vrijdag, april 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameRij- & Voertuigenbelasting terug van weg geweest in Suriname

Rij- & Voertuigenbelasting terug van weg geweest in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 aug – De Rij- & Voertuigenbelasting doet zijn herintrede in Suriname. Het parlement heeft de betreffende wet goedgekeurd. Per januari 2019 moet elke verkeersdeelnemer, behalve de fietser en de voetganger, betalen voor het weggebruik. De herintrede valt niet in goede aarde bij iedereen. De oppositie vindt dat het ‘arme volk’ al genoeg geplaagd wordt door allerlei kostenverhogingen. Er is dan ook een daad gesteld.

Er werd tegen gestemd. Maar volgens de regering en haar meerderheid in het parlement valt het wel mee. De belasting moet voor de ‘breedste schouders’ treffen. De categorieën voor belastingplichtigen zijn er op ingedeeld. De meeste voertuigen zitten in de categorieën die het minst worden belast. Daar wordt hooguit honderd en twintig Surinaamse dollar betaald (ongeveer vijftien euro).

Voor de luxere modellen moet aanzienlijk meer worden neergeteld. Het maximum daar loopt tegen de negenhonderd Surinaamse dollar aan (ongeveer honderd en tien euro). De regering verwacht ruim tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro) extra binnen te krijgen per jaar. Volgens minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is het niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het onderhoud van wegen is vele malen duurder.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

42 REACTIES
  1. Een uitstekende maatregel. Ik zou nog iets verder gaan, namelijk een tweede en derde auto op hetzelfde adres fors belasten.
    Het argument van de oppositie mag de prullenbak in.


    Maak melding
  2. Het onderhoud van wegen is vele malen duurder. Inderdaad, vanwege zeer slecht beleid en corruptie. Al decennialang is men zeer nonchalant geweest met het aanleggen en onderhouden van goede en berijdbare wegen. Alleen in de elitaire buurten vond men het nodig. Hoe kan het dat men tot de dag van vandaag slechte wegen aantreft? Je moet wel zeker naar de jaren zeventig terug, als je wil kijken wat de voormalige regeringen allemaal hebben uitgespookt ten opzichte van de infrastructuur.
    Maar, deze maatregel is wel dringend nodig . Dan moeten we maar eens gaan kijken of deze herinvoering visueel en merkbaar aanwezig is.


    Maak melding
  3. Nu al het witwas geld in beslag is genomen zoekt bouta allerlei trucjes om de surinamers kaal te zuigen.
    Als je wegenbelasting betaalt verwacht je niet in een broko-broko straat vol met potholen te rijden.En o wee.je hebt een broko broko wagie…dan is het gedaan met je.


    Maak melding
  4. Let maar op, de vele autohandelaren zullen binnen no time hun voertuigen in grote loodsen onderbrengen.
    Deze maatregel treft echt niet de mensen met grootkapitaal, ze lachen om deze kleine centen.

    De mensen die geen moer hebben, die voelen het meer. Dus als ze alsmaar passief blijven, aan de kant staan en alleen maar toekijken, dan moeten ze niet klagen maar dragen.

    A leider fu den sa den lobi so, a broko a pina en teki a gudu, now ai gi den slapeloze nachten erbij…
    Den bere anga saka furu langa ten keba en den tan lafu a volk bun tranga.


    Maak melding
  5. @Pakiratigri en pico-rico
    Moeten de surinamers ook betalen voor het ademhalen?
    Want straks komt ademhaling en zuurstof belasting en ik zie jullie 2 idioten heel blij worden.
    Zuurstof is Gratis, in geval jullie het niet weten.
    Noem 1 ding dat bouta heeft gedaan dat goed te noemen is..
    Bespaar jullie je adem.Bouta is fout voor Suriname als lijder.Hij is een crimineel en hoort thuis in santo boma.


    Maak melding
  6. Ieder wil goede wegen maar bijna niemand wil er voor betalen. Goede wegen kosten nu eenmaal geld. Wegenbelasting is een goed middel, mits het een redelijk bedrag is en ook daadwerkelijk aan de verbetering van wegen wordt gebruikt. In Nederland is de wegenbelasting behoorlijk hoog maar pas in het buitenland valt je op hoe goed de wegen in NL zijn.


