maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieGeweld tegen vrouwen in Suriname 'vaak ook schuld van de vrouw zelf’

Geweld tegen vrouwen in Suriname ‘vaak ook schuld van de vrouw zelf’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 okt – Als vrouwen geweld overkomt in hun intieme kring, hebben zij dat vaak ook aan zichzelf te wijten. Dit stelt parlementslid Keshopersad Gangaram Panday van regeringspartij NDP. De voormalige politieman liet het parlement versteld staan van zijn inzichten. Volgens Gangaram Panday hebben vrouwen er een handje van ‘psychisch geweld’ toe te passen. Niet zelden gaan mannen daar gebukt onder. Dit soort inzicht is ook bij hulpdiensten, inclusief de politie, best gangbaar.

Enkele jaren terug was het een politie-officier die dergelijke opmerkingen maakte. Een burger kreeg het te horen, toen hij een getuigenis aflegde van een moordaanslag. Een jonge vrouw was op straat doodgeschoten door haar ex-levenspartner. De vrouw had het ‘zelf gezocht’, vond de politieman. Gangaram Panday kreeg gelukkig de wind van voren. Onder meer Krishna Mathoera, voormalig politiecommissaris, was verontwaardigd.

“De politieambtenaar is de eerstelijns hulpverlener, wat zal er dan gebeuren als elke politieambtenaar dit als standpunt inneemt? De politie mag geen eigen conclusie trekken en een mening vormen, maar moet objectief optreden als hulpverlener en vooral niet bagatelliseren, anders wordt het probleem ernstig vergroot”, zei Mathoera. Ze hoopt vooral niet dat Gangaram Pandays visie gedeeld wordt binnen het Korps Politie Suriname.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Serieus ??? Dus als jou moeder of dochter door haar man of vriend elke dag in elkaar word geslagen. En .mishandeld en verkracht word is het zelf hun eigen schuld


  Maak melding
 2. Het schort vooral aan inzicht en verder kunnen denken dan je neus lang. De politie moet gewoon haar taak doen waarvoor zij is aangenomen. De taak is in ieder geval niet gaan blèren dat de vrouw vaak ook schuldig is. Dan gaan we ons op glad ijs bewegen. Het gaat om het toepassen van geweld en dat is ontoelaatbaar. Omgekeerd heb je ook vrouwen met losse handen. Wat moeten we dan gaan zeggen? Het is vaak de schuld van de man?


  Maak melding
 3. En geweld is geweld. In dit geval gaat het om fysiek geweld. Een man is sterker dan de gemiddelde vrouw. Een vrouw is sterker dan een kind. Door dat besef en het niet goed werken van de hersencellen mocht men weleens geneigd zijn zich op dierlijk niveau te begeven.
  Een leeuw gaat geen (volwassen) olifant aanvallen maar de antilope kan hij wel aan.


  Maak melding
 4. iedereen focust op het mishandelen maar dat is niet de insteek van mijn en vermoedelijk dat van de heer panday.Natuurlijk is elke vorm van geweld verfoeilijk en wordt die met klem afgewezen. MAAR wordt het geen tijd dat de vrouwen de hand in eigen boezem steken voor wat hun gedrag betreft denk je dat een vrouw die zich als een echte dame kleed en gedraagd het slachtoffer wordt van zulke mannen. Is het niet dat ordinaire gedrag die wij dagelijks op het internet en op straat voorgeschoteld krijgen de oorzaak dat mannen vrouwen als lust object zien waarmee ze kunnen doen wat ze willen Als een dief wordt gepakt en een pakslaag krijgt lees ik hier alleen maar goed keurende commentaren Maar een vrouw die zichzelf te schande zet en dan klappen krijgt is een weerloos slachtoffer


  Maak melding
 5. @papiratigri Je komt thuis van het werk en je treft je vrouw aan in bed met een man wat doe je?of je bent op het werk en je collega wijst je op een filmpje op het internet van je vrouw of vriendin waar ze een andere man oraal bevredigd wat doe je ga je een gesprek voeren


