Tientallen vissers zonder inkomen na tankerincident op Suriname rivier

6
Olietanker op drift op Suriname rivier, elf vissersboten vernietigd

PARAMARIBO, 20 nov – De tanker die enkele vissersboten ramde op de Suriname rivier, moest olie ophalen. Dit meldt Staatsolie in een persbericht. “Deze olietanker is geleased door Staatsolie en was onderweg naar de haven te Tout Lui Faut om olie voor de export op te halen.” Ruim tien vissersboten en de kade van het visserijcentrum te Nieuw Amsterdam raakten beschadigd. Het management van het centrum is vooral bezorgd om de gevolgen voor de vissers zelf. Die zitten nu zonder inkomen.

Rudi Mertodikromo, directeur van het centrum zegt tegenover de STVS dat gekeken wordt naar moeglijkheden. Het gaat om mensen die volkomen afhankelijk zijn van de visvangst. Daar gaan ze weken voor op zee. De olietanker was op weg naar de olieraffinaderij te Tout Lui Faut, in Wanica. Ter hoogte van Nieuw Amsterdam raakte het om “nog onduidelijke reden op drift.” De Maritieme Autoriteit Suriname, MAS. heeft het schip bevolen ten anker te gaan.

Het vaartuig mag dus niet vertrekken totdat de schade is opgenomen. Ook moet de oorzaak van het incident worden vastgesteld. “Staatsolie betreurt dit ongeval en zal erop toezien dat de benadeelden zullen worden vergoed voor geleden schade.” De vissersboten lagen voor anker bij het visserijcentrum. Volgens Mertodikromo is ook een waterkerende dam beschadigd geraakt. Er worden noodmaatregelen getroffen.

6 REACTIES

 1. Stel het gaat mis met een volle olietanker
  Wat zouden de gevolgen dan zijn geweest. Is su voorbereid om een olie lek van zo een groot schip aan te pakken.
  Hoop dat dit uitgezocht wordt hoe het ooit heeft kunnen gebeuren. En wat ertegen gedaan gaat worden dat het nooit meer kan gebeuren


  Maak melding

 2. Gelukkig dat de schade is meegevallen.Desondanks zal het een flink kostenplaatje betekenen voor Staatsolie. Schadevergoeding aan de vissers tevens inkomstenderving. De vissers wiens boten misschien aan grondige revisie toe waren, kunnen nu van geluk spreken .Dus een geluk bij een ongeluk. Hopelijk dat dit niet meer voorkomt.


  Maak melding

 3. @ pakiritigri.
  Je verwacht schadevergoeding en compensatie wegens inkomensderving.
  Ik waag het te betwijfelen
  De dagwaarde krijgen ze maximaal en niet de aanschafwaarde.
  Bovendien moeten de vissers aankoopnota’s overleggen.
  Staatsolie wast haar handen in onschuld en wijst naar de verzekeraar.
  Zij wijzen op hun beurt weer naar de voorwaarden
  Oftewel, de vissers krijgen net genoeg om vis te kopen voor 1 dag.
  Dit is niet specifiek een kwestie die in Suriname speelt. Zo werken verzekeraars


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.