zaterdag, juni 15, 2024
HomeFotoHerdenking 149ste geboortedag Mahatma Gandhi in Suriname

Herdenking 149ste geboortedag Mahatma Gandhi in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 okt – Dit jaar werd op maandag 2 oktober de 149ste geboortedag van Mohandas Karamchand Gandhi herdacht. Ook in Suriname werd hierbij stil gestaan en wel bij het standbeeld van deze vrijheidsstrijder aan de Heiligenweg in Paramaribo. Het beeld werd in verband hiermee met mala’s omhangen.

Aanwezig waren onder andere de first lady van de Republiek Suriname, Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle, de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur Lilian Ferrier en de ambassadeur van India in Suriname Mahender Singh Kanyal.

De geboortedag van Mahatma Gandhi is door de Verenigde Naties (VN) ook uitgeroepen tot de internationale dag van geweldloosheid. Gandhi, die op 30 januari 1948 in New Delhi door een radicale Hindoe werd doodgeschoten, was de leider van het geweldloze verzet in India dat tot gevolg had, dat de Engelsen het land verlieten. Op deze dag leert de VN mensen over de mogelijkheden van geweldloosheid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Dat de geboortedag van Mahatma Gandhi in Suriname wordt herdacht is een goede zaak, temeer omdat de huidige president, Bouterse veel geweld heeft gebruikt en de mensenrechten heeft geschaad.
  Waaro Ingrid, de vrouw van Bouterse ook bij die herdenking aanwezig was een raadsel. Deze vrouw verdedigt haar man, die niet weet wat geweldloosheid inhoudt.
  De first lady heeft door aanwezig te zijn, de herdenking van de 149ste geboortedag van Mahatma Gandhi bezoedeld. Zij had weg moeten blijven


  Maak melding
 2. Het wordt tijd dat Heiligenweg omgedoopt wordt tot Mahatma Gandhi plein………ja in 2019 want dan is het 150jaar geleden dat hij geboren is………….


  Maak melding
 3. Ik denk dat het aantal geweldloze leiders op drie of vier vingers te tellen zijn. Jezus schiet me het eerst bij, Martin Luther King, Gandhi en Mandela. Er bestaan geen leiders meer en vanaf de oorsprong zijn er zeer weinig leiders geweest die geen gebruik hebben gemaakt van de loop van een geweer. Daar komt de macht vandaan. Gandhi staat zeker in mijn top vijf van inspirerende leiders . The first lady hoort er bij te zijn als de president himself niet aanwezig is. Juist degenen die veel geweld gebruiken (of hebben gebruikt) moeten zich omringen met de leer van Gandhi. Jezus was er ook voor de moordenaars en overige zondaars.Hulde aan Gandhi.


  Maak melding
 4. In het centrum van Paramaribo een straat of plein benoemen naar een hindustaan zal nooit gebeuren. Dat is gegund aan de creolen en aan de Marrons. Het is een wonder dat Suriname nog steeds Suriname wordt genoemd. De naam is afgeleid van de indianenstam Suriname.

  Denk maar aan de straten die zijn benoemd naar creoolse politici.


  Maak melding
 5. Is het niet zo dat als de president geen acte de présence kan geven, dst hij dan vervangen wordt door de vice president.
  Noch Bouterse noch de first lady horen de herdenking van Mahatma Gandhi bij te wonen, tenzij Bouterse publiekelijk het Surinaamse volk zijn excuses aanbiedt voor de decembermoorden. Dat had hij immers het volk ook toegezegd nadat de NDP de verkiezingen in 2010 had gewonnen.
  Bouterse komt niet na wat hij zegt.


  Maak melding
 6. Houd wel de protocollen in de gaten @Jiyani. De herdenking hoort zo. Het is geen politieke business. Het is een plechtigheid , een herdenking en iedereen mag dat herdenken. Ben je niet blij dat er een monument van Gandhi aanwezig is in Suriname? Ooit gehoord van de Jaggernath Lachmon straat ? En zo zijn er vele straten vernoemd naar mensen van Hindoestaanse origine.


  Maak melding
 7. @pakiratigri,

  We verschillen van mening en zullen het duidelijk niet met elkaar eens worden, dus laat ik het hierbij, anders blijven we maar in de ronde draaien. Jij hebt je mening gegeven en zo ik ook.

  Moet ik het soms als een gunst zien dat in Suriname een beeld van Mahatma Gandhi staat?
  Elk land dat fatsoen kent, normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan, zorgt ervoor dat van wereldleiders beelden worden geplaatst. De geschiedenis van wereldleiders is wereldgeschiedenis.

  Ik weet niet of er beelden van Martin Luther King en Nelson Mandela zijn in Suriname. Zo ja, mooi, zo niet dan mag daar actie op ondernomen worden.

  Weet je dat hindustanen zelf het initiatief hadden genomen tot het plaatsen van het beeld van Mahatma Gandhi? Dankzij hun verdienste staat dat beeld er. Creolen willen liever niet dat hindustanen in Suriname wonen want hoevaak heb ik niet gelezen dat ze mogen oprotten naar India. Dat Suriname enkel en alleen hen toebehoort. Maar ze nemen wel graag het geld van hindustanen aan en gratis een roti met masala kip en kousenband zullen ze ook niet weigeren.

  Behoort de Jaggernath Lachmonstraat tot het centrum van Paramaribo?
  Zo ja dan is dat de enige straat in het centrum van Paramaribo die is vernoemd naar een hindustaan. Dat er nog meer straten zijn met hindustaanse namen is mij bekend, maar niet in het centrum van Paramaribo.
  Dat is bestemd voor creolen en marrons.

  N


  Maak melding
 8. Haha ,@Jiyani,

  I tjari en yere. Een beetje Creool heeft geen Hindoestaan nodig om zijn Roti en masala met kip te maken. Kwestie van afkijken en experimenteren tot het lukt. Net zoals een beetje Hindoestaan zelf zijn eigen pom kan maken en ga zo maar door.

  De socialisatie die ik in Suriname heb meegemaakt verschilt misschien hemelsbreed van de jouwe. Ik weet nieteens of je ooit in Suriname gewoond hebt. Het zou wel heel erg naïef zijn als een Creool een Hindoestaan zou verzoeken om op te donderen naar India aangezien dezelfde Creool ook geen autochtone bewoner is. En ook al was hij dat , dan nog geen recht van spreken. It is what it is.

  Misschien heb je pech gehad verkeerde mensen aan te horen of te lezen of mee te maken hebben gehad. Neemt niet weg dat je reëel mag blijven. Het is geen gunst dat er een standbeeld van Gandhi in Suriname is. Het is waardering voor het nobele werk dat hij verzet heeft. En dan maakt het niet uit wie het initiatief genomen heeft. Want anders had de Creool het standbeeld kunnen verwijderen. Dat is toch niet geschied?

  En zo zie je dat we met zijn allen elkaar nodig hebben. Dus houd a.u.b. het totaalplaatje in beeld en focus je daarop en laat je niet afleiden tenzij je dat zelf wilt. Veel heil zal het niet brengen.


  Maak melding
 9. @Mix Chuck,

  Is lezen zo moeilijk? Noem mij de straten in het centrum van Paramaribo genoemd naar hindustanen. Daar heb ik het over. Dat er straten naar hindustanen zijn benoemd is mij bekend
  maar niet in hartje Paramaribo.
  Schrijf je als hindustaan de waarheid dan koester je wrok.


  Maak melding
 10. @pakiratigri,

  Ga je verhaal over dat ze daar in Suriname elkaar nodig hebben maar vertellen aan de creolen en aan de marrons, want zij zijn degenen die roepen dat ze geen hindustaan dan wel koelie als president willen hebben. Of geen grati wiri iemand als president.
  Zij zijn ook degenen die vaak schrijven of zeggen dat hindustanen moeten oprotten naar India.
  Zelfs de creoolse politikus Bruma had gezegd dat hindustanen moeten opdonderen naar India anders zou er van hun huiden.

  Jij reageert alleen wanneer hindustanen lelijke dingen schrijven over creolen en marrons, voor de rest hou je je koest.

  Zelf heb ik nooit in Suriname gewoond en wil daar ook absoluut niet wonen, ondanks dat Suriname een prachtig land is. De mentaliteit van de Surinamers en vooral van de creolen en marrons bevalt me niet. Bovendien kan ik niet gied tegen warmte.

  De verkiezingen komen eraan, het volk waaronder ook de hindustanen worden weer gepaaid.
  Las dat een hindustaan die in Rodtterdam woont is geeerd door Bouterse.
  Vandaar dat ook zogenaamd eer werd betuigd aan de herinnering van de geboortedag van Mahatma Gandhi. Tja er is geld nodig dus India moet warm gehouden worden.
  Wat een poppenkast! Zo doorzichtig.

  Het doet er wel degelijk aan toe dat hindustanen ervoor hebben gezorgd dat het standbeeld van
  Mahatma Gandhi in Paramaribo staat. De creool zou dat nooit uit zichzelf hebben gedaan.
  De creool heeft over het algemeen weinig waardering voor de hindustanen en hun cultuur, normen en waarden.


  Maak melding
 11. @pakiratigri,

  Natuurlijk ga je de ongenuanceerde uitspraken die creolen doen recht praten.
  Doen hindustanen dat andersom naar creolen dan krijgen ze een sneer.
  Ga maar aan de creolen en de marrons vertellen dat ze in Suriname allemaal elkaar nodig hebben, want zij zijn degenen die roepen dat ze geen hindustaan of een grati wiri wan als president willen.
  De mentaliteit van de creool en van de marron, uitzonderingen daargelaten, staat mij niet aan.

  Sinds wanneer heeft de herdenking van de geboortedag van Mahatma Gandhi de creool geïnteresseerd. Tja ze hebben geld nodig, dus India moet warm gehouden worden.
  De verkiezingen komen eraan dus worden de hindustanen gepaaid.
  Las dat een hindustaan uit Rotterdam door Bouterse is geridderd. Zo doorzichtig.
  Wat een poppenkast!


  Maak melding
 12. Jammer dat Jezus in 1 adem met Mahatma Gandhi , Martin Luther King en Nelson Mandela genoemd wordt. Het verschil is Dat in naam van Jezus kruistochten hebben plaatsgevonden , mensen gedwongen werden zich te bekeren tot het christendom ( gebeurd nog steeds) Dat de NIET Abrahamitische religies vernietigd zijn denk maar aan de indianen , afrikanen Germanen volken van de Pacific en ga maar door. Met uitzondering van het Hindoeïsme. Vergeet niet wat de kerk in naam van Jezus heeft gedaan en doet….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES