Mr. Jagernath Lachmon lezing 2018 in Amsterdam

18
Archieffoto: Chandrikapersad Santokhi op de Mr. Lachmon lezing in 2016.

AMSTERDAM, 10 sep – De Stichting Instituut voor Multiculturele Dienstverlening (SIMUD) organiseert op zondag 23 september, in samenwerking met het Wetenschappelijk Bureau VHP-Nederland, de Mr. Jagernath Lachmon lezing 2018. Het thema dit jaar is ‘De potentie van de Surinaamse vrouw in het maatschappelijk & politiek gebeuren.

Op 21 september 2018 is het de 102e geboortedag van VHP voorzitter, wijlen Mr. Jagernath Lachmon. De heer Lachmons rol en betekenis is van grote waarde voor Suriname en de Surinaamse samenleving. De VHP-Nederland heeft gemeend om hem te eren door de ‘Jagernath Lachmon lezing’ in te stellen. De eerste lezing werd gehouden op 21 september 2013 in het kader van de Internationale Dag van de Vrede.

De Mr. Jagernath Lachmon lezing 2018 vindt van 13.00u – 18.30u plaats in Wijkcentrum Kormelink, Kormerlinkweg 1 te Amsterdam. Meer info op simud.nl.


18 REACTIES

 1. @Dagoebal, wat is dit weer voor een achterlijke opmerking. Soep met balletjes ? Juist domme Surinamers zoals jij bevestigen keer op keer de vele vooroordelen die er zijn.


  Maak melding

 2. Een beetje contradictie.
  De Hindoestanen hebben in het verleden hun vrouwen nooit gewaardeerd. Integendeel . Wij -niet Hindoestanen- lachten ze uit. Onze vrouwen kregen alle ruimte om te studeren en zich te ontwikkelen, maar de Hindoestaanse vrouwen kregen die ruimte niet. Dit, ondanks het feit dat er hele knappe (in de betekenis van mooi maar ook slim) Hindoestaanse vrouwen op de middelbare scholen zaten. Gevolg: uithuwelijken , kinderen krijgen en thuis blijven. Reden: het macho gevoel onder de Hindoestaanse mannen. een vrouw mocht nooit meer verdienen dan een man. Ik hoop dat deze mannen tijdens deze lezing hun verontschuldigingen aanbieden aan de vrouwen voor het feit dat ze hun carriere om zeep geholpen hebben. Jullie moeten eens gaan luisteren naar deze vrouwen van wie hun carrieredroom om zeep is geholpen door mannen. Ze leven gelukkig nog en hun verhalen zijn triest. Gelukkig zijn de tijden intussen veranderd en je ziet het resultaat. Zeer goed opgeleide Hindoestaanse vrouwen. Het lijkt alsof ze een inhaalslag aan het doen zijn. En wij ? We bespotten de Hindoestaanse mannen niet meer. Kennelijk hebben ze iets geleerd van onze kritiek.


  Maak melding

 3. @ john,

  Het is niet bepaald beschaafd om mensen uit te lachen om hun doen en laten. Gaandeweg kwamen de hindustaanse ouders, maar vooral de vrouwen erachter dat hun kinderen niet konden achterblijven zich te ontwikkelen. Waar eerst de hindustaanse migranten dachten dat de tradities die ze hadden meegenomen uit India de juiste waren, niet allemaal meer klopten in de samenleving die in Suriname was ontstaan. Bovendien hadden de ouders in de gaten dat het werken op het land behoorlijk zwaar en vies werk was. Ze wilden uiteindelijk dat hun kinderen het beter zouden krijgen, dus kozen ze ervoor om eerst hun zonen onderwijs te laten volgen. Later mochten de dochters dat ook. Vooral de moeders van deze dochters hebben strijd geleverd dat de dochters ook recht hadden en hebben op onderwijs. (Mijn nana was een ouderwetse man als het ging om tradities in stand te houden, dus dochters hoorden geen onderwijs te volgen en uithuwelijken was hun lot. Mijn nani daarentegen is voor haar dochters opgekomen en heeft de strijd tegen mijn nana overwonnen en zo hebben haar zonen en dochters gelijke kansen gekregen zich via onderwijs te ontwikkelen.
  Het zal gedeeltelijk wel komen door de kritiek die ze kregen, maar hoe verklaar je dat in India steeds meer meisjes en jonge vrouwen zich aan het ontwikkelen zijn. Op het platteland loopt het nog achter maar in de grote steden gaan de dochters naar school en gaan ook naar universiteiten. Ook dochters mogen naar het buitenland om te studeren. Surinaamse hindustanen hebben hun kinderen ook naar het buitenland gestuurd voor verdere ontwikkeling.
  Het komt toch echt niet dat jij en de andere niet-hindustanen naar India zijn gegaan om daar de mannen uit te lachen omdat zij hun dochters bewust van onderwijs afhielden. Het zijn de Indiërs zelf die tot dat besef zijn gekomen.

  Dus Jon ik ben het voor een groot gedeelte met je eens. Ook dat de hindustaanse mannen hun verontschuldigingen dienen aan te bieden aan hun vrouwen en dochters.
  Maar john ook jij mag de hindustaanse mannen excuses aanbieden dat je samen met de niet-hindustanen deze mannen hebben uitgelachen, zonder dat jullie je eerst hadden verdiept in de achterliggende oorzaken.
  Trouwens creolen hadden vanaf het begin dat de Brits-Indische migranten in Suriname aankwamen felle kritiek tegen hun komst. Zelfs toen de plannen bekend werden gemaakt dat er migranten zouden komen, waren de creolen al bezig. Dus creolen gaan jullie je maar diep schamen!


  Maak melding

 4. @ John,

  Vroeger in Suriname was onderwijs voor contractarbeiders in de districten bewust genegeerd totdat er een politicus kwam voor de emancipatie voor deze groepen. Toen pas is de onderwijsplicht ingesteld.

  Maar even wat anders jullie waren beter “geschoold” maar wat hebben jullie gepresteerd op deze aardbol???? Overal waar jullie soort wonen, komen jullie om van de honger !!!!!
  En over jullie vrouwen gesproken: Hoe komt het dat jullie vrouwen kinderen hebben van verschillende mannen? Waarom pronken ze met andermans veren??????? Zijn ze niet trots op hun uiterlijk????
  Waarom zie je ze niet meer lopen met een pottenschuurkop????


  Maak melding

 5. Jiyani, Begrijp me niet verkeerd. We praten over de jaren 60. Natuurlijk hebben wij de Hindoestaanse mannen eerst op hun tekortkomingen gewezen maar ze luisterden niet. En daarna volgt natuurlijk pesterij als ze bij ons kwamen klagen over de voorsprong van niet Hindoestaanse vrouwen.
  Nog een mooi voorbeeld . Op de Middelbare school leerden wij om voor onszelf op te komen.
  Bepaalde knappe Hindoestaanse meisjes waren op sommige dagen niet om aan te zien ondanks het feit dat ze kilo’s smink hadden gebruikt om de blauwe ogen, die ze de vorige dag van hun vader of iemand anders hadden opgelopen, te camoufleren. Ook het uithuwelijken was een onderwerp van kritiek door ons. Ik kan ervan meepraten omdat ik ook slachtoffer hiervan ben geworden.Ik was verliefd op een hele mooie Hindoestaans meisje en dat was wederzijds. Toen haar ouders dat ontdekten hebben ze als oplossing van dit probleem haar huwelijk in spe vervroegd laten uitvoeren en ik had het nakijken.
  Dus begrijp mijn kritische houding niet verkeerd. Wij hebben op onze misschien niet juiste manier bijgedragen aan de emancipatie van de Hindoestaanse vrouwen. De situatie van toen mag niet meer en dat hebben met name de Hindoestaanse mannen gelukkig nu wel ingezien..


  Maak melding

 6. Velen van hen die houden niet van Su;wie de schoen past trekke hem aan een eenvoudig rekensommetje aan de hand van de negatieve benadering jegens Suriname is afkomstig uit 1 groep,vandaar dat ik met nadruk zeg soep met balletjes ze hebben niets maar dan ook niets of willen niets doen vr de opbouw van het land het enigste wat ze na streven na soso eigen belang jammer om dat te zeggen,maar het is de keiharde waarheid,alle mooie woorden ten spijt wat ze in het openbaar verkondigen is niet op waarheid berust,ze houden hun zelf ook vr gek,en dat is het bedriegelijke ervan


  Maak melding

 7. Ik had een relatie met een mooie creoolse met echt kroeshaar , we hadden een prachtige tijd gehad op de Universiteit. Ik studeerde bestuurskunde en politicologie en zij rechten. Eerste keer op bezoek bij haar ouders, was het meteen foute boel. Haar vader zei, ik wil geen gladharige president in Suriname. Toen was het over en uit. Na 20 jaar kwam ik haar tegen, inmiddels heeft ze 3 kinderen met verschillende mannen.
  Ja zo kan het leven eenmaal gaan.


  Maak melding

 8. @Dagoebal: volgens jou houdt 1 bevolkingsgroep niet van Suriname en dit blijkt o.a uit de negatieve benadering jegens Suriname. Blijkbaar ben jij niet mans genoeg om te zeggen dat het om Hindoestanen gaat. Maar als jouw bewering juist is vraag ik mij af waarom zoveel negers Suriname ontvlucht zijn en vooral na de onafhankelijkheid van 1975. Veel van jouw zwarte broeders wonen verspreid in de VS, Nederland, België en enkeling in Engeland. Waarom zijn ze niet in Suriname gebleven ?


  Maak melding

 9. Ja maar…..
  Er is altijd een maar. In dit geval is het dat de Hindoestaanse jongens en meisjes alles studeren nu, behalve hun eigen cultuur, godsdienst en tradities. Ze gooien alles wat hun eigen is of hoort te zijn weg, lopen van huis weg met marokkanen en blanken en zwarten en denken dat dat ontwikkeling is. En de ouders…..die kan het allemaal niks schelen of ze hebben spijt dat ze hun kinderen niks geleerd hebben over trots te zijn dat je als een Hindoestaan, Hindoe, geboren bent.


  Maak melding

 10. @ Jaichand: Niemand wordt als hindoe, moslim, christen, of wat dan ook geboren. Men wordt daartoe geïndoctrineerd. Men heeft bijvoorbeeld hindoestaanse ouders en wordt dus wijsgemaakt dat het hindoeïsme de beste religie/cultuur/ideologie is. Met elke andere levensovertuiging hetzelfde. Om te voorkomen dat de schaapjes afdwalen van de kudde worden de opgroeiende jongeren zoveel mogelijk binnen de invloedssfeer van het favoriete geloof gehouden middels eigen scholen en andere clubjes. Zelfstandig denken en twijfelen wordt zoveel mogelijk onderdrukt. In de islam staat er zelfs de doodstraf op afvalligheid.
  Een hindoe-kind opgevoed in een moslimgezin wordt moslim. Een moslimkind opgevoed in en christelijk gezin wordt christen. Een christenkind opgevoed in een hindoegezin wordt hindoe. Totdat men zelfstandig gaat denken.
  Jammer Jaichand, je kunt je kinderen niet meer opsluiten in een hindoe-gevangenis zodat ze niets te weten komen van wat er nog meer aan levensovertuigingen zijn. Nederland is een vrij land waar iedereen mag denken wat hij/zij wil en overal aan mag twijfelen. Bij de Sanatan Dharm hebben ze beelden, bij de Ariya Dewaker hebben ze die al de tempel uitgegooid. De rest gaat straks ook mee met de ophaaldienst van de achterhaalde geschiedenis. Maar wees gerust, de minder intelligente volgers blijven nog heel lang bij je.


  Maak melding

 11. @Hans van den Broek,

  Dat denk je maar, dat mensen niet met een bepaalde levensovertuiging geboren worden. Omdat jou dat als christen is geleerd en ondanks dat je zgn ‘zelfstandig’ kunt denken, neem je klakkeloos de bijbelse waarden aan.

  Het is niet zomaar dat de een in een Hindoe gezin geboren wordt en de ander in een christen- of moslimgezin. Dat heeft te maken met hun karma in vorige levens. Dat mensen dat niet willen/kunnen accepteren is hun tekortkoming.

  Het christendom en de islam bieden alleen maar geloof aan. Het Hindoeïsme biedt veel meer. Daarom is het voor de verstandelijke mens een betere keuze. Ik snap wel hoor dat veel Hindoe kinderen die niets meegekregen hebben van hun ouders, het zeer makkelijk te beoefenen christendom en islam kiezen. Immers je hoeft alleen maar een paar keer een paar gebeden op te zeggen, zondags naar de kerk te gaan (vrijdag naar moskee) en je chantabel maken door alles op te biechten aan de priester/dominee en that’s it!

  In het Hindoeïsme is verlossing niet zo goedkoop. Je moet er echt wat voor doen!! Daarom erg jammer dat veel Hindoekinderen (en ook volwassenen) voor lagere kwaliteit (islam, christendom) kiezen. Omdat het zo makkelijk is.


  Maak melding

 12. Jaichand jaichand ik respecteer alle goede dingen van iedere Gods dienst of levenswijze de slechte dingen of tenminste wat ik niet goed vind bij mij pas laat ik links liggen,eigenlijk hoort ieder mens dat te doen,because iT is a human thing,geen enkele godsdienst kan claimen dat hij de ware is en alle kennis in pacht heeft om Gods kingdom te betreden,of die wel of niet bestaat laat ik in het midden,ieder mens weet precies wat hij of zij verkeerd doet,en daarvoor heb j geen enkele godsdienst nodig,want j hebt mensen die de meest verschrikkelijke dingen uithalen en toch iedere bezig zijn met hun geloof of levenswijze,moordpartijen,verkrachters,pedofilie,vrouwen moordenaars,stelen,bedriegen,en alles doen wat verboden is,de Amerikanen zien kans om vijf miljoen Irakezen te moorden en een hele batterij aan dominees,hogepriester ,hindupriesters,rabijnen,mullahs bidden vr ze en geven goedkeuring aan,hoe valt dat te rijmen,is het uit vaderlandsliefde,patriottisme ,lijfsbehoud ,of vr een verblijfsvergunning jou named iT


  Maak melding

 13. Deze zin geschreven door Drs. Ir. Ph. D. Rabin Gangadin: “Niemand onder de Surinaamse gemeenschap heeft het recht om zich een voorbeeldfunctie toe te eigenen door de eigen vermeende suprematie te situeren boven de vermeende inferioriteit van een andere”, zou vele Surinamers de ogen moeten openen.

  De reacties van john van 10 september 2018 11.04 en 17.34uur schaar ik onder noemer van zich superieur t.a.v. hindustaanse mannen.


  Maak melding

 14. De laatste alinea loopt niet. Moet zijn: De reacties van john van 10 september 2018 11.04 en 17.34 uur schaar ik onder de noemer van zich superieur voelen t.a.v. hindustaanse mannen.

  Er zijn nog meer reacties bij verschillende berichten waaruit duidelijk blijkt hoe superieur men zich voelt t.o.v. anderen.


  Maak melding

 15. Jiyani, voor alle duidelijkheid. Ik voel mij niet superieur, maar ik houd niet van mannen die hun vrouwen een hondse behandeling geven. Ik heb in Suriname tussen allerlei bevolkingsgroepen gewoond. Ook tussen Hindoestanen. Ik kan je dus veel positiefs, maar ook veel negatiefs vertellen. Mijn moeder heeft mij geleerd om een vrouw te vertroetelen en dat heb ik mijn hele leven lang intussen gedaan. Dus. Lok geen voorbeelden van mij uit, die je niet leuk zal vinden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.