Minister ziet kansen voor Suriname na olievondsten Guyana

22
Ministeries van Handel en Justitie Suriname samen tegen misdaad

PARAMARIBO, 5 okt – Voor Suriname liggen er aardig wat kansen open na de vondst van grote hoeveelheden aardolie in buurland Guyana. Dit zegt minister Stephen Tsang van Handel & Industrie, HI. Surinamers zullen zich goed moeten voorbereiden op komende ontwikkelingen. En de kansen grijpen als die zich aandienen, uiteraard. Al in 2020 wordt gestart met de olieproductie in het westelijk buurland. Geschat wordt dat per dag ruim veertig miljoen dollar zal worden omgezet.

Het moet mogelijk zijn een graantje mee te pikken. Uiteraard wordt er rekening mee gehouden dat ook grote olievoorraden worden gevonden in Suriname. “Guyana en ik hoop Suriname ook, zal behoren tot de rijkste landen ter wereld. We zitten in de unieke positie om mee te liften met de ontwikkeling in ons buurland. Zoals de president heeft aangegeven, we can do the job. So let’s do the job”, zegt Tsang tegenover de Times of Suriname.

De ontwikkelingen in Guyana worden dus op de voet gevolgd. Tsang vindt dat zeker lering moet worden getrokken uit de ervaringen daar. In de onderhandelingen met multinationals worden fouten begaan. Dat zal voor Suriname een teken aan de wand moeten zijn. Staatsolie heeft productiedelingsovereenkomsten lopen met multinationals. Die vorsen naar olie. Als er wat gevonden wordt, heeft het bedrijf de optie om tot twintig procentt mee te doen.

22 REACTIES

 1. Het is goed mogelijk; dat moet sur zeker doen. er zijn echter ook bedreigingen; als een beetjes geschoolde suri al het land uitvlucht, wat zal er gebeuren na miljarden investering en duizenden banen in guya? zlefs staatsolie wordt bedreigd….de jare 70 en 80 keren terug, maar dan andersom. tav olie voor de eigenkust….ik hoop van harte! realiteit is je daar geen plannen op kan baseren; hooguit speculeren….tenslotte, het zal alleen maa vermorst worden door een klein groepje abanis die zichzelf patrioten noemen….zoals ook nu met tambaredjo olie. alleen de kruimels voor saramacca bewoners en tevens de rekening voor de milie schade.


  Maak melding

 2. Minister Tsang roeptoetert dat er vanaf 2020 $ 40.000.000 per dag in Guyana wordt omgezet.
  Wat heeft deze minister gesnoven. De eerste FPSO gaat offshore 200.000 barrels per dag op pompen en naar elders verschepen. 200.000 barrels per dag is $ 16.000.000 per dag. Het merendeel blijft buiten Guyana omdat de kosten buiten Guyana blijven. Zoals de lease van de FPSO van het Nederlandse SBM.
  Er blijft max 10% ofwel $ 1.600.000 (prijzen van nu) in achter in Guyana

  Zelfs een verstandige minister kraait in no time klinkklare onzin uit


  Maak melding

 3. Geen luchtkastelen bouwen. Eerst zien dan geloven. Wanneer gaan ze het leren om niet zomaar iets te roepen. Wanneer het op een fiasco uitloopt ondanks alle inzet van de buitenlanders, zullen de buitenlanders betaald moeten worden voor hun diensten.


  Maak melding

 4. Jojo gelijk met je opmerking maar toch wel wat te hoog ingeschat. Zelf denk ik dat er net 1.000.000 zal achterblijven. Maar dat dit niet de inkomsten zijn van de staat.
  En wat deze minister kraait slaat alles. Kun je echt merken dat de meeste van deze ministers zigenaamd goed geschoold zijn maar praktisch van generlei waarde zijn


  Maak melding

 5. Tegen die tijd dat grote olie vondsten ontdekt worden , zullen hele wereld electrische auto’s rijden behalve Suriname . Think about iT !
  Nu rijden al 50.000.000 Tesla’s, BMW vermindert mechanische en verviervoudig de productie van electrische. Van af 1 Jan 2019 bouwt Volvo alleen electrische auto’s . Toyota volgt heel gauw in volledige productie van electrische.
  Wat ik hiermee wil zeggen , is dat de olie prijs wordt bepaald door aantal mechanische auto’s op de wereld.
  Think about iT !!!


  Maak melding

 6. Zoals zijn baas de hersenen heeft gelijk aan dat van een eekhoorn,en allerlei nonsens loopt te verkondigen,moeten zijn loopjongens ook hetzelfde lopen uitkramen,al weten ze beter. Trieste zaak zaak is dit.
  Maar ach ze worden betaald om mee te lopen met hun baas.


  Maak melding

 7. Het is toch treurig dat men voor de economische ontwikkeling van Suriname alleen maar kijkt naar de aanwezige natuurlijke rijkdommen die dan door buitenstaanders moeten worden ontwikkeld. Nu kijkt men weer met een begerig oog naar de ontwikkelingen in buurland Guyana in de hoop daar ook een paar kruimeltjes van te mogen vangen. En met die mentaliteit nog fantaseren over een toekomst als een van de rijkste landen in de wereld.
  Als je kijkt naar welke de rijkste landen zijn dan zijn dat vooral landen die dat geworden zijn met werken en handel drijven, op eigen kracht. Sommigen zullen dan gelijk gaan roepen dat het roof was, maar dat is alleen maar een excuus om eigen falen te verbloemen. Na de oorlog had Nederland niets meer, ook Nederlands Indië niet meer. Men is helemaal opnieuw begonnen. Andere rijke landen hebben nooit kolonies gehad.
  Het is de mentaliteit van de bevolking die telt. in 1300 was Nederland al een van de rijkste landen, rijker nog dan Engeland.

  Minister Tsang moet maar eens gaan bedenken hoe hij de Surinamers aan het werk krijgt om zelf wat te gaan produceren. Op een kaartje zag ik dat in Suriname men gemiddeld met twaalfjarige leeftijd de school verlaat, samen met een aantal achtergebleven Afrikaanse landen. Zie hier: mapsontheweb.zoom-maps.com/image/178667853778 Of het echt waar is weet ik niet, maar het staat er wel.
  Als het onderwijs wat beter wordt aangepakt, op een hoger niveau gebracht, dan is er alvast een begin.


  Maak melding

 8. De zeegrenzen zijn indertijd in het voordeel van cuyana toegewezen,dit alles met dank aan de frontregering die toen aan de macht was. Zij hebben ervoor gezorgd ,met hun oude manntjes die nog wat moesten bijverdienen als onderhandelaars ,dat cuyana nu deze voorraaden aanboort.
  Net als in de jaren 50 en 60 werden er tonnen aan goudhoudende grond afgegeven aan de olietankers,die zogenaamd niet leeg konden terug varen. Toen al verdienden sommige van de regering leiders al een aardige zakcentje. Ben geen aanhanger vd ndp,maar dit moet ook worden gezegd.


  Maak melding

 9. Voeg maar toe aan het rijtje……Gouden Kerst 2012, Cacoaplantages, Cassavefabriek, Chinese huizenfabriek, Investeerders in rijen voor de deur, Treinproject, Cruiseterminal, Dubai en meer van dat soort paarse hersenloos geluk. We kennen de populistische paarse volksverlakkerij van het legertje pathologische leugenaars van de DDB-maffia inmiddels wel.


  Maak melding

 10. De zgn. $ die verdiend kunnen worden zijn nu al uitgegeven door Boefdraad c.s d.m.v de vele leningen die her en der zijn afgesloten. In dit land is men nog steeds niet van de koenoe af dat geld eerst verdiend moet worden en daadwerkelijk in handen moet hebben vóórdat het kan worden uitgegeven.


  Maak melding

 11. Tsang lijdt aan dezelfde ziekte als baasje bouta:Dagdromerij syndroom.
  Tsang ziet de trein rijden,de flyovers zijn eren blah,blah..
  En intussen overleeft de rest,wij dus,door donaties van het buitenland.


  Maak melding

 12. Olie vinden is prachtig.Maar als je er verkeerd mee omgaat zal het niet ten bate komen van de surinamer.
  En als we onze historie bekijken op het gebied van ontwikkeling brengen dan hebben we vaker laten zien hoe het niet moet.Als omstreden personen zoals Dilip Sardjoe Suriname zullen vertegenwoordigen in de hoogste commisssie van staat dan zal er geen vertrouwen worden geschapen voor een gezonde maatschappij..TO MAKE MONEY IS A TECHNIC BUT TO KEEP IT IS AN ART!


  Maak melding

 13. In Albina kan gewoon met de euro betaald worden.De winkeliers en andere dienstverleners geven er voorkeur aan.Zo zal straks de Guyanese dollar boven de SRD gewenst worden in Nickerie en Apoera.


  Maak melding

 14. Venezuela heeft de grootste olie reserve van de wereld. De velden in Guyana en Suriname zijn daar slechts uitlopers van. Dit terzijde. In Venezuela zit ook een zelfbenoemde revolutionair aan de knoppen en heeft van het land het armste land van de Wereld gemaakt. In Su zit de paarse roversbende genoegzaam zich rijk te rekenen op niet gevonden olie. Maar intussen wel de opbrengst van opmaken.
  Hoe dom kan je zijn.


  Maak melding

 15. @Blanke, helemaal mee eens. Eindelijk wat mensen met hersenen hier op de site. Die paarse kakkerlakken houden ervan om dat indianen verhaal opnieuw te vertellen.


  Maak melding

 16. Tsang ziet alleen kansen voor china niet Suriname hoor. Hij is op zijn positie geparkeerd door de chineze overheid om van Suriname hun nieuwe kolonie te maken want de bevolking is snel blij met kralen en spiegels.


  Maak melding

 17. WIE WEET DEZE WORDEN ZO DOM ALS OLIE , DAN HOEF JE NIET LANG TE ZOEKEN KIJK MAAR NAAR DE NDP LIST EN BEDROG BOUTERSE INO WANG GWE ,MA JO GWE I KANG DO SA I WANI


  Maak melding

 18. @tap a dek 5 oktober 2018 at 20:46
  WIE WEET DEZE WORDEN ZO DOM ALS OLIE , DAN HOEF JE NIET LANG TE ZOEKEN KIJK MAAR NAAR DE NDP LIST EN BEDROG BOUTERSE INO WANG GWE ,MA JO GWE I KANG DO SA I WANI

  =====
  =====
  Hey,..jij leeft nog in het BOERIEKIE verleden jo KOE,..wiekie noh !..het is nog geen 1 APRIL joh,…jo KOEBEEST.


  Maak melding

 19. @Blanke, die henkmolenaar2016 is ook zo een 2 moffo gong,..de paarse bende hebben hem omgekocht met een portie bruine bonen,en een warme bier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.