Nieuw schooljaar in Suriname kan toch rimpelloos beginnen

29

PARAMARIBO, 30 sep – Het nieuwe schooljaar kan toch zonder al te veel ruis van start gaan. De Associatie van Leerkrachten in Suriname, Als, en de Bond van Leraren maken pas op de plaats. Voorzitter Wilgo Valies zei tijdens een persconferentie dat voorlopig afgezien wordt van protestacties. Een bemiddelingsvoorstel van vicepresident Ashwin Adhin is geaccepteerd. De leerkrachten die zijn aangesloten bij de twee vakbonden zullen gewoon naar school gaan.

Dit ondanks de ontevredenheid over de houding van minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur. Valies zei tijdens de persconferentie dat nu rekening wordt gehouden met het voorstel van de vicepresident. Adhin heeft een beroep gedaan op de vakbonden om af te zien van acties. Hij wil niet bemiddelen ‘met het mes op de keel’. Intussen is afgesproken dat Ferrier en de vakbonden rond de tafel gaan.

Het voornaamste conflictpunt is de looneis van de vakbonden. Beide willen een loonsverhoging van vijf en twintig procent. Ferrier vindt dat de leerkrachten niet in aanmerking komen voor de verhoging. Voor haar viel over niets te onderhandelen. De vakbonden vroegen Adhin per brief om in te grijpen. Ferrier is er steeds vanuti gegaan dat het schooljaar gewoon van start ging. Dat een stakingsparool was afgekondigd, werd voor kennis aangenomen.


29 REACTIES

 1. Had dit voorspelt sinds de bekendmaking dat hij fictieve uren had gedeclareerd was zijn lichaamshouding verandert van een boze lelijke wolf om iedereen te intimideren,werd hij een tamme poes breedlachend smiling mijnheer werd zenuwachtig bibberend van angst want hij wist dat wat de minister zei op waarheid berustte,onbewust begon zijn lichaam signalen uit te zenden,wat de vice press ook gelijk begreep dit varkentje was ready vr de slachtbank alles zou hij nu met zijn 20 schone vingers aangrijpen om de slachtbank te voorkomen de rest is history duitendief je bent gewogen en te licht bevonden vr deze zeer intelligente vrouw wees opgepast want dit is uitstel van executie,bij de groene tafel zal j geslacht worden,die dame weet waar ze over gesproken heeft,het was een vooropgezette plan om jou te doen geloven dat jij j goed had ingedekt en door overmoed en zelfoverschatting ben j met de ogen wijdt in val gestapt die zij voor j had voorbereidt


  Maak melding

 2. VALIES IS CORRUPT,…LAAT HIJ HET GESTOLEN GELD TERUG BETALEN,DAT IE ONRECHTMATIG ZOGENAAMD VERDIENT HEEFT….DEZE MENEER MET ZIJN DUBBELE AGENDA.


  Maak melding

 3. Deze man is al aan het dementeren,men moet hem altijd helpen bij zijn interviews hij vergeet al namen, enz.. let maar op zijn gedrag,hij heeft veel geld op zijn rekening.en nu wil hij minister worden,hij bedrijft politiek over de ruggen van onze kinderen,en ten koste van de vrede in ons land,…opgehoepelt ,..les geven en niet teveel mauwen ! het land zit in crisis!


  Maak melding

 4. Poepe, REVO, Blanke en de VALSE MOLENAAR:

  Cedrick van Samson heeft het treffend verwoord: Degenen die tegen de actie van de Leraren zijn, hebben geen SCHOLING gehad.

  Ik zeg het gewoon: Jullie zijn DOMME MENSEN.


  Maak melding

 5. Verstandig. Bij stakking had Bouterse maandag er een heel groot item van gemaakt om de aandacht van zij falen af te leiden.
  Nu kan Koffertje stellen de minister die BVL en ALS negeerde weer aan tafel gedwongen te hebben.

  Koffertje is de winnaar. Hij vecht de onzin over de niet gemaakte overuren wel uit bij de rechter.


  Maak melding

 6. Typerend sinds mensen heugenis is dat mensen die zie inzetten voor in dit geval het onderwijs met pek en veren woorden besmeurd.

  Zijn de mensen die Valies van fraude betichten zich ervan bewust dat hij dank zij zijn leiderschap het leven van de leerkrachten en de schoolgaande kinderen een beetje aangenamer heeft gemaakt en strijd voor beter onderwijs in het land.

  Feit is dat hij strijd tegen corrupte ambtenaren en politici die het land naar de kloten hebben gehouden.


  Maak melding

 7. Valies laat zich niet uit het veld slaan.
  Wanneer Ferriër normaal leert communiceren met haar medemens is er niets aan de hand. Zij loopt de leraren te beledigen en kan flink met modder smijten. Vanaf zij minister is geworden wat zij niet hoort te zijn heeft zij nog niets goeds gepresteerd. Het enige wat zij kan
  Is lullen in de ruimte. Zij wil gezien worden vandaar deze houding. Valies heeft totaal niet gefraudeerd. Laat Ferrier met bewijzen komen. Het enige waar zij ook heel goed in is, is zichzelf goed belachelijk
  maken met haar domme uitspraken.
  Ze deugd niet dus opkrassen. Trouwens ze is ook nog biseksueel.


  Maak melding

 8. Opleiding en voor het vaderland weg leven,je hebt mensen die gratis op school hebben gezeten ,je hebt er ook ,die voor niks op school hebben gezeten.
  De hier boven geschreven postings laten het verschil zien .
  Wie de schoen past trekt hem aan


  Maak melding

 9. “Adhin heeft een beroep gedaan op de vakbonden om af te zien van acties. Hij wil niet bemiddelen ‘met het mes op de keel’. Intussen is afgesproken dat Ferrier en de vakbonden rond de tafel gaan”

  En zoals altijd is het weer communiceren. Je kan wel lopen dreigen en met vuil smijten, maar dan los je niets op, heb ik vaker aangegeven. Nu gebeurt het alsnog. Deze soap had voorkomen kunnen worden als de minister niet als aangeschoten wild begon te brullen.
  Bouterse doet er in het vervolg verstandig aan te kijken of de beoogde opvolger voor welk departement dan ook kan communiceren.
  Alles moet bespreekbaar zijn .

  @ Jojo
  Koffertje?


  Maak melding

 10. De opvolger van Peneux als minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur is als het gaat om commutatie geen haar beter.
  Net als Peneux hakt ook Ferrier met de botte bijl als het gaat om communiceren.
  Surinamers zijn over het algemeen slecht in communiceren. Ze zijn of te emotineel, of te onbeschoft, of te wraakzuchtig, of ze beginnen gelijk te schelden en wijken ook vaak af van het onderwerp.

  Waarom kon Adhin naast VP ook niet minister blijven op Onderwijs Wetenschappen en Cultuur.
  Hij schijnt het tijdens zijn bewind goed gedaan te hebben.


  Maak melding

 11. Het koffertje heeft het begrijpen. Hij heeft 6 weken gehad om actie te voeren en dan kun je niet op 1 October een actie afkondigen of zodra je het niet eens bent met de minister. De minister heeft ook nooit gezegd, dat ze niet bereid is om te praten, zolang de eisen redelijk en billijk zijn.


  Maak melding

 12. Suitcase kiest eieren voor zijn geld. Zogenaamd vanwege de VP. Een heleboel trammelant maakt hij en als puntje bij paaltje komt druipt hij af en het liefst met de staart tussen de benen. Dat past bij een hond. Tijdens de persconferentie werd hij geflankeerd door twee assistenten. Een man en een vrouw. Die moesten hem woorden als “PG en idealistisch” bijleren. Hij kon niet eens uit zijn woorden komen. Hakkelend en stamelend baande hij zich een weg door het oerwoud dat hij zelf gecreëerd heeft.


  Maak melding

 13. Ook jij maakt je schuldig aan het op de man spelen:
  het gaat om de vakbond en het ministerie.
  De minister is tijdelijk? opzij gezet. Dit heeft de vakbond doen besluiten om haar actie op te schorten.
  Zij kiezen voor communicatie, voor overleg, in plaats van ordinair geschreeuw in de media.

  Los van de strijd tussen vakbond en het Ministerie van Onderwijs speelt er een tweede zaak, die door toedoen van mevrouw Ferrier is ontstaan.
  Deze persoonlijke zaak is niet van de baan.

  Zaken gescheiden houden. Dit komt het overzicht en de discussie ten goede


  Maak melding

 14. @ Pico

  Een Valies is toch een Koffer.

  Hoewel ik knap vind hoe Valies (Koffertje) weerstand biedt ben ik er ook van overtuigd dat hij demagogisch acteert voor een eigen belang.

  Na dat je de herwaardering etc. voor jouw achterban geregeld heb is het ronduit onverstandig om nu ook te proberen mee te liften met de CAO van de overige ambtenaren.
  Dat er een punt gemaakt wordt van niet nagekomen afspraken is logisch maar met deze escalatie gaaf hij de president troefkaarten.

  Gelukkig is de NDP in paniek en heeft Ferrier de zaak te vroeg laten escaleren.


  Maak melding

 15. Mevrouw L. Ferrier is Psychologe

  Ze studeerde klinische en ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Leiden.

  Als zij ook al deugd als minister van Onderwijs wie moet de situatie in Suriname dan oplossen??

  Moet Vene dit maar gaan doen?


  Maak melding

 16. En terwijl deze strijd tussen de twee kemphanen voortduurt, blijven de resultaten in Suriname op onderwijs gebied bar slecht.

  Niemand praat over de twee andere grootste actoren, de scholieren/studenten en de ouders. Want het is bar slecht met de motivatie van de scholieren vanwege allerlei redenen. En de meeste ouders hebben door de economische situatie 2 of meer jobs waardoor ze weinig aandacht voor de kinderen hebben.

  Dit is een tijdbom onder de onderwijsprestaties van het land.


  Maak melding

 17. Het schreeuwen van duitendief kom bij mij over als een rat die behoorlijk in het nauw zit bang en verward is;zo reageerden mensen vroeger op weg naar de guilliotine zenuwachtig met een vieze reet vol stront dat is wat duitendief uitstraald het is een hulp kreet van een armzielige verwarde man,mensen praten jullie met de iron lady eigenlijk wil ik niet naar de rechtbank maar ik heb geen keus ik weet dat ze mij doorheeft en dat geld werkelijk op een frauduleuze manier heb geïncasseerd ik heb spijt help aub,ziet u niet dat mijn reet vol stront zit heb medelijden met dit verwarde ziel,maar het hulp geroep is aan dovemansoren gericht dit varkentje zal als voorbeeld dienen en een waarschuwing zijn vr al die toekomstige redimusus die denken te komen graaien in switi sranang


  Maak melding

 18. De Iron Lady wordt terug gefloten door de vicepresident en die probeert nog
  te redden wat er te redden valt. De Iron Lady is ver buiten haar boekje door in
  het wilde weg met beschuldigingen te komen zonder keiharde bewijzen. Wat nog
  het meeste opvalt is dat Bouterse helemaal onzichtbaar is in dit verhaal. Hij had zich
  al staatsman een bemiddelende rol moeten toedichten. Bij de aanstelling bij de nieuwe
  ministers was al duidelijk dat zorg en onderwijs aan de zwakste ministers zij toe bedeeld.


