zaterdag, juni 22, 2024
HomeFotoMinister: 'Aangehouden militair nog in dienst dus krijgstucht van toepassing'

Minister: ‘Aangehouden militair nog in dienst dus krijgstucht van toepassing’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 okt – Legerkapitein Jermain Day (m) begeleidt president Desire Bouterse (r) tijdens een ceremonie op deze niet gedateerde foto. Minister Ronni Benschop zei donderdag op vragen van volksvertegenwoordigers tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee in Suriname, dat de ondertussen in ongenade gevallen legerofficier Day nog altijd tot het Nationaal Leger behoort.

“Omdat hij een aanvraag tot ontslag had ingediend en graag per 1 september dit jaar uit dienst had willen gaan, dacht hij nu ongestoord alles te kunnen doen en laten wat hij wil. Maar aangezien hij zijn resolutie nog niet in handen heeft, is hij nog militair”, aldus Benschop in het parlement. “Dat betekent hij dus op basis van de krijgstucht, oftewel de interne gedragsregels binnen de strijdkrachten, wordt aangepakt.”

De minister onthulde dat Day eerder al 10 dagen opgesloten is geweest voor hetzelfde vergrijp. Hij kreeg daarnaast een reprimande, maar schijnt niet daaruit te hebben geleerd. De man werd een dezer dagen weer door de Militaire Politie achter slot en grendel gezet nadat hij zich op sociale media zeer negatief had uitgelaten over defensieminister Ronni Benschop, legertoppers en de defensieorganisatie in het algemeen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

32 REACTIES
 1. Mi ben taigi unu taki a legre a no wan preiprei sani. Alhoewel deze man het goed bedoelde is hij buiten zijn boekje gegaan. Hij is officier geweest maar ik kan niet beweren dat hij een goede tacticus is, noch strategicus. Die man heeft geen gebruik gemaakt van alle tactische dekkingen om zich te verplaatsen op vijandelijk terrein.


  Maak melding
 2. Day is een held ! De oppositie moet van zich laten horen. Deze man deed niets anders dan een noodkreet. Wat is daar verkeerd aan. Er lopen mensen in Suriname rond die ook een noodkreet deden maar tegelijkertijd namen ze met geweld de macht over waarbij slachttoffers viele. Tot op de dag van vandaag lopen ze nov vrij rond. Zelfs een kippendief wordt zwaarder gestraft.


  Maak melding
 3. Het is strateeg en geen strategicus.
  Hou het simpel dan maak je dit soort fouten minder.
  Ik neem vaak grammaticale fouten bij je waar, omdat je te hoogdravend probeert te zijn


  Maak melding
 4. Kapitein Day Jermain jij bent een dappere Krijgsman en laat die gasten jou niet gek maken want je strijd voor het land en tot nu toe sinds 1982 geen enkel persoon om dit te durven doen.Ze denken alleen maar naar hun goedkope pakketjes!


  Maak melding
 5. Hopelijk gaat men niet beweren dat hij is gestuurd door buitenlandse machten en krachten.
  Hopelijk gaan we niet horen dat hij op de vlucht door zijn Eigen schuld is overleden door een verdwaalde kogel.
  Het is binnenkort weer 8 December en het is niet te hopen dat de geschiedenis zich herhaalt.
  Ai Baja. er is veel aan de hand in switie sranang.


  Maak melding
 6. Zelfs de waarheid spreken in Suriname is strafbaar.
  Dus Benschop is van plan Day voor een militaire krijgsraad te slepen voor het vertellen van de waarheid?!
  We weten hoe dit zal eindigen!
  Het zal eindigen in executie en dan volgt het lamme excuus..
  op de vlucht dood geschoten.
  Mamapiema Benschop ,sleep bouta voor de rechter,toon dat je ballen hebt!!


  Maak melding
 7. Het leger is meestal een gesloten bolwerk en kan men slecht tegen kritiek. Deze
  man fungeert als klokkenluider en in plaats van dat de minister de kritiek oppakt gooit
  men deze man achter slot en grendel. De minister had deze man moeten uitnodigen op
  gesprek in plaats van zulke lange tenen. Het laatste wat je wilt als land dat er opstand
  komt in het leger met alle gevaar voor de samenleving.


