donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Juiste beslissingen bewegen Suriname naar solide economisch herstel’

‘Juiste beslissingen bewegen Suriname naar solide economisch herstel’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – “Juiste beslissingen op fiscaal gebied bewegen Suriname naar een solide economisch herstel.” Dit stelt het ministerie van Financiën naar aanleiding van de jongste kredietbeoordeling van Fitch Ratings. Suriname scoort B- en volgens Financiën “komt Suriname snel dichter bij het volgende niveau, namelijk B.” De jaarinflatie daalde tot ruim acht procent procent na een gemiddelde van twee en twintig procent in 2017. Fitch Ratings verwacht tegen eind 2018 een daling tot zeven procent.

“Onomstotelijk is stabiliteit een realiteit. Er is nog heel veel te doen en ondanks de vele uitdagingen zijn we absoluut op de goede weg”, stelt Financiën. Fitch Ratings verwacht dat het overheidstekort van Suriname geleidelijk zal terugvallen van bijna acht procent van het bbp in 2017 tot ruim zes procent in 2018 en ruim vijf procent in 2020. Als aandrijfkrachten worden genoemd de olie- en goudexporten.

Voor beide grondstoffen worden betere tijden voorzien. Tegen 2020 wordt een gemiddelde groei voorspeld van bijna twee procent. Volgens Financiën komt het allemaal “mede door het gevoerde regeringsbeleid.” Dat geeft reden tot optimisme. “Een ieder is nodig om ons land vooruit te helpen, en laten we dit doen door middel van een constructieve dialoog en hechte samenwerking.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
  1. maar wie wil onder dit regime zijn geld moeite verspillen..

    er is geen enkel zekerheid, alles wordt verdraaid weergegeven , overal moet je tjoekoe geven om eenvoudige documenten te halen bij lanti.. overal staan lange rijen bij lanti, je krijgt zelden of nooit een simpele uittreksel op een dag.

    persoonlijk ben ik al sinds maart j. l. een uittreksel van s b b te krijgen voor een p s a kaart

    bij de consulaat doen ze o zo moeilijk, je het terug sturen nar par´bo om het heer te laten stempelen.


    Maak melding
  2. @Pico,Jiyani,

    een stukje van de dft colum ivancairo van vandaag, over het slechte oppositie
    voeren van de VHP dat ik gisteren ook al aanstipte.

    Een ander lichtpuntje van de afgelopen dagen is de mededeling van de president dat er voorlopig geen salarisverhoging komt voor de regering. In geld uitgedrukt zal dit nauwelijks een druppel op een gloeiende plaat zijn wat betreft de staatsuitgaven, maar symbolisch een mooi doelpunt voor het staatshoofd. Een goal die hem door de oppositie op een presenteerblaadje werd aangeboden. Als doorgewinterde politieke balgoochelaar plaatste hij het leder in het open doel. De praatjesmakers bij onder andere Palu en VHP met hun batterij aan deskundigen lieten het helaas bij woorden. De daden volgden niet. Ze hadden hun mond vol dat er geen salarisverhoging mag komen voor regering en parlement, maar er volgde geen enkele concrete actie om daar inhoud aan te geven.

    Van Palu kan ik dat misschien begrijpen. Met hun enkele zetel in het hoogste college van staat kan nauwelijks iets wezenlijks verricht worden dan vóór of tegen te stemmen. De VHP daarentegen is andere koek. Met negen zetels kan in een handomdraai zelfstandig een motie worden ingediend. Een initiatiefwet idem. Daarvoor is geen enkele steun van andere fracties nodig. Helaas bleef het bij een persverklaring en mededelingen in de media door VHP-parlementariërs. Niemand durfde de kat de bel aan te binden. De president maakte van deze politieke blunder gretig gebruik door bij terugkeer de sterke man uit te hangen en voor te stellen wat zijn tegenstanders hebben nagelaten. Nu nog kijken of de volksvertegenwoordigers hem zullen volgen en hun schadeloosstelling ook zullen laten bevriezen.

    Lees meer: COLUMN:Lichtpuntjes


    Maak melding
  3. Het is niet meer dan brutaal om het ‘solide’ regeringsbesluit op fiscaal gebied te noemen als een weliswaar zeer kleine vooruitgang op economisch gebied. Er zijn onlangs weer twee leningen aangegaan bij de IDB en de CDB. en deze zijn niet in de cijfers van Fitch opgenomen. Dus niet zo hard op je borst kloppen, Boefdraad, want Suriname zit nog steeds in ‘deep shit’.


    Maak melding
  4. Er zijn verschillende manieren om af te komen van de NDP. Aangezien we graag een verandering willen zien. Evengoed blijft de NDP de beste partij van Suriname. 2020 hebben we de verkiezingen. Iedere partij mag voor mijn part zelfstandig de verkiezingen ingaan.

    Zorg er wel voor dat geen enkele partij een verbond aangaat met de NDP vooraf of na de verkiezingen. Laat de NDP zetels kwijtraken opdat ze de meerderheid niet krijgt en als gevolg daarvan niet kan regeren. De NDP zal wel de hoogste score bereiken. De 26 zetels die zij bereikt heeft in 2015, moeten teruggebracht worden, al is het maar met een aantal zetels in vermindering.

    Angela Merkel had ook een dergelijk probleem. Haar partij scoorde het hoogste aantal zetels maar ze kon niet direct regeren vanwege een minderheid. Dat kan de NDP ook overkomen door helemaal niks maar dan ook niks met hen aan te gaan. Het betekent dus dat partijen vooraf met elkaar gaan lobbyen .

    Verder, heb je het decemberproces. Als Bouterse veroordeeld wordt, valt de NDP als een kaartenhuis in elkaar. Maar ik voorzie wel problemen überhaupt voordat het zover komt.


    Maak melding
  5. Ha ha ha wat een grappenmaker in de regering! Juiste besluiten…..hahaha en dan in het artikel goud en olieprijs benoemen. Dat is de enige reden dat het land nog niet failliet is en daar heeft deze regering geen enkele invloed op gehad want beleid máken, kunnen ze niet.


    Maak melding
  6. Gilmore H. zgn. Min v Fin voert geen eerlijke boekhouding. Hij is schuldig aan “valsheid in geschrifte” . En kan vervolgt worden.

    De oppositie is bij machte controle uit te voeren, maar maakt daar nog te weinig gebruik van.

    Het volk heeft voor deze regering gekozen. De oppositie heeft nu de kans te bewijzen dat deze regering een criminele organisatie is.


    Maak melding
  7. Waar was het ministerie van Financien om de BEVOLKING en de DNA
    DIRECT te INFORMEREN, toen de Pres en Governor vd Centr Bank,
    IN HET GENIEP, ENKELE MILJARDEN aan SRD-bankbiljetten hebben
    gedrukt en hebben uitgegeven aan Consumptieve uitgaven ?????

    Weet het ministerie niet hoe GIGANTISCH HOOG onze staatsschuld is
    als gevolg van Paars wanbeleid ?????

    Weet het ministerie niet dat ALLE geld, deviezen, goud van Sranan en
    alle illegaal gedrukt geld is VERDAMPT, volgens Gilmore ????

    PS : Paarse Ministerie, droom ,maar lekker verder, de 17.666 Paarse
    volkswoningen, de Sneltrein en de Diepzeehaven komen er aan !!

    Opa D heeft geschreeuwd, dat hij de koers TERUG ZOU BRENGEN
    naar 1 op 3 !!!!
    Dus no spang, onze Paarse monetair deskundige weet waarover hij het heeft !!!


    Maak melding
  8. In de afgelopen jaren toen de beoordeling steeds negatief werd, waren de beoordelaars door de zelfde minister als ondeskundigen bestempeld. Nu de goud- en aardolie prijs wat gunstig is en op grond daarvan zij tot een betere beoordeling uitkomen is de minister ineens zeer ingenomen over de beoordeling. Wie houd hier wie voor de gek?


    Maak melding
  9. Juiste beslissingen, vandaar dit land allang niet meer behoort tot de 17 rijkste landen, maar zich nu kunnen meten met landen als Haiti, Venezuela, en nog enkele Africaanse landen.


    Maak melding
  10. De analfabeten zijn de spoor helemaal bijsters,kwekkend balken grinniken en miauwen weten zij niet meer wat te moeten zeggen of schijten,vandaar dat oeverloos gezwets hier,terwijl de echte deskundigen het beleid toejuichen,en betere tijden zien aankomen,moeten de coons met al hun betweterige voorspellingen en analyses diep heel diep in het zand bijten,komt er van als ze aan grootheidswaanzin lijden maar in feite helemaal niets voorstellen op economisch gebied


    Maak melding
  11. @Dagoebal
    komt er van als ze aan grootheidswaanzin lijden maar in feite helemaal niets voorstellen op economisch gebied
    Goh, heb je het nu echt over de Surinaamse regering/overheid? en dat nog wel uit jouw mond, je bent
    toch verstandiger als ik wel dacht


    Maak melding
  12. @Vliegende Hollander,
    Ik had je andere posting gelezen, maar geen tijd gehad om te reageren.
    Ook nu niet zoveel tijd,
    Ik zal nu dan ook alleen reageren op jouw posting.
    Op het artikel, dat ik later of morgen van commentaar zal voorzien, reageer ik dan wel.
    Het ziet er slechter uit voor de Surinaamse economie dan hier wordt beweerd

    Ik ben het in eerste instantie met de heer Cairo eens dat oppositie in het parlement gevoerd moet worden.
    Met de heer Santoki ben ik het eens dat allerlei oproepen om op straat te gaan en je ongenoegen te uiten weinig zoden aan de dijk zet en zelf averechts kan werken.
    Waarom heeft de heer Santoki (vanaf nu VHP, is korter) dan niets gaan in het parlement vraag je je af en met jou nog vele anderen.
    Ik kan daar alleen naar gissen.
    enkele verklaringen (ik hou altijd met van alles rekening, behalve op privégebied)
    1. als de VHP dit voorstel had gedaan, zou het zeker niet worden aangenomen. Het komt immers niet van de NDP af. Door Bouterse cs, dit voorstel te laten doen krijgt de samenleving wat ze wilt.
    Om in voetbaltermen van het stuk te blijven:
    Bouterse ziet de vrijstaande man en speelt de bal af. 1-0
    De VHP ziet niet alleen de dichtsbijzijnde man, maar ook de tweede en de derde man die vrijstaat
    ondanks 1-0 achter de wedstrijd winnen. Veerkracht tonen, noemen ze dat tegenwoordig
    2. de VHP weet dat het indienen van een inititatiefwetsvoorstel bewust vertraging kan/zal oplopen. De loonmaatregel is dan al geëffectueerd en het voorstel is niets meer dan een losse flodder.
    3. de VHP heeft haar huiswerk niet goed gedaan.
    4. de VHP heeft meer kennis dan wij in huis en heeft om moverende redenen gekozen deze weg te bewandelen.
    Zomaar wat verklaringen.

    Tot later


    Maak melding
  13. Hoefdraad was de laagst geschoolde Centrale Bank bestuurder ter wereld en verdiende meer dan die van de VS. Lachwekkend
    Hij heeft in zijn vorige functie de Srd tweemaal gedevalueerd en nu als Minister is het enige waar hij zich mee bezighoud het afsluiten van LENINGEN, aangezien het niet betalen van leveranciers in SU geen soelaas biedt. Het schuldenplafond is allang overschreden en gaat richting de 90% in reële cijfers. Niet de sprookjescijfers van Bureau van Statistiek en het Min. van Financiën.
    De komende regeringen en de volgende generatie worden opgezadeld met het waterhoofd aan leningen door wanbeleid en corruptie.


    Maak melding
  14. Henry mi boi je wil ramautartje de landbouw econoom die ergens in Su een import bedrijf runt gn vergelijken met de heer Hoefdraad ,als de heer Hoefdraad of Winston Caldeira praten mensen die verstand hebben van markt en bedrijf economie dan zwijgt ramautartje de landbouw econoom van de vhp om op een latere tijdstip zijn rotzooi te komen vertellen Hoefdraad neemt die man helemaal niet serieus


    Maak melding
  15. Die Boefdraad heeft een gat in zijn hoofd.En het licht dat erdoor naar binnen sijpelt,ziet boefdraad als licht in de tunnel.Geen enkel econoom ziet nog licht in de tunnel voor komende tien jaren voor Sur.


    Maak melding
  16. Wat een onzin>

    Voordat ze bij Nederland in de buurt komen moeten ze 15 stappen omhoog
    Voordat ze van de rating schalen af vallen moeten ze maar 4 stappen naar beneden.

    Volksverlakkerij.


    Maak melding
  17. @Dagoebal
    Even snel een zinnetje, een bedrijfseconoom weet NIETS, maar dan ook niets van
    monetaire politiek, openbare financiën, internationale economische betrekkingen.
    Hij heeft kennis van activa, passiva,liquiditeit van bedrijven, solvabiliteit van bedrijven, Eigen vermogen e vreemde vermogen, kostenplaatsen en afschrijvingen.
    Zaken waar je niets aan hebt als je ’s lands financiële positie wil bestuderen.
    Als ik tijd vind later zal ik toch echt wel duidelijk maken dat de heer Hoefdraad te vroeg victorie kraait.
    Om alvast wat van de spanning weg te halen verwijs ik naar de volgende site
    https://tradingeconomics.com/suriname/forecast


    Maak melding
  18. Ik plaats dit waarschijnlijk twee keer, want ik ben vergeten www. te verwijderen. Hierdoor duurt het enige tijd aleer mijn posting geplaatst word.
    Nu zonder www.
    @Dagoebal
    Even snel een zinnetje, een bedrijfseconoom weet NIETS, maar dan ook niets van
    monetaire politiek, openbare financiën, internationale economische betrekkingen.
    Hij heeft kennis van activa, passiva,liquiditeit van bedrijven, solvabiliteit van bedrijven, Eigen vermogen e vreemde vermogen, kostenplaatsen en afschrijvingen.
    Zaken waar je niets aan hebt als je ’s lands financiële positie wil bestuderen.
    Als ik tijd vind later zal ik toch echt wel duidelijk maken dat de heer Hoefdraad te vroeg victorie kraait.
    Om alvast wat van de spanning weg te halen verwijs ik naar de volgende site
    tradingeconomics.com/suriname/forecast


    Maak melding
  19. Sociaal zwakke gezinnen uit diverse polders in Nickerie hebben zich in de eerste weken van de vakantie massaal bij stichting Sari aangemeld voor een waardebon om een schoolpakket aan te schaffen of voor financiële ondersteuning om het inschrijfgeld voor de middelbare school te betalen.

    Hoewel het project is afgerond melden zich nog steeds aanvragers. “Het gaat om mensen die geen vast inkomen hebben en hulp zoeken voor hun schoolgaande kinderen. De vraag is enorm, maar wij kunnen niet iedereen helpen”, zegt Krishna Bajnath, voorzitter van de vrouwenorganisatie. De organisatie bekijkt mogelijkheden om via de Nederlandse hulporganisatie het Maagdenhuis en de Surinaamse Stichting Zonnestraal enkele leerlingen te helpen met het betalen van het inschrijfgeld.


    Maak melding
  20. @Pico,

    ik zie het als een gemiste kans voor de VHP, als je iets roept dan moet
    je het ook waarmaken, boter bij de vis. Ze hadden een initiatiefwet moeten indienen
    en als die het niet haalt kun je altijd zeggen: wij hebben het geprobeerd maar helaas.
    Als je teveel van alles roept en geen actie onderneemt dan maak je jezelf ongeloofwaardig.
    Dit zou jammer zijn omdat de VHP de enige partij is die de NDP een pootje kan lichten.


    Maak melding
  21. Enkele kanttekeningen bij de misplaatste victorie
    1. Prijsstijgingen
    De inflatie houdt redelijk gelijke tred met de cpi (consumer price index), behalve in 2020. Dan schiet de prijsstijging voor gezinnen behoorlijk omhoog tot rond de 22%. Dat wordt niet vermeld
    2. Economische groei. Voor 2018 wordt groei verwacht, op zich mooi, maar welke van de componenten zorgt voor deze groei. Dat is de crux
     Consumptie van gezinnen?
     Investeringen van bedrijven? Onwaarschijnlijk , want de heer Hoefdraad heeft zelf recentelijk aangegeven dat er een spaaroverschot is bij banken. Dit geld heeft hij geleend zonder dat er monetaire inflatie ontstond. Dit kan alleen als de banken 0,0 meer uitlenen dan ze in kas hebben
     Exporten? Ook niet want deze lopen terug (zie tabel)
     Overheidsuitgaven? Als het investeringen zijn van de staat dan is dit goed, maar als het overheidsbestedingen zijn (voornamelijk salarissen) dan is dit rampzalig.
    Want dan is de overheid de motor van de economie, maar op een heel verkeerde manier
    In 2018 dus groei, maar 2019 loopt deze groei weer terug tot -1,5 % in het tweede deel van 2019. Oorzaak??
    3. De werkloosheid loopt terug, maar blijft hoog. Rond d 7,5% De economische groei leidt dus mondjesmaat tot meer werkgelegenheid
    4. Export/import
    In het derde kwartaal wordt een overschot verwacht op de lopende rekening (voor alle zekerheid, hier zitten wel de rentebetalingen in, maar niet de aflossing.
    In het vierde kwartaal een tekort. Dit tekort wordt groter in 2019 Zowel teruglopende exporten alsook oplopende importen. Maar 2020 is er een overschot (applaus). Echt niet. Zeker niet. Rampzalig. Export zakt fors in import ook!, maar omdat de import 1, mrd lager ligt dan de export heb je een overschotje. Dat dus echt slecht te noemen is
    5. Investeringen door het buitenland. Deze lopen in 2018 behoorlijk terug, maar zo te zien stijgen deze ook weer fors in 2019. Naar verwachting
    6. Overheidstekort (als percentage van het BBP)
    Financiën zal zichzelf op de borst kloppen en roepen (wat zij nu al ten onrechte doet). Het begrotingstekort van de staat loopt terug van 57,5% (2018) tot 35% (2020).
    Maar dit is schijn.
    Ten eerste zie ik nergens dat fiscaal beleid tot meer inkomsten leidt. De inkomsten lopen zelf een klein beetje terug (3404 mln tot 3307 in 2020)
    Bovendien lopen ook de uitgaven op. Het begrotingstekort loopt dus nog steeds op!!!
    Hoe kan het dan dat het stijgt als percentage van het BBP.
    Simpel het BBP neemt naar verwachting toe. Ja, dan daalt het tekort in procenten.
    Let wel naar verwachting, want als de olieopbrengsten en goudopbrengsten tegenvallen dan zal het tekort als percentage minder afnemen en misschien zelf stijgen.
    Om niet alles negatief af te schilderen . Als alle verwachtingen uitkomen dan is de schuld als percentage inderdaad gedaald.
    Het is echter geen reden voor een feestje
    Oppositie doe er je voordeel mee
    Bron https://tradingeconomics.com/suriname/forecast


    Maak melding
  22. @Dagoebal,

    Ik heb geen respect voir BOEFDRAAD als econoom: Ik citeer Guillermo Samson over Boefdraad: Deze man was TUINMAN bij het IMF.

    Jouw Pleesident is aan het dementeren als hij zegt dat de Surinamers het altijd beter weten.

    Hij is de vader van alle BETWETERS. Vandaar dat Suriname economisch aan de grond zit.


    Maak melding
  23. Als je een eenvoudige uittreksel moet halen waarvoor een vast bedrag is vastgesteld, waarom moet je dan zwart geld betalen om het eerder te krijgen. Wanneer wordt dit aangepakt?? Zulke gasten moeten op staande voet ontslagen worden. Je wordt betaald door je werk goed te doen en onder de tafel lopen zij de boel te belazeren door meer geld te vragen. Dit is zelfverrijking over de rug van anderen. Wanneer gaan zaken eens normaal lopen???De bevolking werkt zelfs hieraan mee om elkaar te belazeren daarom zal er niet veranderen in dit land. Een uittreksel hoor je binnen 5 minuten te krijgen. Het is een kwestie van uitprinten en een stempel van de instantie erop. What a Fuck. Stelletje criminelen. Daarom komen wij niet vooruit. Sommige mensen gaan letterlijk over lijken. Uitbuiting van eigen volk. Schaamteloos gedrag.


    Maak melding
  24. EEN JUISTE BESLISSING van PAARS ???

    Het IN HET GEHEIM drukken en uitgeven aan consumptieve en
    onzinnige zaken, van ruim DRIE MILJARD SRD bankbiljetten !!!

    De staatskas was daarvoor al LEEG, door OVERBESTEDING !!!

    DAARNA IS SRANAN, HELAAS; ZONDER MEER FAILLIET GEGAAN !

    Nu gaat Paars uit VREES voor het Volk, ambtenarensalarissen VERHOGEN !!

