dinsdag, maart 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameSLM-personeel bij dochterbedrijven in Suriname vreest ontslaggolf

SLM-personeel bij dochterbedrijven in Suriname vreest ontslaggolf

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 29 aug – Bij vooral de dochterbedrijven van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, heerst broodvrees. Dit meldt de Times of Suriname. De vrees wordt ingeboezemd door een reeks mededelingen. Deze komen rechtstreeks van de pas aangeschoven directie onder leiding van Gerard Lau. Vooral bij de bedrijven op de Johan Adolf Pengel luchthaven is de vrees groot. De aankondiging van een ‘spoedvergadering’ van de vakbond maakt het er niet beter op.

Het personeel van de dochterbedrijven zit onder de paraplu van de Bond van Personeel SLM, de BP SLM. De vakbond heeft een spoedvergadering met de leden uitgeschreven voor drie september. Op de agenda staat onder meer: ‘Onzekerheden met betrekking tot het voortbestaan van de SLM en haar dochterondernemingen.’ Bij Hotel Residence Inn in Paramaribo is de botte bijl al voelbaar.

De regering, de enige aandeelhouder van de SLM, weet niet van een aanstaande ontslaggolf. “Ik ben er niet van op de hoogte”, zegt minister Patrick Pengel van Openbare Werken Transport & Communicatie. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe leiding doet wat gedaan moet worden. De opdracht is het vliegbedrijf weer gezond te maken. “Ik hoop dat ze gepaste oplossingen vinden en uitvoeren”, aldus Pengel.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

33 REACTIES
  1. In feite is SLM al failliet. Het is pappen en nat houden. Zelfs grote luchtvaartmaat-schappijen als Air France-KLM hebben het zwaar. SLM moet snel een grote partner vinden vb TAM om te overleven. Ook dit ia een huzarenstukje van paars.


    Maak melding
  2. Dit zijn de gevolgen. Niet verrassend
    Men denkt altijd dat het ergste achter de rug is na een devaluatie en een recessie. Hoewel je in de situatie van SU niet meer kan spreken over recessie maar depressie.
    Juist daarna worden de gevolgen zichtbaar voor het volk
    Politici in Su zagen dat het slechter ging, lagere goudprijs, minder inkomsten voor de Staat en dachten ok,
    dit hebben we gehad.
    FOUT, daarna druppelt het in de samenleving. Werkgelegenheid brokkelt af, belastinginkomsten worden nog lager en nog zien politici het niet. Het is niet alleen onkunde, maar ook onwil.

    Rob,
    een poos geleden hebben we het gehad over de conjunctuurcycli (de Juglar),. Volgens deze statisticus zou de economie zich herhalen om de 7 -10 jaar . Je schreef toen dat de neergang het logische gevolg was van de neergang in de rijkere landen (dat klopt gedeeltelijk).
    In de bijbel staat dit trouwens ook (de 7 vette en de 7 magere jaren)
    Maar dat was toen.
    Ik verdiep me omdat ik nu veel tijd heb en volop aan het beleggen ben in de cycli.
    In 2008 hypotheekcrisis, uitmondend in kredietcrisis. Deze heeft geen 7 jaar geduurd, maar slecht vijf jaar (mijn interpretatie) Tabellen over economische groei zijn te googelen. Vijf jaar neergang
    Dwz dat in 2013 de economieën zich herstelden, we zijn nu 5 jaar verder. Vijf jaar opgang
    Als de cycli nu geen 7 jaar zijn, maar 5 jaar (dit wordt afwachten) dan komt nu de kentering en gaan we weer naar beneden.
    Su had de afgelopen jaren moeten hebben geprofiteerd van mondiale economische groei. Dit is niet gebeurd
    Dus we hebben neergang gehad, geen opgang en nu weer dus verdere neergang.
    Hmm, we hebben de opgang gemist. Hoe komt dat toch?
    Wanbeleid lag volgens mij hieraan ten grondslag.


    Maak melding
  3. Domheid en incompetentie alleen verklaren niet de a-nationale opstelling van de onderhandelingscommissie want dat zou betekenen dat de commissie uit 100% idioten bestaat en dat lijkt mij niet het geval te zijn. Wat meer verklaart is het persoonlijk belang van de commissieleden en de regering. Alcoa heeft waarschijnlijk een formidabele tjoekoe betaald en dicteert de voorwaarden van het vertrek.


    Maak melding
  4. Over het algemeen zijn aandeelhouders blij dat de werkgever mensen
    ontslaat. Dat betekent minder kosten, de koers van het aandeel stijgt
    altijd na deze mededeling.


    Maak melding
  5. Ik ben bang dat die vrees bewaarheid wordt. De SLM moet zich weer gaan richten op zn kerntaken. Andere onderdelen moeten worden ondergebracht in zelfstandige bedrijven (BV’s). Zodoende kunnen winstgevende onderdelen blijven voortbestaan zonder gekannibaliseerd te worden door verliesmakende. De verliesmakende bedrijven kunnen vervolgens gericht aangepakt worden.


    Maak melding
  6. Je winst is het verschil dat in de praktijk overblijft tussen de omzet aan de ene kant en de kosten aan de andere kant. Dit kun je prima weergeven in een grafiek met twee lijnen. Iedere ondernemer die wil weten hoe zijn bedrijf ervoor staat maakt dit dan ook regelmatig. Als je kosten dalen maar je omzet daalt navenant dan blijft je winst even groot maar kan ook zelfs kleiner worden. Domweg mensen ontslaan is dan ook nooit een garantie voor het automatisch maken van meer winst (hoewel ik het met de meesten hier eens ben dat er wel erg veel mensen bij de SLM werken). Beleggers hebben doorgaans zelf weinig ervaring met het leiden van een (internationaal-)bedrijf en zijn alleen gericht op het snel geld verdienen, of een bedrijf nu winst maakt of verlies.


    Maak melding
  7. Ook hier speelt naast incompetentie qua beleid ook domheid en het verheffen van Partijbelang boven ’s Landsbelang een grote rol.

    Zolang men deskundigen ter beschikking stelt aan de minister (veelal een leek) en nieuwe mensen benoemd worden die ondeskundig zal Suriname steeds maar weer negatief in het nieuws komen.

    De President kan het gebouw weer gebruiken voor zijn kabinet en zichzelf, en de gebouwen waar al zijn deskundigen niet in passen verkopen. Kunnen in elk geval een deel van de schoonmaakster en -makers hun baan behouden.


    Maak melding
  8. Men kan staatsbedrijven beter privatiseren hebben ze in Nederland ook gedaan,
    met post, telefoon, energiebedrijven en die zijn sindsdien veel winstgevender en
    de staat hoeft geen geld meer bij te leggen.


    Maak melding
  9. Kun je spreken van een conjunctuur cyclus als de wereld economie in een opwaartse richting zit?
    Ja inderdaad is dit het geval. Maar dan terecht de vraag “hoe zit het dan in Suriname?”
    Terwijl er over de gehele wereld bedrijvigheid heerst en er sprake is van opleving van de economie en er overal geld rolt is er hiervan geen sprake in Suriname.
    Hebben ze in Suriname de boot gemist?`
    Het antwoord hierop is niet zo simpel omdat er andere factoren de overhand hebben die de burgers niet kunnen beïnvloeden.
    De huidige coalitie is ziende blind en doof om nog enigszins corrigerend de koers te veranderen zodat er in de daling van hoog conjunctuur nog enige jaren te profiteren totdat er weer sprake is van een teruggang van economische bedrijvigheid (magere jaren).

    Ik vraag me af wat er over enkele jaren van Suriname zal overblijven, behalve het land en de bevolking, als de magere jaren aanbreken.
    Ja dan zijn ze de sigaar letterlijk unu o ka letterlijk.
    Nog 5 en dan krijg je toestanden als Zimbabwe


    Maak melding
  10. Forza, klinkt goed ,maar
    ja, maar je weet ook wat er is gebeurd in Engeland toen ze daar de spoorwegen privatiseerden.
    volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/treinramp-in-londen-kost-26-reizigers-het-leven~b5aa1ccc/
    Als vervolgens niet wordt geïnvesteerd in onderhoud

    Bovendien, wat denk je dat met de opbrengsten van het privatiseren gebeurt?
    Natuurlijk wordt de staatsschuld afgelost. Natuurlijk

    De oplossing is in eerste instantie:
    regering stap op. Hiermee geef je aan dat je het beste voor hebt met je land


    Maak melding
  11. @Pico,

    het verleden leert dat staatsbedrijven bijna altijd verliesgevend zijn, te veel
    personeel, te hoge kosten etc. Er is ook geen drang om dit te veranderen want
    als er verlies wordt geleden dan betaalt de staat wel bij.


    Maak melding
  12. @ henkmolenaar2016
    in 2008 zeiden mijn collega’s tegen mij: Pico hou op, je maakt me bang, een ander zei: wat moet ik dan doen met mijn geld, thuis houden? Daarna begon het te donderen.
    Het enige dat ik toen deed, was mijn schaap op het droge te zetten. STOM, ik had er veel meer uit kunnen hebben gehaald.
    9 november. Ik kom thuis ,standaard ritueel tv aan. Ik dacht dat ik naar een film keek , het was een ramp. Vliegtuigen die zich in torens boorden
    Eerste gedachte vervolgens: ik kan rijk worden (putopties kopen), maar ik vond dit zo een walgelijke gedachte dat ik het niet deed.
    Nu heb ik tijd en ik heb flink nagedacht. Ik denk dat het weer mis zal gaan. Ik heb hulp nodig om informatie te verzamelen. Mijn zoon is te lui om te helpen. Er gaan klappen vallen. Mondiaal
    Hopelijk pas in 2019.


    Maak melding
  13. Forza
    Het is een gegeven dat staatsbedrijven vaak verlieslatend zijn. Dit word veroorzaakt door de prijs op de sociaal basis diensten voor iedereen betaalbaar te houden.
    Geef de sociale diensten uit handen (de ggn nutsbedrijven) dan zal je merken dat de prijzen een stuk hoger zijn.
    Wat dacht je dat een kub water zal kosten?
    Hou rekening met het aantalinwoners waarover de vaste lasten moeten worden verdeelt (in de verkoopprijs meenemen)
    In Suriname kun je niet spreken van grote aantallen die een lage prijs veroorzaken doch eerder van klein aantal inwoners die daardoor de prijs heel hoog zullen houden.
    Particulieren intresseert het niet wie betaald maar dat ze moeten betalen om zo goede winsten te maken.