    Maak melding
  7. Karell,
    dit zgn free-rider probleem geldt voor bijna alle voorzieningen van de staat.
    Wat de wegenbelasting betreft
    Hiermee zijn twee doelen gediend
    1. inkomsten ter verbetering van het wegennet
    2. ontmoediging van het autobezit
    wat mij betreft, mag het dus wel fors omhoog. Ik pleit dan ook voor een meer dan idiote verhoging voor 2de en 3de auto


    Maak melding
  8. @Forza, in Su is de wegenbelasting eigenlijk al opgenomen in de government take….nu wordt het belasting op belasting!!! Heel dom en kortzichtig om Nederland als voorbeeld te nemen……want de inkomens in Nederland zijn vele malen hoger dan Su!!!


    Maak melding
  9. @wazig,

    auto rijden is een dure hobby, en als je in Paramaribo woont kun je
    ook met de fiets, scooter, brommer, bus naar het werk. Vele mensen
    hebben een auto uit luxe. In nood gevallen kun je ook een auto 1of 2
    dagen huren. Bijkomend voordeel is minder druk op de weg, minder ongelukken.


    Maak melding
  10. Ray dat jij nou een van die figuren bent die graag parasiteert op een ander, daar kan ik niets aan doen.
    Waarschijnlijk heb je dat altijd al gedaan en zal je hier niet van af stappen.
    Ik krijg nu sterk de indruk dat DEZE belasting je of je familie meer raakt en dat je daarom hier nog meer tegen ageert.
    Ik ageer alleen tegen maatregelen die de economische groei belemmeren en die ondoordacht door de regering worden genomen.
    Oftewel ik ben objectief, jij subjectief


    Maak melding
  11. Todo Tapoe
    maak je borst maar nat. Er komt helaas meer aan. Dit zijn de gevolgen van
    wanbeleid (onwil en onkunde), recessie/depressie/ en corruptie.
    Het aantal mensen dat zijn/haar baan kwijt zal raken zal toenemen. De inkomsten van de staat zullen verder afnemen, hierdoor ook de voorzieningen.
    Dit hoop ik zeker niet,maar het hoort bij een land dat alle economische indicatoren terzijde schuift.

    Redfoxx.
    lache


    Maak melding
  12. De 25 % inkomstenverhoging moet toch ergens van betaald worden.

    Belasting heffen is opzicht niet verkeerd. Maar de belasting inkomsten worden misbruikt. Het NDP-volk wordt er mee uitgebreid en er mee betaald. De rest van Su bekijkt het maar.

    Daarom zal in 2020 de NDP weer regeren.


    Maak melding
  13. Zowel in Nederland als in Suriname zijn er veel, heel veel mensen die 1 of meerdere auto’s hebben dus. Velen van hebben dit Luxe middel aangeschaft uit noodzaak en niet uit overwegingen als “hobby”. Het openbaar vervoer in Suriname is abominabel en onbetrouwbaar en vooral ‘s-avonds en ‘s- nachts is het gebruik van de fiets en bromfiets uit persoonlijke veiligheid (berovingen etc.) niet aan te raden.

    Het aantal dode in het verkeer zijn heel vaak, bromfietsers en fietsers. en is geen fietspad en de vaak dronken bestuurders in Suriname hebben letterlijk schijt aan eerdergenoemde deelnemers.

    Het wegennet van Suriname is geen highway met fly overs en nette, wegen zonder gaten maar een grote gatenkaas. Ik kan me daarom voorstellen dat de overheid eerst de wegen hersteld en pas nadat dit heeft plaatsgevonden de wegenbelasting weer invoert.

    De autobezitter betaalt zich voor Surinaamse begrippen (op basis van inkomen) blauw aan kosten om aan
    het verkeer deel te mogen nemen en er zorg voor dragen dat de wegen goed worden onderhouden.
    De rente voor financiering van de auto is schrikbarend hoog de extra inkomsten op brandkosten van de overheid zijn niet over naar huis te schrijven, onderdelen voor de auto’s zijn schaars en dus bijzonder duur, parkeren is niet geordend en zo kan ik nog door gaan.

    Dus voor de mensen die “roepen”dat ze de auto meer mogen belasting inclusief een derde auto zou ik in deze nooit steunen. Een ieder heeft het recht om te kopen wat hij zij wil, mits aan vereisten wordt voldaan.

    Laat de overheid beginnen met handhaving van de verkeersregels door o.a. :hardrijders en overige verkeersovertreders , flink aan te pakken, mensen die op de stoep van de straat parkeren een wiel klem opleggen, geluidoverlast door harde muziek een flinke boete opleggen, auto die op weg een gevaar vormen van de weg halen en flinke boete aan de eigenaar opleggen en parkeren in de binnenstad formeel invoeren, dan levert dit meer dan genoeg op dat herinvoering de wegenbelasting niet nodig is.

    Ook niet als Nederland nog 1 keer zwartgeld in beslag neemt. 🙂


    Maak melding
  14. Volgens de wet gaat Maximaal 10% van de inkomsten van rij en voertuigenbelasting naar de wegenautoriteit voor het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen. Als de regering er voor kiest kan het ook 0% zijn en dat is dan geheel in overeenstemming met de wet. De rest gaat op de grote hoop van overheidsinkomsten die dan in de bekende bodemloze put verdwijnt.

    Het gaat niet om de wegen te verbeteren maar om een eenvoudige manier om de overheidsinkomsten verhogen.
    Alternatieve inkomstenbronnen zoals de houtverwerking/houtexport, het belasten van de kleine goudsector worden niet overwogen helaas


    Maak melding
  15. Pico, het lijkt me dat in Suriname het terugdringen van het autogebruik niet de hoogste prioriteit heeft. 5x zo groot als NL en in totaal nog niet eens de helft van het aantal inwoners als bijv. Amsterdam. Toen in Nederland het autogebruik dmv heffingen werd aangepakt stortte zowat de hele autobranche in en kreeg de economie een gevoelige klap. Je kunt belastingen ook aanwenden om mensen te stimuleren om minder vervuilende auto’s aan te laten schaffen. Ik denk dat bij de meeste mensen de pijn en angst voornamelijk zit in de vraag of deze belasting daadwerkelijk aangewend wordt voor het doel waarvoor het bedoeld is.


    Maak melding
  16. Surinamers op de fiets, het lijkt me een leuk idee en nog leuker gezicht. Brommers en scooters vervuilen nog meer dan een vrachtwagen en 2x zoveel als een auto. Geen goed plan dus.


    Maak melding
  17. Ik lees hier allemaal loze argumenten om toch maar een auto te
    rechtvaardigen. In Amsterdam heeft ook bijna niemand een auto. Je
    hebt ook elektrische brommers, scooters en fietsen. Dus het nog
    vriendelijker voor het milieu. En er is ook niks mis met een gewone fiets
    dan gaat de conditie en gezondheid ook vooruit. In Nederland fietst ook iedereen,
    in weer en wind. Buiten de grote steden om heb je ook altijd niet een fietspad.


    Maak melding
  18. @ Karell
    Ik ben geen timmerman, maar
    “Ik denk dat bij de meeste mensen de pijn en angst voornamelijk zit in de vraag of deze belasting daadwerkelijk aangewend wordt voor het doel waarvoor het bedoeld is”
    hiermee sla je de spijker op zijn kop vrees ik. Zullen deze mensen hier reden toe hebben? (retorisch)


    Maak melding
  19. De wegenbelasting juich ik toe omdat deze maatregel mede de inkomsten van de overheid zal verhogen. Dit hebben ze nodig om hun ongebreidelde uitgaven te fiancieren.
    Dat primair dit inkomstenverg=hogend werkt is 1 ding maar dat er tegelijkertijd een sanering plaatsvind van het autobezit en gebruik is is meegenomen.
    Want in Suriname zie je 1 of meerdere auto’s voor een huis staan waarvan je denkt “Ojee een auto en zelf in een krot wonen met natuurlijke airco (huis waarvan de naden tussen de planken 5 cm of groter zijn en waarvan de ramen geheel of gedeeltelijk niet aanwezig zijn).
    Door het duurder maken van autogebruik / autobezit zou je denken dat dit de wegen zal ontlatsen.
    In Suriname denk ik van niet want de auto is meer een must hebbetje die enkele uren per week wordt gebruikt.
    Ik zie mensen bij de pompstation in de weekend tanken voor 20 SRD ja letterlijk 4 tot 5 liters dus maximaal 60 tot 70 km.
    Daarom komen de meeste mensen niet uit met hun salaris.
    Zelf ken ik de buurvrouw van mijn zwager die aangeeft dat ze 1400 SRD netto verdient en per maand 700 SRD aan benzine tankt. Zie daar het voorbeeld.
    Wat mij betreft zouden ze de gebruiker veel mee moeten laten betalen dus moeten ze ook de belasting op brandstof moeten verhogen


    Maak melding
  20. Hoe zit het met die Prado rijders?Gewicht: 2850-2990.Belasting komt op 1500 srd. Deze auto’s zijn eigendom van de belasting betalers of van bedrijven waarin de grootverdieners gratis in rijden en niets voor betalen.Ook geen brandstof.De kleine man die een auto nodig heeft omdat openbaar vervoer waardeloos is betaalt het gelach.Gelijke monniken gelijke kappen.Die zullen weer de dans ontspringen.Auto’s met donkere ruiten worden niet aan gepakt daarnet ook deze lui zijn die met geblindeerde ruiten rijden.


    Maak melding
  21. Lopen is gezond.
    Ik zie mensen de auto pakken om 1000 m verder om naar de winkel te gaan.
    Belasting betalen is altijd zwaar, maar er moet iets gebeuren met onze kapotte wegen.
    Wie gaat het controleren of de gelden gebruikt worden voor onze wegen.Pico kom ons helpen dan zal je zien wie onze mensen zijn.


    Maak melding
  22. Forza
    Ik zie het al gebeuren fietsen en bromfietsen in het verkeer, dit terwijl de wegen dfat niet aankunnen.
    Er zullen dan meer ongelukken en doden vallen en niet te vergeten meer diefstallen van fietsen en bromfietsen .
    Je moet wel de minst kwade maatregel kiezen denk ik zo


    Maak melding
  23. “Ik lees hier allemaal loze argumenten om toch maar een auto te
    rechtvaardigen. In Amsterdam heeft ook bijna niemand een auto. Je
    hebt ook elektrische brommers, scooters en fietsen. Dus het nog
    vriendelijker voor het milieu. En er is ook niks mis met een gewone fiets
    dan gaat de conditie en gezondheid ook vooruit. In Nederland fietst ook iedereen,
    in weer en wind. Buiten de grote steden om heb je ook altijd niet een fietspad.”

    Suriname is geen Nederland helaas dus alle argumenten van Forza slaan als een tang op een varken.
    1 baan vinden in Suriname is een hele opgave als je niet van de “politieke kleur” bent.
    Een tweede baan lijkt me wereldramp in Suriname.

    Ik blijf bij mijn argumenten dat een ieder het recht heeft om een auto te kopen luxe hobby of niet.
    Waarom zou het wel mogelijk moeten zijn voor de rijken en niet voor de armen.
    In Nederland wonen veel Surinamers bij hun moeder of oma in ze hebben geen eigen huis en ook geen krot maar hebben ook een auto. Hun goed recht, een ieder bepaald zijn eigen prioriteit ( krot of geen krot) als ze mij maar niet lastig vallen.
    Als de overheid geld nodig heeft moeten algemene maatregelen bedenken en niet alleen ze automobilisten uitmelken.


    Maak melding
  24. Er wordt vergeleken met Nederland. Maar waar in Suriname zijn er dan fietspaden of voetpaden zoals in Nederland? In Nederland worden de zwakke verkeersdeelnemers beschermd. Hoe veilig is het in Suriname ?

    Nederland heeft een totaal ander economie.
    Suriname met Nederland vergelijken is appels met peren vergelijken.


    Maak melding
  25. Zolang de herinvoering gebruikt wordt waar het voor bestemd is ,ga ik akkoord. Wegen onderhouden ,nieuwe wegen aanleggen. Overal in Suriname asfalteren. De minister geeft aan dat het maar een druppel is op de gloeiende plaat. Nou ,verhoog accijnzen op sigaretten bijvoorbeeld. Doe maar hier en daar in fases verdeeld, overal wat verhogingen om de boel in balans te brengen .En van daaruit trek je de boel recht. Want je kan niet ongelimiteerd je gang gaan.


    Maak melding
  26. Met nieuwe wegen bedoel ik natuurlijk ook fietspaden en voetgangers gelegenheden. Kortom ,de hele rotzooi verbeteren. Gaat ten goede aan de gezondheidszorg onder ander en het bevorderen van toerisme.


    Maak melding
  27. “De regering verwacht ruim tachtig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro) extra binnen te krijgen per jaar. Volgens minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is het niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het onderhoud van wegen is vele malen duurder.”

    10 mlj. euro binnen, volgens de wet die is aangenomen gaat maximaal 10% naar de wegenautoriteit voor onderhoud wegen. Maar Boefdraad vind die 10 milj. een druppel op een gloeiende plaat want het onderhoud van wegen is vele malen duurder.
    Welke Surinamer snapt dit nog, of ben ik zo fucking dom?


    Maak melding
  28. Denken die Boeriekies { Coalitie +Regering } dat ze met de heffing Rij-en Voertuigenbelasting de enorme verkeerssituatie/chaos op te lossen door enkele wegen van een laag asfalt te voorzien.
    Je moet toch goed naief zijn !!!!!!!

    Wat gedaan moet { jaren gelden al } een IMPORT STOP/VERBOD voor … AUTO’S …..tenminste vijf {5} jaar. Dat gaan die BOEVEN en BANDIETEN ….. NIET …. doen, want sommigen zijn mede-importeur.

    Waar is bidyi bek …. Hooghart …. nog steeds in Columbia???? Ik wens hem van harte beterschap.
    De naam … Hooghart …. wordt hier genoemd omdat hij één van de {mede}-auto-importeur is.

    De Rij- en Voertuigenbelasting is gewoon LASTEN VERZWARING voor de mensen die het al zo moeilijk hebben.

    De … DNA-leden … de Regering …. “werkers” op het kabinet van de pres. …. gaan die ook de Rij- en Voertuigenbelasting betalen? Of krijgen ze DISPENSATIE krijgen …. wat voor de hand ligt !!!!!!!!


    Maak melding
  29. Waarom heeft men na 1975 de wegen niet aangepakt en geen fietspaden aangelegd. Want het is levensgevaarlijk in het verkeer. Als je op een zebrapad wilt oversteken moet je goed om je heen kijken want die idioten rijden je van je sokken. Automobilisten houden zich niet aan de regels. Op smalle onoverzichtelijke straten rijden ze idioot hard. Denk dat ze auto’s wettelijk moeten verbieden en overgaan op kamelen.
    Suriname doet ook zaken met Marokko of niet?


    Maak melding
  30. DE invoering van wegenbelasting is een heel goed initiatief. Dit geld moet dan ook daadwerkelijk aan de wegen besteed worden. Elke uitgaven voor de wegen, moet ook verantwoord worden. Er zijn wegen die ook zeer slecht of niet verlicht zijn waardoor er vaak dodelijke ongelukken plaatsvinden.
    Camerabewaking hoort niet alleen in de binnenstad thuis ook in woonwijken. Wanneer de belastinggelden nuttig besteed worden heeft het volk er profijt van. Het is redelijk dat men voor elk voertuig wegenbelasting betaald. Ook elk voertuig dient verzekerd te zijn,vergeet de inzittenden verzekering niet en rechtsbijstand verzekering. Dit is zeker nodig. De laatste aanrijdingen met dodelijke afloop, de inzittende zijn niet verzekerd vanwege het feit dat deze verzekering nog niet bestaat in Suriname. De autobezitter hoort deze verzekeringen af te sluiten. Hierdoor komt de familie die leed is aangedaan niet met hoge kosten voor medische zorg en begrafenissen te zitten.
    Wanneer dit wettelijk wordt ingevoerd, zal men niet zo gauw geneigd zijn als een bezetene te rijden.Zelfs de bushouders horen zo’n verzekering te hebben.


    Maak melding
  31. Wederom een PRIJSVERHOGENDE BELASTING die vooral
    de armere Srananman treft ! Hij moet ook nog opdraaien
    voor de PRIJSVERHOGINGEN DIE AANKOMEN, als gevolg
    deze nieuw ingevoerde belasting !

    ALLE autorijders betalen al een soort wegenbelasting genaamd
    de GOVERNMENT TAKE !!!
    AL HET GELD DAT DAARTOE IS BETAALD IS OOK VERDAMPT
    DOOR toedoen van DEZE PAARSE WANBELEID- en
    FAILLISSEMENTSREGERING !

    De regering hanteert een BEGROTING MET ZEER GROTE GATEN, alles
    wat wordt binnengehaald aan gelden, is al uitgegeven bij binnenkomst !

    Bedrijven zullen de via belastingen opgelegde kostenverhoging,
    doorberekenen in hun prijzen ! De Sranan consument gaat achteruit !!!

    De Paarse elite wil de Surinamers ook nog BTW laten betalen, waardoor er
    nog meer PRIJSSTIJGINGEN zullen volgen !

    STOP DIT PAARSE WANBELEID !!! SLUIT CRIMINELE EN/OF CORRUPTE
    POLITICI UIT !!! SCREEN VIA NIEUWE WETGEVING ALLE POLITICI !
    GEEN BOEVEN AAN DE MACHT !!!!!


    Maak melding
  32. Bouterse, ik ben trots op jou!

    Juist, laat ze betalen………de zon gaat niet voor niets op!
    De vraag is: wordt het geld ook aangewend voor de wegen??????

    Ik vind dat ze meer mogen betalen, doen in vele landen. Inderdaad, betalen. Alles verhogen!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES