maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidTwee mannen in Suriname door Braziliaanse bijen gedood

Twee mannen in Suriname door Braziliaanse bijen gedood

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 nov – De afgelopen week zijn twee mannen, in twee afzonderlijke gevallen, door Braziliaanse bijen gedood. In het ene geval ging het om een 90-jarige bejaarde man die zijn erf aan de Baggelenweg aan het schoonmaken was, toen hij werd aangevallen door de agressieve bijen. De bijen zaten in een autoband op het erf. In het ander geval ging het om een 61-jarige man die werd aangevallen tijdens het maaien van een perceel. Bij hem ontstond er een acute allergische reactie, aldus het Korps Politie Suriname.

De Braziliaanse bij ofwel ‘killer bee’ (Apis mellifera scutellata) maakt jaarlijks slachtoffers in Suriname. Deze agressieve bijensoort vindt haar oorsprong in het Afrikaanse land Tanzania en kwamen terecht in Brazilië. Vanwege het agressieve gedrag kreeg het beestje al snel de bijnaam ‘killer bee’. De bijen gaan sneller over tot de aanval en vallen dan ook meteen in grotere groepen aan. Hoewel het gif niet krachtiger is dan dat van andere bijensoorten, zal iemand die aangevallen wordt wel vaker gestoken worden met noodlottige gevolgen.

In beide gevallen hebben leden van het Korps Brandweer Suriname, die ingeschakeld waren, de bijen bestreden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Jammer hoor. Een nog kranige bejaarde man van negentig die zijn erf schoonmaakt. Het is wel zo dat er gewaarschuwd wordt voor autobanden, emmers, vaten op het erf, omdat die een welkome broeihaard vormen voor de eitjes van de besmette mug. In dit geval waren het dus de killer bees die zich genesteld hadden in een autoband. Het tweede geval is ook zeer ongelukkig. Deze beesten kun je in holtes vinden in de grond en ook in bomen. Zelfs dicht bij de mens kunnen ze zich vestigen en het kan een tijdje goed gaan. En plotseling door een of andere oorzaak (verstoring van het territorium) slaan ze op hol. Weghollen is de enige remedie. Het loont wel de moeite alvorens je met iets begint, eerst even te checken. Er zijn zoveel beesten in Suriname die je het leven best wel zuur kunnen maken als je niet goed oplet.


  Maak melding
 2. Iedere keer als ik lees dat weer iemand is overleden door een aanval van Braziliaanse bijen, denk ik terug aan een familielid die 20 jaar geleden ook door deze bijen was gestoken en overleden.
  Ook hij was een oudere man.
  Na bestaanden gecondoleerd.


  Maak melding
 3. Na zoveel incidenten met de Braziliaanse Bijen……..Er is mogelijkheid, een Anti Bij soort te ontwikkelen, welke de Braziliaanse Bijen, kunnen vernietigen, maar goed die kennis en kunde heeft Suriname niet, dus de gevolgen zullen wij moeten aanvaarden….of houd je erf schoon, en geen oude banden opslaan als broedplaatsen voor de bijen……u bent gewaarschuwd….


  Maak melding
 4. @rakram,

  Denk je echt dat het alleen komt omdat men oude banden opslaat of dat men de erf niet schoonhoudt?
  Men oom was niet op zijn erf aangevallen, maar in de natuur. Hij en zijn vrouw gingen zich ontspannen in de natuur. Die ontspanning is geëindigd in een drama. Hij is ter plekke overleden.


  Maak melding
 5. @Jiyani, wat erg, en nog word er niets aangedaan…jammer….er zijn mogelijk heden biologisch een Bij te ontwikkelen, die de Braziliaanse Bij doorkruist en vernietigd…maar goed wie betaald dat…Surinamers hebben meer tijd in niets doen, eten, drinken, slapen, en lui zijn van niets doen…..ben ook een Surinamer een van een ander kaliber….


  Maak melding
 6. Het is jammer dat de bijen de verkeerde hebben dood gestoken. Ze zouden ingezet moeten worden tegen dat rovende gespuis in Suri, probleem opgelost. Kwestie van die beesjes goed trainen en de natuur zijn werk laten doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES