Buitenlandse goudzoekers pompen milieu vol cyanide in Zuid Suriname

38
Buitenlandse goudzoekers pompen milieu vol cyanide in Zuid Suriname
Archieffoto: goudzoekers in Suriname.

PARAMARIBO, 14 sep – Parlementslid en arts Riad Nurmohamed (VHP) slaat alarm. In het zuidelijk deel van Suriname zijn buitenlanders neergestreken. Er wordt illegaal naar goud gezocht en gegraven. Bij deze activiteiten wordt volop en ongecontroleerd gebruik gemaakt van het levensgevaarlijke cyanide. Het gebeurt in de omgeving van de Marrongemeenschap Tapoeripa, in Brokopondo, dat al te kampen heeft met de gevolgen van kwikgebruik.

Kwik levert overal waar naar goud wordt gezocht, problemen op. “Cyanide is gevaarlijker dan kwik; het kan je hersenstelsel aantasten. Bij inademing kunnen mens en dier schade oplopen. Er zullen mensen in Brokopondo en Paramaribo zijn, die hier wel iets van afweten. Je hebt namelijk toestemming van onder andere de overheid nodig om aan goudwinning te kunnen doen”, zegt Nurmohamed tegenover Dagblad Suriname.

Het is inderdaad moeilijk voor te stellen dat Paramaribo niet op de hoogte is van wat zich in Tapoeripa afspeelt. Buitenlanders kunnen moeilijk zonder hulp zo ver het land in economische activiteiten ontplooien. “Daarom wil ik dat deze zaak onderzocht wordt. In het binnenland is een maffianetwerk bezig. We moeten ophouden om dit netwerk verder te voeden, gezien de gevaren die ermee gepaard gaan”, aldus Nurmohamed.


38 REACTIES

 1. Wat een tering zooi , laat ik een keer grof worden, ik vindt het zo zonde zo mooi land, en anderen maken het kapot.
  Alstublieft ga er wat aan doen, maak grenzen , bewaak ze .


  Maak melding

 2. In het binnenland is een maffianetwerk bezig

  Probeer eens in een land waar heel veel van dezelfde dieren rondlopen bijvoorbeeld ratten dan kun je ratten niet bestrijden omdat zij het (figuurlijk) voor het zeggen hebben.
  Dus wil je iets doen dan moet je een mindshift proberen in te brengen.
  Buitenlanders zijn doen zij momenteel het werk dat de Surinnu de moderne slaven doch uit vrije wil. Zoals de gastarbeiders vroeger doen zij het werk wat de bewoners niet willen doen namelijk werken. Dus willen de bewoners letterlijk salpende rijk worden


  Maak melding

 3. Dat hebben we te danken aan alle leiders. Ze laten buitenlanders rijk worden en hun eigen mensen stoppen ze in de strond. De regerings leiders willen slapen rijk worden en hun eigen land verkopen. Al die gif gratis importeren, douanes nemen steekpenningn aan nemen en eigen land vergiftigen.


  Maak melding

 4. Dat krijgt je met een regering van criminelen die geen bal geven om het welzijn van het volk en er een dagtaak van maken om hun eigen zakken te vullen……failled state


  Maak melding

 5. Suriname een prachtig, vruchtbaar en in potentie steenrijk land….jammer dat er Surinamers wonen….

  Elk ander volk had van Suriname een welvarend paradijs gemaakt…..


  Maak melding

 6. Milieu organisaties ageren tegen oliemaatschappijen vanwege co2 uitstoot. Maar als het over bossenkapperij gaat ( de wezenlijke oorzaak van de opwarming van de aarde) en de chemische milieuverzieking zoals in Suriname dan hoor je ze niet.


  Maak melding

 7. Suriname is als Amazone land nu op het niveau van Brazilie in de jaren ’80. Daar was in het Amazonegebied ook een Wilde Westen zonder enige handhaving bestaande uit verschrikkelijke milieurampen, actieve criminele bendes, landjespik, porknokkers, hoerenhuizen, heel veel illegale activiteiten zoals kwikgebruik, cyanide maar ook delfstoffen roof, moorden op activisten en inheemse bevolkingsgroepen terroriseren, drugshuizen, drugslabs, drugsduikboten werven, mogelijk ook dumpingen van zeer gevaarlijk afval, etc, etc.

  De gelijkenissen met de staten Roraima, Para, Amazonas en Amapa zijn zo gigantisch groot, zie de vele illegale goudzoekers, de illegale houtkap, de , illegale zandafgravingen, de nog altijd aanwezige goudzoekende skalians, enz enz.

  Suriname is dankzij het mafianetwerk van veelal hooggeplaatsen bestuurders die faciliteren en financiele winsten behalen door hun corruptief gedrag niet ver af om op gelijke hoogte te komen als het Amazone gebied van Brazilie dan wel om het voorbij te streven!


  Maak melding

 8. Aangezien deze paarse overheid hun hersenen al een tijdje zijn aangetast, kun je dit soort activiteiten verwachten, het vernietigen van dit mooie land, gaat gewoon verder, zo lang deze paarse ratten, de leiding in dit land hebben.


  Maak melding

 9. Niemand durft iets tegen de Brazilianen te ondernen !! Ze hebben het zuiden van Suriname al ingenomen. net zoals de Guyazen het Westen (Tigri). Daarom pronkt Dodson met zijn Braziliaanse schoonheid op zijn
  schoot !! Niemand kan iets doen tegen deze Brazilianen; Surinamers zijn 3e-rangsburgers in hun ogen !!
  Kijk maar wat er gebeurd in de buurten van Noord Paramaribo, waar deze Brazialianen zijn neergestreken!!
  Is het zo moeilijk voor de Regering om tegen tegen de gebruikers van kwik en cyanide op te treden ???
  Weten onze ministers en DNA-leden wat Cyanide is?
  Ik hoor Belly,Ronnie en Carl de Judas niet in deze kwestie ??


  Maak melding

 10. Ik vraag me af of de legale goudmaatschappijen op milieu vriendelijke wijze goud aan het delven zijn. Bij deze productie wijze moet er helemaal geen chemicalien worden gebruikt om het goud af te schijden van de overige ertsen. In de jaren 90 ontstonden er grote problemen in Guyana toen de dam van een cyanide meer, ruim honderd mijl ten zuiden van Georgetown, doorbrak. Cyanide werd in Guyana gebruikt door een groot legale goudmaatschappij.Heel veel giftig water vond haar weg naar de rivieren die op hun beurt sterk vervuild raakten.


  Maak melding

 11. A-No-Mie (Niemand durft iets tegen de Brazilianen te ondernen) je heb 100 % gelijk. De meeste Creolen kunnen alleen de Hindustanen descrimineren. Creolen hebben een grote bek en alleen durven ze niks. Staken voor meer loon en de andere kant alles gratis weg geven.


  Maak melding

 12. Of en hoe er goudgewonnen wordt moet duidelijk geregeld zijn in een concessie vergunning. Blijkbaar is hier sprake van illegale goudwinning. Waarom wordt het goud en andere materiaal niet in beslag genomen en/of vernietigd??
  Is hier sprake van een overheid die haar gezag niet laat gelden of is er onder tafel iets geregeld??!!


  Maak melding

 13. Terzijde nog de volgende opmerking.
  Kwik is uiteindelijk vele malen erger dan cyanide. Beide zijn niet waarneembaar en daarom een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het grootste verschil is dat cyanide in hoge concentraties direct tot gezondheidsproblemen leidt en kwik een sluipmoordenaar is die jaren later en zelfs bij volgende generaties tot vele ernstige gezondheidsproblemen leidt.
  Daarnaast is cyanide een stof die relatief snel vervalt in onschuldige bestanddelen. Kwik daarentegen blijft nagenoeg eeuwig aanwezig als giftige stof.


  Maak melding

 14. Bakra basi a keba.Noew sranang mang e mik un ka.
  De nederlanders hebben dit land veel kwaad aangedaan maar wat er nu gebeurt is vele malen erger.
  Onze bossen worden leeggekapt en onze bodem word verontreinigd door buitenlanders met behulp van een kleine groep surinamers die slapend rijk worden.Dit is misdadig!Onze nakomelingen zullen de rekening betalen.Wat ook opvalt is dat surinamers hier nauwelijks aandacht aan schenken.Als je hierover praat lijkt het alsof je aan het lullen bent.Is dat geen failed state?


  Maak melding

 15. Off Topic:

  Door stagnatie in de Surinaamse toerismesector is het onzeker of de samenwerking tussen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en TUI gecontinueerd zal worden.

  In april vorig jaar voegde TUI Suriname toe als nieuwe reisbestemming en ging het een code-share overeenkomst aan met de SLM. Deze samenwerking had als doel om het toerisme in Suriname te bevorderen en vooral de witte toerist naar het Zuid-Amerikaanse land te trekken. “Wat wij hebben gezien is dat er inderdaad meer toeristen naar Suriname komen, zoals dat de bedoeling was. Echter zien wij ook in de praktijk dat er wat stagnatie is. Het is de bedoeling dat de toeristische sector zou investeren in toeristische faciliteiten. En helaas zien wij dat dat stagneert, waarschijnlijk ook door de economie”, zegt Clyde Cairo, onderdirecteur commerciële zaken van de SLM tijdens een persconferentie.

  De luchtvaartmaatschappijen zitten op dit moment in een evaluatieproces om te bepalen op welke voet er verder wordt gegaan.

  Residence Inn
  Onlangs werd bekend dat het verlieslatende Residence Inn hotel, wat eigendom is van de SLM, permanent zijn deuren zal sluiten. Volgens de Surinaamse luchtvaartmaatschappij verliest het jaarlijks ruim een half miljoen dollar aan het hotel. Het salaris van het personeel wordt nog twee maanden doorbetaald.

  Op de vraag van een journalist tijdens de persconferentie wat de SLM heeft gedaan om de TUI en SLM-passagiers te accommoderen in het eigen Residence Inn hotel, zegt Cairo dat de tourpakketten zijn gemaakt met alle hotels en touroperators en dat de passagier zijn eigen pakket kiest.

  ======
  Ook TUI ziet geen toekomst meer in Suriname. Ik denk ook dat de constante slecht publiciteit ronde de SLM de ogen heeft geopend.

  Ook investeert Suriname geen cent in de ontwikkeling van het toerisme .
  En sinds wanneer is Clyde Caïro weer terug als onder-directeur commerciële zaken? Die heeft al tien jaar helemaal niks gebakken van de ontwikkeling van de SLM.


  Maak melding

 16. Moet een vhp-er alarm slaan of moet een NDP-er ??? Wat is going on? Zijn de NDP-ers al rijk genoeg ? Nou ga dan met de NDP jongeren met zijn allen die kwik en al die cyanide verbindingen op ruimen !! Als of I AM gold en newmount ook niet hetzelfde doen!!!


  Maak melding

 17. @ Klaas de Groot :
  Gelukkig dat joe-e-proberie foe opo dem dong boerikie of “duivelse tjoekoe-nemers’ op hun vingers te tikken !!
  In Frans Guyana durven deze illegalen hun poten niet te zetten!! Zoals in Frans Guyana moet men alles van deze mensen in beslag nemen en hun onderkomens en installaties in brand steken !!!
  Verder, inderdaad is “kwik gebruik” in het binnenland een sluip moordenaar !! Nu en njaren later zullen we de gevolgen zien.Maar in het binnenland denken ze alleen aan geld verdienen(hebzucht) zonder te letten op milieu schade en schade aan de volksgezondheid nu en later !!
  Dem foto nengre,malattamang,Hindostanen Chinezen, Javanen,Djoe’s,Doglamang zullen wel opdraaien met hun belastinggelden voor hen (alles kratis tok) als ze ziek worden; ze denken nieteens aan de kinderen in het binneland, wat de gevolgen voor hen zullen zijn !!Wintiwai, lanti pai zeggen ze daar !!
  Alles is tok kratis voor ons !!
  Hopelijk dat de Indianen(oorspronkelijke bewoners) een stevige alarmbel luiden in deze!!


  Maak melding

 18. Vooruitgang zonder offers bestaat niet, of je nou kleine goudzoeker of multinational bent.
  Pai dati yu musu pai, a busi (natuur) ne teki moni of gowtu te yu mus’ pai.


  Maak melding

 19. Alleen het feit dat je als regering dit soort aktiviteieten toelaat zonder er iets aan te doen, en je bevolking laat vergiftigen betiteld je al als crimineel, alleen daar hoor je RobG niet over , die haalt er weer van alles bij zonder op het probleem in te gaan, en criminelen weer uit de wind houdt


  Maak melding

 20. RobG 14 september 2018 at 12:58

  “Ik vraag me af of de legale goudmaatschappijen op milieu vriendelijke wijze goud aan het delven zijn. ”

  beste RobG u hoeft zich niets af te vragen. Via de website van toen Surgold was het voor de vergunning van Newmont Suriname vereiste Environmental & Social Assement rapport in te zien. Soort MER en SER. Daar in staat precies hoe men te werk zal gaan en hoe milieu schade beheerst wordt.
  Allereerst zijn het processen die op Cyanides berusten en waar voor men vrij grote reservoirs afval materialen aan moet leggen. Deze talings verliezen hun schadelijke eigenschappen natuurlijke processen(afbreken). Dam breuken zijn een risico.
  Suriname moet de vergunning en de ingediende rapportage controleren en zal bij overtreding ( bv. dammen die niet zo gebouwd zijn als op tekening staan) moeten optreden.
  Indien Newmont zich schuldig maakt aan een milieu delict dat door de overheid vast gesteld wordt en zij of schade veroorzaakt of stil gelegd wordt dan zal de aandelen waarde zo veel dropen dat die schade te groot is om de gok te nemen om willens en wetens de vergunning voorwaarden te negeren.

  Helaas kan men er cynanide op in nemen dat Suriname niet adequaat handhaaft waardoor slecht gedrag niet bestraft zal worden. Newmont heeft in West Afrika niet de beste reputatie edoch de overheid doet niets.

  RobG het is zaak dat Suriname controleert of Newmont en IAMgold aan hun vergunning eisen voldoen.

  Het is natuurlijk banaal wat in dit geval buitenlanders zich kunnen permiterren in het binnenland van Suriname. Dit is terug naar de tijd van Wijdenbosch. Toen werd de basis gelegd voor de veroordelingen door het InterAmerikaansse Hof voor de Rechten van de Mens. Het Sammaka vonnis.

  RobG wijst u aub naar de Ordening Goud Sector die schijnbaar haar werk niet doet. De regering is verantwoordelijk dat het land niet vernietigd wordt middels dit soort economische en milieu delicten.


  Maak melding

 21. aan dacht voor grond boeven onder tafel zaken aan het licht brengen gls moet er werk van maken met de politie alles naar de rechter moet een keer op houden .


  Maak melding

 22. Wist u dat het surinaamse leger goud aan het vinden is zo doende zich zelf onderhoud dus het land krijgt niets daar van want ze moeten zich zelf onderhouden dus de leiding bepaald wat gaat en komt dus de regering heeft niets te zeggen .wat gebeurd er met wij suries slapen of dom


  Maak melding

 23. Als Bouterse deze Brazilianen aanpakt ligt hij binnen een jaar onder de grond. Bovendien, deze vaak illegale Bra Ziel Jantjes helpen met smokkel van het witte goudpoeder.


  Maak melding

 24. Taki, taki ma notie e pesa.
  Suriname wordt straks geannexeerd door Guyana (britisch). Het Tigrie gebied is al als betwist gebied op de wereld kaart. De Brazilianen en de Frans Guyanezen zitten op hun kans te wachten..In de tussen tijd wordt Paramaribo overspoeld met emigranten uit Brazilië. Ready to take over.


  Maak melding

 25. Over 25 jaar is Suriname een afgekapte en afgegraven put. De ingang naar de hel alwaar DB zich opdat moment reeds enkele jaren gezamenlijk met de Prins de Duisternis tegoed doet aan verse zielen. Kwik en cyanide vergiftiging tellen niet meer mee als je in een van zwavel doordrenkte omgeving verkeert.
  Suriname kan ook NU investeren in infrastructuur, het hele land voorzien van een berijdbare weg, die reikt tot in het omstreden gebied in Sipaliwini, langs de zuid grens gaat via een degelijke oost, west verbinding, zoals in het noorden, en weer noordwaarts, langs Corantijne / Guanese grens. Kunnen ze meteen dat gezeik rond Apoera en Matapi in de gaten houden. Heeft het LEGER eindelijk iets nuttigs te doen, namelijk assisteren bij de aantleg en patrouilleren / grensbewaking. Wordt het een stuk makkelijker om electriciteit aan te leggen die ook blijft branden, en niet alleen slechts twee uur per dag, en help je de locale bevolking met VEILIGHEID. Wat denkt DNA nou, dat die goudzoekers via Zanderij binnen komen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.