  Maak melding
 6. @Praserie,

  Visualiseren en preventie zijn goede begrippen. Überhaupt, voordat je een serieuze relatie begint, moet je vooraf een inschatting kunnen maken. Aan de hand van gesprekken, het gedrag en attitude kun je de boel al inschatten. Het betekent dat je niet met zo een vrouw gaat aanpappen. Een tweede mogelijkheid is dat je dat wel doet en maar voor de gevolgen instaat. Met andere woorden; je wist het al dat zich zoiets zou kunnen voordoen. De keiharde confrontatie kan heftig zijn. Maar dan nog, je wist het van tevoren al. En daardoor zeg je; you go your way and i go mine. Het is ook goed om een vrouw van tevoren te waarschuwen wat je accepteert en wat niet en omgekeerd de vrouw natuurlijk ook. Gewoon 50/50.


  Maak melding
 7. @Tjalie ik verzoek je laat deze discussie niet verzanden in een of ander zinloze discussie Laten wij de kans niet missen want dit ia een uitermate ernstig probleem


  Maak melding
 8. @papiratigri visualiseren dat doen alle mannen maar dat geeft nog niet het gedrag van de vrouw bloot.wat je zegt is wel goed mbt het aangeven wat je van elkaar verwacht en tolereert. Ik ken vrouwen die zich voordoen als dames maar die zich op feestjes dermate misdragen dat het schaamrood je op de kaken staat.Laatstaan de gedragingen van de dames tegenwoordig


  Maak melding
 9. Geweld gebruiken is nooit gerechtvaardigd.Fysiek geweld veroorzaakt vaak ook mentale schade.Schade waarvan mensen hun leven lang last van hebben.


  Maak melding
 10. Als man zijnde moet je eigenlijk dwars door een vrouw heen kunnen kijken en niet naar de lekkere billen en borsten kijken etc. Want dan ben je al verslagen. Niet voor niets houden vrouwen van shoppen. Kunnen ze lekker pronken tegenover vrouwelijke concurrentie en natuurlijk ook mannen. Maar dan weer; dwars door heen kijken.

  Het best is een vrouw te vergelijken met je mannelijke vrienden. Je hebt bijvoorbeeld Charlie. Die is kortaf, praat niet veel en maakt ruzie bij het minst en geringst. Maar wel een goede gozer. Dan heb je Quincy. Die is rustig van aard. Je kunt een goed gesprek met hem voeren en hij is empathisch ingesteld en best wel integer. Dan heb je een derde vriend. Die heet Fayo Blo en met hem weet je gewoon niet waar je aan toe bent.

  Als je de vertaalslag kan maken naar de vrouw toe wordt het overzichtelijker om een vrouw te doorgronden en van daaruit de juiste keuzes maken. Want dan kijk je niet meer naar de billen en borsten en kun je gewoon zeggen: deze vrouw is Charlie, of Faya Blo of Quincy. Scheelt narigheid en hoge bloeddruk. En dan is geweld ook niet meer van toepassing.


  Maak melding
 11. Niemand heeft het recht om een anders te doden of pyn doen. Als een over de scheef gaat om wat voor reden dan ook is eer maar een oplossing. Vraag om biezen te pakken. En geef haar een taxi ritje kado. Probleem opgelost.


  Maak melding
 12. Blablablabla mannen moeten van hun korte lontje af, en vooral geestelijk geweld.
  Lijkt er op dat vrouwen het uitlokken toch, zo wordt gedacht.
  Dat is met alles er zijn goede mensen en er zijn slechte mensen, ,er zullen vrouwen zijn die iets doen wat niet goed is. dan nog mag er geen geweld aan te pas komen.
  En dat geld ook voor vrouwen.


  Maak melding
 13. deze meneer is een schande voor het parlement
  meneer kesho doet u dat ook met uw vrouw
  zo zie je weer welke mensen om ddb verzameld zijn
  de dag dat zoiets zijn dochter overkomt wil ik zijn smoelwerk zien
  kesho is gewoon een omhoog getilde ezel in het parlement


  Maak melding
 14. Surinaamse mannen hebben het gedrag die ze hebben vanuit hun culturen, etniciteiten, kolonialisme en westerse (rambo) films. Macho, baas, ik bepaal. Ze zijn aan het einde van de 20 en vooral 21 ste eeuw hierin blijven steken. Ook de maatschappij onder ddb sinds 25 februari 1980 draagt hieraan bij en de zeer slechte financieel-economische situatie. Vrouwen worden ook gediscrimineerd, als tweede rang burger/lid in een gezin gezien of seksobject.

  Deze omhoog gevallen politie agent gaat vanuit omdat hij agent was en hij een kant van de medaille gezien heeft, hij deskundig is en de wijsheid in pacht heeft. Goed dat Simon hem wijst dat ook zij vanuit haar beroep als dokter en rapporten weer wijd over dit problematiek anders wijzen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 15. Ik zie veel voorbeelden voorbij komen waaronder slecht gedrag van een vrouw, vreemdgaan enz. Maar men vergeet, niemand is je eigendom!! Bevalt het je niet hoe iemand met je omgaat? Ga weg en kijk niet om! De enige reden dat ik het terecht vind als een man een vrouw slaat, is als zij hem eerst geslagen heeft. En vice versa. Blijf met je tengels van elkaar af en praat het uit of ga uit elkaar!


  Maak melding
 16. Wat ik wil aanwijzen is dat de vrouwen mishandelen hoofdzakelijk gebeurt binnen gezinnen die het heel moeilijk hebben met een tig aantal kinderen. De vrouw mishandelen gebeurt overal ter wereld en alle bevolkingsgroepen zondigen zich daaraan.

  Waar het aan ligt? Geen idee.
  Het kan te maken hebben met allerlei kleine dingen die zich opstapelen en ineens blijkt de opeenstapeling genoeg te zijn en dan de uitbarsting.

  Vroeger was scheiden een blamage voor de gehele familie.
  Thans is scheiden één en al overal een normaal gebeuren.


  Maak melding
 17. Dus in Suriname mag de man voor eigen rechter spelen volgens kes-kesipersad gangaram panday?!
  Alleen maar geweldenaars zitten in de ndp regering.
  Dus volgens stront kes-kesipersad gangaran panday zijn de mannen heilig in Suriname??!!
  Njang ka kes-kesipersad gangaram panday,je bent alsnog de landverrader ,jij bruut.


  Maak melding
 18. Het is de vrouw haar schuld, dat ze wordt mishandeld? Zo’n grote onzin heb ik zelden gehoord. Van nature is de man veel sterker dan de vrouw (uitzonderingen daar gelaten). Als de man met de vrouw, in kwestie, niet kan leven, is het beter om elkaar vaarwel te zeggen, zonder enige vorm van geweld. Overigens komt het ook voor dat een vrouw haar man mishandeld!


  Maak melding
 19. Te achterlijk voor woorden deze “visie” van gangaram panday!! Zolang niemand je heeft aangeraakt hoef je de ander ook niet aan te raken……be a soldier en los het “verbaal” op….vrouwen fysiek te lijf gaan is voor lafaards!!!


  Maak melding
 20. Ik heb even getwijfeld of ik een reactie zou plaatsen of niet. Ik ben mishandeld door mijn ex. En als ik bepaalde reacties lees dan zou het misschien ook deels mijn schuld zijn geweest? Allereerst wil ik zeggen dat je met geweld niets oplost. Communicatie is de sleutel voor het oplossen van een hoop problemen. Zo voed ik mijn zoon ook op. Ik leg hem heel veel uit over dingen van het leven omdat hij een hoop van de negatieve dingen in huis heeft meegemaakt. Mijn ex zei ook altijd: ‘door jou word Ik agressief en doe ik zo’. Als je zo reageert zegt het iets van jouw zelfbeeld. Als je agressief gedrag vertoont heeft het te maken met jouw bagage en jouw angsten en misschien jouw pijn en verdriet. Het is mij overkomen omdat ik het geaccepteerd hebt en deels óók omdat ik niet genoeg van mezelf hield. Geven dit soort dingen een man het recht om mij te mishandelen? Nooit! Als ik het niet eens ben met hem, geeft dat het recht om mij te mishandelden. Sterker nog, als ik geen relatie meer met hem wil, geeft dat het recht om mij te mishandelen? Dit geldt zowel voor de man als de vrouw, houdt van jezelf. Wees compleet. Ondenk wie je bent. Weet wat je waard ben. En laat nooit iemand tegen jou zeggen dat het jouw schuld was. Never! En laten we onze kinderen ook goed opvoeden wat dit soort zaken betreft. Zeg ze dag en dag uit dat ze waardevol zijn. Leer ze anderen te respecteren.


  Maak melding
 21. Gangaram Panday heeft in de DNA er van langs gekregen zowel van de voorzitter als van anderen.
  Terecht. Hij kan dit echt niet maken. Wat hij doet is het geweld tegen vrouwen goedpraten.

  Gangaram Panday krijgt tirade Simons over zich heen
  26 Oct, 00:51
  foto
  Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dient Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday van repliek. (Foto: Raoul Lith)

  Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday (NDP) heeft donderdag een tirade van de Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) over zich heen gekregen. De aanleiding hiertoe is de opmerking van Gangaram Panday dat de oorzaak van huiselijk geweld meer bij de vrouwen ligt. In De Nationale Assemblee (DNA) is tijdens het agendapunt ‘Ingekomen stukken’ het probleem van huiselijk geweld en de ernstige vormen daarvan, aan de kaak gesteld door verschillende leden.

  “Het is inderdaad zo dat mannen zich schuldig maken aan geweldpleging, maar we moeten beginnen bij de oorzaak. Die ligt meer bij die vrouwen,” begint Gangaram Panday zijn vraag, waar hij meteen is onderbroken door de DNA-voorzitter. “Waar is uw onderbouwing, welk onderzoek rechtvaardigt het gedrag van vrouwen om geweld tegen ze te gebruiken. Ik ga het niet accepteren”, vraagt Simons aan het lid, waarna hij opnieuw de gelegenheid krijgt om zijn punt te maken. “U bent niet in de praktijk geweest om het onderzoek te plegen, maar ik was daar. Ik vraag de regering c.q. de minister van Juspol om op de politiebureaus, vooral de afdelingen te plaatsen van huiselijk geweld. Het gaat niet erom of de mannen zich daar meer schuldig aan maken of vrouwen, maar dat het in zijn geheel wordt uitgeroeid”, luidt het antwoord van Gangaram Panday op de vraag die Simons heeft gesteld.

  “Ik heb 20 jaar in de praktijk als arts gewerkt en ik heb wel ervaring. Er zijn onderzoeken nationaal en internationaal. Geen enkel gedrag van geen enkel persoon, mag aanleiding zijn om geweld toe te passen op die persoon; vrouwen niet, kinderen niet, mannen niet. Als iemand u beledigt, u heeft ook een mond. Als iemand psychisch geweld op u toepast, zoekt u een andere oplossing. Vrouwen zijn slachtoffer van lichamelijk geweld én psychisch geweld en dat zuig ik niet uit mijn duim. Er is een ongelijkheid van geweld wat toegepast wordt op vrouwen, zuiver omdat zij als vrouw in een relatie zitten. Mannen zijn meer het slachtoffer van geweld in het algemeen, dus wanneer we praten over rovers of gevechten op straat. Ze passen geweld toe op elkaar, ik zeg ook om dat niet te doen. We moeten in een samenleving zo beschaafd mogelijk met elkaar omgaan”, reageert Simons op wat Gangaram heeft gesteld.

  Het probleem van geweld tegen kinderen rijst volgens de Assemblee-voorzitter de pan uit en dat is ook onderzocht door DNA. “Dat is dezelfde basis van geweld tegen vrouwen, omdat wij als ouders vinden dat wanneer een kind zich niet gedraagt, wij het kind een fon fon’ moeten geven. Hetzelfde gedrag hebben de mannen tegenover hun vrouwen, dat wanneer zij zich niet gedraagt zoals hij dat wil, dat de man dan vindt dat hij haar niet alleen een pak slaag mag geven, maar als zij weggaat dat hij haar mag doodschieten. Het is een ernstige zaak, waarbij we geen enkele tolerantie, enig goedpraten van dit soort geweld willen hebben. Ik distantieer me dan ook van die uitspraak”, stelt Simons glashard.

  “Als een vrouw in een relatie met een man deze psychisch terroriseert, dan heeft hij de vrijheid om die vrouw te verlaten. Dezelfde vrijheid moet de vrouw ook hebben. U heeft geen recht om aan die vrouw haar lichaam te komen en u heeft geen verontschuldiging daarvoor”. Om de conflicten die opgelost moeten worden tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen, dienen de DNA-leden het voorbeeld te geven, meent Simons. “Dat zij op een vredelievende en geweldloze manier worden opgelost. We kunnen niet vanuit deze zaal verontschuldigingen aandragen voor mannen die geweld gebruiken tegen vrouwen, of vrouwen die geweld gebruiken tegen kinderen. Geweld is niet wat we willen, geweld is iets wat ontstaat uit machteloosheid. Wij kunnen onmogelijk rechtvaardiging daarvoor vinden”, sluit Simons haar interventie af.

  Fractieleider Gregory Rusland (NPS) zegt dat niets en dan ook niets iemand de toestemming geeft om de andere te mishandelen. Hij benadrukt namens de oppositie achter het standpunt van DNA-voorzitter te staan. Krishna Mathoera (VHP) voegt daaraan toe dat zij niet hoopt dat de politie een eigen conclusie trekt, een eigen mening en een eigen interpretatie daaraan geeft. “Ik hoop dat de politie gewoon objectief als hulpverlener elk slachtoffer serieus neemt, het probleem serieus neemt en daadwerkelijk ook hulp verleent”, laat het lid optekenen.

  Minister Soewarto Moestadja heeft namens de afwezige minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, gevraagd of deze de vragen schriftelijk kan beantwoorden.

  Yvanka Ozir-Awailame

  Bron: Starnieuws


  Maak melding
 22. Wat een gestoorde idioot. Hij roept schaamteloos op tot extreem geweld en praat moord goed.
  Dit is TALIBAN gedrag.

  @Jiyani
  M.i. is deze uitspraak ook strafbaar want de overheid heeft het geweldsmonopolie in een rechtstaat.
  Lijkt mij dat de PG moet onderzoeken of zijn uitspraken strafbaar zijn.


  Maak melding
 23. Ach , t is maar een zielige ,tje poti figuur, verlegen om aandacht . Die ook al is ie nog zo stom als t achtereind van koe ,toch wist dat ie aandacht zou krijgen in de vorm van reacties . En gelukt ook .


  Maak melding
 24. @De ndp bespotter 26 oktober 2018 at 14:40
  Fifty – fifty ligt de fout bij zowel man als vrouw.
  ///////////////////////////////////////////////////////////////

  De ndp bespotter,..JIJ ALS HOMOFIEL, heeft verstand van boelers ! dus mondje dicht !Uiskuiken !


  Maak melding
 25. Niemand heeft recht om zijn medemens te mishandelen,of te vermoorden.De man komt uit de vrouw,en zie nu wereld wijd zijn de vrouwen slachtoffers,een vrouw wint alleen met haar mond,ze zijn niet sterk genoeg om met een man te vechten dus kesto abu tapoe joe mofwo


  Maak melding
 26. Het probleem van mensen als Keshopersad Gangaram Panday is dat hij geen vlotte spreker is.
  Zou je niet denken van een voormalige politie chef. Dus van iemand die leiding gaf en regelmatig manschappen moet toespreken. En nu wreekt dat zich tegen hem. Als volksvertegenwoordiger spreek je namens de kiezers die je vertegenwoordigt. Je goed en duidelijk kunnen uitdrukken is dus een eerste eis die zijn partij aan gem had moeten stellen. Of ze hadden hem met een tekstschrijver moeten ondersteunen die voorafgaand aan zijn spreekbeurt zijn teksten schrijft. En een groot deel van zijn collega’s assemblee leden hebben ook zo’n ondersteuning nodig.

  Ze grossieren bijna allemaal in bakba winkrie Nederlands.
  Een familielid luisterd beroepsmatig naar deze figuren en vertelde mij vaak met opgekrulde tenen en dichtgeknepen billen naar toespraken, vragen of discussies in de assemblee te luisteren.
  Ik snap hem helemaal.
  Wat zo’n assemblee figuur probeerd te zeggen komt er vaak heel anders uit vanwege een slechte voorbereiding, geen vermogen tot improviseren en vaak ook te weinig kennis van de Nederlandse taal.

  En nu terug naar het probleem die
  Keshopersad Gangaram Panday besprak. Vrouwen moeten voorzichtiger zijn bij het kiezen van een vriend of partner. Íemand schreef híer dat na een korte periode van observatie je al snel door hebt hoe het karakter van hem of haar is.
  Mensen kiezen te vaak om dit te negeren en laten zich verblinden door het uiterlijk of mooie praatjes van de andere persoon.
  En daar komt in een relatie na een tijdje ellende van.
  De slechte manieren, leugens, hebberigheid, luiheid, ontrouw etc komt dan boven drijven.
  Je hebt dan al veel tijd, geduld, tranen en geld in die persoon geïnvesteerd.
  Bij conflicten hierna gaan er verwijten over en weer en vallen er soms klappen en af en toe een dode.

  Door Keshopersad Gangaram Panday’s onvermogen dit goed samen te vatten kwam hij met de “kort door de bocht” uitspraak “het is vaak de schuld van de vrouwen zelf dus ze lokken het zelf uit”.

  Denk niet dat Keshopersad Gangaram Panday bedoeld dat zijn dochters, zusters, nichten in elkaar geslagen of doodgeschoten mogen worden, omdat zij een problematische vrouw onvriendelijke partner hebben.

  Keshopersad Gangaram Panday en blunderende collega’s zoek hulp bij het voorbereiden van jullie speeches, lezingen enzv.
  Dan gaan jullie niet meer op je gezicht zoals onlangs is gebeurd met Gangaram Panday.


  Maak melding
 27. In NDP heb je meer alcoholisten dan denkers deze man is nog politie geweest .

  Doe dat met je eigen vrouw Panday en elke dag jo Taliban dat je ben .

  Zelf je eigen voorzitter moet je verbeteren zo leef men in NDP Panday .

  Ga bij Limbo SRS Radio vertellen hoe het moet gaan met vrouwen .

  Panday bij OCER van NDP moet je zulke zaken regelen vraag R Abrahams of Henk Herrenberg of Hooghart .

  Limbo draai wat nummers voor Panday en meer van PaPa Tauwtje ook voor BoBo Bouterse .

  Hebben jullie van NDP de staat vijanden al gevonden met de tijd bommen dat jullie telkens plaatsen .


  Maak melding
 28. Elk vak kent z’n risico’s zo ook ht hoereren liegen n bedriegen n sluipen als n rioolrat.n ieder kent ht problm mr niemand wilt d waarheid zeggen alsof ht n taboe is in sur.keskesho vr dit keer deel k jw mening.j bedoelde ht goed mr j hbt verkeerd overgebracht


  Maak melding
 29. Het lijkt wel of we het over slaven hebben, tijd voor de vrouwen.
  Wat ook niet leuk is als iemand zeg die het maar bij je eigen vrouw, moet zij dan maar klappen krijgen, nee toch.
  Maar je bedoeld het goed, maar leuk voor die vrouw is het niet, of wel?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES