Regering wil Suriname-rivier nog dit jaar laten uitbaggeren

30
Uitbaggeren vaargeul Surinamerivier kan voor veel minder geld

PARAMARIBO, 6 sep – De regering wil de Suriname-rivier dit jaar nog laten uitbaggeren. Dit meldt de Times of Suriname. Een groot deel van het voorbereidend werk is al gedaan. Het wachten was op de terugkeer uit Cuba van president Desiré Bouterse. Het staatshoofd zelf zei tijdens een persconferentie dat het uitbaggeren binnenkort aanvangt. De nood is hoog, omdat het scheepsverkeer steeds moeilijker verloopt.

Slechts schepen met een geringe diepgang komen er nog doorheen. De regering heeft dus haast en bekijkt alle mogelijkheden. “Maar dat we dit jaar de Suriname-rivier moeten uitbaggeren en dat we het elk jaar moeten onderhouden, staat als een paal boven water”, zegt minister Patrick Pengel van Openbare Werken Transport en Communicatie,. Er komt een openbare aanbesteding voor het baggerwerk.

Er zal ruim zes miljoen kubieke meter slib verwijderd moeten worden uit de vaargeul. “Het bestek is zo goed als klaar, dus de zullen de voorwaarden gestuurd worden naar aannemers om zich in te schrijven. We hebben niet stil gezeten. Het heeft echt onze hoogste aandacht”, aldus Pengel. Zijn collega van Handel & Industrie, Stephen Tsang, zei onlangs dat het uitbaggeren ruim honderd miljoen dollar zal kosten.


30 REACTIES

 1. honderd miljoen is een hoop geld, kunnen de makkers van Bouterse hiermee omgaan? negentien miljoen is al een probleem gebleken. het wordt nu echt tijd dat het volk maatregelen gaat ondernemen om serieuze zaken door deskundige politici te laten doen.


  Maak melding

 2. JA ja, en wie gaat dat weer betalen ????? die paar honderd-duizend in het land achtergebleven Surinamers die toch al nauwelijks geld hebben om fatsoenlijk eten te kunnen kopen !
  DUS het zal wel weer met “geleend geld ” worden betaald waardoor het land wat het Suriname wil lenen ( China waarschijnlijk ) NOG MEER invloed krijgt op het dagelijks leven !


  Maak melding

 3. De Su economie is still growing strong geleend geld of niet wij kunnen het terug betalen and That is a fact luister nr fitch,alle andere argumenten ten spijt na soso djarusu en poep praatjes deal with iT


  Maak melding

 4. Fabeltjes. het bestek is al bijna gereed. Het is ondertussen ook al 6 september. Het duurt even voor dat men voor een dergelijk mini klusje inschrijvers gevonden heeft die het risico durven nemen voor Suriname een werk uit te voeren.
  de grote vier van Oord, Boskalis, Deme en Jan de Nul zitten niet te springen om dit klusje, Het worden dus ondernemingen uit het 2de echalon die pas gaan hun materieel gaan mobiliseren als de overeenkomst kei hard is en verzekert en het materieel vrij is.

  Dit kan echt niet starten voor medio 2019.

  Beste mensen in 2010 lager al een contract gereed . Waarom stoft de regering dat niet af.


  Maak melding

 5. Dan kunnen misschien ook cruise schepen ontvangen worden. ? 6000 toeristen en havengeld brengt geld in he laatje.
  Misschien kunnen we dan ook eens met de boot naar Suriname ,i.p.v. dat steeds duurder wordende vliegen , Ook goed voor het millieu.


  Maak melding

 6. De bevolking wordt steeds geconfronteerd met prijsverhogingen en nieuwe belastingen, terwijl loonsverhogingen niet aan de orde zijn. Ziekenhuizen hebben de grootste moeite om minimale zorg te verlenen. Medicijnen zijn nauwelijks of geheel niet te krijgen. Aannemers, vervoerders en veel anderen worden door de overheid geheel niet, of met maandenlange vertraging, betaald. De waarde van de SRD is met 60% afgenomen sedert deze club aan het bewind is.
  En wat zeggen goedgelovige weinig kritische die-hard aanhangers? “De Surinaamse economie is still growing strong”……Nou, dan hoop ik niet dat men in Su ooit een crisis hoeft mee te maken als dit een situatie is van “strong-growing-economy”


  Maak melding

 7. Werknemers kunnen niet betaald worden ,leeraren, politie ,verplegend,autobanen flyovers treinverbindingen ,de goslar is ook al verwijdert huizen nog een paar 10 tallen duizende dan hebben ze die projecten ook af,en dagoebal ( Dagoebert Duck) geloofd het allemaal eerst zien dan geloven.,de waarheid duurt het langst,als ik laatste tijd de koppen leest is het weer feest in Suriname, we mogen niet meer crities zijn ,als je het wel bent ,ben je lastig.
  Maar goed als we de juiste beslissingen nemen komt alles goed, neem dan is een keer de juiste beslissingen, daar zitten 500.000 mensen op te wachten


  Maak melding

 8. In Parbode van deze maand wordt verbazing erover uitgesproken dat sommige deskundigen denken dat het uitbaggeren ca 30 milj zou moeten kosten. Vanuit de regering, minister Stephen Tsjang, zou men echter rekening moeten houden met 145 milj. (USD uiteraard)


  Maak melding

 9. Laten wij op de inschrijvingen wachten voor het uitbaggeren. Want er wordt altijd maar gesproken over miljoenen en miljarden terwijl het veel goedkoper kan en onderhouden wordt.


  Maak melding

 10. @ van Zijsburg 6 september 2018 at 18:29
  “In Parbode van deze maand wordt verbazing erover uitgesproken dat sommige deskundigen denken dat het uitbaggeren ca 30 milj zou moeten kosten. Vanuit de regering, minister Stephen Tsjang, zou men echter rekening moeten houden met 145 milj. (USD uiteraard)”

  beste Zijnsburg
  de firma de Boer uit Sliedrecht had in 2010 al getenderd voor de opdracht op 66 km Suriname rivier uit te baggeren voor euro 20.000.000. In 2013 werdt het opdracht en op 13 februari 2014 ging het niet meer door.
  De Boer heeft in 2005- 2006 het onderhoudsbaggerwerk in de Suriname rivier ook al gedaan.

  Google de baggerbedrijf de Boer Suriname en u vind alles.

  Dat Tjang $ 145.000.000 roept is slechts een truc om zoveel mogelijk steekpenningen en consultancy werk in de aanneemsom te kunnen verwerken.
  Ik hoop dat duidelijk wordt hoe de regering Bouterse met geld van het volk omgaat.


  Maak melding

 11. Kunnen de Scalians van Dokson, Desie, Dino ea Paarse toppers,
  die nu nog naar KWIK zoeken, de Suriname- Rivier niet GRATIS voor
  het Sranan-volk uitbaggeren ??????

  PS : Aanbestedingen etc, ?? wanneer worden de PAARSE Kopstukken
  in Sranan AANGEPAKT voor de Ballast-Nedam-Bruggen-Tjuku-Fraude ???

  De namen staan genoemd in het Ned. strafprocesdossier. De Ned
  boeven zijn al veroordeeld.


  Maak melding

 12. Huur een nucleaire ijsbreker uit Rusland en laat het de Surinamerivier opvaren een aantal keer een grote betonnen blok over de bodem trekkend. Vanzelf wordt die rivier dan dieper op die route.


  Maak melding

 13. De Sclians van Dodson,Peneux,zonen van Bouterse en aanverwanten zullen in cnsortium verband het werk toegewezen krijgen !! Alles is in kannen en kruiken !!Vandaar dat de Scalians niet ontmanteld worden !! De Scanlianhouders gaan eerst een voorschot in US-dollars krijgen om hun materieel te kopen en de Overheid in zijn eigen vet bakken !! De bager mogen ze verkopen aan personen die hun zwampen/moerassen willen ophogen !! Dubbele verdiensten dus voor dit consortium van NDP-ers !!!


  Maak melding

 14. @Jojo
  Het verschil is uiteraard heel groot, daarom ook heb ik het artikel in “Parbode” aangehaald. Gelet op zaken uit het recente verleden: Gunningen zonder openbare aanbesteding etc begrijp ik de redenering dat het bedrag dat de regering noemt mogelijk (ook) andere doelen moet dienen. Graag wacht ik af wat de regering zal doen met de aantijgingen.
  ============
  De wegen van deze regering zijn op z’n zachts gezegd duister. Nu schijnt men eindelijk in te zien dat de vaargeul van de Suriname rivier moet worden uitgebaggerd. We hebben een prima haven die zich voornamelijk richt op vrachtafhandeling t.b.v. eigen land en voor een deel voor Frans Guyana. Die onrealistische droom van de aanleg van een diepzee haven voor onze kust lijkt men gelukkig te hebben verlaten. Wij kunnen op dit moment niet concurreren met landen als Jamaica, Trinidad en Cuba. Enige tijd geleden hadden Brazilië en Guyana het voornemen om in Guyana een haven te bouwen voor vrachtafwikkeling t.b.v. Noord Brazilië. Of e.e.a. is doorgegaan weet ik niet. Vraag is natuurlijk wel waarom Brazilië niet met ons overleg heeft gevoerd voor zo een haven. De potentie van de Jules Sedney haven is er, die heeft zich reeds bewezen. Het advies aan de regering zou kunnen zijn: koester wat je hebt en zorg voor goed onderhoud. Ga eerst uitbreiden als het dienstig is aan vooraf gestelde realistische doelen en werk vooral systematisch.


  Maak melding

 15. suriname kan niet eens een steiger in een zwamp bouwen laat staan een diep zee haven wat een grap jassen plus ndp niets nutten bla bla bla notie nada .


  Maak melding

 16. Van Zijsburg

  Bij Marin in Wageningen sprak ik in Maart jl een Franse waterbouwer die bezig was met een offshore service haven op de rand van het continentale plat.
  Die moest voorzien in services voor alle offshore activiteiten tussen Venezuela tot Belem, container feeder voor de regio en energie fabriek en fishfarm.

  Suriname droomt te lang en denkt dat alle financiers vooraf geld in leveren om iets te mogen ondernemen in Suriname.

  Ondertussen betaalt Suriname rente en aflossing voor projecten die nog niet uitgevoerd zijn zie Dalian 4


  Maak melding

 17. Even mijn reactie proberen te herhalen. Suriname heeft een historische belang bij het hebben van rivieren met een niet al te diepe vaargeul. Jaques Cassard had in 1712 Suriname op een kinderlijk eenvoudige wijze veroverd. Dat mocht niet meer gebeuren. Forten en redouten werden aan de Suriname rivier gebouwd om dit te voorkomen.(Nieuw Amsterdan, Braamspunt, frederici, Leyden en Purmerend erden tussen 1840 en 1860 gebouwd). Wat nu gebeurt is het bewijs dat we geen knapkoppen of mensen met een vooruitziende blik in Suriname hebben. Dit historisch belang werd langzamerhand vervangen door het economisch belang. Het hebben van een diepe vaargeul is nu een must. Cruiseschepen en grote vrachtschepen kunnen het land niet is.Een andere oplossing zou zijn; het bouwen van een zeehaven. Ik zou daarom eerst gaan uitrekenen wat economisch voordeliger is. Een diepzeehaven of het uitbaggeren van de Surinamerivier. En dan rijst de vraag: als wij kiezen voor het uitbaggeren, wat gaan we doen met de bagger. antwoord: dijken bouwen of bestaande dijken verhogen langs de rivier. we moeten niet vergeten dat het water aan het stijgen is. Straks verliezen we een groot deel van Suriname aan de zee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.