Suriname bezig met nieuw ‘eigen’ burgerlijk wetboek

14
Suriname bezig met nieuw 'eigen' burgerlijk wetboek

PARAMARIBO, 7 okt – De Surinaamse wetgeving heeft zich laten inspireren door het Nederlands en het Antilliaans Burgerlijk Wetboek. Niet iedereen is het ermee eens dat Suriname de wetgeving van een ander land heeft overgenomen. Notaris Aniel Autar (l) vindt dat Suriname moet werken aan eigen wetgeving. Het Nederlands en het Antilliaans wetboek zijn afgestemd op een andere samenleving dan de Surinaamse.

Volgens Autar moeten er alleen zaken worden overgenomen die in lijn zijn met de Surinaamse situatie. Dat zei hij donderdagavond als inleider (FOTO) tijdens een lezing van de Surinaamse Juristenvereniging (SJV) in de Ballroom van Royal Torarica, waar breed en diep werd gediscussieerd over het onderwerp ‘Ongehuwd samenwonen; de tijd van vrijblijvend is voorbij’.

De notaris uit Nederland zegt dat Suriname gelukkig bezig is met een nieuw burgerlijk wetboek, dat geheel afgestemd is op het land. Humphrey Schuurman van Schuurman Advocaten (r), spreekt de hoop uit dat dit wetboek binnen vijf jaar af is.


14 REACTIES

 1. BW art. 1
  Als president kan een ieder worden gekozen tenzij die de Surinaamse nationaliteit niet bezit, Niet van belang zijnde is de trafblad zowel lokaal als internationaal van de te kiezen president


  Maak melding

 2. Weer iemand die eens wakker werdt en dacht ik moet me bezig houden…nou 5 jaar zal wel 15 jaar zijn…voor dat er iets daadwerkelijk op papier zal staan….


  Maak melding

 3. Sorry, ik heb niet alleen Nederland, maar ook Nederlandse Antillen gelezen. Jouw reactie is dus eenzijdig,
  Kijk , ik houd niet van Nederland, maar mijn kritiek op Nederland is terecht. Ook al zijn anderen dat niet met mij eens.
  Suriname moet intussen aan haar eigen identiteit gaan werken. Alle Nederlandse koloniale wetten hebben wij bij de onafhankelijkheid onverkort overgenomen. Dit moet op den duur gaan veranderen.
  Vergeet niet dat de zwarte Surinaamse man pas in 1863 vaderlijke rechten verkreeg. Voor die tijd was hij verwekker omdat hij geen rechten had als vader. Een zwarte Surinaamse man loopt dus op dat gebied in vergelijking mat andere mannen op deze wereld eeuwen achter omdat hij pas in 1863 zich kon ontwikkelen tot vader.. Dus alle Nederlandse elementen, overblijfselen en restanten VERSURINAMISEREN..


  Maak melding

 4. John, wat houd je tegen? 45 jaar onafhankelijk en nog geen flinker gedaan om 1 stap vooruit te komen. Resultaat, een drugsveroordeelde meervoudig moordenaar als president, die het land voor de 3e keer in successie financieel, economisch en moreel naar de kloten heeft geholpen. Dat is de versurinamisering die jullie eigenhandig bewerkstelligt hebben. Heeft Nederland totaal niks mee van doen.


  Maak melding

 5. CITAAT: Niet iedereen is het ermee eens dat Suriname de wetgeving van een ander land heeft overgenomen.
  REACTIE: Hiermee geef je duidelijk aan vanuit welke zieke en valse sentimenten je gedreven wordt. Dat je weer het wiel opnieuw wilt uitvinden. Het verhaal ove samenwonen en buitenvrouwen lijkt een gezocht argument, een stok om te slaan. Vergelijkbare problemen zijn ook in andere landen pas ver na 1975 opgelost in hun wetgeving.
  En dat verhaal van John over vaderlijke rechten sinds 1863 zegt eerder iets over de spreker dan dat het bijdraagt tot een zinvolle discussie. Het ilijkt eerder een goedkope poging om op sentimenten te spelen
  Wanneer je zou zeggen dat de BW na meer dan 40 jaar eens de nodige aanpassingen aan maatschappelijke ontwikkelingen moet hebben dan ben ik je man, maar dit lijkt een valse actie die, net als bij de GW slechts persoonlijke doelen moet dienen en tot een slecht product gaat leiden.


  Maak melding

 6. In de wetboek moet zeker komen te staan dat de boeven, criminelen, drugs of soortgelijke troep in welk vorm dan ook, moordenaars, verkrachters, oplichters, althans!! alles wat niet mag, dat voor hen de hoogste Mahonieboom uitgezocht moet worden, om ze op te hangen!!!! Bij verkrachters eerst de lolliKop afhaken!!


  Maak melding

 7. John
  Waarom het wiel uitvinden als die er al enkele eeuwen bestaat?
  anno 2018 word het wiel alleen maar aangepast aan hedendaagse eisen. zodat deze zoveel mogelijk voldoet aan veranderde normen en waarden/
  .
  Er is niets mis met de Nederlandse B.W. zowel nu als tig jaren geleden.


  Maak melding

 8. Samen wonen zonder gehuwd te zijn. Een oplossing de Americanen hebben gevonden is het volkshuwelijk na 5 jaar. Alle rechten en verplichtingen van het huwelijk worden toegekend aan het samenleven.
  Ik ben benieuwd wat Su gaat doen met LGBT rechten. Hopelijk dat dat gebeurt in een periode post bouterse.


  Maak melding

 9. We hebben jaren onder Nederlands bewind gezeten, geen enkele Surinamer is opgestaan om de wet aan te passen op Suriname.
  Ik ben voor:
  Wettelijke zorgplicht voor de vader die zijn gezin in de steek laat tot zijn kinderen volwassen genoeg zijn, en zorgen dat alle buitenechtelijke kinderen ook de status krijgen van binnen het huwelijk geboren kinderen.
  @tungggak helemaal mee eens, mag ook overgenomen worden.(Amerika)
  We gaan voor alle goede dingen uit het wetboek. Executie voor corrupte leiders(China)😉
  Opsluiten , moordenaars en kinderverkrachters en ze registreren en bekendmaken( amerika)👍
  Ik kan zo nog wel doorgaan, maar ik heb nog niet veel goeds uit Suri zelf dat ik vastgelegd wil hebben, maar wel veranderd zou zien, zoals bijvoorbeeld de Amnestie wet, voor een President(tevens moordenaar).😠
  Het Nederlandse wetboek is gebaseerd op wederzijds respect en beschaving, hoe gaat die van Suriname er dan moeten uitzien, ze voldoen al niet eens aan deze normen en waarden.


  Maak melding

 10. Bigi Sma en anderen: wisten jullie dat de heer Proeve, ex directeur van de Surinaamsche Bank veroordeeld is geworden in het jaar (2010?), op grond van een deviezenwet uit het jaar 1947?
  Ik was toen nog niet eens geboren. en wie had deze deviezenwet voor Suriname gemaakt? juist ja, Ik noem geen namen, maar wel de koloniale overheerser. Let op Koloniale wetten zijn door de overheersers ontworpen om koloniën als koloniën te behouden. Ze zijn gemaakt om de ontwikkeling van een kolonie tegen te werken.
  Pas wanneer een kolonie de juk van deze koloniale wetten heeft afgezet zal een kolonie, onder voorwaarde van het hebben van goede leiders, pas tot ontwikkeling komen.Ik heb het al vaker gezegd; gebruik die geslaagde en werkloze Surinaamse juristen om al die koloniale wetten te Versurinamiseren.
  En wist je dat de Surinaamse inkomstenbelastingwet een cadeautje is uit het jaar 1878 van onze koloniale overheerser. deze wet is al jaren geleden en vele malen veranderd in het land van de koloniale overheerser. Die wet inkomstenbeasting deugt al lang niet meer, maar wordt nog steeds in Suriname toegepast. .


  Maak melding

 11. AANVULLING OP MIJN REACTIE

  .PARAMARIBO, 31 aug 2007 – Directeur Sigmund Proeve van De Surinaamsche Bank is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Het illegaal overmaken van geld voor het Amerikaanse Dorsett Hotels & Resorts is volgens de rechter bewezen. De Centrale Bank van Suriname ziet geen gevolgen voor de dienstverlening.

  Cliënten zouden zich geen zorgen hoeven te maken over hun belangen. “De Centrale Bank zal erop toezien dat de Surinaamsche Bank financieel gezond blijft”, wordt gesteld in een verklaring. De Raad van Commissarissen van de bank zegt nog steeds alle vertrouwen te hebben in de directie, ook al omdat de instelling er met de haren bij is gesleept. “De veroordeling is niet terecht”, aldus de raad.

  Een deel van de straf is voorwaardelijk. Proeve zal zes maanden moeten zitten als het vonnis wordt uitgevoerd. De rechter heeft weliswaar geen onmiddellijke aanhouding gelast en er is hoger beroep aangetekend. Evenveel straf kreeg oud-directeur Edward Muller. De bank moet ook één miljoen Surinaamse dollar (ongeveer driehonderdduizend euro) boete betalen.

  In 1998 zijn rekeningen geopend voor het storten van vreemde valuta. Dit gebeurde zonder toestemming van de Deviezencommissie. Ook zijn in het diepste geheim miljoenen dollars overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, wat ook niet mag zonder toestemming. Het geld was afkomstig van casinoactiviteiten, waarin ook klokkenluider Vinodh Parbhoe aandelen had. Parbhoe is in 2001 op straat doodgeschoten.


  Maak melding

 12. Wat voor zin heeft het een nieuw wet boek te maken als niemand zich aan de oude wetten houd of interpreteerd zoals hem of haar het beste uitkomt, eerst maar eens zorgen voor een goede handhaving en rechtspraak voor iedereen zonder precedenten, wel toevallig lijkt wel op precident, in deze bananenrepubliek


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.