Onbekende tekeningen uit 18e-eeuws Suriname ontdekt

8
Onbekende tekeningen uit 18e-eeuws Suriname ontdekt
Foto: (c) Nationaal Militair Museum, Soesterberg.

AMSTERDAM, 5 okt – Vandaag verschijnt de biografie van John Gabriel Stedman, getiteld ‘Dichter in de jungle‘, bij uitgeverij Atlas Contact. Historicus Roelof van Gelder stuitte bij het schrijven van deze biografie op nog nooit eerder gepubliceerde tekeningen gemaakt tijdens de slaventijd in Suriname. Op een van de tekeningen zijn 18de-eeuwse Nederlandse militaire acties te zien in het Surinaamse oerwoud om weggelopen slaven terug te halen.

De Schots-Nederlandse Stedman schreef het beroemd geworden kritische boek over Suriname ‘Narrative of a five years expedition against the revolted negroes of Surinam’ (Londen 1796). Hij beschrijft samenleving en natuur in Suriname, en zijn liefde voor een zwarte vrouw. Hij maakte ook tekeningen bij zijn boek, waarvan die van wreed gestrafte slaven spraakmakend waren en iconische beelden over slavernij werden.

Volgens NRC zijn de nieuw ontdekte tekeningen van een collega militair-tekenaar van Stedman, luitenant Georg Wilhelm Luck, die van 1773 tot 1778 samen met hem op expeditie was. Op een van de tot nu toe ongepubliceerde tekeningen is een legerkamp in 1775 in de Surinaamse jungle te zien, met kapitein Stedman vooraan in een hangmat, luitenant Luck aan zijn voeten.

De gevonden legerkamp-aquarel (FOTO) bevindt zich sinds een paar jaar in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg.


8 REACTIES

 1. Als je naar de aquarel kijkt lijkt het zo idyllisch. Zelfs het kabbelend beekje en de hangmatten zijn niet overgeslagen. Wat was de werkelijkheid toch anders. Iedereen onder de muskietenbeten, onvoldoende kennis van het bos en wanhoop omdat je niet wist wat je te wachten stond. Deze luitenant Luck kun je in ieder geval niet verwijten dat hij niet over een levendige verbeelding beschikte.


  Maak melding

 2. Kunst om de kunst zou ik als eerste zeggen en een ieder moet erin zien wat hij/zij wilt zien. Zij die geschiedenis kennen van Suriname, cq, Stedman, functie, afkomst, met onder zijn leger een korps witte soldaten, verder de redimoesoe van zwarte AfriSurinamers, het oerwoud van Suriname, hoe mensen in hangmatten sliepen, ook deze soldaten, foetoeboois, pinakampen om je te beschermen tegen regen, enz, hoe mensen hun hangmatten op hingen en nu nog steeds gebeurt om in uit te rusten/te slapen, het eten bereiden op een houtvuur, hun kampen maakten waar er kreken, sloten waren/zijn om je te badderen, anderen die de wacht moesten houden, moeilijk is te zien welke boomsoorten het zijn. De klederdracht van het blanke leger is te herkennen, ook wie zeer waarschijnlijk redi moesoe moet voorstellen, geweren, houwer, kookgerei, enz.

  Uit de geschiedens ( jaartallen/eeuw) van de de tochten van Stedman, leger, en de redimoesoe zou je geografisch kunnen afleiden/vasttellen in welk gebied dit plaats gevonden had en de tekening is gemaakt.

  Mooi???!!!, lelijk????!!!, pijnlijk????!!!!, (wat is) realistich)???!!!, wat is gewoon verzonnen???!!!!, waar zou het geweest moeten zijn???, welke kreken, welke boomsoorten???!!!, het landschap???? enz.

  Wat ik voor mezelf belangrijk vind, is als ik in het oerwoud ga, kan ik zien hoe ik mijn pinatent moet opzetten en vooral mijn hangmat moet vastmaken en hoe het gedaan moet worden en ook een hangmatligger ben in het oerwoud. ddb weet daar alles over, vooral als hij op Tapa na! Hony gaat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @Blanke

  varkensvel, mijn part worden dit soort koloniale tekeningen verbrand en nog veel meer zaken in Suriname, oa, erfgoedlijst zaken. Het wapen van het presidentieelpaleis moet worden vervangen door het wapen van Suriname. Palmentuin, alle Palmbomen laten staan en in de tussentijd gewoon Mahonybomen planten. Die meer schaduw geven en de naam van Palmentuin veranderen in Mahonytuin. Hier en daar een enkele palm laten staan in de Mahonytuin.

  Mocht deze tekening toch nog eens naar Suriname in een museum terecht komen dan zou het goed zijn dat het leger van Stedman wordt weg gekleurd.

  De geschiedenis van Suriname moet worden herschreven.

  Jij mag de beerput in erin stikken, vuile stinkende varken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.