  Maak melding
 8. Goed te beseffen dat hij niet in hechtenis is vanwege de omschrijving ’klokkenluider’, maar vanwege het feit dat hij als (ex) militair de regels overschreden heeft. En daarop is het tuchtrecht van toepassing. Het doet me zijdelings denken aan Edward Snowden. De Amerikanen lusten hem ook rauw. Voorlopig zit ie veilig in Rusland.

  Toch blijft over dat zijn (Day) boodschap goed was, alleen had hij het niet op deze manier mogen brengen.
  Als dit alles voorbij is na een tijd, staat hem de weg vrij zich daadwerkelijk in te zetten voor de verbetering van het lot van de militairen.


  Maak melding
 9. Maar de DEMOCRATIE geeft ons toch het recht te zeggen wat je wil, het is toch zijn mening waar die LUL Benschop misschien niet tegen kan, maar het verwonderd me niet dat hij die hard werkende officier laat opsluiten,om dat hij ook niks waard is( HOE VERWACHT JE NOU VAN EEN TIMMERMAN OM DOKTERS WERK UIT TE VOEREN DAN GAAN ER ZEKER DODEN VALLEN JA) dat mik timremang oso nah bangie.
  BENSSCHOP LAAT DIE HARD WERKENDE MAN VRIJ, HIJ HEEFT GEZEGT WAT HIJ VIND, EN DAT IS ZIJN GOED RECHT,


  Maak melding
 10. Ik vraag me nog steeds af waarom je niet mag zeggen wat je wil IN ONS GELIEF LAND SURINAME, een DEMOCRATISCH LAND,waar je het RECHT hebt om te zeggen wat je wil,zolang je niemand beledigd.
  MAAR DE DAPERE OFFICIER heeft getoond dat er wel mensen zijn die dat wel kunnen, HET IS GEEN DICTATUUR MEER BENSCHOP,MAAR EEN DEMOCRATISCH LAND, BENSCHOP WAT JIJ MOET DOEN LUL, IS DAT GENE WAT HIJ OPENLIJK HEEFT GEZEGT,OM DAT TE REALISEREN,WANT HET IS EN ZAL MET JOU AAN HET BEWIND EEN TROEP BLIJVEN, OMDAT JE GEEN MOER WEET WAT TE DOEN.
  BENSCHOP JE WAS ,JE BENT EN JE BLIJFT EEN DOMME LUL.

  LEVE ONS GELIEF SURINAME


  Maak melding
 11. Deze man signaleert grote misstanden binnen defensie en mag volgens de vetgevreten minister zijn mond niet opendoen. Dit neigt naar dictatoriaal gedrag. I.p.v. toegeven dat er zaken zijn die niet goed lopen binnen het leger, gaat hij de stoere man uithangen en laat hij deze klokkenluider opsluiten. Goed gedaan hoor Benschop je bent een( papieren) held.
  Oh wee deze man iets overkomt ,dan zijn de rapen gaar in Suriname. Waar blijft het protest van de maatschappelijke organisaties, het parlement en de rest van het volk. Toon geen lafheid en laat duidelijk merken dat dit totaal onacceptabel is. LAAT DEZE MAN NIET IN DE STEEK !!!!!!!


  Maak melding
 12. Democratie en leger gaan niet echt samen. Het is wel zo dat dezelfde democratie het leger vaste taken heeft gegeven die afwijken van het gemiddelde beroep. Het is strak afgebakend. Hiërarchie vooral, orde en discipline en gewoon uitvoeren en niet lullen. Het Surinaamse leger is er primair voor de veiligheid van het land.

  Een nog zinnigere taak is ondersteuning van de politie en bijstaan tijdens rampen. Het leger kent vele afdelingen. Er zijn ook vertrouwenspersonen. Zo onmenselijk is het leger ook weer niet. Een goede meerdere heeft altijd aandacht voor zijn manschappen. Er zijn wel regels waaraan elke militair ongeacht rangorde zich aan dient te houden.Anders heb je een dik probleem.

  Hoe strak het leger ook moge wezen, je bent en blijft mens en een goede meerdere gaat altijd kijken wat hij kan betekenen voor zijn manschappen of desnoods doorverwijzen.
  Ik hoop dat deze zaak wederom met een berisping afloopt en dat beide partijen hun wegen kunnen vervolgen.


  Maak melding
 13. Als hij ontslag per 1 september heeft aangevraagd…….dan is hij juridisch al uit dienst!! Hoe dan ook wordt 1 september zijn datum uit dienst…….als defensie er langer over doet om zijn ontslag te verwerken……dat is dan hun probleem!! Deze officier moet een goede Jurist in handen nemen……en een flinke schadeclaim eisen van de staat wegens vrijheidsberoving!!!


  Maak melding
 14. Topje van de paarse ontrechtvaardige criminele misdadige duivelse wanbeleid. Als die oerdomme debiele dwaze idiote aanhangers het zouden weten wat hun toekomst en dat van hun nakomelingen gaat worden, zouden ze direct nieuwe verkiezingen eisen. Maar ze zien ziende blind en horned doof, en hebben geen goed stel werkende hersens. Nogmaals, wie onberechte moordenaars, bij verstekveroordeelde drugsbonzen, staatskasrovers, dieven en leugenaars geloven, vereren en aanbidden, hun nagslacht is verdoemd te verworden als de gekozen en geliefde moordenaars, drugscriminelen, bankrovers, dieven en leugenaars. De toekomst van dit land ziet zeer, zeer, zeer somber uit, als de verslaafde oerdomme ddb knettergekke bezeten ndper’ s in 2020 weer gaan voor vijf. De jaren tachtig waren slecht een intermezzo. Vele ndper’s zijn paars duivels misdadig besmet of bezeten door het didibri virus. Wie eenmaal dit virus in zijn denken draagt, rijk of arm, jong of oud, geschoold of niet, gelovig of niet zullen het loon krijgen van hun keuze: nog meer misdaden, nog meer moreel en geestelijk verval, nog meer armoede, agressie en schulden aflossen. Dankzij de ndp van hoofd tot voetzool is de liefde voor de naaste medemens sinds 1980 aan het verkillen. Het zijn gewoon wetverachters en onrechtvaardige dome leiders. Wee Meyyyje en Misikebwa, die hun zieolen hebben verkocht aan de duivel die geheel Suriname verderft, wee ook hen die blijven geloven in de valse profetien van Meyyyie en Misikebwa.Wo k. pina moro allata. Vraag het maar aan enkele zwervers die de binnenstad bevuilen.
  laatst oe meti wang two dieharde ndper’ s. Hun paarse strijdvaardigheid is behoorlijk achteruit gegaan. Ook zijn ze sterk vermagerd en zijn helemaal gedesillusioneerd of zijn in 2020 nog gaan stemmen op de nationale duivelse partij. Ze zijn sinds 2015 niet alleen financieel, maar vooraf geestelijk op achteruitgegaan. Bijna kunnen ze geen onderscheid maken tussen goed en kwaad. Hun paarsdomme kronkelige gedachten doen velen denken aan geestelijk verwarde mensen. Hoezo? Simpel, op de vraag als hun misleader en zijn roverheid het goed doen, krijsen ze, neks no fout, is Holland schuld, is Amerika schuld, is Redimusu schuld blablabla, terwijl het simple moet zijn…ieja is onse schult want eeh wij sijn ozo oerdom, debiel, idioot,knettergel verliefd op ddb dat we wee in 2020 voo vijf gaan. ieja a wiens wi ndp paria’ s e ka, en moes njang dagu, allata, sneki, neks no fout, soso lobi baas sa e mek wi en nakomelingen e ka. Dus geen genade voor wat deze oerdomme ndper’ s over hun hoofcden en nageslacht hebben laten komen.


  Maak melding
 15. Dilemma door zijn beschikking niet afteronden is hij nog in diens, als hij zijn salaris ook nog eens netjes ontvangen heeft zal hij onder de krijgstucht behandeld worden.
  Hij moet als voorbeeld werken voor zij die ontevreden zijn binnen de krijgsmacht. Dat de officieren na denken bleek al eens toen ze niet maar zo mee gingen met de verhaaltjes omtrent de staatsveiligheid.

  Als er een breuk ontstaat in het leger krijgt Bensschop en Bouterse een probleem vooral nu er overal zaken mis gaan.
  Ben benieuwd hoe er gemarcheerd wordt op de nationale dag en of het vreemdenlingen legioen langs mag komen. Bouterse kan maar zo bang worden voor een staatsgreep als er iets broeit aan de grens en in het leger.


  Maak melding
 16. Machtsmisbruik van de minister die vergeten is dat zijn baas, Bouterse, destijds een coup pleegde omdat deze een vakbond wilde.
  Nu ze zelf aan de macht zijn trachten ze iemadn om minder kapot te maken.
  Die coup plegers en al hun maties moeten nodig zelf eens hard aangepakt worden. Maandag en dinsdag is daartoe een uitgelezen kans.


  Maak melding
 17. “De minister onthulde dat Day eerder al 10 dagen opgesloten is geweest voor hetzelfde vergrijp. Hij kreeg daarnaast een reprimande, maar schijnt niet daaruit te hebben geleerd.”

  Naar het schijnt heeft de legerleiding niet naar de legerkapitein Jermain Day geluisterd en er zelf eerder niets van geleerd. Een beetje voorbarig van de nietsnutten om de legerkapitein te gaan bestraffen.


  Maak melding
 18. Er is nu gewoon sprake van een compassie.Ook wordt zijn loyaliteit niet op prijs gesteld en hem keihard bejegenen.Pas als het te laat is dan gaan ze het realiseren waarmee hun bezig zijn,wel vind ik heel perspectief en dapper van een legerkapitein.


  Maak melding
 19. Dit soort ongeleide warhoofden van het type Day horen niet in het leger thuis. Het is een ongehoord dat een officier zijn beklag gaat doen op de Sociale Media. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een grove schending dat duidelijk is omschreven in het militair tuchtrecht. In geen enkel leger zal men dit cowbay gedrag accepteren. Deze man moet tien jaar opgesloten worden.


  Maak melding
 20. Benschop … en … al die OPGEBLAZEN PAARSE IDIOTEN { z.a RobG } … de rechter heeft jullie een poepje laten ruiken. Kapt. { b.d. } Day was ONTERECHT aangehouden … dat heeft rechter Chu bepaald.

  Benschop … Brigade Generaal, Bevelhebber en mInister van Def. is een DISGRACE voor land en volk.
  Benschop … weet niet eens wat in het militaire handvest staat … laatstaan dat hij het kan interpreteren.

  Wanneer SOSO BOTO blijft steken in zijn braaksel { “als ik praat moet je luisteren ” } dan gaat hij dreigen.
  Benschop … na 2020 ben je VERLEDEN TIJD !!!!! We gaan de MP je laten oppakken !!!!!!!

  Bouterse … ook zo’n DOMMIE … moet deze SOSO BOTO … oneervol ontslaan …. vanwege Suriname Internationaal te schande zetten !!!!!!


  Maak melding
 21. RobG
  27 oktober 2018 at 01:44

  Dit soort ongeleide warhoofden van het type Day horen niet in het leger thuis. Het is een ongehoord dat een officier zijn beklag gaat doen op de Sociale Media. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een grove schending dat duidelijk is omschreven in het militair tuchtrecht. In geen enkel leger zal men dit cowbay gedrag accepteren. Deze man moet tien jaar opgesloten worden.

  ===========================

  En dan staat de klager op. Soldaten monddood maken werkt niet. Je kan beter op een constructieve manier het gesprek met ze voeren want dat er iest mis is met het leger is overduidelijk.


  Maak melding
 22. @ROBG.
  En jy bent op sociale media alles aan het goed praten wat fout is.
  Terwyl jy wel oordeelt over een ander die terecht aan de bel trekt.
  Wat vind je nou van jezelf.


  Maak melding
 23. Je speelt meteen voor rechter om zo iemand 10 jaar de bak in te sturen terwyl jou baasje 20 jaar aan zn broek heeft hangen.
  Wel by de les blyven Rob G


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES