Ex-militair die uit de school klapte, begint rechtszaak tegen staat Suriname

17
Minister: 'Aangehouden militair nog in dienst dus krijgstucht van toepassing'

PARAMARIBO, 3 nov – De staat wordt voor het gerecht gesleept. Ex-legerkapitein Jermain Day begggiiint een rechtszaak naar aanleiding van zijn recente aanouding. Day eist schadevergoeding. Zijn aanhouding in opdracht van minister Ronni Benschop van Defensie heeft hem persoonlijke schade berokkend. Zijn advocaten zijn al begonnen met de voorbereidingen.

Binnenkort moet al een rechstzaak begonnen kunnen worden. Day zegt tegenover De West dat hij zijn aanhouding als een ‘heel onsmakelijke affaire’ heeft ervaren. De steun vanuit de samenleving en leden van het parlement heeft hem goed heeft gedaan. Een geluk bij een ongeluk is dat één van zijn doelen is bereikt. Zijn bedoeling was vooral een sociaal-maatschappelijke discussie op gang te brengen.

De voormalige officier heeft na zijn ontslag uit het leger op sociale media berichten gepost. Misstanden in het leger zijn zo aan het licht gebracht. Benschop gaf kort na de publicatie opdracht tot de aanhouding. Day zou namelijk nog in dienst zijn. De rechter oordeelde de aanhouding onrechtmatig. Day werd onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Hij hoopt dat zijn actie niet voor niets is geweest.

17 REACTIES

 1. In een echte rechtstaat, zou deze man nog zijn recht kunnen halen, maar in deze zogenaamde corrupte rechstaat, waar het zo al onbegrijpelijk is, dat een veroordeelde drugsdealer cq meervoudige moordenaar president van het land is, geef ik deze man, weinig kans van slagen, zou eerder als ik hem was, aan zijn veiligheid denken..


  Maak melding

 2. Good move Jermain Day,
  de waarheid mag gezegd worden.Jij spreekt de waarheid en natuurlijk zoals gewoonlijk het geval is…Bouta kan de waarheid niet horen.Vecht terug Day.Wij steunen je 100%.


  Maak melding

 3. Heel bijzondere situatie aan het worden. Een leger zonder bevelhebber en een minister van defensie die zijn ministerie als een soort uitzendbureau voor bewapende beveiligers inzet.

  Dit is ultiem en schaamteloos Hosselen zolang het nog gaat.

  Bensschop is al een tijdje uitbeeld geweest. Dat de president dit onweersproken laat begaan zegt genoeg over de staat van de regering en de regeercapaciteiten van deze regering.

  Het leger wordt nu beheert door Uitzendbureau Benschop en kan ingezet worden waar hij dat schijnt te willen. Ik ben benieuwd of het leger op 25 november met wapens rond mag lopen en hoeveel Luiers Bouterse aan moet om zijn gezicht te kunnen laten zien.


  Maak melding

 4. @John,

  als de rechtstaat helemaal niet functioneerde dan was deze militair nooit
  vrijgelaten en was zonder proces de gevangenis ingegaan. Bouterse en kornuiten
  zijn ook voor het gerecht voor hun aandeel voor de decembermoorden al heeft
  hij van alles geprobeerd om er onderuit te komen. Er zijn vast veel dingen die te verbeteren
  zijn.


  Maak melding

 5. U heeft terecht , als klokkenluider , zaken en handelingen aan de kaak gesteld en een inkijk geboden van zaken die het daglicht niet in mogen , maar zover mogelijk onder het tapijt geveegd worden, En dat wordt u niet dank afgenomen. U doet er nu dan ook goed aan om uw recht te halen , door de stap die u heeft genomen. U heeft de blamage gekregen en bent gearresteerd , door dat zij tekort schieten . Veel sterkte en hou in gedachte, dat op z,n Surinaams gezegd ,WAN GADO DE !! RECHT EN WAARHEID MAKEN GEESTELIJK EN LICHAMELIJK VRIJ.


  Maak melding

 6. In de jaren tachtig zou zo een iemand van de wereld verdwenen zijn of zich in gevangenschap aan zijn onderbroek koord opgehangen hebben.[Tolud,Horb]


  Maak melding

 7. Is er werkelijk sprake van een rechtstaat. Nee, want de allergrootste criminelen hebben lak aan recht en wet. Vreselijke sociale wantoestanden als in Venezuela liggen in het verschiet als die dwaze debiele idiote oerdomme ndp paria’ s moedwillig oerdom in 2020 weer gaan stemmen op deze onberechte moordenaars, drugscriminelen en rovers. Niemand zal helpen, ook de Gerechtigheid niet. Ndper’ s kiezen voor de leugen, onrecht en misdaad en verdienen ook bedrogen, onrechtvaardig en misdadig behandeld te worden door hun soso lobi moordenaar, drugsbaas en staatskasrover en meedogenloze roversbende. Wo k. stem verheerlijkend op ddb en roversbende zingend olv awariedomrie Meyje en valse profeet Misjiesosoka. Allehelulla prijze ddb aka de dwaas bgout, onze enigste redder en lijder die ons zal lijden zijn paarse hel in vol wroeging over onze dwaasheid. Lang leve de nationale duivelse partij a wiens wi ndp sma e k……soso lobi didibri foe sranang.

  Deze ontwikkeling doet denken aan de vooravonden van 1982


  Maak melding

 8. Day heeft er goed aan gedaan de media te op te zoeken alleen krijg je zo gehoor van niet goed gaat.
  Voor de buiten wereld doen alsof het geweldig goed gaat, is geen optie. Day heeft zijn mond opengetrokken omdat hij ook het beste voor heeft met de rest van het leger. Onze jongens in het leger zijn niet voor niets het leger in gegaan. Zij willen ons land dienen met heel hun hart. Niet alles in de doofpot stoppen, daarmee bereik je niet. Wij weten hoe de buitenkant eruit ziet, willen ook geinformeerd worden hoe de binnenkant eruit ziet. Nu zijn wij op de hoogte. Goed gedaan Day.
  Benschop. verdient juist een schop onder zijn kont. Onze jongens in het leger hoeven geen dubbele pet te dragen om prive te gaan bewaken voor Benschop zijn vriendjes. Mijn steun heeft Day. Wanneer mensen eerlijk zijn bereik je veel meer dan grof te liegen en de boel te bedriegen. Benschop is hier de pathologische leugenaar. Onze jongens moeten zich niet lenen voor dit soort klusjes. Het leger moet zorgen voor werk waarvoor deze jongens zijn opgeleid en niets anders.
  Zorg voor degelijke bijscholing en trainingen in het kamp.Betrek kader uit het buitenland voor scholingen. Laat onze jongens niet onnodig aan hun lot over om te verpieteren. Kader moeten wij hebben om het land te verdedigen. De regering is verplicht hiervoor geld vrij te maken. Nu zitten ze te niksen in het kam.Ze vervelen zich dood. Ze moeten geprikkeld worden om door te leren.
  Schaamteloos gedrag van Benschop en kornuiten.


  Maak melding

 9. Prima hoor kapitein Jarmain Day.Ooit heb een Luitenant van krijgsmacht deze woorden achtergelaten voor zijn dood van 8 december 1982.
  Suriname zal vrij worden!
  Elk volk weet zich altijd,
  te bevrijden van zijn ketenen.


  Maak melding

 10. De Sur. regering en MMDDB zijn DIK en DIK in het krijt bij het bedrijf van fam. Benschop.
  Het bedrijf van fam. Benschop heeft voor miljoenen … materiaal … geleverd aan het Nat. leger.
  Als tegen prestatie werd Benschop {soso boto } benoemt tot Brigade Generaal.
  Verder mag S.B. Benschop doen en laten wat hij wil.

  Benschop had op staande voet, oneervol, ontslagen moeten worden maar MMDDB is met handen en voeten gebonden !!!!

  Ik hoop dat het RECHT voor kapitein Day zal zegevieren !!!!!!


  Maak melding

 11. De meeste boeven vind je ih politiekorps en de douane en niet in het leger. Is al decennia zo in Suriname. 1 of andere lul bij de politie noemde in 1980 de militairen padvinders en toen had Suriname Desi ah dansen…..en nu wil je een andere dansmang……? Wo ka foe poer diesie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.