NATIO terug in Suriname; een terugblik van de afgelopen twee weken

3
Eugene Verwey assistent, Dean Gorré bondscoach en Jack Mangalie Keepercoach

PARAMARIBO, 20 nov – De nationale selectie van Suriname kwam gisteren terug na een belangrijke internationale ervaring. NATIO Suriname vloog twee weken geleden nagenoeg met een fitte selectie richting Amerika, waar ze eerst ruim acht dagen op trainingskamp was in Naples (Florida). Coach Dean Gorré nam 22 spelers mee voor de kwalificatie wedstrijd tegen Jamaica; Ivanildo Rozenblad en Dimitri Apai bleven thuis wegens een blessure. Wij spraken Jack Mangalie, keepercoach van NATIO, die vanuit Amsterdam vloog richting Florida en Jamaica. “Interland week betekent samen bij elkaar zijn en als je dan zoveel dagen samen naar iets moois kan toewerken is het ideaal. Daarnaast waren de omstandigheden enorm goed, waardoor we optimaal hebben kunnen voorbereiden” aldus Jack.

Na acht dagen vloog de selectie naar Kingston en daarna richting Montego Bay, waar de staf en de spelers zich volgens Concacaf conditions rustig hebben kunnen voorbereiden op de zo belangrijke wedstrijd. Mangalie zag een groep die erg gemotiveerd was naarmate de wedstrijddag naderde; elke speler heeft alles gedaan om zo goed mogelijk te kunnen focussen. Jamaica, dat deze ontmoeting betitelde als een serieuze wedstrijd, zou niets aan het toeval overlaten en had nagenoeg alle top spelers voor de wedstrijd geselecteerd. “Hiermee hebben ze laten zien dat ze Suriname als een waardige tegenstander behandelen” aldus Mangalie.

De selectie in Florida

Mangalie: “Spelen tegen Jamaica, dat op het WK van 1998 aanwezig was, is speciaal. Het is een land dat barst van grote talenten die grotendeels in het buitenland spelen waaronder Engeland, Duitsland en Amerika. Mede hierdoor konden wij ons gaan meten tegen ‘full profs’ en uitvinden hoe ver wij als NATIO zijn met de voetbal ontwikkelingen”. Uiteindelijk verloor Suriname na 90 minuten met 2-1 van Jamaica. Een uitslag die achteraf meer had moeten zijn voor Suriname, namelijk 2-2, vindt de keepercoach.

“Wij zijn trots op de spelersgroep en ook de manier waarop wij hebben gespeeld is van grote klasse. De spelers hebben zich optimaal ingezet en hebben verschrikkelijk goed vanuit hun taak gespeeld. Het is dan erg zuur dat de eerste 15 minuten niet goed waren, maar dat komt omdat onze jongens nerveus waren. Ondanks de achterstand na 7 minuten heeft Dean Gorré vertrouwen uitgeoefend op de groep. Hierdoor kregen de spelers het exacte vertrouwen terug en durfden langzamerhand meer met lef te voetballen. Dit zag je heel goed terug in de tweede helft.”

“Een tweede helft die we graag wilden zien; wachten op de juiste momenten en toeslaan met onze snelle spitsen. Dit leverde twee goede kansen waarvan één goed werd gepareerd door de ervaren Jamaicaanse doelman Blake. Ook zat er een penalty voor Suriname in, na een handsbal van een Jamaicaanse verdediger, maar helaas kregen wij die niet.”

Mangalie besluit: “De groep heeft gestreden tot aan de laatste minuut. Een gelijkspel zou meer dan verdiend zijn. Wij als staf hebben goede ontwikkelingen gezien en spelen op dit podium smaakt naar meer, zegt ook het team. De groep heeft laten zien dat ze klaar zijn voor dit soort wedstrijden. Wij gaan ons opmaken voor de volgende thuiswedstrijd en wedstrijden tegen landen als Honduras, Canada, El Salvador, Haïti en Panama worden onze volgende stap.


3 REACTIES

 1. Natio mag met pensioen! Nu al u20 beginnen toe te voegen en financieel te ondersteunen!!!

  Scheelt strakjes 4 tot 6 jaar… vraag maar aan knvb en dfb.


  Maak melding

 2. Knuffelcaptain Virgil geeft ook buiten het veld het goede voorbeeld
  Virgil van Dijk (27) schoot Oranje naar de finaleronde van de Nations League. Maar er was veel meer waar de knuffelaanvoerder van het Nederlands elftal de afgelopen week de handen mee op elkaar kreeg, in eigen land én daarbuiten.

  In Engeland hadden ze er gisteren al een schitterende term voor: ­Virgil van Dijk, the people’s captain. De aanvoerder van Oranje is er voor iedereen. En de aanvoerder van Oranje ís ook nog eens alles ineen. Inspiratiebron, schouder om op uit te huilen, maker van een cruciale treffer (2-2) tegen de Duitsers, boegbeeld van een nieuw en fris ogende nationale ploeg. En de speler die Nederland liet smelten toen hij de 7-jarige Fieke uit Riel liefdevol beschermde tegen de kou door tijdens de volksliederen voor Nederland-Frankrijk zijn trainingsjack af te staan.

  Oranje als geheel keerde in een paar dagen tijd terug op het hoogste voetbalpodium in Europa, dankzij de sprankelende zege op de Fransen en de late ontsnapping in Gelsenkirchen. Maar bovenal: wat een verpletterende indruk liet Virgil van Dijk achter bij het grote publiek.

  Maar wat de duurste verdediger op aarde afgelopen week liet zien, kan nu ook als lesmateriaal dienen voor aanstormende internationals. De huilende arbiter Ovidiu Hategan uit Roemenië, die in de rust van Duitsland-Nederland had gehoord dat zijn moeder was overleden, werd door Van Dijk na afloop op indrukwekkende wijze opgevangen. De kleine Roemeen (al lijkt iedereen naast Van Dijk klein) barstte in huilen uit en Van Dijk drukte hem daarop vaderlijk tegen zich aan. ,,De scheidsrechter brak’’, zei Van Dijk. ,,Hij stond daar met tranen in zijn ogen. Ik heb hem sterkte gewenst en gezegd dat hij goed had gefloten. Het was maar iets kleins wat ik kon zeggen.’’

  De 1.94 meter lange Van Dijk is dol op zijn eigen moeder. De Brabander heeft een Nederlandse vader en een Surinaamse ma. Zijn twee jaar jongere broertje Jordan, zijn tien jaar jongere zusje Jenee en Virgil zelf werden opgevoed door moeder Hellen. Vader Van Dijk is al lange tijd niet meer in beeld, hij verbrak het contact toen de aanvoerder van Oranje twaalf jaar was. Toen hij doorbrak bij FC Groningen dook pa weer even op, maar voor de verdediger was het toen te laat.

  En samen is in dit geval ook echt samen. Verdrietige scheidsrechters, koukleumende mascottes, debuterende ploeggenoten, medespelers die even buiten de boot vallen. Iedereen kan terecht bij the people’s captain van Oranje.

  Bron AD nl


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.