    Kijk naar telesur wat de tarieven zijn en wat de salarissen en winsten zijn van dit bedrijf.


    Maak melding
  14. EN DAN TE BEDENKEN DAT ZE NU WEER EEN AFGEDANKT KADAVER ALS SILOS HEBBEN GEPLAATS ALS ”FINANCIAL MANAGER”
    DIT KADAVER HEEFT ER AAN MEEGEHOLPEN [ZELFS VERANTWOORDELIJK] VOOR HET KAPOT MAKEN VAN CELOS EN SURLAND
    LAATSELIJK NOG PER DEURWAARDERS EXPLOOT DE LAAN UITGESCHOPT
    DUS DAN WETEN WE WAT DE TOEKOMST VAN SLM IS


    Maak melding
  15. @ Bigi Sma
    2018 is een heel mooi jaar geweest tot nu toe.
    Ik kocht vnl call opties en sinds een gesprekje met mijn buurman ben ik ook gaan schrijven.
    Ik had een put optie Kon Olie gekocht. De put 28.50 augustus 2018. Eerst vette winst, toen verlies, maar aangezien ik deze aandelen toch wilde kopen heb ik ze moeten kopen. Nu sta ik alweer een klein stuk in de plus.
    Adviezen? Neen.
    Wat ik maar niet begrijp is dat het aandeel KPN iedere dag in waarde daalt. Moet toch weer gaan stijgen?
    Lange calls kopen (of het aandeel zelf)
    In vergelijking met buitenlandse concurrenten is het duur (nu €2.23), maar dividendrendement is ok. Net als Kon. Olie.


    Maak melding
  16. Niet alleen de werknemers in deze bedrijven maar veel werknemers weten dat hun bedrijf op omvallen staat door het wanbeleid. Zeker nu er weer een ronde komt met veel inflatie en een loon-prijsspiraal.


    Maak melding
  17. Pico
    Ik heb geen kaas gegeten van opties dus doe ik dat niet ik zit zelf met aandelen te spelen met wat geld.
    Grootste deel doet de bank waar ik aan private banking mee doe
    Beste deal tot nu toe is gemalto geweest, er is een overname bod van 51 euro, met een marge van 54%
    Grootse verlies is de SNS bank geweest


    Maak melding
  18. Ik heb deze regering steeds het voordeel van de twijfel gegeven, maar nu!!! mensen in deze tijd brodeloos maken is gewoon misdadig en onmenselijk. Het personeel wordt hier het slachtoffer van jaren lange mismanagement. kijk maar naar de vele onkundige en incompetente managers die zijn aangetrokken bij dit hotel.
    De directeur van SLM groep is niet goed wijs (Lau = lauw). het is al bewezen dat hij incompetent is en daarboven niks weet van de luchtvaart. Snapt hij wel wat het betekend om in deze tijd geen werk te hebben. snapt hij wel wat het betekend om in onzekerheid te leven (de rest van de SLM familie). Waarom kiest hij voor de weg van de minste weerstand, in plaats van het bedrijf te reorganiseren. SLM ers laat dit niet over je heenkomen, jaag deze gek weg. Zonder strijd geen overwinning


    Maak melding
  19. Reorganiseren gaat altijd samen met ontslagen. Je kan net als in Nederland
    een ww uitkering krijgen totdat je ander werk vindt. Tot die tijd kun jezelf nuttig
    maken met vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis .


    Maak melding
  20. Het business model van SLM is naar mijn inzien niet toekomst vast. Men richt zich nl hoofdzakelijk op de Surinaamse markt, die in wezen te klein is. Als SLM begint om de caraibische markt te verbinden, dan is er al meer potentieel. Koppel de caraibische markt aan de Europese, USA en LatijnAmerikaanse markt dan zal SLM er een stuk beter voor staan. Er is wel een mindset verandering nodig. Wi egi sani en ‘het is van ons’ moet losgelaten worden….


    Maak melding
  21. vraag is, of de vertrouwde vleugel s l m het einde dit jaar nog haalt.. money na haí , kader weg getrokken elders beter betaalde baan gevonden

    s me over geleverd aan moordenaars, drugs baronnen, balas,


    Maak melding
  22. Ik kom net uit Suriname. Ik ben niet alleen in Paramaribo gebleven. Ik trok de binnenlanden in en schrok me rot, dat er overal ongecontroleerd hout werd gekapt. De trucks reden af en aan. Hetzelfde over de goudmijnen. Het leek erop, dat het land wordt leeggeroofd. In ieder geval komen de opbrengsten niet bij de gewone bevolking terecht. Een veel gehoorde klacht. En dat voor een land met een inwonersaantal van beneden de 700000 inwoners. Of is het land te klein om orde op zaken te stellen. Het verdient anders


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES