Spoedoverleg Bouterse en Adhin over deelname aan overleg Marrons

16
PALU: 'Nationale onderscheidingen Suriname niet politiek misbruiken'

PARAMARIBO, 10 okt – President Desiré Bouterse voert spoedoverleg met de delegatie onder leiding van vice president Ashwin Adhin, die namens de regering de krutu te Dritabiki gaat bijwonen. Het spoedoverleg vindt plaats op de presidentiële residentie te Leonsberg. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Aanleiding voor het overleg vormen “recente ontwikkelingen die zich tijdens de krutu te Dritabiki hebben voorgedaan.” Tijdens het overleg is duidelijk stelling genomen tegen een recent besluit van het staatshoofd. Het betreft de aanwijzing van Albert Aboikoni tot opperhoofd van de Saramaccaners. Volgens het NII vindt het staatshoofd het van belang om “nader met de regeringsdelegatie af te stemmen over de missie naar de krutu.”

Het overleg is een initiatief van de grootopperhoofden Bono Velantie van de Aucaners en Lesley Valentijn van de Matuariërs. “Meer informatie over het spoedoverleg volgt”, meldt het NII. Het overleg wordt ook bijgewoond door enkele oppositiepartijen. Adhin zal een verklaring worden overhandigd.


16 REACTIES

 1. Zetels NDP en BEP in Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne staan aardig op de tocht met deze ontwikkeling. Binnenland weet dat het niets heeft met deze President en volksverlakker.


  Maak melding

 2. Ai Baya. Den bigi Granman Velantie nanga Valentijn(sdag) lobi a dyugudyugu.
  A no fu soso den man ori wan grankrutu. Hierbij gaan ze stelling nemen tegen het centrale gezag in Paramaribo. Voor de oppositie is het koren op de molen. Maar dit verloop kan voor vervelende situaties zorgen. Zaken kunnen grondig uit de hand lopen door voortdurende obstructie.

  Aboikoni wordt door hen niet geaccepteerd. Het betekent dat ze hem niet volgen waardoor de ontwikkeling van het binnenland vertraagt. Bouterse heeft Aboikoni pragmatisch gekozen wat bij de andere heren niet in goede aarde is gevallen. Zijzelf konden er niet uitkomen na heen en weer gekibbel dat maar liefst een jaar of vier duurde.

  De vraag is wat zij gaan doen hierna. We hebben geen behoefte aan een tweede binnenlandse oorlog mocht het zijn dat deze gasten openlijk obstructie gaan plegen want dan worden de militairen ingezet. In een tijd van aankomende verkiezingen is dit desastreus want dan worden alle lopende processen on hold gezet. Ze moeten maar rustig wachten tot na de verkiezingen en als een andere partij aan het bewind komt, kan de zaak opnieuw bekeken worden. De OAS heeft ook vragen gesteld aan de regering hoe men tot de keuze is gekomen.

  Het is verdomd vervelend dat men eigendunkelijk handelt. Deze mensen staan niet bekend om coöperatie. Altijd onderlinge strijd en zich verzetten tegen het gezag. Behalve de Granman`s, heb je leidinggevenden van diverse politieke partijen die niet durven hun achterban tot de orde te roepen.


  Maak melding

 3. Alweer die … Sombo Lollie … die alles wat deze Misdadige Berm-regering … Fout Doet … probeert goed te praten. Sombo Lollie doet voorkomen alsof hij onpartijdig is … niets is minder waar … dat blijkt uit al zijn reacties op dit forum. Alles wat hij s….t of b…t is PAARS gekleurd !!!!!!!!!!

  MMDDB … heeft geen KAAS gegeten van Politiek. In de politiek moet je Diplomatisch kunnen opereren. De woorden … Diplomatisch Opereren … klinken als Acadabra voor meneer VOLKSVERLAKKER. Discussiëren met het parlement … ho maar! Alles moet hem voorgeschreven worden.

  Ik hoop dat de Granmans Velanti en Valentijnin … de Volksverlakker … een poepje { het moet vreselijk stinken } laten ruiken.


  Maak melding

 4. Hij stuurt wederom zijn vice president om binnenlandse problemen aan te horen en oplossingen te bedenken.
  De president is bevreesd dat hij zal worden uitgejouwd door de marrons. Als hoogste gezag die ook aboikonie benoemde dient hij tijdens dit overleg ook aanwezig te zijn omdat hij de veroorzaker is van dit probleem dat door de marrons zelf kon worden opgelost.

  Paimang e kon denk ik zo.
  Zoals hij steeds de vice president afvaardigd naar de DNA als er problemen zijn waar hij zelf de oorzaak van is en te laf is om zlefs zijn gezicht te vertonen laatstaan uitleg te geven

  What goes up must come down


  Maak melding

 5. @ Pakiratigri

  Zeker heel vervelend, zeker omdat de NDP parlementariërs uit het binnenland zeker niet de slechtsten zijn. Zij verliezen hun achterban.

  u stelt dat zij eigenmachtig handelen iets wat 100% onwaar is. Volgens alle internationale verdragen, waar Suriname aan gebonden is, hebben Tribale volkeren een bepaalde mate van zelfbeschikkingsrecht omtrent het beheer van hun leefgebieden. Zij leven voor een groot deel van hun land. Deze regering schend dat recht.
  Het basis beginsel (VN) is dat tribale volkeren besluiten volgens hun gebruiken. Dat die gebruiken volgens westerse of regeringsmaatstaven niet efficiënt zijn is voor ons duidelijk echter daar hebben wij of Bouters of de DNA of de regering niets over te vertellen.
  Dat de besluitvorming omtrent de granman door hun eigen toedoen of door beïnvloeding van de regering/Bouterse of wat dan ook uit de hand gelopen is geeft aan dat zij niet bij machte waren tot een oplossing te komen. Ik denk dat Bouterse ten aanzien van de status quo een belangrijke rol gespeeld heeft en daarmee mede verantwoordelijk is voor wat nu als een soort opstand gezien kan worden.
  Bouterse heeft een geissoleerde NDP loyalist benoemd buiten de gewoonten van het volk. Dat gaat fout.
  Helaas is het karakter van Bouterse zo van wie niet voor mij is , is tegen mij en mijn vijand.

  Dat gaat nu met de dag erger uit de hand lopen omdat hij geen middelen meer heeft voor herstel. Alcoa gaat geen geld sturen, er wordt geen olie gevonden zolang Bouterse president is. etc.
  Politie en leger doen hun eigen ding en Suriname is geen veilige coke route meer.


  Maak melding

 6. VP Ashwin Adhin, een Hindoestaan, wordt gestuurd om de marrons binnen te halen. Ashwin Adhin moet dus de grote concurrent van Santokhi worden. Ben benieuwd wat deze V(ieze) president uit zijn broek gaat halen om de marrons te lokken.


  Maak melding

 7. Deze coke snuivende hond weet niet hoe het hoort,laat het niet toe deze man of zn smerige achterban opnieuw regeren.

  De paarse kleur heeft nationaal en internationaal gefaald…paars staat voor cocaine moord marteling corruptie en miss zelfs aanslagen de laatste tijd.

  Wilt men vooruit moet men deze killer absoluut weren en zn partij…want mocht bouterse weer winnen..komt suriname nooit vooruit.

  Deze narcist is zo egoistisch dat alleen hij belangrijk is en natuurlijk zn meevreters die even erg zijn…
  Alleen wij als surinamers kunnen hierbij wat aan doen
  Willen jullie verandering???
  Stem dan paars weg…en laat niet door een stelletje amateurs en toneelspelers wegzetten.
  Hoeveel beloftes zijn waar gemaakt…hoeveel buitenlanders worden uitgenodigd om suriname kaal te vreten.

  Als paars verdwenen is moeten ze allemaal berecht worden voor omkoperij diefstal corruptie en overtreden van de mensenrechten.
  Niemand bij de paarse boevenbende is zonder blaam!!!
  Dit geld ook voor anderen zoals brunswijk abrahams santoki etc …
  Deze boeven met vlek op de naam horen niet in de politiek!!!

  Surinamers voorkom armoede ongelijkheid en laat je niet bestelen!!!!

  De toekomst bepalen jullie zelf!!!!


  Maak melding

 8. Lees op Starnieuws dat de regeringsdelegatie o.l.v. Ashwin Adhin naar Drietabiki om de krutu bij te wonen, niet meer doorgaat.
  Een reden is niet echt vermeld. Zo wazig!


  Maak melding

 9. Afschaffen die hele gramang gedoe draagt wezenlijk niets bij aan de ontwikkeling van het land. Nee het is een kweekvijver van stemmen geweest toen en nu nog. En wat mij verbaast is de westerse namen die deze gramangs dragen . Was het niet zo dat ze niet onder het juk van de blanke meester wilden leven en het bos in waren gevlucht ? Voor het wegvluchten hadden ze wel lef maar geen lef om hun Afrikaanse aan te nemen.


  Maak melding

 10. Gewoon het probleem granman afschaffen,een district commissaris aanschaffen.
  Weg met dat oude gedoe,het is tijd voor vernieuwing.
  Ongeletterde mensen kunnen geen deel meer moeten nemen voor het staats belang!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.