hebben uiteraard hun tradities en rituelen . Hieronder valt o.a. de rouwverwerking. Deze tradities voeren helemaal terug tot de slavernij. Ze weten waarmee ze bezig zijn want dit is niet de eerste Gaanman die is komen te overlijden. Voor een Granman (Gaanman) kan de rouwverwerking drie maanden duren vanaf de dag van overlijden tot en met het begraven. Ze hebben rituelen zoals het plegen van het ‘orakel’, de ‘Fraga Tiki’ (plengoffers door een hogepriester), zingen en bidden.

  Het graf van een Granman is groter en breder dan een normaal graf; het is eerder een tombe die op een klein huis lijkt. Per stam kunnen bepaalde rituelen anders zijn, maar dit is de algemene gang van zaken. Familieleden en stamgenoten gaan hierover en de overheid faciliteert in de vorm van de nodige financiën en ruimte voor het ondertekenen van het condoleanceregister.


  Maak melding
 6. Ai- baja !!!Sang e-psa in Sranang !!
  Weer een “koning bij” benoemd in Suriname door Ghana !! Dus baast Bouterse als president hebben we een
  “koning” erbij !! Het koningkrijk van overzeese Ghana !!
  Binnenkort krijgt hij: 3-bij vrouwen, toegezonden uit Ghana om hem te verwennen en te zorgen voor echte Ghanese nakomelingen !! Alleen zij mogen hem opvolgen !!
  De surinaamse Overheid moet zorgen voor “een residentie in het binneland” voor deze koning met complete verzorging en huishouden !!
  Als “de kustvlakte bewoners ook uit Paramaribo” dit gebied willen bezoeken, dan moeten ze eerst toestemming vragen aan de “koning” !! Ook ambtenaren van de Republiek Suriname moeten dit doen !
  Ronald Hooghardus ,wordt de hoofd-adviseur !!
  Suriname is nu van de Brazilianen,Chineze en Ghanezen en Haitianen !!
  A now a mensen-smokkel-handel e-go vinden plaats !!Vandaar dat er wordt gepleit voor een verbinding via SLM !!


  Maak melding
 7. Al deze onzin tradities overboord gooien, het werkt stagneerend in het binnenland van Suriname, Suriname is geen Afrika dat binnenland 300 jaar verstoken is van kennis en ontwikkeling, maar wel de hoge nodige financieële middelen ontvangen van de centrale regering, jammer voor de belasting betalers…..


  Maak melding
 8. Er is bewust gekozen voor twee afdelingen in het binnenland. Deze twee afdelingen zijn ook begroot in het jaarplan van 2018 en 2019. Er is een directeur benoemd voor Ontwikkeling Afro-Surinamers en 1 voor Ontwikkeling Inheemsen.
  Van deze directeuren wordt verwacht dat ze het binnenland ontwikkeling gaan aanbrengen.
  De vraag is alleen of ze wel weten wat met ontwikkeling bedoeld wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES