Man dood na aanval door Braziliaanse bijen in Suriname

23
Man dood na aanval door Braziliaanse bijen in Suriname
Foto: African honey bee oftewel de Apis mellifera scutellata.

PARAMARIBO, 7 jul – Een 45-jarige man is afgelopen donderdag overleden, na te zijn aangevallen door Braziliaanse bijen in Suriname. Dat meldt het Korps Politie Suriname. De man was met twee anderen een weiland opgegaan om twee koeien te vangen, toen ze plotseling werden aangevallen door Braziliaanse bijen.

Twee mannen konden wegrennen en keerden na een tijdje terug om naar de derde uit te kijken. Zij zagen hem niet en konden door de zwerm bijen niet verder, waardoor zij de brandweer inschakelden. Het slachtoffer werd op het weiland aangetroffen ongeveer 400 meters verwijderd van zijn woning. Hij was met ontbloot boven lijf en zijn hele lichaam vertoonde bijensteken.

Omdat hij geen tekenen van leven vertoonde, werd een arts ingeschakeld die de dood vast stelde. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is het ontzielde lichaam afgestaan aan de nabestaanden.

De Braziliaanse bij ofwel ‘killer bee’ (Apis mellifera scutellata) maakt jaarlijks slachtoffers in Suriname. Deze agressieve bijensoort vindt haar oorsprong in het Afrikaanse land Tanzania en kwamen terecht in Brazilië. Vanwege het agressieve gedrag kreeg het beestje al snel de bijnaam ‘killer bee’. De bijen gaan sneller over tot de aanval en vallen dan ook meteen in grotere groepen aan. Hoewel het gif niet krachtiger is dan dat van andere bijensoorten, zal iemand die aangevallen wordt wel vaker gestoken worden met noodlottige gevolgen.


23 REACTIES

 1. De verafrikaanse bijen zijn zeer aggressive bijen. Ze blijven op je afkomen en steken. Zelfs als je in de zwamp springt moet er voor zorgen dat je onder water ver weg zwemt voordat je opkomt. Anders steken ze jouw hoofd vol.
  In de VS hebben ze speciale teams die jagen naar deze bijen. Het zijn europese honing bijen die met een afrikaanse zijn vermengd in Brazilie.


  Maak melding

 2. @ Tunggaak,
  Het lijken wel de binnenlandbewoners die de roofovervallen en roofmoorden plegen rondom Paramribo,Santo Boma gebied,Vierkinderen gebied .Leidingen en Houttuin gebied !!

  Wat een verschrikkelijke manier om op zo een manier , het leven te laten .
  Vooral “kaalhoofdige” volkspresidenten moeten voorzichtig zijn als ze op de hengeltocht zijn !!


  Maak melding

 3. Het is een kruising van de europese honing bijen ras en de afrikaanse bijen ras. Men wilde meer en meer honing , het ging verkeerd en het heet nu de killer bees. Al meer dan 1000 jaren kweken de indianen de angeloze bijen of de Stingless bee. Het voordeel is dat de angeloze bijen niet steken en ze hebben geen gemene priknaalden. Meer over mij in https://www.researchgate.net/profile/Dewanand_Makhan


  Maak melding

 4. Hey @ Atheïst. Geen tijd voor racisten. Doe je maar in je eigen tijd. Zorg er voor een gefundeerde mening te geven . Braziliaanse bijen komen al decennia voor in Suriname. Ze zijn met name agressief en dodelijk omdat ze massaal aanvallen . Je hoeft maar even het territorium van hen te schenden en dan is het raak. Soms kan je geluk hebben. Hebben ze voldoende voedsel op dat moment en zijn ze niet zo gestrest. Of je kan geluk hebben dat de zwerm bijen niet al te groot is op dat moment. Eigenlijk kun je beter oog in oog staan met een pakiratigri dan deze killer bees. Een jaguar kan zich nog laten weg schrikken door het maken van veel tamtam. Maar deze gastjes niet. Alleen vuur of water helpt.


  Maak melding

 5. Ik moest ook gelijk denken aan de marrons. Ze vallen aan met velen en zijn bijzonder agressief. Vaak een dodelijke afloop.
  Wie het nieuws een beetje volgt, ziet direct de overeenkomst met de killer marrons. Misschien zijn deze bijen ooit door marrons bevrucht?


  Maak melding

 6. @ Maya de Bij.
  En misschien ben jij een door God vervloekte persoon door op deze manier te ageren tegen mensen van vlees en bloed als jij. Het gaat over bijen halve gare. Trek geen vergelijkingen door die kant noch wal raken.


  Maak melding

 7. Volgens mij ben jij wel behoorlijk op je pik getrapt net als Damsco, want er zit wel degelijk een kern van waarheid in de vergelijking van Maya de Bij , alleen wel pijnlijk om dat te erkennen, en een door God vervloekte persoon zal wel mee vallen , want God vergeeft toch iedereen, maar het is natuurlijk wel triest om op deze manier aan je einde te komen.


  Maak melding

 8. Stingless bees zijn veilig, steken niet en de priknaalden zijn niet ontwikkeld.
  Zie in google Stingless bees en daarna afbeeldingen.
  Indianen kweken deze bijen al duizenden jaren.


  Maak melding

 9. Maya de bij en Johan,
  Hoe voelt het om racistisch te zijn in 2018?
  Ik begrijp nog steeds niet hoe Surinamers of wannebees zo kunnen zijn.


  Maak melding

 10. @Alan Wills,

  De statistieken zijn ook racistisch? Hoe voelt het om anno 2018 de misdaadcijfers te ontkennen? En geen verschil te zien in Santo Boma? Als je je als marron aangesproken voelt, werk dan binnen je gemeenschap om te zorgen dat marrons anderen niet beroven, aftuigen en vermoorden. Dan kan niemand marrons iets verwijten.


  Maak melding

 11. Alan Wills, nooit geweten dat racisme een synoniem was voor realiteit, of wou je ontkennen dat de meeste berovingen, overvallen etc. niet gepleegd worden door met name die bevolkingsgroep, voel je je aangesproken?, zie de laatste reactie van Maya de Bij


  Maak melding

 12. Maya de bij en Johan.

  Statistieken zijn nooit en te nimmer feiten. De bedoeling van statistieken zijn o.a.de manier van het verzamelen, bewerken en interpreteren van gegevens.

  Wanneer je praat over ‘alle’ marrons is het geen statistiek meer maar een volkstelling. Een op dat moment geconstateerd feit uit een onderzoek.

  Aangezien het in jullie reacties om statistieken gaat en jullie een hele bevolkingsgroep beschuldigen van o.a. berovingen noemen we dat in deze wereld; Racisme.

  Ik had natuurlijk moeten weten dat je van racisten nooit mag verwachten dat ze objectief kunnen nadenken en bovengenoemde termen van statistiek en racisme ooit zullen begrijpen.

  Aangezien veel Surinamers meerdere etnische achtergronden in hun aderen hebben vloeien.

  Vraag ik mij ten stelligste af waarom veel Surinamers zo racistisch zijn. En sterker nog zoals jullie, het niet eens in de gaten hebben.

  Ik vind het niet alleen dom van jullie maar ook nog eens heel erg eng. Baja


  Maak melding

 13. Wat ook eng is Alan Wills, is dat jij je aangesproken voelt reacties inkleurt en jouw mening en opvattingen als waar poneert, wil je hiermee ontkennen dat al dit soort berovingen, overvallen en gewild niet door deze bevolkingsgroep gepleegd worden, noem jij ons maar dom en racistich, maar ik noem het de keiharde realiteit en dat vindt ik nu ook eng, net als al die mensen ’s avonds niet meer rustig over straat durven en niet meer rustig kunnen slapen bang als ze zijn ongewenst bezoek te kunnen krijgen van mensen uit voornl. die bevolkingsgroep, noem dat gemakshalve ook maar racistisch , oorzaak en gevolg You Now.

  leuke alinea trouwens
  “Aangezien veel Surinamers meerder etnische achtergronden in hun aderen hebben vloeien.”
  Heb je er dan een verklaring voor waarom deze andere bevolkingsgroepen dan in verhouding veel en veel minder dit wangedrag vertonen”? vast wel maar je hoeft als gewoon mens niet toe te geven aan de weg van de minste weerstand, normaal weken is “geen” misdaad tegenover anderen.


  Maak melding

 14. Ik hou me buiten deze discussie.
  Het zijn achterhoede gevechten. Deze kan je nooit winnen. Sommige mensen zal je nooit kunnen overtuigen.
  Wat mij is opgevallen, de diverse postings gelezen te hebben, is de volgende zin:

  “Statistieken zijn nooit en te nimmer feiten”
  Statistieken zijn feiten!
  Wat je met die feiten wilt doen, welk beleid je vervolgens toepast dat is een andere zaak.


  Maak melding

 15. Johan,

  Berovingen en geweld vind ik overigens ook fout en ook heel erg eng. Je lijkt te suggereren dat ik geweld goedpraat of bagatelliseer.
  Als de geweldplegers voornamelijk marrons zijn is dat niet goed te praten.

  Alleen heb ik er een probleem mee als je 1 bevolkingsgroep in een hoek drukt door ze allemaal te beschuldigen. Zoals je nu uiteindelijk zelf aangeeft een racist te zijn.
  Dieven moordenaars rovers etcetera komen in elke bevolkingsgroep voor.

  Hoe graag jij en je andere racistische ja-knikkers anders zouden willen zien.

  Ik ontken verder nergens dat er problemen zijn. In mijn reactie geef ik gewoon aan dat ik jullie reacties racistisch vind en dat onderbouw ik daarnaast gewoon ook.

  Pico,
  Je bemoeid je niet ! maar je doet het wel. Kortzichtig vind je niet?. Vervolgens probeer je mij een snaai te geven door duidelijk onwaarheid te verspreiden.
  Door deze onzin van je reageer ik dus nu ook op jou.
  Hier onder het feitelijke antwoord op jou onjuiste bewering dat statistieken altijd een feit zijn.
  Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Statistiek

  Eigenlijk ben jij dan nog dommer dan de door mij genoemde racisten waarvoor jij in de bres springt. Baja


  Maak melding

 16. Mensen zijn aangevallen en gestorven, wat nu?
  Wie moeten we aansprakelijk stellen?
  Moet de politie niet bijgehaald worden?
  Moet de overheid (Volksgezondheid Afd. B.O.G.) niet aansprakelijk gesteld worden, voor de opgelopen schade.

  Moet de onzorgvuldigheid bij de overheid niet gestraft worden. Kijk maar naar de broedplaatsen van de muskieten. De plaatsen worden niet bespoten, waardoor het krioelt van de insecten/ongedierte.


  Maak melding

 17. Maar even serieus: Weer twee mannen gestoken en gestorven na aanval door Brazilaanse bijen. De zoveelste dit jaar als ik er even op google. Zijn wel wat preventietips gegeven, maar valt me op dat niemand het heeft over wat te doen na een aanval? Waarom vraag ik dit expliciet? Omdat er o.a. in Suriname niet altijd binnen redelijke tijd medische hulp voor handen is. Misschien kan de overheid via posters of iets dergelijks aangeven wat te doen na zo’n bijenaanval om de overlvingskans te vergroten.
  Wie geeft ondertussen tips, morgen kan ook uw familie of kennis slachtoffer zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.