    Leidt tot LOON- en PRIJSSPIRAAL !!!

    PS : JUIST BESLUIT zou zijn het VERVANGEN van de Paarse Faillietmakers,
    herstel rechtsstaat en start opbouw Suriname !!!

    De enige productie-genererende projecten van Paars, tot nog toe,
    de Paarse Cassave-fabriek en de Paarse Leguanenfarm !!!!!


    Maak melding
  25. Je opmerking moet nog beoordeeld worden
    Enkele kanttekeningen bij de misplaatste victorie
    1. Prijsstijgingen
    De inflatie houdt redelijk gelijke tred met de cpi (consumer price index), behalve in 2020. Dan schiet de prijsstijging voor gezinnen behoorlijk omhoog tot rond de 22%. Dat wordt niet vermeld
    2. Economische groei. Voor 2018 wordt groei verwacht, op zich mooi, maar welke van de componenten zorgt voor deze groei. Dat is de crux
     Consumptie van gezinnen?
     Investeringen van bedrijven? Onwaarschijnlijk , want de heer Hoefdraad heeft zelf recentelijk aangegeven dat er een spaaroverschot is bij banken. Dit geld heeft hij geleend zonder dat er monetaire inflatie ontstond. Dit kan alleen als de banken 0,0 meer uitlenen dan ze in kas hebben
     Exporten? Ook niet want deze lopen terug (zie tabel)
     Overheidsuitgaven? Als het investeringen zijn van de staat dan is dit goed, maar als het overheidsbestedingen zijn (voornamelijk salarissen) dan is dit rampzalig.
    Want dan is de overheid de motor van de economie, maar op een heel verkeerde manier
    In 2018 dus groei, maar 2019 loopt deze groei weer terug tot -1,5 % in het tweede deel van 2019. Oorzaak??
    3. De werkloosheid loopt terug, maar blijft hoog. Rond d 7,5% De economische groei leidt dus mondjesmaat tot meer werkgelegenheid
    4. Export/import
    In het derde kwartaal wordt een overschot verwacht op de lopende rekening (voor alle zekerheid, hier zitten wel de rentebetalingen in, maar niet de aflossing.
    In het vierde kwartaal een tekort. Dit tekort wordt groter in 2019 Zowel teruglopende exporten alsook oplopende importen. Maar 2020 is er een overschot (applaus). Echt niet. Zeker niet. Rampzalig. Export zakt fors in import ook!, maar omdat de import 1, mrd lager ligt dan de export heb je een overschotje. Dat dus echt slecht te noemen is
    5. Investeringen door het buitenland. Deze lopen in 2018 behoorlijk terug, maar zo te zien stijgen deze ook weer fors in 2019. Naar verwachting
    6. Overheidstekort (als percentage van het BBP)
    Financiën zal zichzelf op de borst kloppen en roepen (wat zij nu al ten onrechte doet). Het begrotingstekort van de staat loopt terug van 57,5% (2018) tot 35% (2020).
    Maar dit is schijn.
    Ten eerste zie ik nergens dat fiscaal beleid tot meer inkomsten leidt. De inkomsten lopen zelf een klein beetje terug (3404 mln tot 3307 in 2020)
    Bovendien lopen ook de uitgaven op. Het begrotingstekort loopt dus nog steeds op!!!
    Hoe kan het dan dat het stijgt als percentage van het BBP.
    Simpel het BBP neemt naar verwachting toe. Ja, dan daalt het tekort in procenten.
    Let wel naar verwachting, want als de olieopbrengsten en goudopbrengsten tegenvallen dan zal het tekort als percentage minder afnemen en misschien zelf stijgen.
    Om niet alles negatief af te schilderen . Als alle verwachtingen uitkomen dan is de schuld als percentage inderdaad gedaald.
    Het is echter geen reden voor een feestje
    Oppositie doe er je voordeel meetradingeconomics.com/suriname/forecast


    Maak melding
  26. @ Vliegende Hollander,

    Om de verhoging van de salarissen voor de regering los te koppelen van het salaris van ambtenaren zal er eerst een wetswijziging moeten komen.
    Bouterse kan zelf geen voorstel doen tot een wetswijziging, dat moet komen van een of meerdere politieke partijen of 1 of meerdere dna-leden.
    Waarom de VHP geen voorstel tot wetswijziging tot het loskoppelen van de ambtenaren salarissen heeft gedaan, weet hij alleen of de VHP.
    De NDP/de coalitie zal vermoedelijk geen voorstel indienen omdat juist binnen de NDP/de coalitie niet een ieder die loskoppeling wil. (Kensenhuis van de NDP heeft al geroepen dat ook parlementariërs het moeilijk hebben) Dus Bouterse kan brullen als een aap dat hij de salarissen van hemzelf, de vp, de ministers en dna-leden zal bevriezen, daarover kan hij niet beslissen zonder dat er een voorstel wordt ingediend en die ook wordt aangenomen.
    Santokhi lees de VHP mag dan alsnog een voorstel indienen, die zal helaas toch weer sneuvelen zoals al zo vaak moties van de oppositie partijen niet zijn aangenomen.
    Bouterse gaat praktisch altijd vandoor met de ideeën van anderen, dat is zijn strategie om vervolgens de eer voor zichzelf op te strijken.


    Maak melding
  27. De reden is dat de VHP net als alle andere partijen maar wat graag de 25%
    verhoging in de broekzak steken en daarom geen actie onderneemt.
    HET IS ZO HET IS !


    Maak melding
  28. @Pico
    Je maakt nogal wat fouten in je verhalen.
    -1- Een Universitair bedrijfseconoom heeft wel degelijk veel kennis van genoemde zaken. Ook een MBA, weliswaar minder, heeft daar het nodig over moeten leren. Daarnaast gebruik je in de daarop volgende reactie allemaal zaken die typisch thuis horen ind e bedrijfseconomie.
    -2- De cijfers achter Finch zijn van voor mei 2018 dus recente ontwikkelingen zijn niet meegenomen.
    -3- Inflatie en economische groei. De recente salarisrondes zullen ongetwijfeld tot een sterke inflatie leiden. Hierdoor ontstaat een “schijnbare economische groei” immers in SRD wordt alles duurder dus stijgen de omzetten, maar in USD is het waarschijnlijk dat er krimp zal zijn, na een tijdelijke groei door verkoop van oude voorraden. Dit is een logistiek-bedrijfseconomische beschouwing die de schijn successen die Hoeffie ongetwijfeld gaat claimen hard onderuit halen. De grote loonsverhogingen voor niet productieven zullen de economie nog verder verzwakken en de werkeloosheid laten groeien.
    -4- Investeringen. Zaken als grote loonsverhogingen, inflatie, zwalkend beleid ontmoedigen elke ondernemer en zeker de buitenlandse investeerders die kunnen kiezen tussen vele landen. ( Is ook bedrijfseconomisch argument).
    -5- Overheidstekort. Je laat je aan het handje nemen. Immers de belangrijkste oorzaak ligt bij de absurd grote omvang van een niet effectief, nog efficient overheidsapparaat. De nadruk moet dan ook liggen op de besparingen die mogelijk zijn. Bedrijfeconomisch makkelijk te realiseren maar politiek erg gevoelig. Echter heel noodzakelijk.
    Samengevat. We hebben een Min van Fin die de noodzakelijke basiskennis mist maar wel heel goed is in het liegen met cijfertjes.


    Maak melding
  29. Klaas
    Ik weet niet of je bedrijfseconomen kent en algemeen economen. Als je die wel zou kennen zou je nooit zeggen dat bedrijfseconomen weet hebben van de zaken die ik eerder heb genoemd.
    Al de punten die ik heb genoemd zijn verifieerbaar, daarom staat daar ook een bron bij.
    Ik denk dat je niet begrepen hebt WAAROM ik een zestal punten heb besproken.
    Financiën klopt zich op de borst voor het gevoerde beleid, waardoor de staatschuldquote daalt.
    Welnu.
    Ik toon aan dat deze daling NIET wordt veroorzaakt door een lager begrotingstekort!
    Dan moet het BBP/GDP stijgen.
    IK noem vervolgens
    de Consumptie (C), de Investeringen (I), de Overheidsbestedingen (O) Export en Import (M)
    Ik doe geen uitspraken warom het een stijgt of daalt.
    Ik laat het subjectieve eruit. OBJECTIEF materiaal, daar kan niemand over discussiëren.
    Het BBP kan alleen stijgen als C of I of O of E stijgt (M natuurlijk niet)
    Het hoe of waarom is niet uit de cijfers te achterhalen. Ik laat dit dan ook buiten de discussie.
    Ik hou het zuiver.
    Jij gaat zaken erbij halen waarom het een of het ander. Dat is en blijft discutabel.
    Daar doe ik NU niet aan mee. Het zijn cijfers, die op meerdere plekken te vinden zijn.