  Maak melding

 19. Je hebt gestolen en wil Salvation net als die rk bisschoppen en priesters die tenminste nog de moed willen opbrengen en vergiffenis vragen voor al die misdaden tegen het menselijkheid al gn zij die niet krijgen maar ze proberen het toch,maar jij laaghartige dief vol hoogmoedswaanzin wil niet bukken vr de iron lady zodat zij jou een trap onder reet verkoop en als een bange weezel voortaan in een donkere hoek gt plaats nemen en pas wanneer men jou nodig heeft mag j nr voren komen,maar nee jij verwerpelijk dief wil van alle geneugten des leven blijven genieten alsof jij de onschuldzelve bent,dan maar ophangen voor jou geen Salvation


  Maak melding

 20. Alle smeekbeden ten spijt dat de president moet ingrijpen zijn zo doorzichtig als de oproep van een zapakara aan moeder de kip dat hij geen eieren meer van haar gt stelen,duitendief is begonnen met hard ball spelen waar waren de farizeeers om hem tot orde te roepen,nu hij dreigt te verdrinken in zijn eigen stront proberen de valse profeten op subtiele en listige manieren zogenaamd de pres moest het niet zo ver te laten komen hem van de verdrinkingsdood te redden,vrij doorzichtig allemaal want hun politieke agenda waar zij alle hoop hadden gevestigd op deze koe door middel van een grote staking de regering naar huis te sturen dreigt te mislukken zo gn wij nog meer doorzichtige trucjes van dit wolvengebroed meemaken


  Maak melding

 21. @PaarsePoepentop

  Vakbondsleider Valies heeft geen AMNESTIE nodig voor
  beschuldigingen zonder bewijs !

  Jouw baasje, smeekt om AMNESTIE voor Massamoord op
  ongewapende Surinaamse Staatsburgers !!!
  Heeft daartoe zelfs een NEP-en Ongrondwettige-Amnestiewet laten
  fabriceren, die NIETIG is !!!

  Een minister die een vakbondsleider valselijk beschuldigt van
  Fraude, zal hiervoor door de rechter worden veroordeeld !
  SIMPEL ZAT !

  De regering heeft ZICHZELF al een brevet van ONVERMOGEN
  toegekend, door Sranan in een FAILLISSEMENT te storten door
  torenhoge schulden te maken en daarbij ook nog MILJARDEN aan
  ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten te drukken en uit te geven !

  Het faillissement van Sranan wordt zwaarder door de Leenziekte van
  Paars, terwijl de uitgaven volgens de nieuwe Ollo-Ollo-begroting, WEER
  zullen stijgen !

  Bijna de complete productie in Sranan is door Paars wanbeleid vernietigd !!!

  PS : De door Opa Desi beloofde 16.6666 volkswoningen komen binnenkort
  via China een toeristisch bezoek brengen aan Sranan !

  A VOLK E PINA WREED !!! NIEUWE LEIDERS ZULLEN SRANAN UIT HET
  FAILLISSEMENT MOETEN HALEN !!!!


  Maak melding

 22. Het is triest te zien hoe een klein deel van de Surinaamse leerkrachten achter deze destructieve man aanlopen. Ik zeg klein deel, want het leeuwendeel is niet eens lid van zijn bonden maar de ALS en BVL zijn nou net groot genoeg om het leerproces van de toekomst van morgen te schaden. Wie zijn nou die leerkrachten die je telkens weer ziet, het zijn steeds weer dezelfde gasten. Zijn het leerkrachten die bang zijn dat zij zullen worden teruggezet naar de positie die ze vanwege hun educatie werkelijk horen in te nemen? Zijn het politieke partijloyalisten, zoals Valies zelf is? Deze man vernietigt, aangestuurd door de oppositie en zijn bazen in Nederland de toekomst van Suriname, de schooljeugd…..en de ouders kijken ernaar en doen niets. Wiep a bakroe disie nanga wan prasara sibi. De man is gewoon een kunu geworden!!


  Maak melding

 23. @srafu: het kan nog wel een verkeren. Bij een omgekeerde bewijsvoering zal Valies moeten aantonen dat hij heeft gewerkt voor dat geld…….de minister kan aantonen dat hij die exhorbitant hoge bedragen heeft gedeclareerd en gehad…. Ik werk 6 dagen per week, werk vaak over, heb een zeer goed uurloon en kan niet tippen aan wat Valies heeft gedeclareerd….SRD 217.000 is veel geld. Dus hij heeft met overwerk een huis kunnen kopen? Wie gelooft dat nou? Laat hem maar procederen dan krijgen wij ook die kant van deze bedrieger te zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.