Religieuze leiders samen tegen jacht op jaguars in Suriname

10
Woede om mannen die trots met dode Jaguar poseren in Suriname
Foto (Facebook): mannen die trots met dode Jaguar poseren in Suriname

PARAMARIBO, 30 okt – De onzinnige en illegale jacht op de jaguar moet worden stopgezet. Dit stellen het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname, Iris. Samen met milieuorganisatie Conservation International Suriname wordtl een bijeenkomst georganiseerd met afgevaardigden van het traditioneel gezag en kerkelijke leiders in het binnenland. De jacht in het binnenland, waar het leefgebied van de jaguar zich bevindt, staat centraal.

De jacht is de laatste jaren intensiever geworden. Els van Lavieren, program manager bij Conservation International Suriname, zegt tegenover Dagblad Suriname dat het uiteindelijke doel is een coalitie te vormen. Religieuze en tribale en Inheemse leiders, ngo’s en andere partijen moeten samen optrekken tegen de illegale handel in jaguars. Ook moet het gemakkelijker worden voorlichting te geven.

De religieuze leiders zeggen gealarmeerd te zijn. Het uitmoorden van dieren druist tegen elke geloofsovertuiging in. Paus Franciscus heeft in 2015 de mensheid opgeroepen samen te werken om de schepping te behoeden. De Iris kan zich daar helemaal in terug vinden. Ook hindoes en zien de mens als onderdeel van de schepping. Daar moet op eerbiedige en verantwoorde wijze mee worden omgegaan.


10 REACTIES

 1. Inplaats van op te komen voor de armen en het onrecht, gaan ze hun tijd verdoen. De werkelijke oorzaak van alle destructive van land, volk, mens en dier zijn ddb en moordenaarsbende, de keuze der oerdomme ndper’ s,was stemmen op onberechte moordenaars.


  Maak melding

 2. Goed initiatief. Zover ik weet is de jaguar beschermd maar in Suriname vooralsnog niet bedreigd. Maar dit kan in rap tempo veranderen met de komst van de Chinezen en Brazilianen. De boslandbewoners gaan ook niet vrijuit. Zij leveren op bestelling.
  Bovendien houden ze van halskettingen bestaande uit jaguartanden.
  De indirecte veroorzakers zijn de goudwinning en houtkap, milieuverontreiniging en daardoor een steeds kleiner territorium veroorzakend.

  De kleinere katachtigen zoals de ocelot, jaguarundi, marqay, etc. hebben betere overlevingskansen.
  Maar ook de poema (reditigri) moet meegenomen worden. Want Suriname telt twee grote katachtigen en dat zijn de jaguar en de poema.
  Vanwege de uitgestrektheid van de bossen, onvoldoende middelen om te controleren, lijkt me dit geen makkelijke zaak om op te lossen. Maar waar er een wil is, is er een weg.


  Maak melding

 3. Wat die kerklieden in Suriname momenteel doen is spijkers zoeken op laag water. En overdrijven dat ze kunnen, daar zijn ze master in en hebben zich het voorbeeld van de Bijbel/ heilige boek zich eigen gemaakt! Er word per ongeluk een jaguar gedood in vroom Suriname en ze roepen al luidkeels dat de jaguars worden uitgemoord. Ze vormen juist samen de religieuze boevenbende, die nu een rookgordijn opwerpen om hun eigen misdaden en nonchalance te omzeilen. Ga het echte werk doen inzake vernietiging van alle Bijbels en andere zogenaamde heilige boeken. Ga geld inzamelen en ijveren voor de ombouw van alle kerken en andere gebedshuizen tot relevante onderkomens ten behoeve van scholingstrajecten zodat de Surinaamse ingezetenen, die al eeuwen en tot thans dom en onmondig worden gehouden, de waarheid leren kennen en zich bezinnen dat saamhorigheid, mensenliefde, vrede en educatie de kinderen zijn van morgen.


  Maak melding

 4. De ndp bespotter en ognajD
  Wat is er nou mis aan de opstelling van de Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname

  Wat doen jullie om het tij te keren in Suriname voor de armen e.a.?
  Als ognajD beweerd dat Surinamers dom en onmondig worden gehouden dan benoem ik hem / haar niet tot deze categorie want wat hij / zij hier aangeeft toont dat hij / zij geenszins dom en onmondig is


  Maak melding

 5. Blijf met je poten van die dieren af, je heb het recht niet.
  Ook al ben je arm, dan nog dood je deze dieren niet, ze zijn zo mooi,als het zo door gaat bestaan ze straks niet meer.
  Hoop dat er meer mensen zijn die er ook wat van zeggen.


  Maak melding

 6. Importeren vanuit Guyana en uitzetten in SU!! Daarginds schieten de boeren vel op de Jaguars. De jaguars doden en vreten hun koeien, was laatstelijk op de TV. Er zijn nu enkele duizenden die rondlopen in Guyana liete ze weten.


  Maak melding

 7. Wie zijn de grootste afnemers van de gedode tijger soorten !! Ja, juist !! Het zijn de Chinezen, vooral zij die tijdens NDP zijn binnen gekomen !! Een strenge controle op zanderij is nodig wanneer zij het land verlaten !!! Zware boete’s opleggen bij het doden/jagen op deze “katachtigen” in de bossen !!
  Erzijn genoeg katten/poezen in de stad om op te eten door de Chinezen, of te verwerken in hun mie-schotels in de restaurants !!
  Zoals “Moes” dat deed in de 50-tiger jaren aan de Rust en Vrede straat naast Malhoe in haar Bami/pitjel winkel ,waarbij rattenvlees werd verwerkt in de bami en sambal!!!


  Maak melding

 8. @@ A-No-Mie !! de chinezen vreten hun moeder ook op!! laat staan????? Het zijn verschrikkelijke volk!! Zelfs de Hyenas vreet de stront niet van hun soortgernoerten niet!! maar deze spleetogern doen het wel en als je niet uitkijk, doen ze met mij, jou, je ma. pa(vul maar in en niks blijft over) …… alles ook!!! en ik hoop dat zij de Buddha niks aan doen!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.