    Ik doe geen uitspraken over het tekort . Het zijn feiten die ook nu weer gestaafd worden door de cijfers.
    Heb je de tabel doorgenomen (en begrepen?)
    Trouwens, ook bij Fitch kan je deze cijfers vinden, maar hiervoor moet je je registreren.
    Investeringen. Ook hier weer de tabel. Investeringen blijven achterwege. Ik doe geen uitspraak.

    Economen baseren zich op feiten. Met deze feiten toon ik aan dat het BBP stijgt doordat de overheid meer geld uitgeeft!
    Is dat goed of slecht is weer een punt van discussie. Daar ging het niet over.
    Je hebt dat niet begrepen
    Je hebt je eigen draai en mening gegeven. Dat mag, maar is NU Hier niet van toepassing.
    De kop van mijn posting is dan ook:
    victorie kraaien is misplaatst.

    Maar ik wil best mijn mening geven (nu wordt het dus subjectief). Hier valt over te discussiëren.
    Welnu een economie die groeit doordat de overheid de motor is zal in problemen komen.
    De staatsschuld zal onhoudbaar worden. De overheid zal haar huishoudboekje op orde moeten maken
    Dit is de conclusie van de tabel.
    Zo simpel


    Maak melding
  30. Gilmore; Wet aangenomen! Maximaal SRD 1500 voor auto belasting betalen in Suriname. Als dit werkelijk gaat gebeuren is het een goed plan. Als je geen geld hebt om een auto te rijden , pak dan de bus of de fiets.Meer fietsen in Suriname zou heel goed zijn voor de luchtkwaliteit. De binnenstad is gewoon niet te harden door al de uitlaatgassen. Er zijn teveel auto’s, degenen die er een hele wagenpark op na kunnen houden kunnen ook betalen. Ze zouden moeten uitgaan dat er voor iedere tweede of derde auto op 1 adres extra betaald moet worden. Is goed voor de schatkist en het milieu. Goede zet van G(e)tmore, om zijn eigen veroorzaakte rotzooi op deze manier te herstellen. Nu volgt de rest nog, we zijn hoopvol dat het nog ooit goed gaat komen, met de graaiers mentaliteit en de onkunde van deze regering.🤔


    Maak melding
  31. De Staatsschuld is ONHOUDBAAR en WURGT de Surinaamse economie !

    Praatjes helpen niet, Paars is BANG om bezuinigingsdaden te stellen,

    integendeel men gaat Lonen verhogen en de Belastingdruk opvoeren,

    waardoor Sranan in een prijs- en loonspiraal terecht komt/blijft zitten !

    LEVE DE PAARSE KRIMP VAN DE TOTALE SRANAN PRODUCTIE !!

    PS : Economische studieboeken wijzen Paars er nog steeds op

    dat 1 + 1 = 2 !!!


    Maak melding
  32. Ik vraag mij af waarom Suriname een gat in de lucht sprong met haar B- rating.
    Je hebt vorig jaar een rapportcijfer 5 gekregen. Dit jaar krijg je weer een 5 en je viert feest?
    Na lang denken heb ik ontdekt wat de reden van deze blijdschap is. Suriname had een 3 verwacht, maar het werd een 5. Vandaar. En een solide economisch herstel? Bij een solide economisch herstel komen geen honderden mensen dagelijks zonder werk te zitten, Denk aan de Suralco/alcoa en Residence Inn. Als ik door deze regering economisch pijn moest lijden zou ik nooit meer op ze stemmen.
    Dus mensen. Als deze regering pakketten verdeelt, ga ze halen, het is uw geld. In het stemhokje mag je wraak nemen, stemmen is geheim. Niemand weet op wie je gestemd hebt. En mensen, blijf niet thuis, ga stemmen, want elke gemiste stem werkt in het voordeel van Bouterse. De man die ten onrechte president van het and is geworden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES